GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lönsamma lobbyister

Svenska Dagbladet avslöjade i förra veckan att Liberalernas förre partiledare Lars Leijonborg har hjälpt sin efterträdare Nyamko Sabuni med hennes anföranden och att den tidigare partisekreteraren Johan Jakobsson kampanjade för att hon skulle bli partiledare.
Krönika • Publicerad 11 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
Foto: BERTIL ERICSON

Hm, det är inga avslöjanden som får mig att ramla baklänges. Jag tror och hoppas att fler än Sabuni använder sina företrädare som mentorer och jag vet med säkerhet att det finns andra partisekreterare i andra partier som har försökt påverka partiledarval.

Svenska Dagbladet avslöjar dessutom att det finns kopplingar mellan Scania och Johan Jakobssons PR-byrå och att det förklarar varför Liberalerna med sådan kraft driver kravet på elektrifierade vägar. Vidare hävdas i artiklarna att Johan Jakobssons PR-byrå spelade en mycket aktiv roll i kampanjandet för att göra Nyamko Sabuni till partiordförande.

Det är betydligt mer anmärkningsvärt.

I Sverige har vi en idealistisk syn på politiker och politik. Vi vill att företrädare för det allmänna ska stå fria från ekonomiska intressen. De ska ha integritet, vara omöjliga att köpa. Och vi hoppas och tror att vår långtgående offentlighetsprincip ska fungera som ett slags vaccin mot osund påverkan och korruption.

Det är inget märkligt med att Scania försöker påverka politiska beslut eller att före detta politiker engageras av ett stort svenskt företag. Tvärtom, det är bra att det finns en rörlighet mellan samhällssektorerna. Det är hemlighetsmakeriet som är problematiskt.

Lars Leijonborg, Göran Persson och Anders Björck har alla lämnat toppolitiken och då kan man kanske tycka att de gör vad de vill tillsammans och för vilka de vill. Men det är i högsta grad personer som åtnjuter stort förtroende och som deltar i samhällsdebatten och då är det inte oproblematiskt att de har okända uppdragsgivare. För det är som sagt det som är det känsliga, bristen på öppenhet inom lobbybranschen.

Det är dessutom märkligt att branschen uppenbarligen är väldigt lukrativ. Jag vågar påstå att det är få länder som har så tillgängliga makthavare som Sverige. Därför är det obegripligt att så många betalar så mycket för att företags och andras budskap ska nå fram till beslutsfattarna. Inte minst jag själv vet hur många konsulter som ringer för att ordna möten som vilken företagare som helst hade kunnat fixa på egen hand.

Just nu lever vi som bekant i en brytningstid. Det kommer att finnas ett före och ett efter corona, och vi funderar alla på vad det är för slags vardag vi vill återvända till. Jag är helt säker på att vi under lång tid kommer att fundera noga på hur vi använder våra pengar. Även om ekonomin vänder uppåt igen snart så lär den dramatiska nedgången prägla oss.

Jag tror och hoppas vi kommer att se över vårt resande, och framför allt väga nytta mot miljöhänsyn. Det lär bli fler skype- och zoommöten efter krisen än det var före. Jag är rätt övertygad om att förståelsen för att god vård och omsorg kostar kommer att leva vidare ett tag.

Vem vet, efter coronakrisen kommer företag och andra att vara mindre benägna att betala för konsulttjänster som knappast behövs i ett land där nästan alla makthavare bara finns ett knapptryck bort.

Lars Stjernkvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.