Inrikes

Lägre andel smitta bland äldre i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes De första resultaten från antikroppstester för covid-19 i Sverige visar att Sveriges äldre har smittats i mindre utsträckning än medelålders och barn, något Anders Tegnell ser som ett tecken på att många äldre trots allt lyckats skydda sig.
PREMIUM

Folkhälsomyndigheten presenterar nu de första antikroppstesterna som har genomförts i samarbete med Sci-lifelab, som ska ge en bild av hur många som har smittats av covid-19 i Sverige. Resultaten visar att det är stor skillnad mellan åldersgrupper. Bland personer äldre än 65 år är andelen smittade mindre än i gruppen 20–64 år, och bland barn.

– Det är ett tecken på att den gruppen är ganska bra på att hålla sig isolerad och skydda sig själva. Trots dödsfallen på äldreboenden så visar det att den stora gruppen äldre har lyckats hålla sig så pass isolerade att de inte har blivit lika sjuka som de andra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stor insats vid skogsbrand i Värmland

En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig skogsbrand härjar strax utanför Säffle i Värmland sedan måndagseftermiddagen. På kvällen lyckades räddningstjänst få kontroll på elden med hjälp av helikoptrar.

– Läget har förbättrats betydligt. Vid cirka 20.15 lyckades vi omringa branden och då hade helikoptrarna vattenbombat under en bra tid, säger Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Det uppskattas brinna på en yta av 500x600 meter.

– Vi har kontroll på läget och vi har ingen ytterligare spridning. Däremot brinner det fortfarande en hel del inne i det här området.

Branden tros ha startats av en brinnande skogsmaskin, skriver Värmlands Folkblad.

– Helikoptrarna tankar just nu men ska hjälpa till med vattenbombning ett tag till. Efter det kommer vi fortsatt att ha kvar personal på plats under hela natten, säger Oscar Siljehav Lilja.

Inrikes

Elsparkcyklar får hyras ut utan tillstånd

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.
Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.

Myndigheten har dragit den slutsatsen efter att ha gått igenom vilka regler som gäller.

"Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik", säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uthyrning av elsparkcyklar förekommer i flera svenska städer och ett flertal kommuner har därför försökt reda ut vad som gäller. I Transportstyrelsens rapport säger myndigheten att det kan krävas tillstånd om uthyrningsverksamheterna till exempel stör trafik eller ordning, men att parkering i sig inte är något som kräver tillstånd enligt ordningslagen.

"Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd", säger Pernilla Bremer.

Inrikes

Sverige utlämnade kines till USA

Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.
Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Sverige har utlämnat en kinesisk medborgare till USA där han är misstänkt för penningtvätt med mera.
Kina, som misslyckades få mannen utlämnad dit, har stämt honom i Sverige på en halv miljard kronor.

I nästan två år satt kinesen häktad i Sverige. I förra veckan flögs han till Kalifornien.

Enligt åklagarmyndigheten i den amerikanska delstaten anklagas mannen för penningtvätt, internationell transport av stulna pengar och migrationsbedrägeri, rapporterar Reuters.

I Kina misstänks han för att ha förskingrat stora belopp i sin roll som tjänsteman inom den statliga spannmålsindustrin.

Förra sommaren avslog Högsta domstolen den kinesiska begäran om utlämning. En utlämning till Kina skulle strida mot både utlämningslagen och Europakonventionen, enligt HD.

Orolig för Kina

Då klev USA raskt in i handlingen med en egen begäran om utlämning och kinesen, som var frisläppt över midsommarhelgen, frihetsberövades igen.

I vintras beslutade HD att en utlämning till USA går bra enligt avtalet med Sverige. På grund av coronaviruset dröjde utlämningen till nu.

Enligt det svensk-amerikanska utlämningsavtalet får kinesen inte lämnas vidare till Kina.

– Men min klient känner oro för att Kina på något sätt ska få över honom dit ändå, säger advokat Henrik Olsson Lilja till TT.

Mannen har uppgett att han flydde från Kina 2011 efter att utsatts för påtryckningar för att ha gått med i ett förbjudet politiskt parti.

Politiskt aktiv

Misstankarna i USA handlar om att kinesen skulle ha hanterat pengar i USA som i sin tur kommer från brottslig verksamhet i Kina. Den utlämnade mannen förnekar alla brottsanklagelser.

– Det är bara ett sätt att få en oliktänkande att komma tillbaka (till Kina), säger Henrik Olsson Lilja.

– I rättegången i januari i HD gjorde vi gällande att även om det finns ett utlämningsavtal mellan Sverige och USA är grunden densamma, det vill säga att kinesiska myndigheter påstår att brott har begåtts i Kina.

Henrik Olsson Lilja fortsätter att företräda kinesen i ett helt annat ärende:

– Den kinesiska staten har stämt honom i svensk domstol på 500 miljoner kronor. Det pågår en tvist här i Sverige.

Lars Pedersen/TT

Inrikes

Abborrfisket räddas – 20 000 skarvar ska bort

Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Fisket av abborre har tagit allvarlig skada av skarven i Stockholms skärgård, enligt länsstyrelsen. Nu ska över hälften av fåglarna bort.

Antalet skarvar i Stockholms skärgård ska bli färre, från närmare 7 000 till 3 000 bon, de kommande tio åren. Det motsvarar en minskning med nära 20 000 fåglar, enligt länsstyrelsens nya förvaltningsplan.

Förhoppningen är att rädda fisket av abborre, som skarven äter.

– Vi bedömer att dagens skarvpopulation i Stockholms skärgård utgör en allvarlig skada för fisket av abborre, säger Malin Langenfors, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Antalet abborrar har minskat drastiskt, samtidigt som skarven ökat markant i antal sedan 2000-talet, enligt länsstyrelsen.

– 3 000 skarvbon motsvarar ungefär 2002 års siffror. Sedan dess har populationen ökat markant, med en ovanligt stor ökning förra året.

Hittills i år har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på knappt 2 500 skarvar. De kommande åren ska jakten utökas.

– I år är första gången på länge som vi beviljat äggbehandling. Annars är jakt med vapen vanligast. Det går också att bedriva störningsåtgärder som att plocka bort bon när det inte är häckningstid.

Skarv i skärgården har länge varit en kontroversiell fråga, och därför bjöds flera parter in till samråd under arbetet med den nya förvaltningsplanen. Det syns också i remissvaren, enligt Langenfors.

– Vissa tycker att vi kan reducera till 300 bon, andra anser att vi tar i för mycket. Därför har vi utgått från forskning och den juridik vi ska jobba utifrån. Vi tycker att vi har landat rätt.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Årets hittills varmaste dag

Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Fotograf: Michael Probst
Inrikes
Inrikes Juni startar med en rekorddag. Årets hittills högsta temperaturer har uppmätts på flera håll i landet – men snart blir det svalare.

I Delsbo i Hudiksvalls kommun var det på måndagen 30,4 grader varmt, enligt SMHI:s preliminära siffror. Det är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige i år. I nästan hela landet har man kunnat njuta av höga temperaturer och strålande sol och det ser ut att kunna hålla i sig under tisdagen.

– Det beror på hur mycket solen är framme och värmer men lokalt skulle vi kunna se temperaturer i morgon som liknar de vi haft i dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

För de som tycker om sol och värme är det läge att njuta för snart vänder det.

– Successivt de närmaste dagarna sjunker temperaturerna. Från onsdag och framåt så väntas det lägre temperaturer i hela landet, säger Sofia Söderberg.

Det kommer även vara mindre soligt senare i veckan och redan under tisdagen väntas lokala skurar och åska.

När sommarvädret återvänder går inte att säga säkert.

– Från helgen och framåt skiljer sig prognoserna men som det ser ut nu är inga högtryck liknande det vi haft i dag på väg, säger Sofia Söderberg.

Under måndagens soltimmar uppmättes, över hela landet, måttlig till hög UV-strålning enligt SMHI:s UV-index. Under sommaren är UV-index i Sverige vanligen 4–7, 6–7 räknas som hög. Över stora delar av södra Sverige, men även i norra norrlands fjälltrakter gick UV-index under måndagen upp till 7.

Ellinor Knoxborn/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Sommaren är här – och med det mc-olyckorna

Kurvan över antal avlidna i mc-olyckor i Sverige har pendlat upp och ned de senaste åren.
Kurvan över antal avlidna i mc-olyckor i Sverige har pendlat upp och ned de senaste åren.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Med sommarens ankomst ger sig fler mc-förare ut på vägarna igen, och då följer även olyckorna.
Men den stora trenden verkar gå åt rätt håll.
– Trafiksäkerheten har blivit bra mycket bättre, säger Jesper Christensen, generalsekreterare på Sveriges Motorcyklister.

Två personer omkom i två olika motorcykelolyckor i Sverige under söndagen, en tragisk inledning på den svenska motorcykelsäsongen som för många drar i gång på allvar nu.

Antalet dödsolyckor med motorcyklar har pendlat upp och ned de senaste åren, men verkar återigen vara på väg nedåt. Likt övrig trafik i Sverige stack 2018 ut som ett särskilt dödligt år, men annars pekar trenden åt rätt håll. I fjol omkom 29 personer i motorcykelolyckor, jämfört med 44 döda 2015.

Fler motorcyklar i trafiken

– I reella tal har vi sett en jämn minskning över åren, och samtidigt har antalet motorcyklar i trafiken gått upp. Så bara genom det kan man säga att trafiksäkerheten har blivit bra mycket bättre, säger Jesper Christensen, generalsekreterare för intresseorganisationen Sveriges Motorcyklister (SMC).

Trenden syns även om man slår ihop samtliga olyckor. 2015 registrerades totalt 1 411 mc-olyckor, 2019 endast 1 169.

Enligt en undersökning som SMC lät göra för några år sedan är mellan en tredjedel och en fjärdedel av de som dör i mc-olyckor förare utan körkort, som ofta antingen är berusade eller drogpåverkade, säger Jesper Christensen. Bland dödsolyckorna med utbildade, nyktra förare är ungefär hälften singelolyckor, och hälften är kollisioner med andra fordon.

Svårare än bil

Vid singelolyckorna handlar det i många av fallen om att föraren kör över sin förmåga, säger Christensen.

– Där är det stor skillnad mellan mc och bil. I bil är det svårare att köra över sin förmåga, för den är väldigt säker. Motorcykel kräver mer kunskap.

Kollisionsolyckorna beror ofta på att bilen inte sett motorcykeln, enligt Jesper Christensen.

– Som mc-förare har man ett stort ansvar att inte köra för fort så att bilen hinner upptäcka att man kommer.

Och mycket kan bli säkrare bara man håller hastigheterna. Att ungefär hälften av all trafik körs för fort är ett generellt problem i trafiken i stort, säger han.

På det stora hela är dock dödsolyckorna med mc i Sverige relativt få till antalet, menar han.

– Det är inte farligt att köra om du gör allt rätt. Om du har körkort, om du äger din mc och om du följer trafikreglerna och så vidare. Men det blir aldrig riskfritt.

Marc Skogelin/TT

2019 dog 29 personer i motorcykelolyckor i Sverige, en tydlig minskning från 2018 då 47 personer omkom. Arkivbild.
2019 dog 29 personer i motorcykelolyckor i Sverige, en tydlig minskning från 2018 då 47 personer omkom. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson / TT

FAKTA

Fakta: Döda i mc-olyckor i Sverige 2007–2019

Så många personer har dött i motorcykelolyckor i Sverige per år, från 2007 till 2019. Lejonparten av dödsolyckorna sker mellan april och september.

2007: 59

2008: 51

2009: 47

2010: 37

2011: 44

2012: 31

2013: 40

2014: 31

2015: 44

2016: 36

2017: 39

2018: 47

2019: 29

2020 (till och med april): 7

Källa: Transportstyrelsen

Inrikes

"Säkra" coronatester osäkrare än du tror

Intresset för att testa sig för antikroppar mot det nya coronaviruset är stort. Men kan man lita på testerna? Arkivbild.
Intresset för att testa sig för antikroppar mot det nya coronaviruset är stort. Men kan man lita på testerna? Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Många hoppas på ett positivt svar på sitt antikroppstest. Men om du får ett sådant, hur stor är då risken att det är falskt? Betydligt större än vad du tror. Framför allt i Göteborg.

I förra veckan slog Werlabs upp portarna för testning av antikroppar mot coronaviruset i 14 svenska städer, varpå det åtminstone i Stockholm snabbt bildades långa köer av människor som ville veta.

På företagets hemsida beskrivs testet som "tillförlitligt" med en sensitivitet på 100 procent och en specificitet på 99,6 procent. Det innebär att om det finns antikroppar i blodet, så kommer testet att hitta dem. Om du saknar antikroppar, däremot, kommer testet i 0,4 procent av fallen att påstå att du ändå har antikroppar. Det låter ju bra. Men vad säger dessa siffror – egentligen?

För test som dessa bör man hålla ett extra öga på specificiteten, eftersom denna riskerar att få störst konsekvenser, både för dig själv och dina anhöriga. Det vill säga om du tror att du har antikroppar, och därmed också en immunitet, fast så inte är fallet.

Werlabs test är utvecklat av det amerikanska läkemedelsföretaget Abbot och har alltså en specificitet på 99,6 procent, vilket i sammanhanget är en bra siffra. Trots det är risken stor att du inte kan lita på ditt resultat, om du får ett positivt besked. Hur kommer det sig?

Onödiga risker

Den 20 maj presenterade Folkhälsomyndigheten en undersökning av drygt 1 100 svenskar i åldrarna 20 till 64 år från nio regioner, som visade att 6,7 procent av deltagarna hade antikroppar mot coronaviruset.

Exakt hur stor andel av befolkningen som har antikroppar mot coronaviruset vet vi inte. Men om vi antar att Folkhälsomyndighetens siffra gäller för hela landet och att 1 000 personer i åldern 20 till 64 år testar sig, så kommer 67 personer få ett positivt besked, eftersom testet har en sensitivitet på 100 procent och hittar "alla".

Så långt allt väl.

Men därutöver kommer även fyra personer att få besked om att de har antikroppar, trots att så inte är fallet. Det kanske låter som en låg siffra, men det innebär att en relativt stor andel av dem som testats positivt inte har några antikroppar alls, närmare bestämt 5 procent. Var tjugonde person av dem som kommer ut från Werlabs laboratorium med ett positivt besked i handen, har alltså fått fel svar. Den uppenbara faran är att dessa människor utsätter både sig själv och andra för onödiga risker.

Osäkrare i Göteborg

Förmågan hos ett test att avgöra om en person som får ett positivt provsvar verkligen är positiv – i det här fallet om vederbörande har antikroppar mot sars-cov-2 – kallas för positivt prediktivt värde, förkortat PPV, på statistiksvenska. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har nyligen gått igenom PPV-värdena för en rad olika tester för antikroppar mot coronaviruset och drar slutsatsen att dessa värden ligger mellan 80 och 100 procent för elva av de tretton tester som ingick i analysen, om förekomsten av antikroppar i befolkningen är fem procent.

Detta värde hänger alltså samman med hur stor andel av befolkningen som blivit infekterade och utvecklat antikroppar. Ju högre andel, desto större positivt prediktivt värde. Om Folkhälsomyndighetens beräkning stämmer, så blir PPV för det aktuella testet knappt 95 för landet som helhet. Det vill säga: av 100 personer som testats positivt, har bara knappt 95 av dem antikroppar mot viruset.

Men smittspridningen i Sverige har varit mycket ojämn. I Stockholm, som drabbats hårdare än övriga landet, hade 7,3 procent av invånarna antikroppar mot viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Att jämföra med 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland. I Stockholm blir PPV för Werlabs test således 95, medan motsvarande värde i Västra Götaland "bara" blir 90. Ett positivt svar i Stockholm är alltså något mindre osäkert, än ett liknande svar i Göteborg.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: För lite kunskap

De antikroppstester som finns på marknaden i dag påstås vara mycket tillförlitliga, nära 100 procent. Trots det avråder Folkhälsomyndigheten från att använda dem. Framför allt för att det fortfarande finns frågetecken kring hur dessa provsvar ska tolkas, huruvida man kan anses vara immun eller inte.

Om inga antikroppar finns betyder dock inte detta per automatik att man inte är immun, om du trots allt har smittats av viruset och varit sjuk. Det kan vara så att mängden antikroppar är så liten att inte kroppen upptäcker det. Kroppen har också fler sätt att skapa en immunitet på. Utöver antikroppar finns något som kallas för en cellmedierad immunitet, men hur detta ser ut med coronaviruset är det ännu ingen som vet.

Dessutom kan testet visa på antikroppar, trots att sådana egentligen inte finns. Inga tester är hundraprocentiga.

Men framför allt vet vi inte om och i så fall hur mycket skydd förekomst av antikroppar ger. Eller om mängden antikroppar har betydelse, eller hur länge en eventuell immunitet varar, och det är i ljuset av denna okunskap som Folkhälsomyndighetens försiktighet bör ses. Vi vet helt enkelt för lite.

Inrikes

Svenska jordgubbar räddade till midsommar

Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.
Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nattfrosten i maj hotade de svenska jordgubbarna. Men den senaste veckans värme i södra Sverige har fått de senare jordgubbssorterna att växa till sig. Bären väntas mogna lagom till midsommar, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL.

På vissa jordgubbsfält i nordöstra Skåne skadades 75 procent av plantorna av frosten under den ovanligt kalla månaden, medan andra fält klarat sig bättre.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL