Annons

Profilen som gjort ofrivillig kometkarriär

Först EM-brons som spelare, sedan manager i Sävehof, därefter hyllad tv-expert – och nu landslagschef.
Hanna Fogelström, 29 år, har delvis ofrivilligt gjort kometkarriär. Nu vill hon lyfta svensk handboll.
– Vi ska bli en stabilare toppnation, säger hon.
Publicerad 16 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Hanna Fogelström sköter just nu jobbet som landslagsansvarig från sitt köksbord i Göteborg. "Den vita bakgrunden är perfekt för videomöten, inte avslöjande överhuvudtaget", säger handbollens nya chef.
Hanna Fogelström sköter just nu jobbet som landslagsansvarig från sitt köksbord i Göteborg. "Den vita bakgrunden är perfekt för videomöten, inte avslöjande överhuvudtaget", säger handbollens nya chef.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den lyckade bronsmatchen i EM 2014 blev Hanna Fogelströms sista landskamp, trots att hon bara var 24 år.

Sedan slog skadorna till. Varje rehabilitering och comeback slutade med en ny motgång. Den tredje korsbandskadan i höger knä, när Fogelström spelade i franska Toulon våren 2017, stoppade spelarkarriären definitivt.

Annons

– Det var jättejobbigt, säger Hanna Fogelström.

När sjukgymnasten berättade att korsbandet med stor sannolikhet gått av igen, drogs ridån ner.

Ville inte förstå

– Jag fattade, även om jag inte ville inse det då, att det var slut. Hela karriären spelades tillbaka. Men det tog nästan ett år att kunna prata om det öppet och högt, att säga att jag slutar, berättar Hanna Fogelström.

Nu, tre år efter den sista skadan, har hon nyss tillträtt som landslagsansvarig på Svenska handbollförbundet, med inriktning i första hand mot seniorlandslagen och de äldsta ungdomslandslagen.

– Det handlar om att skapa en gemensam helhetssyn på saker, på vad vi vill vara i svensk handboll och vad vi representerar. Men också ansvar för planering av samlingar och utbyte med andra nationer, övergripande ansvar före och under mästerskap, och arbetsledning av förbundskaptener för få ihop helheten, beskriver Hanna Fogelström.

Tog chansen i tv

Drygt ett år som manager för Sävehofs damverksamhet lade en grund för Fogelström. En utbildning inom europeiska handbollförbundet (EHF) hjälpte till.

Men själv tror hon att jobbet som tv-expert under fem mästerskap blev avgörande. Debuten i sändningarna från VM 2017 gjordes med kort varsel, sedan sändande Discovery tvingats till sena förändringar när den planerade experten Per Johansson blev förbundskapten i Montenegro.

– Så klart ville jag ta den chansen, även om jag inte visste hur jag skulle klara rollen. Som tur var gick det bra. Annars hade jag nog inte suttit där jag är i dag, säger Hanna Fogelström.

Kunskap, engagemang och piggt tyckande gjorde henne omtyckt som tv-expert.

Jobba på bestämt sätt

Men nu måste Fogelström i stället hålla inne sina åsikter – inte alltid, men i många sammanhang.

Annons

– Jag leder och ställer frågor, men förbundskaptenerna tar ut lagen. Det passar mig bra. Jag har inget direkt behov av att uttrycka min åsikt eller stå i centrum.

En viktig del är att landslagen ska ha ett bestämt arbetssätt, som inte kastas omkull när man byter ledare. Fogelström talar om grundstruktur, om att se processer och om att göra analyser.

– Vi ska bli en stabilare toppnation. Det är grunden. Nu går det upp och ner för både dam- och herrlandslaget. Vi är bland de åtta, tio bästa i Europa. Hur ska vi göra för att alltid konkurrera om en semifinalplats?

Oro för mästerskap

Det är dit Hanna Fogelström vill komma. Men som många andra har hon sett sin arbetssituation förändras radikalt av coronapandemin. Just nu känns det inte helt säkert att damernas EM i Norge och Danmark i december kan spelas med publik, eller att det ens blir av.

Fogelström förstår de tänkta arrangörernas oro.

– Det är en stor ekonomisk fråga. Biljettintäkter är jätteviktiga. Man kan inte ta risken att gå back på ett mästerskap.

Micke Larsson/TT

Sista landskampen innan skadorna stoppade Hanna Fogelström blev bronsmatchen i EM 2014, då Sverige slog Montenegro med 25–23. Här hoppar Fogelström in mot mål från sin högerkant, förbi försvararen Majda Mehmedovic.
Sista landskampen innan skadorna stoppade Hanna Fogelström blev bronsmatchen i EM 2014, då Sverige slog Montenegro med 25–23. Här hoppar Fogelström in mot mål från sin högerkant, förbi försvararen Majda Mehmedovic.Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Fakta: Hanna Fogelström

Fakta: Hanna Fogelström

Ålder: 29 år.

Moderklubb: IK Sävehof, i Partille utanför Göteborg.

Spelarkarriär, klubblag: Sex SM-guld med Sävehof till 2014, franska Toulon 2014–17.

Spelarkarriär, landslag: 69 landskamper. Var med i fyra stora mästerskap, med EM-bronset 2014 som höjdpunkt.

Roll i laget: Vänsterhänt kantspelare till höger ("högersexa").

Karriär som ledare: Manager för Sävehofs damer 2018–19, landslagsansvarig på Svenska handbollförbundet från 1 maj 2020 (efter Lasse Tjernberg).

Koppling: Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg (som är Fogelströms chef) kom också från Sävehof, 2018.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons