Annons

Växande virusprotester i Tyskland oroar

Missnöje med nedstängningen av samhället. Motstånd mot vaccin och konspirationsteorier om coronavirusets spridning.
Kritiken mot hur Tysklands regering hanterat coronaepidemin leder till protester, som samlar en brokig skara demonstranter.
Publicerad 16 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Demonstranter mot virusrestriktioner i staden Gera i östra Tyskland på lördagen. Deltagarna vägrade att bära munskydd.
Demonstranter mot virusrestriktioner i staden Gera i östra Tyskland på lördagen. Deltagarna vägrade att bära munskydd.Foto: Bodo Schackow/DPA/AP/TT

De senaste veckorna har protesterna, som till en början mestadels var en kritik mot de restriktioner som införts i Tyskland för att stoppa smittspridningen, lockat tusentals.

Demonstranter har samlats i flera av Tysklands största städer med krav på att samhället ska öppna och restriktionerna lättas, skriver mediebolaget Deutsche Welle. Och bland dem finns nu även vaccinmotståndare, anhängare av konspirationsteorier och extremhögern.

Annons

Demonstranterna anklagar politiker och sjukvårdsanställda för att sprida panik och för att kränka medborgarnas rättigheter med de förlängda restriktionerna.

Antisemitism och våld

I vissa fall har demonstrationerna haft inslag av antisemitism och på några håll har det blivit våldsamt. Restriktioner om social distansering har brutits och sammandrabbningar med polis inträffat.

Journalister som bevakade en demonstration i Dortmund där flera kända högerextremister deltog anfölls av en 23-årig man under protesterna och en skadades lindrigt, rapporterar nyhetsbyrån DPA. Journalister har i samband med två andra demonstrationer attackerats.

– Jag anser att den här typen av protest är oerhört farlig, säger Felix Klein, regeringens särskilda kommissionär mot antisemitism, till tidningen Süddeutsche Zeitung.

– Den undergräver förtroendet för vår demokratiska stat och skapar ett rum i vilket konspiratoriska antisemiter och förintelseförnekare kan ses sida vid sida med andra som hyser väldigt dunkla åsikter.

Hundratals gripna

Under lördagen samlades tusentals personer i flera storstäder. Över 5 000 i Stuttgart, minst 1 500 i Frankfurt, runt 1 000 i München och så vidare, enligt nyhetsbyrån AFP. "Corona är fejk" stod det på ett plakat i Stuttgart.

Polisen i Berlin grep 200 personer efter tumult och i Hamburg drabbade konspirationsteoretiker ihop med nedstängningsmotståndare.

De protesterande har inte låtit sig nöjas av att Tyskland alldeles nyligen börjat lätta på restriktionerna. Restauranger och barer i delar av landet, däribland huvudstaden Berlin, har fått tillstånd att öppna och fotbollsligan Bundesliga började på lördagen spela matcher igen – dock utan publik.

Kravet på en två veckor lång karantän för resande från andra EU-länder har också lyfts.

Ryter ifrån

Protesterna har fått förbundspresident Frank-Walter Steinmeier att ryta ifrån. I en kommentar säger han att han visserligen inte är någon medicinsk expert men att ett "obekvämt och klumpigt munskydd är att rekommendera framför en foliehatt".

Annons

Främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) däremot backar och uppmuntrar demonstranterna.

En av partiets ledare, Alexander Gauland, säger enligt AFP att det är "fullständigt rätt att folket använder sina grundläggande rättigheter och demonstrerar mot coronaåtgärderna".

De som ifrågasätter protesterna har också fått kritik för att klumpa ihop alla de som är kritiska mot restriktionerna med galna konspirationsteoretiker och rasister.

"En demokrati värd namnet måste kunna stå emot kontroversiella debatter och protester utan att skapa oöverstigliga sprickor", skriver skribenten Nemanja Rujevic i en opinionstext i DW.

Sjunkande stöd

Protesterna och det faktum att en undersökning, enligt AFP, visar att en fjärdedel av Tysklands befolkning säger sig ha förståelse för dem, har satt viss press på regeringen.

Förtroendet för Merkels och regeringens coronaåtgärder har minskat från 92 procent, till runt tre fjärdedelar, enligt DW.

Och förtroendet kan komma att sjunka ännu mer, tror Hermann Binkert, chef vid opinionsinstitutet INSA.

– När den enande frågan gällande hälsa bleknar och debatten går över till att fokusera på att lösa problemen på arbetsmarknaden, den ekonomiska och finansiella krisen, upphör samstämmigheten, säger han till AFP.

Anna Hansson/TT

Polisen tar hand om en demonstrant vid protester mot virusrestriktioner i staden Gera i östra Tyskland på lördagen.
Polisen tar hand om en demonstrant vid protester mot virusrestriktioner i staden Gera i östra Tyskland på lördagen.Foto: Bodo Schackow/DAP/AP/TT
Den veganske kocken Attila Hildmann talar vid en demonstration mot virusrestriktioner i Berlin på lördagen.
Den veganske kocken Attila Hildmann talar vid en demonstration mot virusrestriktioner i Berlin på lördagen.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Fakta: Coronautbrottet i Tyskland

Fakta: Coronautbrottet i Tyskland

Knappt 174 000 personer av Tysklands befolkning på knappt 83 miljoner har bekräftats smittade. Runt 7 900 har dött.*

Det första coronafallet registrerades i landet den 27 januari.

Den 20 april meddelade regeringen att landet hade kontroll över spridningen av viruset och en del mindre affärer i olika delar av landet fick öppna.

Nyligen har restauranger och barer i flera delar av landet fått öppna igen, under restriktioner. Lördagen 16 maj körde fotbollsligan Bundesliga igång för tomma läktare.

*Siffror från 16 maj 2020.

Källa: Reuters, Landguiden/Utrikespolitiska institutet, med flera.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons