Annons

Då ska damallsvenskan starta

27 juni. Det blir startdatum för damallsvenskan enligt det senaste beskedet från Elitfotboll Dam (EFD).
Fotboll • Publicerad 18 maj 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.
Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.

Tidigare var det tänkt att damallsvenskan skulle dra igång i månadsskiften maj-juni, men som Norra Skåne redan rapporterat bestämde EFD att skjuta på premiären ytterligare.

Och nu har EFD tagit ett nytt beslut om seriepremiär. Under ett ordförandemöte gällande seriestart togs ett majoritetsbeslut att damallsvenskan - vid ett positivt besked från Folkhälsomyndigheten - ska starta den 27-28 juni.

Annons

”Detta innebär att klubbarna får de tre veckor förberedelsetid som majoriteten av klubbarna krävt inför seriestart,” skriver EFD på sin hemsida.

Ett formellt beslut ska tas tillsammans med Svenska fotbollförbundet under tisdagen.

Mårtensson välkomnar beskedet

Vittsjötränaren Thomas Mårtensson välkomnar det senaste beskedet från EFD.

– Jag tycker det är realistiskt. Och det är bra om man får till ett beslut om ett startdatum så är realistiskt så vi har något att ladda för. Mentalt blir det jobbigt för spelarna att hela tiden får nya datum att rikta in sig på, säger Mårtensson.

Samtidigt som han tror att 27 juni är realistiskt påpekar Mårtensson att man måste lyssna på Folkhälsomyndigheten och följa deras rekommendationer och riktlinjer.

– Det är ju svårt med den här sjukdomen, svårt att veta någonting. Och jag vill inte spekulera, det är Folkhälsomyndigheten som har koll, säger han.

I nuläget är det resor på max två timmar som gäller och det omöjliggör ju allsvenskt spel. Nytt besked ska komma i början av juni och för att damallsvenskan ska kunna komma igång måste längre resor tillåtas.

Och även om reserestriktionerna lättar är det inte problemfritt att spela matcher, påpekar Mårtensson. De längre bortamatcherna kräver att laget reser dagen före match.

– Då kan man inte utesluta smittorisk även om man följer protokollet i samband med match. Det är för många parametrar. Vi måste ju till exempel bo på hotell och vi kan inte boka upp hela hotellet själva, säger Mårtensson.

Behöver inte stressa

Vittsjötränaren menar att damallsvenskan inte behöver ha allt för bråttom med att komma igång med serien.

– Jag har räknat på det och börjar man i mitten av juli hinner man med 22 omgångar med ett hyggligt spelschema. Jag kan förstå att man stressar med att få igång herrallsvenskan, de ska hinna med 30 omgångar och eventuellt cupen. Men cupen är redan inställd på damsidan och vi har ”bara” 22 omgångar, så det är inte samma stress, säger Mårtensson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons