Sport

Satsande toppspelare lämnar BK 59:an

Eliaz Olsson pratar med sina lagkamrater i BK 59:an.
Eliaz Olsson siktar på att slå sig in i U21-landslaget och för det behöver han spela i elitserien, därför lämnar han nu BK 59:an för Malmöklubben Kulladal.
Fotograf: Lars-Åke Englund
Sport
BOWLING En EM-guldvinnare och en som siktar på U21-landslaget. Det är hyfsat tunga tapp som BK 59:an gör till två andra Skåneklubbar.

BK 59:an låg lite illa till i Sydallsvenskan när coronautbrottet satte stopp för allt spel. I och med det garanterades också den allsvenska platsen till nästa säsong, men det blir en säsong utan en trio spelare som väljer att söka sig till andra klubbar.

– Tyvärr blir det så, säger 18-årige Eliaz Olsson som är en av landets stora bowlingtalanger och nu har skrivit på för Malmöklubben Kulladals BS.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

VM-premiären skjuts upp igen

Emil Sajfutdinov, Ryssland, passerar mållinjen som segraren i Hallstaviks VM-deltävling förra året. Nu kan årets VM-premiär köras där om inte coronapandemin sätter stopp. Arkivbild.
Emil Sajfutdinov, Ryssland, passerar mållinjen som segraren i Hallstaviks VM-deltävling förra året. Nu kan årets VM-premiär köras där om inte coronapandemin sätter stopp. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

VM-starten i speedway fortsätter att skjutas framåt. Nästa arrangör som tvingas kasta in handduken är Storbritanniens GP i Cardiff som ställs in helt och hållet 2020 och körs först 2021.

Deltävlingen i den walesiska huvudstaden skulle ha körts den 18 juli och varit premiär i den försenade VM-serien, men tävlingen ställs in på grund av coronapandemin, enligt ett pressmeddelande från speedway GP.

Nu kan plötsligt Hallstavik få köra VM-premiären, den tävlingen står nu först i VM-kalendern och ska enligt planerna avgöras den 25 juli. Men det är stor osäkerhet kring den tävlingen också.

Elitspeedway Sverige (EES) tog för en tid sedan beslutet att ställa in planerna på en elitseriestart i juni och hoppas på en start antingen i juli eller den 11 augusti.

Sport

Vittsjö börjar mot mästarinnorna

Vittsjös Ebba Hed driver bollen framför sig med FC Rosengårds Sanna Troelsgaard strax bakom sig.
Ebba Hed och hennes Vittsjö ställs mot FC Rosengård på bortaplan när allsvenskan drar igång helgen den 27-28 juni.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL De regerande svenska mästarinnorna FC Rosengård på bortaplan. Vittsjö GIK åkte på tuffast möjliga motstånd när allsvenskan drar igång helgen den 27-28 juni.

Efter många turer fram och tillbaka blev det först klart att damallsvenskan skulle börja helgen den 27-28 juni, och när Folkhälsomyndigheten i fredags gav klartecken till spel kunde ett nytt spelschema tas fram. I det schemat har Svenska Fotbollförbundet till viss del tagit geografisk hänsyn, och det medför att Vittsjö premiärspelar borta mot de regerande svenska mästarinnorna FC Rosengård på Malmö IP helgen den 27-28 juni.

– Det blir tufft, men det hade det blivit oavsett motstånd. Det är bara att köra på, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson som just nu är lite mer bekymrad över att hitta träningsmotstånd än att de ställs mot Rosengård i premiären.

– Vi skulle ju mött dem i genrepet den 21 juni, men det blir det inte nu så jag jagar motståndare. Vi får se vad vi kan hitta.

I första hemmamatchen, helgen den 4-5 juli, ställs Vittsjö mot Nilla Fischers Linköping, och veckan efter blir det ett nytt Skånederby när Kristianstads DFF kommer till Vittsjö idrottsplats.

– Jämför man med det ursprungliga programmet där vi bland annat hade både Eskilstuna och Piteå borta på de tre första omgångarna så är det bättre att ha två hemmamatcher. Det tråkiga är att vi måste spela utan publik, men det är inget vi kan göra åt, säger Mårtensson.

Allsvenskans sista omgång spelas söndagen den 15 november och för Vittsjös del avslutas serien med bortamatch mot Kopparbergs/Göteborg. Sista hemmamatchen spelas helgen innan och då står KIF Örebro för motståndet.

Vittsjö två Skånederbyn i höst spelas den 18 oktober hemma mot FC Rosengård och den 1 november borta mot Kristianstads DFF.

FAKTA

De första omgångarna

28 juni: FC Rosengård–Vittsjö GIK, Kopparbergs/Göteborg FC–Kristianstads DFF, Linköpings FC–Växjö, Umeå IK–Piteå IF, IK Uppsala–Djurgårdens IF, KIF Örebro–Eskilstuna United.

5 juli: Vittsjö–Linköping, Kristianstad–Rosengård, Eskilstuna–Kopparberg/Göteborg, Växjö–Uppsala, Piteå–Örebro, Djurgården–Umeå.

12 juli: Vittsjö–Kristianstad, Rosengård–Eskilstuna, Kopparbergs/Göteborg–Växjö, Linköping–Djurgården, Umeå–Örebro, Uppsala–Piteå.

Sport

"Behövs starka kvinnor i alla organisationer"

Handbollslandslagets nya förbundskaptener Johanna Wiberg och Tomas Axnér gör sin första landslagssamling i veckan.
Handbollslandslagets nya förbundskaptener Johanna Wiberg och Tomas Axnér gör sin första landslagssamling i veckan.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport När Tomas Axnér blev ny förbundskapten fanns egentligen bara ett namn på hans lista över tänkbara assisterande: Den tidigare landslagskaptenen Johanna Wiberg.
– Jag blir stolt över att det jag la ner mycket vikt vid lyste igenom och syntes, säger Wiberg som tillsammans med Axnér nu inleder sin första landslagssamling.

Efter finalförlusten mot Norge i handbolls-EM 2010 fick Johanna Wiberg lyfta silverpokalen som bevis på Sveriges första mästerskapsmedalj. Som tv-expert satt Tomas Axnér och imponerades framför allt av just lagkaptenen Wiberg.

– Hennes ledaregenskaper och styrkor som människa blev väldigt tydliga. Om man ska jämföra med någon så är det kanske som Tobbe Karlsson i herrlandslaget, det är en liknande kapten. Och det genomsyrade det laget, det som hon stod för, säger Axnér.

Johanna Wiberg kunde inte tacka nej när Tomas Axnér presenterade sin idé.

– Det är ju smickrande när någon säger att jag är ett förstaval som assisterande. Sen blir jag stolt över att det jag la ner mycket vikt vid lyste igenom och syntes. Det är kul att det uppskattas, och att jag kan bidra med de delarna som assisterande nu i stället för som spelare, säger hon.

TT: Vad är det du står för som han såg tror du?

– Jag skulle själv beskriva mig som en ledare med en tydlighet, en tydlighet som smittar av sig och präglar en grupp. Och att den tydligheten såklart är med en ödmjukhet och ett stort hjärta. Men att jag ändå är beredd att visa vad jag tycker och tänker, säger Wiberg.

"Perfekt brygga"

De känner varandra ganska väl vid det här laget. På senare år har de arbetat tillsammans på ett handbollsgymnasium i Lund en dag i veckan, och de har även setts många gånger i hallen när han var huvudtränare för Lugis herrlag samtidigt som hon var assisterande för damerna.

– Då har jag kunnat se henne som instruktör också. Och jag tror att vi har samma värdegrund, samma ledarskap, säger Axnér.

TT: Vad har Johanna för egenskaper som du är extra tacksam över?

– Jag tror att hon förstärker det som jag själv är bra på och intresserad av, att se människor och utveckla individer och få dem att ta ansvar. Och sedan att hon har en spelarbakgrund, jag tror att hon är den perfekta bryggan mellan mig och spelarna. Och även såklart att hon är kvinna, det behövs starka kvinnor i alla organisationer.

Aggressivare försvar

TT: Tror du att det är stor skillnad på att leda damer mot herrar?

– Det är samma sport vi ska hålla på med, men sedan kanske man i vissa fall måste vara tydligare, i andra fall kanske man måste ha en annorlunda approach. Men jag vill gärna ha samma infallsvinklar som jag haft när jag tränat män.

TT: Vad är det för handboll du vill att Sverige ska spela?

– Dels är det mycket som jag inte vill ändra på. Men det klart att det är detaljer man vill ändra på, kanske hitta spel med lite mer skytte och så där. Min filosofi defensivt är att våga vara mer aggressiva, ta mer höjd och kanske inte sejfa med klassiskt svenskt 6-0, utan våga spela den spanska handbollen. Jag tror att handbollen är på väg mer dit även på damsidan.

Tomas Axnér säger även att han tror att de fyra främsta lagen i världen har en lite bättre fysik än de andra lagen. Till den nivån vill han ta Sverige.

– En sak är här och nu, mästerskapet (EM) i vinter och OS nästa sommar. Men parallellt finns spåret mot OS 2024 som i nuläget är slutklämmen på mitt uppdrag och där har jag en ambition att då ska vi vara ikapp de länderna rent fysiskt, säger Axnér.

"Ner i gruvan"

Det jobbet startar nu. På lägret på Bosön utanför Stockholm väntar fystester och träning.

– Just nu kan det vara svårt att hitta motivation när det är inställda matcher och man inte riktigt vet vad som händer. Men samtidigt är det en "once in a lifetime" att bara träna. Det är bara ner i gruvan och hämta upp massa malm, säger Axnér.

Även här kan Johanna Wiberg bidra med sin inställning från sin tid som spelare.

– Jag var ju inte en spelare som var mest tekniskt kunnande, jag levde mycket på att jag orkade göra jobbet. Att jag orkade träna och göra de extra passen.

Hon säger att både hon och det landslaget på den tiden byggde mycket av sitt självförtroende på fysiken.

TT: Har den biten minskat i dag?

– Det har blivit fler spelare som är så pass duktiga handbollsmässigt så de lever mer på det, vilket är helt fantastiskt. Men kan vi bara skruva den fysiska förmågan lite till så är de så mycket bättre handbollsmässigt än vad vi var vilket gör att det kan bli ännu bättre resultat, säger Wiberg.

Marie Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Landslagssamlingen på Bosön

Vad: Förbundskapten Tomas Axnér och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg gör sin första landslagssamling.

Hur: Tanken var att Tomas Axnér skulle ersätta Henrik Signell som förbundskapten först efter sommaren OS i Tokyo, men coronapandemin flyttade OS till nästa år och EM-kvalet i juni ställdes in helt. Under måndagen börjar Axnérs kontrakt att gälla och han börjar direkt med en landslagssamling. 1–4 juni kommer 22 spelare till Bosön utanför Stockholm, men de gör det i tre smågrupper om sju eller åtta spelare och ingen handboll står på schemat.

Axnérs första tävlingsmatch som ansvarig blir EM-premiären i Fredrikshamn i början av december. Dessförinnan hoppas man kunna genomföra några träningsmatcher i höst.

Grupp 1 (1–3 juni): Evelina Eriksson, Skuru (Vipers Kristianstand nästa säsong), Mathilda Lundström, Skuru (Sävehof), Frida Rosell, Västerås Irsta, Wilma Schelin, Skuru, Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens, Emma Fernis, Sävehof (Thüringer).

Grupp 2 (2–4 juni): Sofie Börjesson, Sävehof, Filippa Idéhn, Silkeborg (ny klubb ej klar), Wilma Kroon Andersson, Sävehof, Johanna Forsberg, Sävehof (Nykøbing Falster), Nina Dano, Sävehof, Linnea Pettersson, Sävehof, Mikaela Mässing, Thüringer (ny klubb ej klar).

Grupp 3 (3–4 juni): Clara Lerby, Lugi, Sofia Hvenfelt, H65 Höör (Köpenhamn), Isabelle Andersson, H65 Höör, Emma Lindqvist, do, Sabina Jacobsen, CSKA Moskva, Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör (Randers), Daniela Gustin, Horsens, Thea Stankiewicz, Tertnes IL.

Stjärnor som exempelvis Isabelle Gulldén (Brest), Nathalie Hagman (tillhör Odense, ny klubb ej officiell) och Linn Blohm (Köpenhamn) saknas i truppen. Detta på grund av de permitteringsvillkor som finns i exempelvis Danmark och Frankrike.

FAKTA

Fakta: Tomas Axnér

Född: 30 november 1969 (50 år).

Klubbar som spelare: Pölsemannen, H43, Lugi, Gummerbach, Minden.

Klubbar som tränare: H43 (assisterande), Lugis herrar och pojklandslaget.

Meriter som tränare: Förde Lugi till SM-final 2014.

FAKTA

Fakta: Johanna Wiberg

Född: 6 september 1983 (36 år).

Klubbar som spelare: Eslöv, Fox, Ålborg, FCK.

Klubbar som tränare: Lugis damer (assisterande), Skånelaget.

Meriter: 145 A-landskamper och 94 mål. EM-silver och två SM-guld samt två OS, två VM- och två EM-slutspel. Spelade i landslaget mellan 2002 och 2012 och var lagkapten under fyra säsonger.

Sport

Piteå-stjärnan: Det är inte rättvist

'Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis', säger Nina Jakobsson.
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Piteå hoppades få åka på bortaturnéer likt NHL-lagen. Men när spelschemat för säsongen nu kommit står det klart att laget får åka kors och tvärs genom landet med ett par extra tuffa veckor i slutet av juli.
– Det känns inte rättvist, säger lagets anfallsstjärna Nina Jakobson.

I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu har Svenska fotbollsförbundet publicerat ett nytt spelschema för damallsvenskan.

Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö. En av årets nykomlingar, Uppsala, ställs mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Den gången är resan på bara drygt 20 mil för Piteå. Därefter blir det betydligt tuffare. Allra värst ser det ut under ett par veckor i juli där lagets schema ser ut som följer:

+ 12 juli: Uppsala, borta.

+ 15 juli: Linköping, hemma.

+ 19 juli: Vittsjö, borta.

+ 26 juli: Växjö, hemma.

+ 29 juli: Kristianstad, borta.

När man kommit ner till Kristianstad har man avverkat över 560 mil.

– Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska resa, men om vi blir tvungna att åka buss då blir det ju ganska så tufft, säger Nina Jakobsson till TT.

– Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser, fortsätter hon.

"Borde tagit hänsyn"

När klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) började pusslandet med spelschemat sade generalsekreterare Tomas Hoszek till TT att man ville se om det fanns möjlighet att pussla ihop bortamatcher, likt en NHL-tour för lagen i norr.

Men när spelschemat nu är publicerat finns endast ett sådant tillfälle för Piteå: efter matchen mot Kristianstad en 29 juli möter man Rosengård i Malmö den 2 augusti.

Nina Jakobsson hade gärna sett fler sådana lösningar.

– Man tycker ju att det borde vara en grej man ska hänsyn till. Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis. Framför allt handlar det om att vi ska kunna prestera på matcherna. Det är svårt att säga nu, men som det låter kommer det att bli tufft, säger hon.

"Inte lätt"

Piteå Tidningen skriver att klubben undersökt möjligheten att chartra ett plan – men att det är "uteslutet om inte någon miljonär hjälper till."

– Ja, det är klart att det hade varit drömmen men de pengarna vet jag inte om de finns. Nej, det är inte lätt, säger Jakobsson.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronapandemin har man tvingats skjuta på säsongen.

TT söker EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Marie Carlsson/TT

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

Sport

Piteå-stjärnan: Det är inte rättvist

'Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis', säger Nina Jakobsson.
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Piteå hoppades få åka på bortaturnéer likt NHL-lagen. Men när spelschemat för säsongen nu kommit står det klart att laget får åka kors och tvärs genom landet med ett par extra tuffa veckor i slutet av juli.
– Det känns inte rättvist, säger lagets anfallsstjärna Nina Jakobson.

I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu har Svenska fotbollsförbundet publicerat ett nytt spelschema för damallsvenskan.

Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö. En av årets nykomlingar, Uppsala, ställs mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Den gången är resan på bara drygt 20 mil för Piteå. Därefter blir det betydligt tuffare. Allra värst ser det ut under ett par veckor i juli där lagets schema ser ut som följer:

+ 12 juli: Uppsala, borta.

+ 15 juli: Linköping, hemma.

+ 19 juli: Vittsjö, borta.

+ 26 juli: Växjö, hemma.

+ 29 juli: Kristianstad, borta.

När man kommit ner till Kristianstad har man avverkat över 560 mil.

– Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska resa, men om vi blir tvungna att åka buss då blir det ju ganska så tufft, säger Nina Jakobsson till TT.

– Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser, fortsätter hon.

"Borde tagit hänsyn"

När klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) började pusslandet med spelschemat sade generalsekreterare Tomas Hoszek till TT att man ville se om det fanns möjlighet att pussla ihop bortamatcher, likt en NHL-tour för lagen i norr.

Men när spelschemat nu är publicerat finns endast ett sådant tillfälle för Piteå: efter matchen mot Kristianstad en 29 juli möter man Rosengård i Malmö den 2 augusti.

Nina Jakobsson hade gärna sett fler sådana lösningar.

– Man tycker ju att det borde vara en grej man ska hänsyn till. Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis. Framför allt handlar det om att vi ska kunna prestera på matcherna. Det är svårt att säga nu, men som det låter kommer det att bli tufft, säger hon.

"Inte lätt"

Piteå Tidningen skriver att klubben undersökt möjligheten att chartra ett plan – men att det är "uteslutet om inte någon miljonär hjälper till."

– Ja, det är klart att det hade varit drömmen men de pengarna vet jag inte om de finns. Nej, det är inte lätt, säger Jakobsson.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronapandemin har man tvingats skjuta på säsongen.

TT söker EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Marie Carlsson/TT

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

Klart: Spelschemat för damallsvenskan spikat

Regerande mästarna Rosengård ställs mot Vittsjö i första omgången. Arkivbild.
Regerande mästarna Rosengård ställs mot Vittsjö i första omgången. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu är damallsvenskans spelschema klart.

Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö.

I premiäromgången ställs även Uppsala, en av årets nykomlingar, mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronakrisen har man tvingats skjuta på säsongen.

– Ovissheten har varit värst, helt klart. Det har varit datum som har kommit, sedan har det ändå inte blivit av, det har varit mycket upp och ner. Det är det som har varit jobbigast. Sedan har det varit väldigt hård träning under lång tid, som man inte har varit van vid, sade Djurgårdens Olivia Schough till TT i fredags efter att elitidrotten fått tillåtelse att starta igen.

FAKTA

Fakta: Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

Sport

Klart: Spelschemat för damallsvenskan spikat

Regerande mästarna Rosengård ställs mot Vittsjö i första omgången. Arkivbild.
Regerande mästarna Rosengård ställs mot Vittsjö i första omgången. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu är damallsvenskans spelschema klart. Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö.

I premiäromgången ställs även Uppsala, en av årets nykomlingar, mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronakrisen har man tvingats skjuta på säsongen.

– Ovissheten har varit värst, helt klart. Det har varit datum som har kommit, sedan har det ändå inte blivit av, det har varit mycket upp och ner. Det är det som har varit jobbigast. Sedan har det varit väldigt hård träning under lång tid, som man inte har varit van vid, sade Djurgårdens Olivia Schough till TT i fredags efter att elitidrotten fått tillåtelse att starta igen.

FAKTA

Fakta: Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

Sport

Hitler och seriemördare bland "rugbyfans"

Pappfigurer i stället för publik under rugbymatchen mellan Brisbane och Parramatta.
Pappfigurer i stället för publik under rugbymatchen mellan Brisbane och Parramatta.
Fotograf: Scott Davis/AP/TT
Sport
Sport Supportrar i Australien erbjöds betala för att få sitt foto tryckt på en pappfigur till läktaren när rugbyn dog i gång igen.
Då upptäcktes en seriemördare bland figurerna – samtidigt som en tv-show redigerade in en bild på Adolf Hitler bland publiken.

National Rugby League (NRL) lanserade "Fan In The Stand" när sporten den gångna helgen var tillbaka efter coronauppehållet. Kampanjen innebar att supportrarna, som inte tillåts se matcherna live på plats, för 15 dollar (motsvarande 140 kronor) kunde få synas i form av en pappfigur med sitt foto i naturlig storlek på läktaren.

Medan de flesta följde reglerna såg tv-tittarna en del avvikande bilder när kamerorna svepte över läktaren. Där fanns exempelvis en hund och den brittiske premiärministern Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings, som utlöste en politisk skandal när han bröt mot landets reserestriktioner.

Men det fanns pappfigurer som rörde upp betydligt mer känslor. På läktaren under matchen mellan Penrith och Newcastle syntes den ökända seriemördaren Harold Shipman, känd som "Dr. Death". Shipman var en engelsk läkare som 2000 dömdes skyldig för att ha mördat 15 patienter, men som tros ha dödat fler än 200 personer.

"Vi granskar The Fan In The Stand. Helgen var en testomgång och tester är utformade för att räta ut frågetecken", skriver NRL.

Samtidigt bad tv-bolaget Fox Sports om ursäkt efter att ett av deras tv-program redigerade in en bild på Hitler bland pappfigurerna, vilket fördömdes av landets judiska samfund.

"Delen där vi under min Fox League-show visade en bild på Hitler i reklampausen var dålig smak och helt olämpligt", säger tv-showens programledare Matty Johns.

NÄSTA ARTIKEL