Ekonomi

Walmart lyfter efter positiv delårsrapport

Amerikanska Walmart har presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.
Amerikanska Walmart har presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Amerikanska varuhuskedjan Walmart stiger kraftigt i förhandeln på Wall Street efter att ha släppt nya delårssiffror. Aktien stiger fyra procent efter att Walmart redovisat en ökad försäljning med drygt tio procent i jämförbara butiker under första kvartalet. Lyftet beror på att kunder valt att hamstra varor i samband med coronapandemin.

Bolaget har dock valt att dra tillbaka sin tidigare ekonomiska guidning för 2020 på grund av den osäkerhet som råder på marknaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Flera kräver förlängt omsättningsstöd

Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen måste förlänga omställningsstödet till företagen, anser bland andra Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen måste förlänga omställningsstödet till företagen, anser bland andra Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Det räcker inte med stöd för två månader till företag vars omsättning rasat i krisen, det måste förlängas.
Det hävdar Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv och flera med dem när de tycker till om regeringens föreslagna omställningsstöd på 39 miljarder.

Förslagets grundbultar presenterades för en månad sedan. Ett mer detaljerat förslag har nu varit ute på remissrunda till myndigheter, domstolar, organisationer och företrädare för näringslivet.

Regeringen bedömer att stödet kan kosta 39 miljarder i ökade utgifter för staten i år. Maxbeloppet ett företag kan få är 150 miljoner.

Lagen som styr stödet ska träda i kraft den 1 juli, först då kan företag ansöka om stöd. De som kan komma ifråga ska ha en årsomsättning på över 250 000 kronor. De ska ha tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april jämfört med samma period förra året.

Två för lite

Stödet är tänkt att täcka en del av företagens fasta kostnader under de två månaderna.

Två månader är alldeles för lite, anser Tillväxtverket.

Perioden borde vara minst lika lång som myndigheternas restriktioner och rekommendationer gäller om social distansering, begränsningar av folksamlingar och avrådan från resor inom och från Sverige.

Riksidrottsförbundet och Småföretagarnas riksförbund är inne på samma linje.

Svenskt Näringsliv, Företagarna och Stockholms handelskammare vill att det ska omfatta även maj, kanske ytterligare någon månad. Svenskt Näringsliv vill att det ska träda i kraft tidigare – företagen ska inte behöva vänta på pengar till efter sommaren.

Länsstyrelsen i Västra Götaland och Region Kalmar anser också att två månader är för lite.

För krångligt

Flera remissinstanser kritiserar stödet och dess regler för att vara krångligt, svårt att förstå och kräva mycket tid för att hantera, redan när det ska sökas. Inte minst kan det gå ut över enskilda näringsidkare och mindre företag som inte har samma resurser som större företag.

Tillväxtverket bedömer att det kan behövas ett särskilt stöd för till exempel enskilda näringsidkare som inte har stora fasta kostnader men som är i ett läge där uppdrag och intäkter försvunnit över en natt.

Skatteverket har skrivit ett remissvar på 34 sidor, en tegelsten jämfört med de andra. Verket trycker hårt på att det är oklart för både myndigheten själv och företag som ska söka stödet på vilka grunder bedömningar ska göras. Det gör snabb och effektiv hantering svårare.

Verket undrar bland annat om förbudet mot vinstutdelning för de som tar emot stöd bara gäller just vinstutdelning.

Företrädare klagar

Svenskt Näringsliv klagar över att regeringen lägger sig i företags utdelningar. Villkor för att få stöd är att inte ha aktieutdelning eller att ha sin hemvist i skatteparadis.

"Varje ingrepp i företagens självbestämmande över utdelningsfrågan riskerar att leda till snedvriden konkurrens, nya frågor och gränsdragningsproblem", skriver organisationen.

En rad domstolar samt Domstolsverket varnar för att regeringen kraftigt har underskattat den arbetsbörda som tvister om stöd och återkrav kan leda till för dem.

Ekobrottsmyndigheten ser risk för kryphål och svårigheter att få tillbaka pengarna när de väl är utbetalda, därför behövs grundligare kontroller i förväg.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Omställningsstödet

Gäller företag med minst 250 000 kr i årsomsättning.

Stödet gäller för mars och april.

Omsättningen ska ha fallit minst 30 procent de månaderna, jämfört med samma tid förra året.

Stödet ges för fasta kostnader, men inte lönekostnader.

Stödet varierar mellan 22,5 och 75 procent av fasta kostnader.

Stödets storlek beror på omsättningstappet.

Maxbeloppet är 150 miljoner kronor per företag.

Nödvändig lagstiftning ska träda i kraft den första juli.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Rekord för norsk detaljhandel mitt i krisen

Norsk gränshandel i Sverige har tvärnitat till följd av hårda karantänsregler för norrmän som kommer från Sverige. Arkivbild.
Norsk gränshandel i Sverige har tvärnitat till följd av hårda karantänsregler för norrmän som kommer från Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Tor Erik Schrøder/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen gav ett både oväntat och rejält lyft för norsk detaljhandel i april, till en ny historisk volymtopp. Ökningen var 4,8 procent jämfört med månaden före, enligt säsongsjusterade tal från statistikbyrån SSB.

Försäljningen av byggvaror, sportartiklar och fritidsbåtar drar mest uppåt. Men det lyfter även tydligt i försäljningen av kläder, trädgårdsartiklar, möbler och i form av ökad näthandel, enligt SSB.

Samtidigt har det varit motvind för bland annat bensinstationer, till följd av minskat resande, visar den norska statistiken.

Mer tid hemma och stopp för utlandsresor till följd av smittskyddsåtgärder har påverkat norrmännens handelsmönster, enligt SSB. Det finns även en effekt av att norrmännen verkar ha ökat sug efter mat och prylar när de i det delvis nedstängda landet dragit ned kraftigt på tjänstekonsumtionen.

Hur mycket av lyftet för norsk handel i april som beror på minskad norsk gränshandel i Sverige framgår inte.

Den norska detaljhandelns aprillyft på 4,8 procent kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en marginell nedgång och nedgången på 0,9 procent i mars.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Svenska aprilsiffror på torsdag

På torsdag väntas svenska detaljhandelstal för april från Statistiska centralbyrån (SCB). I mars sjönk den svenska detaljhandelns försäljningsvolym jämfört med månaden före med 1,7 procent, enligt säsongsrensade tal från SCB.

I eurozonen var nedgången ännu värre, med ett fall i snitt på 11,2 procent i mars jämfört med februari, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Bland hårt coronadrabbade länder som Frankrike och Spanien var nedgången 17,4 respektive 14,4 procent.

Ekonomi

Nordea: Botten är nådd

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Fotograf: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Fallet har varit brant men nu är botten nådd.
Den bedömningen gör Nordea i sin senaste konjunkturrapport.
Faran ligger nu i att coronapandemin blir en utdragen process.

April var absolut sämst. Nu sker en återhämtning när det gäller såväl inhemsk efterfrågan som för exportindustrin, spår Nordea. Sveriges BNP bedöms falla med närmare sex procent i år för att sedan studsa upp cirka fyra procent nästa år.

– Vi har förmodligen passerat botten och har det största BNP-raset bakom oss. Nu står vi inför en återhämtning och de politiska besluten avgör hur snabbt det kommer att gå, säger chefsekonomen Annika Winsth i samband med presentationen.

Ingen total nedstängning

Även vid en befarad andravåg kommer man globalt sett inte att göra en total nedstängning som tidigare setts framförallt i Europa.

– Det går inte att införa en total nedstängning igen men det här riskerar att bli en mera utdragen process där vi får lära oss att leva med viruset som kommer att leda till en del strukturförändringar, säger Winsth.

Även när det gäller arbetslösheten ser man lite ljusare utsikter än tidigare. Den spås nu landa i snitt på drygt nio procent i år för att stiga ytterligare till 9,6 procent 2021.

– Varseltalen har gått ned och det allra mest intressanta, inflödet till Arbetsförmedlingen har gått ned vilket gör att antalet nyregistrerade arbetslösa har fallit successivt. Vi är nu nästan nere på normala nivåer för den här perioden av året, säger Nordeas seniorekonom Susanne Spector.

Bostadsmarknaden faller

– Vårt huvudscenario är att arbetslösheten stannar på omkring tio procent. Nu står vi på 8,4 porcent och det visar att den här uppgången kan till och med bli mindre än vår prognos.

På bostadsmarknaden sker en nedgång och antalet påbörjade nybyggnationer av bostäder faller till drygt 30 000 i år och nästa år, en halvering jämfört med toppåret 2017.

– I vårt huvudscenario faller bostadsmarknaden med fem procent och det är betydligt mindre än vid till exempel finanskrisen 2017, säger Susanne Spector.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Nordeas konjunkturrapport

Nyckeltal för Sverige ur rapporten:

Alla siffror i procent.

Källa: Nordea.

Ekonomi

H&M och banker vinnare på stigande börs

Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Klädkedjan H&M och storbankerna tar täten på en fortsatt stigande börs.

Den positiva börstrenden bygger på hopp om att de mindre nedstängda samhällena ska mildra de ekonomiska konsekvenserna i coronakrisens spår.

Vid elvatiden har börsens breda OMXS-index stigit med 0,7 procent, starkare än i morgonhandeln, men något svagare än de större Europabörserna.

Framför allt bidrar indextunga H&M till att lyfta börsen, aktien stiger 3,5 procent, bland annat på uppgifter att bolaget meddelar att permitteringarna av 2 500 anställda vid huvudkontoret inte förlängs från och med juli.

Annars är det storbankerna som går starkast. Handelsbanken stiger fem procent, också klart bäst bland börsens tungviktare. SEB, Swedbank och Nordea klättrar omkring 3,5 procent vardera.

Flera av verkstadsföretagen fortsätter också att stiga, SKF, Alfa Laval och Sandvik är upp över två procent.

Mot strömmen går framför allt medicinteknik- och läkemedelsbolagen Getinge och Astra Zeneca, minus 1,3 respektive 0,6 procent.

Ekonomi

H&M förlänger inte tusentals permitteringar

H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

H&M kommer inte att förlänga permitteringarna för cirka 2 500 anställda på klädkedjans huvudkontor, rapporterar Dagens industri med hänvisning till koncernens kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel.

Enligt ett meddelande från Stenvinkel till tidningen gäller det perioden juli–oktober, för vilken kedjan inte kommer att förlänga perioden för korttidsarbete för personalen på huvudkontoret.

H&M meddelade i tisdags att kedjan sedan förra veckan återöppnat 500 butiker som tidigare varit stängda på grund av coronapandemin. I nuläget har därmed H&M 1 500 av totalt 5 000 butiker runt om i världen stängda.

Som mest har 4 000 H&M-butiker varit stängda till följd av pandemin.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om hur permitteringarna upphör.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Krav på nekad ansvarsfrihet på Swedbankstämma

Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks ägare borde neka bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark ansvarsfrihet på torsdagens årsstämma, enligt Aktiespararna.
Men det är oklart om de får med sig några storägare på detta spår.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförandens ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Men yrkandet omfattar inte bara Idermark, utan alla som satt i hans styrelse. Det gäller även arbetstagarrepresentanter och de fem styrelseledamöter som sitter kvar i Swedbanks styrelse sedan den förre statsministern Göran Persson tog över som ordförande sommaren 2019.

Ståndpunkten kan ändras

Det är inför stämman oklart hur större institutionella ägare ställer sig till Aktiespararnas yrkande enligt Oscar Bergman, vd för ägar- och bolagsstyrningsrådgivaren Nordic Investor Services.

"En del kanske kommer att vilja skilja på Lars Idermark som styrelseordförande och övriga styrelsen", skriver han i ett meddelande till TT.

NIS har ingen enhetlig rekommendation i frågan utan fungerar mer som en diskussionspartner för sina kunder, som enligt Bergman kan ha olika utgångspunkter för sina ställningstaganden.

TT: Tror du att det kan bli nej till Idermark?

"Nej, jag tror inte det, givet ägarbilden och revisorernas rekommendation", skriver Bergman.

Alecta är en av de stora institutionella ägarna, med 4,6 procent av Swedbankaktierna.

"Det finns saker som den tidigare styrelsen borde ha gjort annorlunda, men vår bedömning för stunden är att fokus ska riktas framåt, och inte på att gå in i en process där den nya styrelsen lägger stor kraft på att stämma tidigare styrelseledamöter", skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

Skulle det uppstå misstankar om att ledamöter agerat brottsligt skulle ståndpunkten ändras, tillägger han.

Nej till Bonnesen

Norska oljefonden, med 3,6 procent av aktierna, meddelar samtidigt att de inte uppger hur de kommer rösta i frågan förrän efter stämman.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfrihet för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hård kritik mot hur hon hanterade bankens penningtvättskris och misstankar om insiderbrott.

Revisorernas utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyrån Clifford Chance och därefter Finansinspektionen (FI) presenterade sina respektive utredningar av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penningtvättsproblemen korrekt.

Men FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndigheten motiverade rekordböterna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringen av penningtvätt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

"Från och med 2016 har ledningen, verkställande direktören och styrelsen i Swedbank återkommande fått information om brister i de centrala grundpelarna mot penningtvätt i de baltiska dotterbankerna", skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvättsproblemen så ska de enligt FI ha beskrivits i löpande rapportering och utredningar. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant information om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

Skapar möjligheten att agera

Aktiespararnas Joacim Olsson tycker att man ska se utredningarna från FI och Clifford Chance som ny information, som inte fanns tillgänglig när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfrihet.

– Om man beviljar ansvarsfrihet blir det svårt att rikta ersättningskrav i ett senare skede. Då måste ny information ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfriheten, säger han.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process bara för att man inte beviljar ansvarfrihet.

– Men det skapar möjligheten att agera från styrelsens och aktieägarnas sida.

Han ser dessutom en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kritik mot bankens arbete mot penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv. Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Swedbanks revisorer yrkade i ett utlåtande från februari i år att årets stämma skulle ge Lars Idermark och hans styrelse ansvarsfrihet. Däremot vill revisorerna enligt yrkandet att ägarna nekar ansvarsfrihet till Birgitte Bonnesen. Hon tvingades efter en tids hård kritik för hur hon hanterat SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken sparken från posten som Swedbanks vd i samband med årsstämman i mars i fjol.

Ekonomi

Telia bötar för otillåten telefonförsäljning

Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telia tvingas böta för otillåten telefonförsäljning i Danmark.

Danmarks motsvarighet till Konsumentombudsmannen har under loppet av ett år polisanmält Telia och branschkollegan Oister för att ha överträtt reglerna för hur telefonförsäljning får gå till.

Telia och Oister har nu accepterat att betala böter på 575 000 respektive 475 000 danska kronor.

Ekonomi

"Huaweiprinsessan" kan släppas i dag

Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Fotograf: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett domslut i västra Kanada i dag kan avgöra "Huaweiprinsessans" öde – och bli nästa kapitel i den skakiga relationen USA–Kina.

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hållits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlämnad, medan Kina ser målet som politiskt motiverat. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Den springande punkten är om Meng har gjort något som skulle vara brottsligt i Kanada. Har hon inte det ska hon enligt kanadensiska utlämningsregler släppas.

Enligt åklagarsidan har hon lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket är brottsligt även i Kanada. Försvarssidan argumenterar att anklagelserna bygger på USA:s sanktioner mot Iran, som inte gäller i Kanada.

Om försvaret får gehör i British Columbias högsta domstol kan Meng släppas redan i dag, och väntas då flyga hem till Kina innan några eventuella överklaganden hinner göras. Det andra scenariot är att målet ska gå vidare, och då väntas hon hållas kvar i Kanada under fortsatta rättsförhandlingar under juni till september.

I båda fallen väntas dock USA respektive Kina reagera starkt. För USA:s del ingår fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild där bolaget beskrivs som ett hot mot nationens säkerhet.

NÄSTA ARTIKEL