Bokrecensioner

Barndom och vardag centralt för Luiselli

Ung kvinna står mot en vägg.
Valeria Luiselli.
Fotograf: ©Diego Berruecos
Kultur och nöje
Recension/Litteratur Nora Wurtzel har läst Valeria Luisellis nya roman - en härligt intertextuell galenskap med citeringar, lån, referenser och blinkningar till annan litteratur.

I De förlorade barnen – ett arkiv möter läsaren en familj utan namn: en mamma, en femårig dotter, en pappa och en son på tio år. Flickan är inte pappans dotter och pojken är inte mammans son – Valeria Luiselli beskriver hur den moderna familjen skapar sin egen grammatik och sitt eget språk.

Föräldrarna arbetar på olika sätt med dokumentation av ljud och träffades under ett projekt i New York där de under flera års tid skulle spela in alla språk som talas i staden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Rekordmånga ansluter sig till Stim

Antalet Stimanslutna musiker är fler än någonsin. Arkivbild.
Antalet Stimanslutna musiker är fler än någonsin. Arkivbild.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Antalet Stimanslutna låtskrivare, kompositörer och musikförlag var 2019 över 92 000, vilket är rekord i organisationens snart 100-åriga historia. Stims utbetalningar till rättighetshavare uppgick under året till omkring 1,8 miljarder kronor – en ökning med drygt 200 miljoner kronor jämfört med året före.

Coronakrisen har dock drabbat Stims anslutna hårt under 2020 och nu ligger fokus på krishantering. Som tidigare meddelats har Stim satsat på förskottsutbetalningar på 50 miljoner kronor till sina medlemmar.

"Under 2020 måste vi säkra att förra årets rekordintäkter utbetalas som planerat och att våra många förhandlingar med musikanvändarna inte stannar upp i onödan. 2020 får inte bli året då musiken tystnar", säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

”Den här historien har vi saknat i dansk film”

Mads Reuther (längst fram) spelar Aksel Skov, som så småningom ansluter sig till den danska motståndsrörelsen.
Fotograf: Henrik Petit
Kultur och nöje
Film Danmark under ockupationsåren och en familj där olika ställningstagande skapar stor splittring. På fredag har den danska långfilmen De förbannade åren svensk biopremiär i bland annat Lund, Ystad och Bromölla. – Filmens tema är kollaborationens dilemma, säger regissören Anders Refn som väntat i 20 år på att få göra sitt livs viktigaste film.

Den 76-årige regissören, manusförfattaren och klipparen Anders Refn är en veteran inom den danska filmbranschen. Han debuterade som filmregissör med polisfilmen Strømer (Snuten som rensade upp på svenska) 1976 och regisserat ytterligare ett antal filmer efter det. Han har också skrivit manus och arbetat mycket som klippare i så väl Danmark som Sverige och Norge. 2004 belönades han med en det danska filmpriset Bodils hedersutnämnande för sin insats inom dansk film.

– När jag inte har regisserat själv har jag klippt mycket åt andra som till exempel Lars von Trier, berättar han på telefon från Köpenhamn på en felfri svenska som har sin förklaring i en svensk mamma.

– Och så har jag jobbat mycket i Sverige, lägger han till. I mina filmer har jag ofta haft någon svensk skådespelare med som Erland Josephson, Margaretha Krook och Marika Lagercrantz till exempel.

Anders Refn.
Fotograf: Chr. Geisnaes

Ville jobba i längre format

Svenska skådespelare finns det också i De förbannade åren - Claes Malmberg och Melinda Kinnaman medverkar i mindre roller. Manuset till filmen, som får svensk biopremiär på fredag, skrev Anders Refn tillsammans med den danska kollegan Flemming Quist Møller för 20 år sedan. Sedan blev det liggande i väntan på rätt tid.

– Idén fick jag när jag var med och gjorde den danska tv-serien Taxa, berättar Anders Refn. Efter det ville jag jobba i ett längre format och tänkte att det skulle vara kul att berätta om ockupationstiden, hur det egentligen var. I Danmark pratar man mest om hjältarna som var på rätt sida och glömmer att hela Danmark var kollaboratörer. Under andra världskriget pågick var vi Hitlers favoritprotektorat och de danska politikerna fixade allt för honom. Den historien har vi saknat i dansk film, vi har bara visat den vackra sidan.

Till en början hoppades Anders Refn att filmen skulle få premiär i samband med 60-årsjubileet av freden 2005.

– Det fanns ett motstånd mot den och en konservatism inom den danska biografmiljön, man trodde inte att den skulle få någon publik om det inte var en klassisk hjältehistoria, säger han. Men jag är väldigt tacksam att det blev av nu i alla fall.

Ockupationens konflikter

De förbannade åren inleds i Köpenhamn den 9 april 1940 när tyska trupper ockuperar Danmark. Hemma hos den välbärgade familjen Skov firar fabrikör Karl Skov och hans hustru Eva silverbröllop med barn och släktingar. Snart kryper dock ockupationens konflikter djupt in i familjeidyllen.

Fabrikören får svårt att hålla sin fabrik vid liv utan att samarbeta med tyskarna men hans fru är motståndare till alla former av samarbete. En son går med i frivilligkåren, Frikorps Danmark, och strider med tyskarna på östfronten, en annan son närmar sig den danska motståndsrörelsen medan den enda dottern förälskar sig i en tysk ubåtskapten och de två yngsta sönerna helst av allt bara vill spela jazz,

– Vi tyckte det var spännande att berätta om den här direktören som är så illa tvungen att jobba ihop med tyskarna, säger Anders Refn. Han tror att man kan dansa med djävulen men det blir svårt och barnen gör uppror mot föräldrarna på olika sätt.

– Det är viktigt när man går in i den här typen av problematik att man är mycket noga med fakta, att allt det man påstår är sant, fortsätter han. Det här är känsligt för alla och därför har vi kollat med alla möjliga historiker.

Dubbellångfilm

Filmprojektet var tänkt som en tv-serie men blev ett långfilmsprojekt som ska omfatta två filmer. De förbannade åren är två och en halvtimme lång och skildrar familjens öden fram till 1943. Nästa film ska följa familjen fram till krigsslutet.

– Dubbellångfilmer är ett speciellt format. Bertolucci gjorde så med 1900 och Lars von Trier med Nymphomaniac, jämför Anders Refn. På det här sättet får man ett dokument om hela ockupationen i stället för nedslag i spektakulära situationer

Trots den långa väntan och filmens längd gick arbetet snabbt när det väl blev inspelning i början av 2019.

– 35 dagar tog det, det gick spikrakt men det är inte klokt när man tänker på det, säger Anders Refn stolt. Och jag har aldrig haft så bra skådespelare. Det var veteranerna Jesper Christensen och Bodil Jørgensen och så underbara, unga och talangfulla skådespelare i andra roller. En verklig toppcast.

Större delen av filmen är inspelad i och kring Köpenhamn men tre inspelningsdagar i Norge blev det också och en kort tripp över bron för att filma Grand Hotel i Lund.

– Vi filmade exteriörerna där men inomhusscenerna i Danmark. Vi har också en scen som föreställer en skånsk hamn där en kvinna ska smugglas in men den var vi tvungna att spela in på danska sidan.

En son i familjen Skov ansluter sig till den danska frivilligkåren.
Fotograf: Henrik Petit

Viktig för framtiden

9 januari i år var det dansk biopremiär för De förbannade åren och filmen lockade en storpublik på 400 000 besökare.

– Det var fantastiskt, jag åkte runt med filmen och folk satt kvar i salongen och diskuterade efteråt, berättar Anders Refn entusiastiskt. Plötsligt berättade någon om en morbror där de efter hans död hittat brev som han skickat när han arbetade i Tyskland under kriget. Över 100 000 danskar gjorde det. Fler sådan berättelser dök upp och det är skönt när man öppnar upp för de här historierna också.

På fredag är det svensk biopremiär på de få biografer som har öppet. Bland dem finns Kino i Lund, Filmpalatset i Bromölla och Cinema 3 i Ystad. Anders Refn menar att den här filmen är lika viktig för oss svenskar

- Någon skrev att det här är en film man måste se för att förstå den bakgrund vi har och den är viktig för framtiden också. Fascismen och nazismen dog inte med Hitler och demokrati är skört och faller fortare än man tror. I Danmark tog det sex timmar den 9 april 1940 sedan var demokratin borta.

Framskjuten inspelning

29 mars i år skulle inspelningen av uppföljaren starta men på grund av coronapandemin är det nu framskjuten till januari 2021.

- Jag grät verkligen när det blev så här, säger Anders Refn. Jag är 76 år och tid är inte det jag har mest av. Men vi hoppas på det bästa i början av nästa år och då har vi flera scener som ska spelas in i Skåne.

Anders Refn planerar inte att släppa filmarbetet när hans stora projekt är i land.

– Varför skulle jag göra det, säger han med uppriktig förvåning. Så länge man tycker att det man gör är spännande och kul finns det ingen anledning att sluta.

FAKTA

... vad som är så fantastiskt med filmmediet: ”Det är det att filmmediet har minne. När en teaterpjäs är slut så är den slut men en film finns kvar. Min debutfilm Strømer är en riktig spökfilm, hälften av skådespelarna lever inte längre. Men den kan visas om och om igen och när du trycker på knappen så är alla levande och spelar lika bra som de gjorde för 40 år sedan. Och den intensitet som det blir på en filminspelning, den är magisk. Det är också magi när du sätter ihop två bilder och får folk att skratta och sedan sätter ihop två andra bilder och får folk att gråta. Det är ett oerhört emotionellt medie.”

FAKTA

Regi: Anders Refn

Manus: Anders Refn, Flemming Quist Møller

I rollerna: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Sara Viktoria Bjerregaard, Lue Dittman Støvelbaek, Sylvester Byder, Gustav Dyekjaer Giese, Pernille Højmark, Cyron Mellville, Melinda Kinnaman, Joel Spira, Claes Malmberg med flera

Längd: 2, 32 minuter

Svensk biopremiär 29 maj på bland annat Kino i Lund, Filmpalatset i Bromölla och Cinema 3 i Ystad

Kultur och nöje

Bocelli frisk från covid – donerar blod

Den italienske sångaren Andrea Bocelli är frisk från covid-19. Arkivbild.
Den italienske sångaren Andrea Bocelli är frisk från covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Szilard Koszticsak/MTI via AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Operasångaren Andrea Bocelli har varit smittad av covid-19. Det uppgav han på sin Facebook-sida på tisdagen. Han och hans familj drabbades av sjukdomen men var fullt friska igen i slutet av mars. Sångaren har inte velat gå ut med beskedet tidigare, av respekt för dem som drabbats hårdare av viruset och för att undvika att oroa fans.

Nu har Bocelli donerat blod för att bidra till forskningen för att hitta ett vaccin.

Andrea Bocelli gav en bejublad konsert i den tomma Duomokatedralen i Milano i påskas. "Music for hope" livesändes och har setts över 40 miljoner gånger hittills på Youtube.

Kultur och nöje

Jazzmusikern Jimmy Cobb är död

Jazztrummisen Jimmy Cobb är död. Arkivbild.
Jazztrummisen Jimmy Cobb är död. Arkivbild.
Fotograf: Smoke Sessions Records/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jazzmusikern Jimmy Cobb har dött i lungcancer vid 91 års ålder. Han medverkade på trummor på Miles Davis nyskapande album "Kind of blue" 1959 och bidrog till soundet på flera av Davis mästerverk, som inspelningarna av "Porgy and Bess", "Sketches of Spain" och "Someday my prince will come", under sin karriär.

Jimmy Cobb föddes 1929 i Washington DC och har spelat med storheter som Dinah Washington, Billie Holiday och Dizzie Gillespie. Han var den siste överlevande av de musiker som medverkade på "Kind of blue", som ofta benämns som den bäst säljande jazzskivan hittills.

Kultur och nöje

Jazzmusikern Jimmy Cobb är död

Jazztrummisen Jimmy Cobb är död. Arkivbild.
Jazztrummisen Jimmy Cobb är död. Arkivbild.
Fotograf: Smoke Sessions Records/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jazzmusikern Jimmy Cobb har dött i lungcancer vid 91 års ålder. Han medverkade på trummor på Miles Davis nyskapande album "Kind of blue" 1959 och bidrog till soundet på flera av Davis mästerverk, som inspelningarna av "Porgy and Bess", "Sketches of Spain" och "Someday my prince will come", under sin karriär.

Jimmy Cobb föddes 1929 i Washington DC och har spelat med storheter som Dinah Washington, Billie Holiday och Dizzie Gillespie. Han var den siste överlevande av de musiker som medverkade på "Kind of blue", som ofta benämns som den bäst säljande jazzskivan hittills.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Nya kompositörer i "Klassiska podden"

'Klassiska podden' spelas in hemma hos i programeldaren Camilla Lundberg. Pressbild.
"Klassiska podden" spelas in hemma hos i programeldaren Camilla Lundberg. Pressbild.
Fotograf: Johanna Norin
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Programledarna Camilla Lundberg och Carl Tofft bjuder på tio nya avsnitt om berömda kompositörer i den femte säsongen av P2:s "Klassiska podden". Säsongen inleds med ett program om Anton Bruckner, den försynte och kufiske orgelspelaren med sina omvälvande jättesymfonier.

Följande avsnitt handlar om Francis Poulenc, Wilhelm Stenhammar, Pauline Viardot, Henry Purcell, Carl Nielsen, Gioacchino Rossini, Sven-David Sandström, Edward Elgar och Elisabeth Jacquet de la Guerre och som vanligt blandas fakta och skvaller med musik.

Det första avsnittet släpps den 27 maj i Sveriges Radios app. Sedan släpps ett avsnitt i veckan.

Kultur och nöje

Kultklassikern "Labyrint" får uppföljare

David Bowie spelade en av rollerna i fantasyfilmen 'Labyrint'. Nu görs filmen på nytt. Arkivbild.
David Bowie spelade en av rollerna i fantasyfilmen "Labyrint". Nu görs filmen på nytt. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det har snackats om en uppföljare av fantasyklassikern "Labyrint" sedan 2016 – och nu verkar det vara på gång. Scott Derrickson, som nyligen avstod från att göra Marvel-uppföljaren "Dr Strange 2" ska regissera, skriver Deadline.

Manus ska skrivas av Maggie Levin ("Into the dark").

Originalfilmen från 1986 regisserades av Mupparna-skaparen Jim Henson och hade David Bowie och Jennifer Connelly i huvudrollerna. Den sågades rejält när den hade premiär men har nått en kultstatus – inte minst tack vare Bowies ikoniska insats som glammig trollkung.

Kultur och nöje

Inställda spelmässor kan slå mot branschen

I juni skulle egentligen E3 hållas, den kanske främsta av spelmässorna. I år har den, liksom många andra mässor, ställts in. Arkivbild.
I juni skulle egentligen E3 hållas, den kanske främsta av spelmässorna. I år har den, liksom många andra mässor, ställts in. Arkivbild.
Fotograf: Colin Young-Wolff
Kultur och nöje
Kultur och nöje Spelmässor och branschkonferenser ställs in, flyttar till nätet eller skjuts upp på löpande band i coronavirusets spår.
Det kan slå mot mindre utvecklare, och leda till att färre spel släpps framöver.
– De mindre företagen har det svårt nu, säger Jacob Riis vid Nordic Game.

De stora spelmässorna runt om i världen är traditionellt en plats där nya spel först visas upp. Men i år är inget som vanligt, när coronapandemin har satt stopp för jättarna E3 i Los Angeles, Tokyo Game Show och tyska Gamescom. Tre evenemang som tillsammans lockar hundratusentals besökare.

Jacob Riis, programdirektör för den nordiska spelkonferensen Nordic Game, har en bakgrund som speljournalist och har besökt E3 flera gånger.

– Jag tror att behovet för mässor som E3 har förändrats, säger han.

Branschen hade redan före pandemin börjat experimentera med egna videopresentationer i stället för påkostade presskonferenser. Riis tror att pandemin skyndar på den utvecklingen.

– Jag tror att konsumenter börjar bli vana vid att vända sig till Youtube och influerare. Även spelföretag har skapat sina egna kanaler, säger han.

Nya affärer

Men mässorna och konferenserna är också en plats för branschfolk att träffas och knyta nya kontakter. Inte sällan lägger mötena på mässorna grunden för nya affärer.

– Stora spel som redan finns på marknaden, som "Fortnite" och "Fifa", har sett en ökning av sålda spel och antalet som spelar. Men det finns en del av branschen som inte är glad. Det är de som precis var på väg att få investeringar, de som precis skulle få en utgivare, som helt plötsligt måste skicka hem sin personal. Jag tror vi kan förvänta oss en stagnation på marknaden de kommande månaderna, säger Riis.

Han får medhåll från Per Strömbäck vid branschorganisationen Dataspelsbranschen.

"De största svårigheterna har de företag som inte har något spel ute. Ovan nämnda evenemang är ju de tillfällen där man i vanliga fall hittar samarbeten, finansiärer, gör lanseringar, möter spelare och så vidare. Alla de sakerna blir svårare när de evenemangen inte blir av. Så på sikt finns det risk för en svacka i lanseringar av nya spel. De minsta och nyaste företagen drabbas hårdast", säger han i en kommentar.

Han tillägger att en del arrangörer dessutom har mässan som enda inkomstkälla, och är orolig över att en del helt kommer att slås ut.

När podcasten Öppna världar tidigare i år frågade representanter från den svenska spelbranschen om hur de påverkas av de inställda evenemangen svarade tolv av fjorton att de påverkades. Fyra av dem uppgav att man påverkades mycket.

Plats för avtal

Nordic Game är en konferens i Sverige som också tvingats anpassa sig till pandemin. Konferensen började 2006 i regi av Nordiska ministerrådet, för att sätta strålkastaren på de nordiska länderna som en region och locka utländska investerare.

Förra året lockades 2 300 personer inom branschen till Malmö för att lyssna på föreläsningar, mingla och knyta kontakter, i hopp om nya samarbeten.

– Det kan handla om utgivaravtal, verktyg som används inom spelutvecklingen där du tecknar nya avtal, att oursourca delar av utvecklingen, säger Riis.

Vissa ställer in

Svenska spelmässor har valt att hantera pandemin på olika sätt. Arctic Game Week i Skellefteå ställde exempelvis in, liksom Dreamhack i Jönköping, medan Sweden Game Conference i Skövde i oktober inte har meddelat några förändringar i sina planer.

Nordic Game har valt att köra en digital variant nästa vecka, och skjuter upp den vanliga konferensen till senare i år.

– Vi både ser fram emot det jättemycket och är spända, för det är nytt för oss alla. Det är en utmaning, det som är positivt är att vi fått tänka i nya banor, säger Riis.

Gustav Sjöholm/TT

Människor tar bilder på konsolen Playstation 4 vid Tokyo Game Show 2013. Jättarna Sony och Microsoft får i år visa upp sina kommande tv-spelskonsoler på andra sätt.
Människor tar bilder på konsolen Playstation 4 vid Tokyo Game Show 2013. Jättarna Sony och Microsoft får i år visa upp sina kommande tv-spelskonsoler på andra sätt.
Fotograf: Koji Sasahara
Dreamhack i Jönköping har skjutits upp till nästa år. Bilden från vinterevenemanget 2016.
Dreamhack i Jönköping har skjutits upp till nästa år. Bilden från vinterevenemanget 2016.
Fotograf: Anna Hållams/TT
Nordic Game skjuts upp till november, men en digital variant hålls i dagarna.
Nordic Game skjuts upp till november, men en digital variant hålls i dagarna.
Fotograf: Handout/TT

FAKTA

Fakta: Så påverkas spelevenemangen

GD: Game Developers Conference skulle hållas i San Francisco i mars, men ställdes in med kort varsel. Ett digitalt arrangemang hålls den 4–6 augusti i stället.

E3: Världens kanske mest inflytelserika mässa i Los Angeles skulle hållas i juni.

Tokyo Game Show: Skulle hållas i september. Planen är att flytta den till nätet.

Paris Game Week: Skulle firat tioårsjubileum i år, men evenemanget i slutet av oktober har ställts in.

Pax West: Seattlemässan planerar fortfarande att köra på som planerat i september.

Gamescom: Europas viktigaste spelevenemang flyttar från Köln till nätet i år, med start 27 augusti.

Stora esportsturneringar som The International i Globen och Fortnite-VM har ställts in, liksom jätteevenemanget Dreamhack i Jönköping.

NÄSTA ARTIKEL