Annons

Så faller Bergslagen i smaken

Brukssamhället Grythyttan i Bergslagen sjuder av mat och dryck. Här finns en stark nybyggaranda och nya företag blomstrar vid sidan av de gamla. Jag gör en resa genom bygden och smakar på dess specialiteter.
Publicerad 10 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Naturen runt Grythyttan bjuder på storslagna vyer som kontrasterar mot småstadscharmen.
Naturen runt Grythyttan bjuder på storslagna vyer som kontrasterar mot småstadscharmen.Foto: Reine Hefvelin

Stolen i stålram och träsits, som gungar lätt när man sitter i den, känner man igen. Den dyker upp på de flesta ställen jag besöker i området runt Grythyttan. Så även på Bredsjö blå ost café. Inte så konstigt egentligen, för den klassiska utemöbeln A2 tillverkas av Grythyttans stålmöbler.

Medan jag försiktigt gungar smakar jag på den krämiga, roquefortinspirerade osten Bredsjö blå som serveras i en sallad med syltad rödlök, färska smultron, nötter och en syrlig rabarbervinägrett. Bredvid kaféborden går fåren och betar. Lena Hall och Lars-Göran Staffare driver Bredsjö Mjölkfår och tillverkar osten som har blivit en favorit hos många krögare och ostkonnässörer.

Bygdens profil

Annons

Namnet Grythyttan härstammar från den stora hytta som fortfarande står placerad vid vägen in till byn. Här smälte man järnet som grävdes fram ur bergen runt omkring. Smältugnen är numera stängd men det är mycket annat som blomstrar i Bergslagen, särskilt inom mat och dryck. Här finns Saxhyttegubben som tillverkar måltidsdrycker gjorda på blåbär och lingon, och Sikfors kvalitetskonserver som gör stilren burkmat av svenska klassiker som sylta, leverpastej och blodkorv.

Grythyttans gästgivaregård förvaltar sitt långa arv med luncher och femrätters middagar i charmig småstadsmiljö. Så snart det är möjligt i dessa tider av karantän öppnar också nya Måltidsmuseet och laboratoriet Aptitum på Saxå Herrgård i regi av den kände vinprofilen Carl Jan Granqvist. Och han har sin förklaring till bygdens framgång.

– Grythyttan har ett exceptionellt och överraskande läge mitt i de stora skogarna. Samtidigt är det väldigt centralt, mitt emellan Oslo, Stockholm och Göteborg. Eller om man så vill, på vägen mellan Moskva och New York.

Vin och mjöl

Per Fritzell sitter barnvakt åt 100 000 liter bärglögg på Grythyttan Vin. Det ska vara klart lagom fram till jul. Han fick idén att tillverka hjortronvin för ett tiotal år sedan och hamnade så småningom i Grythyttan där entreprenörsandan var stor och råvarorna fanns i överflöd. På senare år har man utökat med fler produkter, som exempelvis ett rött vin gjort på blåbär och lingon med en lite vild prägel.

I närbelägna Grythytte Qwarn snurrar hjulen fortfarande. Ett par gånger om året kör Kristina Henricsson så det ryker i det stora kvarnhjulet. Då mal hon råg, korn, vete och dinkel till mjöl och säljer direkt i butiken.

– Det är häftigt att göra eget mjöl, säger Kristina, när jag träffar henne i den hundraåriga kvarnen.

På det nymalda rågmjölet bakar Kristina knäckebröd. Bitarna är tunna som frimärken och smaksatta med timjan och havssalt. Kvarnen som också är ett kafé är renoverad i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Det var fantastiskt roligt, berättar Kristina.

– Vi gjorde allt enligt gamla metoder och på köpet lärde vi oss mycket om våra egna förmågor. En av deltagarna var till exempel en fena på att slå puts på väggarna – hon var gammal handbollsspelare.

Kristina anordnar även kulturmatsvandringar runt Grythyttan, då man får prova på lokala produkter och veta mer om bygden.

Hälsokällan

Annons

Det var för att säkra tillgången till vattenkällorna som familjen Spendrups köpte området runt Loka brunn. I köpet ingick en sliten kursgård samt en by av sommarhus, där den svenska överklassen i början på förra sekelskiftet tillbringade sina somrar med att bada i och dricka av det hälsobringande vattnet. I dag är Loka brunn en resort med spa och hotell. Vattnet står fortfarande högt i kurs. Här finns isvakar, utomhuspooler och heta bubbelbad. Kronan på verket är den stora poolen med en enorm kristallkrona i taket, med utsikt över sjön Loken. När jag är där är sjön täckt av ett tunt dis med ett trolskt skimmer. Vid den vackra gamla träkyrkan kan man dricka brunn som förr i tiden, vattnet smakar rent och daggfriskt.

Jag lämnar Grythyttan med påsarna fulla av godsaker och kan konstatera att historien lever vidare i många nya skepnader i den gamla bruksorten.

Malin Hefvelin/TT

Grythyttan med omnejd har mycket att erbjuda i mat- och dryckesväg, som den här ostsalladen Bredsjö blå ost café.
Grythyttan med omnejd har mycket att erbjuda i mat- och dryckesväg, som den här ostsalladen Bredsjö blå ost café.Foto: Reine Hefvelin
Naturen runt Grythyttan bjuder på storslagna vyer som kontrasterar mot småstadscharmen.
Naturen runt Grythyttan bjuder på storslagna vyer som kontrasterar mot småstadscharmen.Foto: Reine Hefvelin
Kristina Henricsson på Grythytte Qwarn mal mjöl enligt gamla traditioner.
Kristina Henricsson på Grythytte Qwarn mal mjöl enligt gamla traditioner.Foto: Reine Hefvelin
Grythyttanprofilen Carl Jan Granqvist sparar inte på krutet, utan kallar osten Bredsjö Blå ”essensen av en sommaräng omhändertagen av galen och envis professionalism”.
Grythyttanprofilen Carl Jan Granqvist sparar inte på krutet, utan kallar osten Bredsjö Blå ”essensen av en sommaräng omhändertagen av galen och envis professionalism”.Foto: Bredsjö
Grythyttan i Bergslagen lockar med småstadscharm och kulinariska upplevelser mitt i de stora skogarna.
Grythyttan i Bergslagen lockar med småstadscharm och kulinariska upplevelser mitt i de stora skogarna.Foto: Reine Hefvelin
Grythyttan med omnejd har en hel del att erbjuda i mat- och dryckesväg.
Grythyttan med omnejd har en hel del att erbjuda i mat- och dryckesväg.Foto: Bredsjö
Grythyttan Vin tillverkar drycker av bär från skogen.
Grythyttan Vin tillverkar drycker av bär från skogen.Foto: Reine Hefvelin
Grythyttans stolsklassiker, A2, har en självklar plats i syrenbersåer och på uteserveringar över hela landet.
Grythyttans stolsklassiker, A2, har en självklar plats i syrenbersåer och på uteserveringar över hela landet.Foto: Reine Hefvelin
I den stora poolen på Loka brunn har man utsikt över sjön Loken.
I den stora poolen på Loka brunn har man utsikt över sjön Loken.Foto: Loka brunn
Det finns många fikaställen med godsaker i och runt Grythyttan.
Det finns många fikaställen med godsaker i och runt Grythyttan.Foto: Reine Hefvelin
Grythytte Qwarn renoverades för ett par år sedan i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen. Kvarnen är också ett kafé och en presentbod.
Grythytte Qwarn renoverades för ett par år sedan i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen. Kvarnen är också ett kafé och en presentbod.Foto: Reine Hefvelin
Krögaren Carl Jan Grankvist har bidragit stort till att placera Grythyttan på världskartan som en gastronomisk destination.
Krögaren Carl Jan Grankvist har bidragit stort till att placera Grythyttan på världskartan som en gastronomisk destination.Foto: Saxå Bruk

Bergslagen

+Grythyttan

Grythyttan är ett gammalt brukssamhälle i Västmanland, norr om Örebro. Orten lockar med småstadscharm och kulinariska upplevelser mitt i Bergslagens stora skogar.

+Att göra

Grythytte Qwarn

Mjöl, hembakt och lokalt mathantverk och fina presenter finns i den gamla kvarnen vid Grythyttans herrgård. Öppnar för sommaren den 23 maj. Läs mer på grythytteqwarn.se

Grythyttan Vin

Här kan man få både visning och demonstration av tillverkningen. Läs mer på grythyttanvin.se

+Bo

Loka brunn

Några kilometer utanför Grythyttan ligger den gamla kurorten Loka brunn som fått nytt liv de senaste åren. Här erbjuds spa och i restaurangen serveras klassiska svenska smaker i nya kombinationer. Öppet nästan som vanligt och följer myndigheternas rekommendationer. Avbokning utan kostnad fram till dagen innan ankomst. Läs mer på lokabrunn.se

Grytthyttans Gästgivaregård

Gästgivaregården erbjuder gästerna att känna historiens vingslag i 53 individuellt designade rum med personlig karaktär och samtidigt uppleva modern gastronomi. Begränsade öppettider, följer myndigheternas rekommendationer. Avbokning utan kostnad fram till dagen innan ankomst. Läs mer på grythyttansgastgivaregard.se

+Äta

Bredsjö Blå ost café

Bredsjö ligger fyra kilometer in från Riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg. Här kan man fika, luncha eller köpa med ost hem i den mysiga butiken. Öppet på helgerna under våren och planerar att ha öppet dagligen under sommaren. Läs mer på bredsjobla.se/ostcafet

Måltidens hus

Sveriges första och enda universitetsutbildning i måltidskunskap ryms i Måltidens hus. Här finns ett gastronomiskt museum och en trevlig lunchrestaurang. Med anledning av coronasmittan är huset stängt fram till i höst. Läs mer på maltidenshus.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons