Ekonomi

Prisfall under coronakris – men maten dyrare

Maten blir dyrare, framför allt frukt och grönt. Arkivbild.
Maten blir dyrare, framför allt frukt och grönt. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Priserna faller. Inflationen är på minus och rekordlåg. Coronakrisen sätter många spår i den svenska ekonomin.
Maten blir dock allt dyrare, speciellt den gröna.
PREMIUM

Framför allt är det el och drivmedel som sänker den allmänna prisbilden, minus 16 respektive 21 procent på ett år. Även kläder, skor och kultur, typiska varor och tjänster som påverkats hårt av coronakrisen, faller i pris, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Däremot stiger matpriserna och det i en rejält tilltagande takt, upp 3,5 procent på ett år. Det är också den bransch som tydligast haft stigande försäljning i pandemins spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Allt pekar nedåt för exportföretagen

Statliga AB Svensk Exportkredits barometer är på en historisk bottennivå. Arkivbild.
Statliga AB Svensk Exportkredits barometer är på en historisk bottennivå. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Framtidstron är på rekordlåg nivå bland exportföretagen, visar Exportkreditbarometern från statliga Svensk exportkredit (SEK).
– Nu går alla parametrar nedåt, säger SEK:s vd Catrin Fransson.

Exportkreditbarometern, som mäter exportföretagens framtidstro, har kollapsat i coronakrisen. Barometern är nu nere på minus 35, enligt SEK.

Det är första noteringen på minus sedan mätningarna inleddes 2013. Och det kan jämföras med plus 25 i senast föregående mätning, som gjordes hösten 2019.

En del av underlaget till barometern – insamlat av SEK under april månad – är redan känt. Men det är först nu som barometerns framtidsutsikter finns med och totalsiffran räknats fram.

Minskad orderingång

Av underlaget framgår att sex av tio svenska exportföretag räknar med minskad orderingång det kommande året. En lika stor andel, sex av tio, ser under perioden en förvärrad finansiell situation framför sig. Och över hälften räknar med en kraftigt försämrad likviditetssituation.

Vart fjärde exportföretag räknar dessutom med att minska antalet anställda i Sverige det kommande året.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfrågan på exportfinansiering, säger Catrin Fransson till TT.

Hon tillägger att utsikterna för exempelvis anställningsplaner ser dystrare ut på ett halvårs sikt än på tolv månaders sikt, vilket kan tolkas som att det trots allt finns ett hopp om en återhämtning senare i år.

SEK främjar svensk export genom att vid sidan av bankerna, Exportkreditnämnden och exportföretagen själva fungera som finansiär åt exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder. I dagsläget har SEK finansierat köpare i svenska exportaffärer i 65 länder runt om i världen.

– Det är länder i Afrika, Mellanöstern och Asien. Men också Latinamerika och en hel del i USA, även om USA har kapacitet använder de ofta den här typen av finansiering, säger Fransson

– När kapitalmarknaden inte fungerar lika bra som den brukar, vilket ofta är fallet i en sådan här kris, ökar behovet av exportfinansiering, tillägger hon.

Omstart med grön omställning

SEK-chefen tycker att Sveriges exportindustri måste värna forskning, utveckling och sin innovativa profil när världsekonomin startar upp igen efter coronakrisen. Hon räknar med en omstart med mycket satsningar på bland annat elektrifiering och grön omställning.

– En del av styrkan i den svenska exportnäringen är ju vår innovationskraft. Det är viktigt att vi har kvar den inriktningen och konkurrenskraften när efterfrågan ökar. Nu kommer stora paket från olika länder med investeringar, och där vill vi verkligen att den svenska exportindustrin ska vara med och ta del av de investeringar som sker globalt.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Utökad låneram i coronakrisen

Exportkreditbarometern från det statliga bolaget AB Svensk exportkredit bygger på intervjuer med omkring 200 exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor. Barometern som nu redovisas kommer sedan den halvstatliga branschorganisationen Business Sweden så sent som i tisdags redovisat en enkät som visar att fler exportföretag känner av coronakrisen nu än i mars.

Business Sweden-enkäten, som bygger på intervjuer med företrädare för knappt 800 företag, visar samtidigt att utsikterna fyra veckor framåt inte är fullt lika dystra nu som de var tidigare.

SEK:s låneram har utökats från 125 till 200 miljarder kronor för att hantera finansieringsbehov i exportsektorn i coronakrisen. Pengarna kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag.

Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier har samtidigt utökats till totalt 500 miljarder samtidigt som minskad självrisk hos bankerna ger företag nya och förbättrade möjligheter att låna.

Ekonomi

Mardrömsperiod väntar svensk turistnäring

Två turister på Västerlånggatan i Gamla stan. Arkivbild.
Två turister på Västerlånggatan i Gamla stan. Arkivbild.
Fotograf: Nora Lorek/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk sommar kan bli en mardröm, i alla fall för turistnäringen.
Län som Kalmar, Gotland och Kronoberg bedöms att vara bland de mest utsatta.

Slutet av maj månad och snart ska de utländska turisterna strömma till Sverige. Så är det tänkt, men lär knappast ske. En avvikande svensk strategi i coronatider jämfört med övriga Europa har gjort att flera länder satt varningsflagg över Sverige.

Förutom att svenska turister inte är välkomna till vissa länder, bland annat Cypern, väcks nu frågetecken hur attraktivt Sverige kommer att vara som turistdestination.

Stockholms handelskammare målar i en ny prognos upp en dyster bild där utländska gästers konsumtion på drygt 80 miljarder kronor för perioden juni–augusti riskerar att falla bort.

– Vi går in i de tre allra mest kritiska månaderna där företag står och faller. Läget är redan dåligt med många företag som varslat och sagt upp medarbetare. Nu ser vi att situationen riskerar att bestå under sommarmånaderna, säger chefsekonomen Stefan Westerberg till TT.

Berör hela landet

Stockholms handelskammare har brutit ned siffrorna länsvis genom att titta på turistintäkterna jämfört med antalet gästnätter för olika delar av landet, vilket bland annat visar följande:

Det ekonomiska värdet när det gäller utländska turisters konsumtion är inte helt oväntat störst i storstadslänen.

I förhållande till befolkningens storlek är det däremot Jämtland, Norrbotten och Värmland som har störst mängd turistkonsumtion.

Nedbrutet på just sommarmånaderna handlar det om Kalmar, Gotland och Kronoberg som har högst andel av sin konsumtion från utlandsturister.

Samtidigt visar Tillväxtverkets senaste rapport (2018) över turismkonsumtion att medan den utländska konsumtionen uppgick till drygt 144 miljarder kronor stod den inhemska konsumtionen för betydligt mer – 192 miljarder kronor.

TT: Är det inte rimligt att tro att med utländska reserestriktioner kan den inhemska turismen uppväga när svenskar stannar hemma?

– Vi tror att det finns en viss kompensation men det kommer inte täcka det tapp som skapas av utländska turister. Vi har också sett att antalet gästnätter för svenska inrikesturister minskat under våren och beläggningsgraden på svenska hotell har varit låg, säger Stefan Westerberg.

Stor osäkerhet

Osäkerheten hur det faktiskt blir i sommar är dock påtaglig. Tyska medieuppgifter gör gällande att landets invånare ska få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder från och med mitten av juni. I teorin skulle det vara bra för svensk del. Just Tyskland stod för 20 procent av de utländska gästnätterna förra året när antalet tyska gästnätter ökade med elva procent till 3,4 miljoner jämfört med föregående år.

TT: Med tanke på all osäkerhet, finns det en risk att era beräkningar inte kommer att stämma?

– Vi hoppas naturligtvis att man går tillbaka till mera normala förhållanden men vad vi vill påvisa med de här siffrorna är att vi nu går in i en väldigt kritisk period.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Ansvarsfrihet stridsfråga på Swedbankstämma

Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbank står mitt i coronakrisen inför ännu en stökig årsstämma, med krav på att bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark nekas ansvarsfrihet.
De borde ha hanterat problemen med penningtvätt bättre, anser Aktiespararna.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförandens ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Det handlar enligt Olsson i grunden om styrelsens ansvar för kontroll av bankens verksamhet och att det finns styrmedel och relevant information på plats. Men kanske främst att styrelsen inte agerade på den information som trots allt fanns tillgänglig om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Gäller särskilt Idermark

Aktiespararnas yrkande gäller särskilt Lars Idermark, men omfattar samtliga ledamöter enligt Joacim Olsson. Även arbetstagarrepresentanter och de fem styrelseledamöter som suttit kvar i Swedbanks styrelse även sedan den förre statsministern Göran Persson tagit över som ordförande sommaren 2019.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfrihet för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hård kritik mot hur hon hanterade bankens penningtvättskris och misstankar om insiderbrott.

Revisorernas utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyrån Clifford Chance och därefter Finansinspektionen (FI) presenterade sina respektive utredningar av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penningtvättsproblemen korrekt.

"Styrelsen var informerad om återkommande problem i kontrollen av arbetet mot penningtvätt, inklusive de baltiska dotterbolagen", konstaterade advokatbyrån.

Rekordböter från FI

FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndigheten motiverade rekordböterna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringen av penningtvätt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

"Från och med 2016 har ledningen, verkställande direktören och styrelsen i Swedbank återkommande fått information om brister i de centrala grundpelarna mot penningtvätt i de baltiska dotterbankerna", skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvättsproblemen så ska det ha framkommit i löpande rapportering och utredningar. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant information om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

– Styrelsen har brustit i sitt uppdrag. Då kan man inte bevilja ansvarsfrihet, säger Joacim Olsson.

Skapar möjligheten att agera

Aktiespararnas vd beskriver utredningarna från FI och Clifford Chance som ny information, som inte fanns tillgänglig när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfrihet.

– Om man beviljar ansvarsfrihet blir det svårt att rikta ersättningskrav i ett senare skede. Då måste ny information ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfriheten. Det är ett skäl till varför man inte ska bevilja ansvarsfrihet nu. För nu har ju all väsentlig information kommit fram.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process mot Lars Idermark eller hela den gamla styrelsen bara för att man inte beviljar ansvarfrihet.

– Men det skapar möjligheten att agera från styrelsens och aktieägarnas sida.

Han ser också en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kritik mot bankens arbete mot penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv. Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Swedbanks revisorer yrkade i ett utlåtande från februari i år att årets stämma skulle ge Lars Idermark och hans styrelse ansvarsfrihet. Däremot vill revisorerna enligt yrkandet att ägarna nekar ansvarsfrihet till Birgitte Bonnesen. Hon tvingades efter en tids hård kritik för hur hon hanterat SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken sparken från posten som Swedbanks vd i samband med årsstämman i mars i fjol.

Ekonomi

Avvaktande handel på Tokyobörsen

Handeln i Tokyo var avvaktande under onsdagsmorgonen. Arkivbild.
Handeln i Tokyo var avvaktande under onsdagsmorgonen. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen stod i det närmaste stilla när handeln öppnade på onsdagen. Efter några timmars hade såväl Nikkei 225-index som det bredare Topixindex rört sig knappt två hundradelar av en procent.

– Den japanska marknaden är i ett vänta och se-stadium efter gårdagens kraftiga uppgång, säger Toshiyuki Kanayama, marknadsanalytiker på Monex.

Nikkei 225 steg över 2,5 procent under tisdagen.

I Hongkong var handlarna desto gladare, och för tredje dagen i rad var Hang Seng på uppåtgående. Tidigt på morgonen hade index stigit med 0,6 procent.

Även Shanghais kompositindex gick uppåt, med 0,8 procent, medan handeln i Shenzhen bara fick upp kompositindexet där 0,1 procent.

Ekonomi

Uppåt på New York-börsen

New Yorks guvernör Andrew Cuomo, med munskydd, fick äran att ringa i börsklockan och starta tisdagens handel.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo, med munskydd, fick äran att ringa i börsklockan och starta tisdagens handel.
Fotograf: Courtney Crow
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

New York-börsen steg inledningsvis rejält i tisdagens handel. Sista timmen dämpades dock uppgången något efter uppgifter om att Trumpadministrationen övervägde nya sanktioner mot Kina.

S&P 500 gick ändå upp med 1,2 procent medan Dow Jones industriindex ökade 2,2 procent. Nasdaqs kompositindex steg endast 0,1 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Uppåt på New York-börsen

New Yorks guvernör Andrew Cuomo, med munskydd, fick äran att ringa i börsklockan och starta tisdagens handel.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo, med munskydd, fick äran att ringa i börsklockan och starta tisdagens handel.
Fotograf: Courtney Crow
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

New York-börsen steg inledningsvis rejält i tisdagens handel. Sista timmen dämpades dock uppgången något efter uppgifter om att Trumpadministrationen övervägde nya sanktioner mot Kina.

S&P 500 gick ändå upp med 1,2 procent medan Dow Jones industriindex ökade 2,2 procent. Nasdaqs kompositindex steg endast 0,1 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

EU häver restriktioner på export

Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Från och med tisdagen krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Beskedet välkomnas av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
PREMIUM

I mitten av mars införde EU-kommissionen ett krav på särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning ut ur unionen. Syftet var att säkra tillgången till viktigt sjukvårdsmaterial för EU-länderna, särskilt efter att flera länder på egen hand förbjudit all export, även inom EU.

"Inte haft önskad effekt"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sommarjobben borta – förutom i en bransch

Det finns gott om sommarjobb inom äldrevården. Arkivbild.
Det finns gott om sommarjobb inom äldrevården. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Nära hälften av de utannonserade sommarjobben har försvunnit under mars och april, enligt Arbetsförmedlingen.
Det är bara inom vård och omsorg det fortfarande behövs många sommarjobbare.
PREMIUM

Från att de första annonserna för sommarjobb kom ut i december och fram till februari såg allt ut som vanligt. Men sedan kom coronakrisen, och i mars och april har antalet sommarjobb som annonserats ut halverats, jämfört med hur det såg ut 2019.

– Det är ett tapp rakt över, inom nästan alla branscher, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL