Annons

Samhället har svikit hennes hopp om en framtid i Sverige

Publicerad 13 maj 2020 • Uppdaterad 13 december 2021

Annons

Skribenterna är kritiska mot hanteringen.
Skribenterna är kritiska mot hanteringen.

18-åriga Valeriia Chyzhykova ska utvisas till Ukraina den 19 juni efter det att hon har tagit studenten. Hon skickas hon ut i ensamheten, skickas mot ett Ukraina som liksom de flesta andra länder har stängd gräns. Hon skickas dit av ett samhälle som svikit ett hopp hon haft sedan hon och hennes familj kom hit för mer än 5 år sedan.

Datumet står fast, trots att Ukraina är stängt på grund av coronasmittan sedan i mars.

– Allt är stängt i Ukraina. Ingen kommer över gränsen. Jag har ställt frågan till Migrationsverket och fått svar att de kan ta mig till Danmark och att jag kan transporteras med tåg till Ukraina därifrån. Om jag skickas dit så har jag ingenstans att ta vägen. Det finns inga jobb och i Odessa i östra Ukraina pågår sedan många år ett lågintensivt krig som drivs av Ryssland, säger Valeriia (ur NSk 11 maj).

Med all respekt för Migrationsverkets regelverk finns det skäl att med kraft vända sig mot det lagrum som möjliggör en utvisning av Valeriia, vars familj får stanna i Sverige medan hon måste ”skickas hem”! Skickas ”hem” till ett hem som aldrig varit hennes och som inte finns för henne. Valeriia och hennes familj ligger inte samhället till last, de är skattebetalare och sköter sig enligt svensk lagstiftning.

Det finns en stor cynism i beslutet att utvisa den här unga kvinnan, det finns en extrem avsaknad av humanitära aspekter och det i ett land som ”har öppnat sina hjärtan”. När började vi i det här landet att behandla människor som brickor i ett lagstadgat spel.

Vi kan – av humanitära skäl - inte utvisa exempelvis djupt kriminella islamister till sina respektive hemländer på grund av att de i så fall möjligen/troligen skulle falla offer för ”rättvisan” i sina hemländer. En spontan tanke i sammanhanget är att vi behåller de onda medan vi skickar bort de goda, av humanitära skäl?!

Vad är det för skillnad på humanitära skäl och humanitära skäl?

Politiker, kommunala, regionala och rikspolitiker, vakna! Agera! Allt annat vore att allvarligt svika oss väljare! Det ska bli intressant att se vilken/vilka av våra förtroendevalda som tar ställning.

Ruth Brunner och Hans Johnsson

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons