Annons

Tolv nya dödsfall - 51 sjuksköterskor stärker upp

Tolv nya dödsfall har rapporterats in i regionen. Antalet avlidna i covid-19 i Skåne är nu totalt 110.
Skåne • Publicerad 12 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Det senaste dygnet har ytterligare tolv nya dödsfall rapporterats in. Samtidigt meddelar Region Skåne att 51 sjuksköterskor som gått kursen Omvårdnad vid akut andningssvikt nu ska förstärka intensivvården i Skåne.

Kursen startade den första april och arrangeras av Lunds universitet tillsammans med Region Skåne och har riktats till redan erfarna sjuksköterskor i somatisk vård, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Annons

Sjuksköterskorna har kommit från alla delar av Skåne och har varierad bakgrund, vissa inom intensivvård och andra inom annan typ av vård. Bland de moment som ingått i kursen är bland andra respirator, fri luftväg, monitorering och skriftlig examination utifrån ett patientfall.

– Det som har varit utmärkande för de här studenterna är att de varit så nyfikna och intresserade. Och alla har delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit en styrka, säger Karin Samuelson, lektor vid medicinska fakulteten och kursansvarig, i pressmeddelandet.

Karin Samuelson ansvarar vanligtvis för intensivvårdsprogrammet, som är en ettårig specialistutbildning för sjuksköterskor, och hon ser att söktrycket på utbildningen blivit mycket högre.

Får extraleverans av läkemedel

Läkemedlet propofol är viktigt i intensivvården av covidpatienter och har varit en bristvara. Nu kommer Sverige att få en extra leverans av läkemedlet som kommer att fördelas mellan regionerna efter behov. Leveransen är ett resultat av landets 21 regioner och leds av Region Skåne tillsammans med de andra storstadsregionerna.

– Utan den här modellen där regionerna samverkar tillsammans med övriga aktörer hade detta inte varit möjligt, säger Maria Landgren, ansvarig för läkemedelsförsörjningen i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Dagens bulletin från Region Skåne

I dagsläget provtas personer som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden, samt vårdpersonal som uppvisat covid-symtom de senaste 72 timmarna. Region Skåne har även påbörjat provtagning av kommunal omsorgspersonal, detta sker än så länge i begränsad omfattning men den utökade provtagningen kommer framöver avspeglas i statistiken med fler konstaterade positiva provsvar per dag än under tidigare veckor.

Parantes () indikerar ändring sedan föregående dag.

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 092 (+22)

Totalt antal provtagna i Skåne: 10 527 (+181)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: 75 (-2), varav 20 (-3)i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 110 (+12)

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons