Utrikes

Antalet flyktingar sjunker i Danmark

Fler flyktingar valde under 2019 att lämna Danmark än antalet som kom in i landet. Arkivbild.
Fler flyktingar valde under 2019 att lämna Danmark än antalet som kom in i landet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det var fler flyktingar som valde att lämna Danmark förra året än som kom till landet, enligt officiella siffror.

Danmarks utlännings- och integrationsdepartement har tittat på nettoinvandringen för personer med flyktingstatus mellan 2011 och 2019. De senaste siffrorna visar att det 2019 för första gången var fler flyktingar som utvandrade än som invandrade till landet, närmare bestämt 730 personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ministern: Undvik folkmassor i Amsterdam

Människor promenerar över en bro i Nederländernas huvudstad Amsterdam, där krav på munskydd nyligen införts på vissa platser.
Människor promenerar över en bro i Nederländernas huvudstad Amsterdam, där krav på munskydd nyligen införts på vissa platser.
Foto: Mike Corder/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Liksom i många andra europeiska länder ökar smittspridningen i Nederländerna. Nu uppmanar premiärminister Mark Rutte turister att undvika platser där många människor samlas.

– Alla turister, både lokala och från andra länder: undvik folksamlingar i Amsterdam, säger Rutte under en presskonferens i Haag.

Under torsdagen konstaterades över 600 nya smittfall i landet – den högsta siffran sedan i slutet av april. Enligt hälsomyndigheterna tycks smittan framför allt sprida sig bland unga.

Sedan i onsdags är det krav på munskydd i folktäta områden i Amsterdam, bland annat i Red light district med många bordeller. Men många holländare tycks ignorera de nya reglerna, trots varningar om böter på motsvarande närmare 1 000 svenska kronor.

Fler än 6 100 människor i landet har avlidit till följd av covid-19. Enligt premiärminister Rutte har Nederländerna ännu inte nått en "kritisk punkt" – men viruset gör farliga framryckningar.

– Det är inget skämt och det är väldigt korkat att låtsas att det är det, säger han.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppmanar turister att undvika folktäta områden. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppmanar turister att undvika folktäta områden. Arkivbild.
Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Utrikes

Nödhjälp från flera länder börjar nå Libanon

Förödelsen är enorm efter tisdagens explosioner i Beirut, Libanon.
Förödelsen är enorm efter tisdagens explosioner i Beirut, Libanon.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många libaneser i utlandet skickar pengar till hemlandet efter tisdagens explosioner i Beirut.
Samtidigt har hjälpen från omvärlden börjat anlända till den skakade huvudstaden. EU bidrar med 33 miljoner euro i finansiell nödhjälp.

Libanons diaspora, som uppskattas vara runt tre gånger större än den fem miljoner stora befolkningen i landet, kraftsamlar för att hjälpa sina landsmän i Beirut efter tisdagens explosioner som dödade omkring 140 personer, skadade minst 5 000 och gjorde hundratusentals hemlösa.

– Jag har suttit i telefon hela morgonen med våra samarbetspartner för att sätta upp en stödfond efter explosionerna. Alla, både libaneser och icke-libaneser, vill hjälpa, säger George Akiki som driver den ideella organisationen Lebnet från Silicon Valley i USA.

Pandemin försvårar

Redan före explosionerna har Libanon förlitat sig ekonomiskt på att libaneser runtom i världen skickar hem pengar, men bidragen har minskat under senare år i takt med att landets politiska kris har förvärrats. Många som besöker hemlandet under sommarmånaderna har dessutom på grund av pandemin inte kunnat åka i år.

– Jag försöker hjälpa till med något, men affärerna här går inte särskilt bra på grund av pandemin, säger Maroun Daccache som driver en libanesisk restaurang i São Paulo i Brasilien.

Poliser och medicin

Den första hjälpen från omvärlden började anlända från Gulfstaterna under onsdagen, då Qatar och Kuwait skickade sjukvårdsutrustning för att minska trycket på den hårt ansatta libanesiska vården. Algeriet skickar läkare, brandmän och byggnadsmaterial, medan Cypern skickar åtta spårningshundar.

Även från Europa kommer hjälp. Frankrike bistår med räddningspersonal och annan nödvändig medicinsk utrustning, Italien skickar medicinsk utrustning, sjukhusfartyg och brandmän specialiserade på kemiska risker och byggnadskonstruktion, medan Nederländerna, Tjeckien och Polen har erbjudit hjälp med bland annat läkare, poliser och räddningspersonal.

Givarkonferens

EU har avsatt 33 miljoner euro, motsvarande omkring 340 miljoner kronor, i finansiell nödhjälp som ska täcka de omedelbara behoven för räddningstjänst och sjukvård i huvudstaden, uppger EU-kommissionen.

En givarkonferens planeras också för att mobilisera finansiering för en återuppbyggnad av staden. Detta kommer dock att ske först efter att en utvärdering av vilka behov som finns har gjorts, uppger en EU-källa.

Även Vita huset har erbjudit sin hjälp. I ett samtal med Libanons premiärminister Hassan Diab framförde USA:s utrikesminister Mike Pompeo sina kondoleanser och lovade att stödja libaneserna "i den strävan efter värdighet, välstånd och säkerhet som de förtjänar".

FAKTA

Fakta: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden. Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975–1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har pandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Lama löser drama under Portlands protester

Oregons demokratiska guvernör, Kate Brown, är nära att ge Caesar 'The no drama lama' en puss under en demonstration i Portland 2018.
Oregons demokratiska guvernör, Kate Brown, är nära att ge Caesar "The no drama lama" en puss under en demonstration i Portland 2018.
Foto: Don Ryan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den pensionerade artistlaman Caesar McCool har bidragit till lugn under Portlands våldsamma demonstrationer.
– Alla älskar honom lika mycket som han älskar alla, säger hans ägare Larry McCool.

Protesterna i Portland, Oregon, har lugnat ned sig de senaste dagarna och sammandrabbningarna med polis har minskat efter att de federala styrkorna dragit sig tillbaka.

Men även under de mest våldsamma protesterna bredde lugnet ut sig kring Caesar McCool, rapporterar Washington Post. Den sex år gamla laman arbetar, efter att ha pensionerats från en karriär som artistdjur, nu som terapilama eller "lamaktivist" och är känd under sitt mer talande namn “Caesar the no drama lama”.

Tillsammans med sin ägare Larry McCool har djuret deltagit i tio Black lives matter-demonstrationer i Oregon och totalt i över 50 manifestationer de senaste åren. Hans specialitet är att tillgodose demonstranterna med gratis kramar.

– Det spelar ingen roll hur stor, hur stark, hur vild någon är. Det kan vara en stor demonstrant i full kravallutrustning – och han kommer att komma fram och ge Caesar en stor kram, säger McCool till tidningen.

– Caesar skapar lugn och löser spänningar under de här extremt instabila situationerna, eftersom alla älskar honom lika mycket som han älskar alla.

Anna Hansson/TT

Utrikes

Svenskar skadade i Beirutexplosion

Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med drabbade Beirutbor under sitt besök i staden.
Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med drabbade Beirutbor under sitt besök i staden.
Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett fåtal svenskar har skadats i explosionerna i Beiruts hamn, uppger utrikesdepartementet. Skadorna är lindriga och de har fått vård på plats.
En snabbutredning ska nu ge svar på hur olyckan kunde ske och vilka som är ansvariga.

Hur många svenskar som skadats kan inte utrikesdepartementet uppge, men det ska röra sig om lindriga skador.

– Vi har inga uppgifter om omkomna, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD, till TT.

Flygplatsen i Beirut är öppen och svenskar som vill resa hem uppmanas att kontakta sina rese- och försäkringsbolag.

Snabbutredning

Omkring 5 000 människor skadades och cirka 140 omkom i explosionerna i Beiruts hamn i tisdags, enligt Libanons hälsodepartement. Ett tiotal personer saknas fortfarande i rasmassorna.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen trots att myndigheter larmats om faran. En kommitté ska tillsättas och får i uppdrag att utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presenteras inom fyra dagar, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska radiokanalen Europe 1.

– De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

16 personer som arbetat vid Beiruts hamn frihetsberövades på torsdagen efter att de förhörts, uppger åklagare. Libanons centralbank har också beordrat att konton som tillhör Beiruts hamnchef, Libanons tulldirektör och fem andra personer ska frysas. De sju personerna har även belagts med reseförbud av statsåklagaren, enligt lokala medier.

"Bedragare och lögnare"

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte att tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbetare vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron vill se en utredning, vilket han tillkännagav när han besökte Beirut på torsdagen.

– En internationell, öppen och tydlig undersökning behövs för att förhindra att saker förblir dolda och för att någon ovisshet ska uppstå, sade han.

Kräver reformer

Under sitt besök möttes han av folksamlingar som ropade slagord och bad om Macrons hjälp att störta Libanons styre och införa reformer i landet.

Macron varnade under sin rundtur i de värst söndersprängda delarna av staden för att Libanon kommer att "fortsätta att sjunka" utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, säger Macron.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud. Kostnaderna för explosionen beräknas landa på motsvarande 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsutrustning och hjälparbetare har strömmat till Libanon från EU och en rad olika länder runtom i världen.

En soldat framför ödeläggelsen i Beiruts hamn.
En soldat framför ödeläggelsen i Beiruts hamn.
Foto: Thibault Camus/AP/TT Camus
Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

FAKTA

Fakta: Explosionerna i Beirut

Den 4 augusti skakades hamnområdet och de centrala delarna av Beirut av explosioner. I närheten ligger välkända platser som Martyrtorget, Mohammad al-Amin-moskén och de bartäta områdena Gemmayzeh och Mar Mikhael.

En första explosion orsakade en brand och några mindre smällar. Det följdes av en enorm explosion med en tornadoliknande stötvåg som ödelade hamnområdet och blåste ut glasrutor, välte bilar och orsakade skador inom en mils radie.

Hittills har omkring 5 000 människor skadats och omkring 140 har omkommit.

Utrikes

Falskt Trumpnätverk avslöjat i Rumänien

Över hundra falska Facebook- och Instagramkonton som styrdes från Rumänien har stängts av inför valet i USA i november. Arkivbild.
Över hundra falska Facebook- och Instagramkonton som styrdes från Rumänien har stängts av inför valet i USA i november. Arkivbild.
Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera rumänska Facebook- och Instagramkonton som utgett sig för att vara amerikanska Trumpsupportrar har stängts, uppger Facebook.

Totalt har 123 konton och tre Facebooksidor som styrdes från Rumänien plockats bort.

– Människorna bakom det här nätverket använde falska konton för att agera amerikaner, utvidga och kommentera sitt eget innehåll, och hantera sidor varav några utgav sig för att vara supportsidor för president Trump, säger Nathaniel Gleicher, Facebooks chef för cybersäkerhet.

Kontonas inlägg fokuserade bland annat på Donald Trumps valkampanj, konservativa ideologier, kristen tro och den högerradikala konspirationsrörelsen Qanon.

– Vi hittade nätverket under våra utredningar om misstänkt koordinerat icke-autentiskt beteende inför USA:s presidentval 2020, säger Gleicher.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Utrikes

Tusentals demonstrerade mot auktoritär ledare

En kvinna argumenterar med polis som hindrar demonstranter som stöder oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja.
En kvinna argumenterar med polis som hindrar demonstranter som stöder oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja.
Foto: Sergej Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppger att flera amerikanska medborgare har gripits i landet inför valet på söndag.
På torsdagen gav sig tusentals Minskbor ut på gatorna i stöd för oppositionskandidaten.

Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, har inte gett några detaljer om, när eller varför gripanden ska ha skett.

– Några greps med amerikanska pass, var gifta med amerikaner, arbetade inom utrikesdepartementet, säger presidenten enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Söndagens val beskrivs som den auktoritäre ledarens största utmaning på flera år. Flera oppositionella kandidater har gripits inför valet. Tillslag har gjorts mot demonstrationer och enligt människorättsorganisationer har totalt över 1 300 personer gripits.

På torsdagen gav sig tusentals Minskbor ut på gatorna i stöd för oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja. Runt 5 000 människor samlades på huvudstadens Kievtorg med krav på förändring i landet och Aleksandr Lukasjenkos avgång. Tichanovskaja kandiderar i stället för sin make, som egentligen skulle ha ställt upp i valet men som fängslades och förbjöds att kandidera.

USA:s ambassad i Minsk hade på torsdagen inte kommenterat uppgifterna om gripna amerikaner.

65-årige Lukasjenko har upprepade gånger anklagat Ryssland och länder i västvärlden för att försöka lägga sig i det kommande valet. I förra veckan greps 33 ryska medborgare i Belarus (tidigare Vitryssland), anklagade för att ha planlagt terrorhandlingar. Enligt Ryssland hör de gripna männen till en privat rysk säkerhetsfirma och befann sig på genomresa till ett tredje land – utan några planer på att försöka påverka Belarus inrikespolitik.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal till nationen i tisdags.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal till nationen i tisdags.
Foto: Andrey Pokumeiko/AP/TT

Utrikes

Gigantiskt isblock riskerar rasa i Alperna

Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.
Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.
Foto: Stefano Bertolino/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över 70 människor har evakuerats från en skidort i italienska Alperna då ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa. Isblocket på 500 000 kubikmeter är lika stort som katedralen i Milano eller en fotbollsplan med 80 meter hög is.

Enligt experter kan den stigande temperaturen i området göra att isblocket lossnar från glaciären och glider ner från berget, med risk för att skada byggnader i skidorten.

Evakueringen av 75 människor, däribland 15 boende i området, började på torsdagen och vägar till dalen Val Ferret spärrades samtidigt av. Enligt borgmästaren Stefano Miserocchi är de närmsta 72 timmarna kritiska.

Isblocket är beläget på en höjd av omkring 2 600–2 800 meter över havet.

Utrikes

Lankesiska bröder går mot storseger

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa vinkar efter att ha lämnat sin röst vid en vallokal i Colombo under onsdagen.
Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa vinkar efter att ha lämnat sin röst vid en vallokal i Colombo under onsdagen.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det styrande partiet i Sri Lanka ser ut att gå mot en säker majoritet när rösterna från onsdagens val har börjat räknas.
Bröderna Rajapaksa förväntas därmed ytterligare stärka sitt grepp om makten.

Med mer än 60 procent av de 11,3 miljoner valsedlarna räknade har premiärminister Mahinda Rajapaksas parti SLPP fått drygt 57 procent av rösterna.

I november i fjol vann premiärministerns yngre bror, Gotabaya Rajapaksa, presidentvalet och sedan dess har lankeserna till stor del omfamnat familjens populistiska politik. Den nationalistiska vågen i landet beskrivs av bedömare ha fått en kraftig skjuts framåt efter de islamistiska sprängdåd som drabbade flera lankesiska städer påskdagen 2019.

"Resultaten indikerar så långt en förträfflig seger för SLPP", skriver presidenten på Twitter.

Närmare 70 procent röstade

Rösträkningen förväntas inte bli klar förrän någon gång under natten till fredag, men enligt torsdagens tidiga räkningar har de två största oppositionspartierna endast fått några fåtal procent av rösterna.

Närmare 70 procent av de röstberättigande lankeserna uppges ha lämnat sin röst under onsdagens "coronasäkrade" val, där munskyddsbeklädda väljare flankerades av sjukvårdspersonal och vallokalsarbetare iklädda skyddsutrustning.

Nöjd med valdeltagandet

Presidenten sade att han var nöjd med det höga valdeltagandet trots pandemin.

– Som första sydasiatiska land att hålla val under covid-19 har vi fått se prov på folkets förtroende för vår förmåga att kontrollera pandemin.

President Rajapaksas förhoppning har varit att säkra två tredjedels majoritet i parlamentsvalet, så att han kan genomföra konstitutionella reformer och bland annat stärka sin egen makt. Han vill också kunna utse bror Mahinda, som tidigare varit president och som sitter som premiärminister i den nuvarande övergångsregeringen, till faktisk premiärminister.

Krav på fysisk distansering gällde vid onsdagens parlamentsval i Sri Lanka.
Krav på fysisk distansering gällde vid onsdagens parlamentsval i Sri Lanka.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Hälsoinspektörer kontrollerade att människor höll sig till virusrestriktionerna. Här i en kö in till en vallokal i Colombo.
Hälsoinspektörer kontrollerade att människor höll sig till virusrestriktionerna. Här i en kö in till en vallokal i Colombo.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL