Annons

Alkoholen, allas vårt ansvar

Publicerad 19 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Kristi Himmelsfärdsdag är den dag folknykterheten i många år har uppmärksammats i vårt land. På senare år har det utökats till Folknykterhetens vecka. Behovet av upplysning har inte minskat.

Annons

Ännu på 1960-talet var det i många kretsar en oskriven regel på kalas att kvinnorna inte bjöds på mer än ett litet glas likör till kaffet. För karlarna var det brännvin som gällde i måttliga mängder. Om inte, så fanns det så gott som alltid en kvinna som kunde styra upp situationen.

I jämlikhetens namn har kvinnorna tagit efter männens alkoholvanor. Till en del har vi också anammat sydeuropéernas vinkultur. Där alkoholen går in går vettet ut är en sanning som håller än. Ju mer vi kan minska alkoholdrickandet i alla dess former desto bättre.

Det är mycket glädjande att se att ungdomarnas alkoholkurva på senare år stadigt pekar nedåt. Att kvinnornas över 45 år och pensionärernas kurvor går i motsatt riktning smärtar oss att se. Här är lådvinet en bov. Köp den inte!

I en nyutkommen översikt av internationell och svensk forskning från 2018 läser vi att av alla kvinnor i Sverige i åldern 20 till 44 år, har elva procent ett riskfyllt alkoholbruk. Skriften handlas om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa och att det är allas vårt gemensamma ansvar. Mannens spermier påverkas negativt av alkohol. Hela 92 procent av tillfrågade blivande mammor uppger att partnerns stöd för att upphöra att dricka alkohol är mycket viktigt. Far- och morföräldrar och alla andra: Truga aldrig någon att dricka alkohol! Låt i stället alla få njuta med sina fulla sinnen alltid! Lycka till!

Siv Eriksson-Nilsson

Lilian Ohrberg

IOGT-NTO Hästveda

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons