Ekonomi

Stora prisfall på bostadsrätter

Det gjordes fler villaaffärer i april. Arkivbild.
Det gjordes fler villaaffärer i april. Arkivbild.
Fotograf: JESSICA GOW
Ekonomi
Ekonomi Bostadspriserna fortsatte ner i april, mer i storstäderna och allra mest på bostadsrätter i Stockholm.
Men i början av maj finns en tendens till uppgång, enligt Valueguard.
PREMIUM

I förra veckan släppte Svensk Mäklarstatistik prisutvecklingen i april. Den visade då i princip stillastående priser, eller svagt nedåtgående, något som överraskade en del bedömare med tanke på coronakrisens kraftiga tillslag mot samhällsekonomin.

Men Valueguard visar upp en annan bild. Analysföretaget mäter på ett annat vis, verktyget tar hänsyn till vilka bostäder som säljs och fångar i och med det den underliggande trenden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nordea: Botten är nådd

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Fotograf: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Fallet har varit brant men nu är botten nådd.
Den bedömningen gör Nordea i sin senaste konjunkturrapport.
Faran ligger nu i att coronapandemin blir en utdragen process.

April var absolut sämst. Nu sker en återhämtning när det gäller såväl inhemsk efterfrågan som för exportindustrin, spår Nordea. Sveriges BNP bedöms falla med närmare sex procent i år för att sedan studsa upp cirka fyra procent nästa år.

– Vi har förmodligen passerat botten och har det största BNP-raset bakom oss. Nu står vi inför en återhämtning och de politiska besluten avgör hur snabbt det kommer att gå, säger chefsekonomen Annika Winsth i samband med presentationen.

Ingen total nedstängning

Även vid en befarad andravåg kommer man globalt sett inte att göra en total nedstängning som tidigare setts framförallt i Europa.

– Det går inte att införa en total nedstängning igen men det här riskerar att bli en mera utdragen process där vi får lära oss att leva med viruset som kommer att leda till en del strukturförändringar, säger Winsth.

Även när det gäller arbetslösheten ser man lite ljusare utsikter än tidigare. Den spås nu landa i snitt på drygt nio procent i år för att stiga ytterligare till 9,6 procent 2021.

– Varseltalen har gått ned och det allra mest intressanta, inflödet till Arbetsförmedlingen har gått ned vilket gör att antalet nyregistrerade arbetslösa har fallit successivt. Vi är nu nästan nere på normala nivåer för den här perioden av året, säger Nordeas seniorekonom Susanne Spector.

Bostadsmarknaden faller

– Vårt huvudscenario är att arbetslösheten stannar på omkring tio procent. Nu står vi på 8,4 porcent och det visar att den här uppgången kan till och med bli mindre än vår prognos.

På bostadsmarknaden sker en nedgång och antalet påbörjade nybyggnationer av bostäder faller till drygt 30 000 i år och nästa år, en halvering jämfört med toppåret 2017.

– I vårt huvudscenario faller bostadsmarknaden med fem procent och det är betydligt mindre än vid till exempel finanskrisen 2017, säger Susanne Spector.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Nordeas konjunkturrapport

Nyckeltal för Sverige ur rapporten:

Alla siffror i procent.

Källa: Nordea.

Ekonomi

H&M och banker vinnare på stigande börs

Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Klädkedjan H&M och storbankerna tar täten på en fortsatt stigande börs.

Den positiva börstrenden bygger på hopp om att de mindre nedstängda samhällena ska mildra de ekonomiska konsekvenserna i coronakrisens spår.

Vid elvatiden har börsens breda OMXS-index stigit med 0,7 procent, starkare än i morgonhandeln, men något svagare än de större Europabörserna.

Framför allt bidrar indextunga H&M till att lyfta börsen, aktien stiger 3,5 procent, bland annat på uppgifter att bolaget meddelar att permitteringarna av 2 500 anställda vid huvudkontoret inte förlängs från och med juli.

Annars är det storbankerna som går starkast. Handelsbanken stiger fem procent, också klart bäst bland börsens tungviktare. SEB, Swedbank och Nordea klättrar omkring 3,5 procent vardera.

Flera av verkstadsföretagen fortsätter också att stiga, SKF, Alfa Laval och Sandvik är upp över två procent.

Mot strömmen går framför allt medicinteknik- och läkemedelsbolagen Getinge och Astra Zeneca, minus 1,3 respektive 0,6 procent.

Ekonomi

H&M förlänger inte tusentals permitteringar

H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

H&M kommer inte att förlänga permitteringarna för cirka 2 500 anställda på klädkedjans huvudkontor, rapporterar Dagens industri med hänvisning till koncernens kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel.

Enligt ett meddelande från Stenvinkel till tidningen gäller det perioden juli–oktober, för vilken kedjan inte kommer att förlänga perioden för korttidsarbete för personalen på huvudkontoret.

H&M meddelade i tisdags att kedjan sedan förra veckan återöppnat 500 butiker som tidigare varit stängda på grund av coronapandemin. I nuläget har därmed H&M 1 500 av totalt 5 000 butiker runt om i världen stängda.

Som mest har 4 000 H&M-butiker varit stängda till följd av pandemin.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om hur permitteringarna upphör.

Ekonomi

Krav på nekad ansvarsfrihet på Swedbankstämma

Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks ägare borde neka bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark ansvarsfrihet på torsdagens årsstämma, enligt Aktiespararna.
Men det är oklart om de får med sig några storägare på detta spår.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförandens ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Men yrkandet omfattar inte bara Idermark, utan alla som satt i hans styrelse. Det gäller även arbetstagarrepresentanter och de fem styrelseledamöter som sitter kvar i Swedbanks styrelse sedan den förre statsministern Göran Persson tog över som ordförande sommaren 2019.

Ståndpunkten kan ändras

Det är inför stämman oklart hur större institutionella ägare ställer sig till Aktiespararnas yrkande enligt Oscar Bergman, vd för ägar- och bolagsstyrningsrådgivaren Nordic Investor Services.

"En del kanske kommer att vilja skilja på Lars Idermark som styrelseordförande och övriga styrelsen", skriver han i ett meddelande till TT.

NIS har ingen enhetlig rekommendation i frågan utan fungerar mer som en diskussionspartner för sina kunder, som enligt Bergman kan ha olika utgångspunkter för sina ställningstaganden.

TT: Tror du att det kan bli nej till Idermark?

"Nej, jag tror inte det, givet ägarbilden och revisorernas rekommendation", skriver Bergman.

Alecta är en av de stora institutionella ägarna, med 4,6 procent av Swedbankaktierna.

"Det finns saker som den tidigare styrelsen borde ha gjort annorlunda, men vår bedömning för stunden är att fokus ska riktas framåt, och inte på att gå in i en process där den nya styrelsen lägger stor kraft på att stämma tidigare styrelseledamöter", skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

Skulle det uppstå misstankar om att ledamöter agerat brottsligt skulle ståndpunkten ändras, tillägger han.

Nej till Bonnesen

Norska oljefonden, med 3,6 procent av aktierna, meddelar samtidigt att de inte uppger hur de kommer rösta i frågan förrän efter stämman.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfrihet för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hård kritik mot hur hon hanterade bankens penningtvättskris och misstankar om insiderbrott.

Revisorernas utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyrån Clifford Chance och därefter Finansinspektionen (FI) presenterade sina respektive utredningar av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penningtvättsproblemen korrekt.

Men FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndigheten motiverade rekordböterna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringen av penningtvätt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

"Från och med 2016 har ledningen, verkställande direktören och styrelsen i Swedbank återkommande fått information om brister i de centrala grundpelarna mot penningtvätt i de baltiska dotterbankerna", skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvättsproblemen så ska de enligt FI ha beskrivits i löpande rapportering och utredningar. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant information om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

Skapar möjligheten att agera

Aktiespararnas Joacim Olsson tycker att man ska se utredningarna från FI och Clifford Chance som ny information, som inte fanns tillgänglig när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfrihet.

– Om man beviljar ansvarsfrihet blir det svårt att rikta ersättningskrav i ett senare skede. Då måste ny information ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfriheten, säger han.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process bara för att man inte beviljar ansvarfrihet.

– Men det skapar möjligheten att agera från styrelsens och aktieägarnas sida.

Han ser dessutom en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kritik mot bankens arbete mot penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv. Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Swedbanks revisorer yrkade i ett utlåtande från februari i år att årets stämma skulle ge Lars Idermark och hans styrelse ansvarsfrihet. Däremot vill revisorerna enligt yrkandet att ägarna nekar ansvarsfrihet till Birgitte Bonnesen. Hon tvingades efter en tids hård kritik för hur hon hanterat SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken sparken från posten som Swedbanks vd i samband med årsstämman i mars i fjol.

Ekonomi

Telia bötar för otillåten telefonförsäljning

Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telia tvingas böta för otillåten telefonförsäljning i Danmark.

Danmarks motsvarighet till Konsumentombudsmannen har under loppet av ett år polisanmält Telia och branschkollegan Oister för att ha överträtt reglerna för hur telefonförsäljning får gå till.

Telia och Oister har nu accepterat att betala böter på 575 000 respektive 475 000 danska kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Ekonomi

"Huaweiprinsessan" kan släppas i dag

Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Fotograf: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett domslut i västra Kanada i dag kan avgöra "Huaweiprinsessans" öde – och bli nästa kapitel i den skakiga relationen USA–Kina.

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hållits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlämnad, medan Kina ser målet som politiskt motiverat. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Den springande punkten är om Meng har gjort något som skulle vara brottsligt i Kanada. Har hon inte det ska hon enligt kanadensiska utlämningsregler släppas.

Enligt åklagarsidan har hon lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket är brottsligt även i Kanada. Försvarssidan argumenterar att anklagelserna bygger på USA:s sanktioner mot Iran, som inte gäller i Kanada.

Om försvaret får gehör i British Columbias högsta domstol kan Meng släppas redan i dag, och väntas då flyga hem till Kina innan några eventuella överklaganden hinner göras. Det andra scenariot är att målet ska gå vidare, och då väntas hon hållas kvar i Kanada under fortsatta rättsförhandlingar under juni till september.

I båda fallen väntas dock USA respektive Kina reagera starkt. För USA:s del ingår fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild där bolaget beskrivs som ett hot mot nationens säkerhet.

Ekonomi

Så skiljer bildkvaliteten mellan videoverktyg

Bild- och ljudkvalitén skiljer mellan de olika videoprogrammen, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Bild- och ljudkvalitén skiljer mellan de olika videoprogrammen, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Jobbsamtal, föreningsmöten eller middagar med släkten. Under coronapandemin har de digitala videoverktygen blivit det nya normala. Men det är stora skillnader i bildkvalitet mellan de olika mötesprogrammen, enligt en sammanställning från Råd och Rön.

Av de elva videomötesprogram som undersökts håller bild och ljud ungefär samma höga kvalitet när uppkopplingen är god. Men när uppkopplingen är sämre blir dock skillnaderna mellan programmen större.

Sämst klarar sig ett av marknadens mest populära program, Zoom. Här blir både bild och ljud dålig när uppkopplingen blir sämre. Bäst kvalitet med låg uppkoppling har Jitsi. Där fungerar ljudet bra och bilden är nästan acceptabel.

Sammanställningen visar också att skillnaden är liten mellan gratisprogram och sådana som kostar pengar.

FAKTA

Fakta: Program som undersökts

Microsoft Teams (tillverkare Microsoft)

Skype (tillverkare Microsoft)

Jitsi (tillverkare Jitsi)

Discord (tillverkare Discord)

Slack (tillverkare Slack)

Cisco Webex (tillverkare Cisco)

Blizz (tillverkare TeamViewer)

Google Hangouts (tillverkare Google)

Zoom (tillverkare Zoom)

Bitrix24 (tillverkare Bitrix)

GoToMeeting (tillverkare LogMeln)

Källa: Råd och Rön

Ekonomi

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

I fjol ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med närmare 20 procent, och det är främst kvinnor som blir sjuka på jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

"Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg", skriver myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL