Annons

Bristande hygienrutiner inom äldreomsorgen

Resten av Sverige måste dra lärdomar från Stockholm för att förhindra ytterligare smittspridning på äldreboenden, anser statsepidemiolog Anders Tegnell.
Främst måste de basala hygienrutinerna fungera som tänkt.
– Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska, säger Emma Spak vid SKR.
Publicerad 7 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.Foto: Claudio Bresciani/TT

3 040 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik, en ökning med 99 personer det senaste dygnet. De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 24 623 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Enligt Anders Tegnell är kurvan gällande dödsfall "ganska stabil" och ligger på runt 70 om dagen. I Stockholm syns en minskning av fall på äldreboenden, vilket kan tyda på att de åtgärder man gör har effekt, säger han.

Annons

– En viktig sak med det är att tänka på att de lärdomar vi drar i Stockholm tas ut till resten av landet.

En återkommande fråga har varit den om användningen av munskydd och visir inom äldrevården. Folkhälsomyndigheten säger nu att detta kan användas, men inte att det uttryckligen bör användas.

– Det finns nästan inga studier över huvud taget gjort på detta. Men visir eller munskydd kommer inte vara avgörande för att stoppa smittspridningen, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Brister i basala rutiner

Viktgast är i stället att följa basala hygienrutiner och att se till att personal med symptom stannar hemma.

– Har man allt detta och befinner sig i en del av landet med stor smittspridning och har arbetsmoment där man är nära ansiktet på omsorgstagarna så ser vi att man kan lägga till detta. Men det behöver avgöras lokalt, säger Malin Grape.

Även Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), påpekar att de basala hygienrutinerna ska vara grunden i arbetet.

– Det måste fungera i alla verksamheter. Man måste ha den utrustning man behöver och den kunskap man behöver.

– Det är ett stort arbete och många anställda som behöver kunna de här sakerna. Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska, säger hon.

SKR har mätt efterlevnaden av de basala hygienrutinerna inom kommunal verksamhet under tio års tid, och det har gradvis blivit bättre, säger Emma Spak.

Arbeta vidare

TT: Men nyligen kom en undersökning som visade att bara sex av tio följer de basala hygienrutinerna?

Annons

– Det visar att vi måste arbeta vidare med det här. Undersökningen sätter fingret på att man måste göra alla moment korrekt, för missar man ett av åtta moment faller det ut som att man inte klarar rutinerna alls.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, framhåller dock att situationen på äldreboenden inte är lika illa över hela landet. Många av de som avlider nu smittades för ett antal veckor sedan och det har gjorts mycket i kommunerna sedan dess.

– Man behöver ha med sig att allt inte är nattsvart även om den rådande situationen är väldigt allvarlig.

Men det finns givetvis problem, säger Nilsson Carlsson, och lyfter bland annat att kunskap kring basala hygienrutiner måste förbättras liksom bemanning.

Från vänster: Iréne Nilsson Carlsson, Socialstyrelsen, Emma Spak, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Malin Grape, Folkhälsomyndigheten, samt Morgan Olofsson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Från vänster: Iréne Nilsson Carlsson, Socialstyrelsen, Emma Spak, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Malin Grape, Folkhälsomyndigheten, samt Morgan Olofsson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).Foto: Claudio Bresciani/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons