Annons

1 000 nya Skånejobb i vården

Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor på ett så kallat äldreomsorgslyft. För Skånes del innebär den extra vårdsatsningen runt 1 000 nya arbetstillfällen.
Med satsningen vill man förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen.
Publicerad 12 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, håller en pressträff om ytterligare åtgärder med anledning av det nya coronaviruset. Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor för att stärka äldreomsorg och sjukvård i år och nästa år.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, håller en pressträff om ytterligare åtgärder med anledning av det nya coronaviruset. Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor för att stärka äldreomsorg och sjukvård i år och nästa år.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtgärden innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid. Det möjliggör fler fasta anställningar.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

Annons

Det blir också en möjlighet för arbetsgivare att växla upp deltidsarbete till heltidsarbete, säger Källström

Den skånske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) berättar att för Skånes del så innebär den extra vårdsatsningen runt 1 000 nya arbetstillfällen.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att som vårdanställd kunna utöka sin kompetens. Äldreomsorgslyftet ger möjlighet till både utbildning för befintlig personal och fler arbetstillfällen, säger Niels Paarup-Petersen till tidningen.

2020 och 2021

Staten kommer att finansiera kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021, och ligger i linje med det som presenterats av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal där de bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas, enligt de fyra partierna.

För att säkerställa att det finns tillräckligt många utbildningsplatser skjuter regeringen också till medel för att 10 000 personer kan utbildas inom vård och omsorg inom regionalt yrkesvux under det fjärde kvartalet 2020 om de studerar på halvtid.

Utöver det ska folkhögskolans yrkesutbildningar byggas ut med runt 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, även de platserna blir med tyngdpunkt på vård och omsorg. Staten föreslås stå för hela kostnaden för utbyggnaden av de platserna, utan regional medfinansiering.

Räta ut frågetecken

SKR har oroats för att inte få full täckning för extrakostnader i vård och omsorg. Regeringen vill nu räta ut de frågetecknen.

– Vården ska ha de resurser man behöver för att bekämpa pandemin och ge sjukvård till dem som behöver, säger Per Bolund.

– Pengar ska inte behöva vara ett hinder.

Hittills har tre miljarder kronor avsatts till kommuner och regioner för dessa extrakostnader med anledning av pandemin.

Annons

Nu tillförs ytterligare två miljarder till totalt fem miljarder kronor.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger Magdalena Andersson och betonar att fem miljarder inte är ett tak.

Ändrar förordning

Regeringen och samarbetspartierna ändrar också i den förordning som reglerat de extraordinära kostnaderna, och som har orsakat förvirring och oro bland kommuner och regioner.

Socialstyrelsen ska till exempel inte längre prioritera bland ansökningar, pengarna kan ansökas redan tidigt i höst och kostnader kan ersättas retroaktivt från februari.

– Där har de haft relevanta synpunkter, säger Magdalena Andersson om flera av klagomålen från SKR.

Totalt har nu regeringen presenterat olika krispaket för totalt 190 miljarder kronor, enligt finansministern.

Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansminister Magdalena Andersson (S) vid dagens pressträff.
Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansminister Magdalena Andersson (S) vid dagens pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons