Hässleholm

Två månader med distansundervisning

Mikael Lennartsson, rektor, Jacobskolan Hässleholm, ser distansundervisningen som ett hack i skivan för studenterna.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Över en natt fick Jacobsskolan ställa om till digital distansundervisning. Utmaningarna är många och erfarenheterna är ganska positiva. Prio ett är att årskurs tre ska kunna avsluta sin utbildning den 12 juni med betyg som baseras på tillräckligt underlag.

Det finns en rad orosmoment ute i skolorna. Flera lyfter att kvaliteten kan bli lidande om verksamheten inte kan återgå till det vanliga snart. En annan oro rör de sårbara elevgrupperna och hur deras behov ska kunna tillgodoses.

Skolverket publicerade nyligen en lägesbild med anledning av coronakrisen. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson konstaterar i en kommentar till delrapporten, att uppföljningen av distansundervisningen på många håll fungerar mycket bra, vilket enligt honom, vittnar om lärarnas kompetens och ansvarstagande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Saknar strukturen i klassrummet

Sascha Persson tar studenten på HTS.
Foto: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Sascha Persson går samhällsvetarprogrammet internationell inriktning. I början tyckte han det var ganska skönt att studera hemma, men nu saknar han strukturen som klassundervisningen ger.

– Plugga på egen hand har en del fördelar, men det blir inte samma rytm som i klassen och med läraren. Det är lättare att slopa saker som jag normalt gör annars.Mycket försvinner. Efter skolan brukar jag gymma, men det gör jag knappt längre och jag lägger mig senare. Jag vänder på dygnet.

Studierna har påverkats, tycker han. Inte till det bättre, men inte så negativt heller.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Sociala gemenskapen är viktig

Samuel Isberg pluggar sista året på internationella programmet med samhällsinriktning på HTS.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Distansundervisningen känns mer ensam än klassrumsundervisningen. Det tycker Samuel Isberg, som snart tar studenten på Hässleholms Tekniska Skola.

Han läser samhällsvetenskapliga programmet med internationell inriktning och hade tur som kunde genomföra sin utlandspraktik strax innan coronan kom förbi och stängde allt.

– Jag tycker att det har fungerat bra för mig till största delen. Vissa ämnen är svåra att plugga på distans. Filosofikursen är riktigt jobbig. Då är det gynnsamt att ha direkttkontakt med läraren för att förstå. Det är samma sak med teckenspråk. Där sitter vi i grupper och tränar glosor, vilket är svårt på distans, säger Samuel Isberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Ledarskapet identifieras i grupperna

– Vi arbetar på bred front för att möta den ökade oron på bland annat Ljungdala, säger Robin Gustavsson (KD).
Hässleholm
Hässleholm – Utvecklingen är djupt oroande, konstaterar Robin Gustavsson (KD) ordförande i socialnämnden med förstahandsinformation om våld, stök, utsatthet och knarkhandel i kommunen.

Den senaste tidens oro på Ljungdala där unga dras in i kriminella handlingar har triggat igång en kedja av olika aktörer vars uppgift är att finna lösningar.

– Det är viktigt att vi samarbetar mellan kommunen och polisen, säger Robin Gustavsson.

ReAgera är ett forum med flera aktörer där förvaltningschefer sitter i styrgruppen, som har en ledningsgrupp med personer från tekniska förvaltningen, kommunens säkerhetsansvarige, kultur- och fritid, polisen och samordnaren för Brå ( Brottsförebyggande rådet).

– Vi har reagerat på utvecklingen på Ljungdala och har för avsikt att fördjupa våra insatser och åtgärder där. Nu samlas vi för att ta fram lösningar, förklarar Robin Gustavsson.

I det andra forumet EST ( effektiv samordning för trygghet) rapporteras om stök och skadegörelse genom väktare, nattvandrare och tekniska förvaltningen.

– Där ser vi olika tendenser till negativ utveckling i kommunens områden. Det gäller bland annat stölder och skadegörelse. Vi får en sammanfattning varje månad.

Ska identifiera klanstrukturer

Socialförvaltningen arbetar med orosanmälningar om barn och unga som utsätts för våld och hot. Sedan barnkonventionen blev lag i Sverige har vi fått ett ökat fokus på ungas utsatthet. Inrapporteringarna har ökat väldigt mycket, säger Robin Gustavsson.

I fredags beordrade regeringen Brå att ta fram ett sätt att identifiera klanstrukturer och hitta motåtgärder. Flera myndigheter granskar redan släktnätverken. Polisen har satt in aktionsgrupper mot den organiserade brottslighet.

– Lokalt arbetar inte Brå med lokala klanstrukturer. Det görs på nationell nivå, där statistiken sammanfattas, förklarar Robin Gustavsson, som även är vice ordförande i Brå lokalt.

Han betonar vikten av att identifiera ledarskapet i de kriminella grupperna, som kan vara klaner, familjer, eller andra grupperingar.

– Det måste göras jobbigt att vara kriminell. De kriminella grupperingarna får inte bli en del av samhället.

Hässleholm

Kriminell klan pekas ut i Hässleholm

Polisinsats på Viaduktgatan i samband med skottdramat på Trebackalånggatan i december.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Åtta män i 30-60-årsåldern i två brödrakonstellationer verksamma i Hässleholm pekas ut i polisens nya rapport över familjenätverk med koppling till kriminell verksamhet.
I rapporten listas 36 kriminella nätverk spridda över den södra rikshalvan med storstäderna som sina starkaste fästen.

– Det här är ingen nyhet för mig, säger lokalpolisområdeschefen Pär Cederholm och berättar om flera års arbete med att jaga, störa och lagföra de kriminella som står för narkotikahandel, våldsbrott och andra kriminella handlingar.

Familjen har kopplingar till andra kriminella familjegrupperingar, eller klaner.

– I grundkonstellationen finns sådan kopplingar, säger Pär Cederholm som betonar att familjen inte har flyttat hit bara för att begå brott.

Sydsvenskan och HD avslöjade nyligen att polisen har upprättat databaser över de kriminella släktnätverk, eller klanregister om man så vill, som finns i Sverige.

De runt 40 nätverken står bakom våld, narkotikaaffärer, bidragsbrott och försöker infiltrera polisen och andra myndigheter runt om i landet. Personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten har infiltrerat Arbetsförmedlingen för att kunna utnyttja välfärdssystemet. Det uppger myndigheten för Sveriges Radio.

– Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, säger myndighetens enhetschef Eva-Lena Edberg till Sveriges Radio.

Upp mot tio kriminella släktnätverk ska finnas i Skåne, enligt polisens hemligstämplade rapport. De lever i ett ekosystem som på olika sätt främjar och drar nytta av varandra i sina kriminella verksamheter.

Hässleholm

I den hässleholmsverksamma familjen, som ingår i polisens rapport, är bröderna förgrundsgestalter, som även är verksamma i Landskrona, Lomma, Malmö och Perstorp. Enligt polisen har medlemmar i familjen ingått i de kriminella mc-gängen Outlaws, Satudarah och La Familia.

Polisens arbete med att kartlägga klanerna har pågått i ett år, vilket inte gått obemärkt förbi.

Uttalanden om kriminella, släktbaserade klaner, eller nätverk, kom inte som en plötsligt händelse när biträdande rikspolischefen Mats Löfving i en Ekotintervju berättade att det i dag finns minst 40 stycken släktbaserade kriminella nätverk i Sverige och att ”diskussionen om integration kan vara lite naiv i Sverige”.

– Familjen i Hässleholm begår brott och livnär sig på kriminalitet. Folk går ut och in i en kriminell struktur, berättar Pär Cederholm.

Han ser inte några kopplingar mellan familjen och spänningarna på Ljungdala, som tidningen har berättat om, där äldre kriminella blivit förebilder för yngre, som lockas in i kriminalitet med narkotikahandel. Vi ser med stor oro på det, säger Pär Cederholm.

Tilltagit

Ljungdala är i dag ett segregerat bostadsområde, som kommunen sedan länge haft fokus på i sina förebyggande sociala insatser. Mötesplats Ljungdala har varit navet i dessa verksamheter och samlingsplats för många unga.

– Problemen på Ljungdala har eskalerat efter skottdramat med mordförsöket i våras. Sedan en annan familj i Hässleholm med medlemmar misstänkta för bland annat utpressning och frihetsberövande har häktats har andra personer på Ljungdala flyttat fram sina positioner. Vi ser att det blir stökigare, vilket är klart oroväckande, förklarar Pär Cederholm.

Varför det händer just nu är för att det finns ett maktvakuum med utrymme att tjäna pengar, som personer på Ljungdala fyller ut.

Det finns många familjer som är släkt med varandra på Ljungdala där några personer med kriminellt uppsåt använder unga som en plattform för sin verksamhet.

– Det finns ingen motpol till de unga som lockas in i kriminella handlingar. Det kräver breda och omfattande åtgärder från hela samhället för att bryta den här utvecklingen, menar Pär Cederholm.

Hässleholm

Körde bil cannabispåverkad

Hässleholm
Hässleholm

En man i 35-årsåldern stoppades på Farstorpsvägen i Bjärnum den 28 juli och visade sig då vara påverkad av cannabis, som är narkotika.

Mannen åtalas nu vid Hässleholms tingsrätt för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Hässleholm

Åtalas för stöld av tidning

Hässleholm
Hässleholm

En man i 40-årsåldern åtalas vid Hässleholms tingsrätt för ringa stöld och ringa narkotikabrott efter att han ertappats med att ha stulit en tidning värd 140 kronor på Pressbyrån på järnvägsstationen.

I samband med stölden, som inträffade den 28 juni, uppdagades att han hade 1,52 gram cannabisharts på sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Dömd för 40 centimeters bilfärd

Hässleholm
GÖTEBORG Mannen satte sig i bilen efter ett casinobesök, trots att vakterna försökte hålla honom därifrån. Trots att bilen bara rullade i 40 centimeter döms mannen för rattfylleri.

Ordningsvakterna stoppade hässleholmaren när han var på väg mot sin bil efter ett besök på Casino Cosmopol i november i fjol. Mannen hade druckit en del inne på casinot, och ordningsvakterna informerade honom om det olagliga att köra sin bil från platsen.

Mannen ska enligt vakterna ha gått runt ett hörn istället, men efter en stund kommit tillbaka och satt sig i bilen som bara stod tiotalet steg från casinoingången. Bromslamporna tändes och släcktes och bilen rullade runt 40 centimeter innan vakterna stoppade honom.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Får böta för påverkad färd

Hässleholm
Hässleholm

En kvinna i 20-årsåldern har dömts att betala 9600 kronor i böter för ringa narkotikabrott och rattfylleri efter att hon kört bil, trots att hon var påverkad av narkotika.

Kvinnan stoppades på Hovdalavägen den 12 mars i år och det visade sig då att hon då hade använt både tramadol, som är ett narkotikaklassat preparat, och cannabis. Hon hade även åtta tramadoltabletter och 2,8 gram cannabis på sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL