Ekonomi

Kina ny storägare i Norwegian

Ett flygplan tillhörande Norwegian. Arkivbild.
Ett flygplan tillhörande Norwegian. Arkivbild.
Fotograf: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinesiska staten har dykt upp som ny storägare i det norska flygbolaget Norwegian, med nästan 13 procent av aktierna.
Samtidigt kraschar Norwegians aktie på Oslobörsen.
PREMIUM

Vid lunchtid har Norwegian-aktien rasat 22 procent, vilket gör att drygt 92 procent av bolagets börsvärde är utraderat sedan årsskiftet. Kurskraschen kommer efter en dramatisk skuldrekonstruktion, där leasingbolag och långivare tagit över kontrollen av bolaget och nya Norwegian-aktier vällt ut på marknaden.

Ingår i Bank of China-sfären

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nordea: Botten är nådd

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Fotograf: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Fallet har varit brant men nu är botten nådd.
Den bedömningen gör Nordea i sin senaste konjunkturrapport.
Faran ligger nu i att coronapandemin blir en utdragen process.

April var absolut sämst. Nu sker en återhämtning när det gäller såväl inhemsk efterfrågan som för exportindustrin, spår Nordea. Sveriges BNP bedöms falla med närmare sex procent i år för att sedan studsa upp cirka fyra procent nästa år.

– Vi har förmodligen passerat botten och har det största BNP-raset bakom oss. Nu står vi inför en återhämtning och de politiska besluten avgör hur snabbt det kommer att gå, säger chefsekonomen Annika Winsth i samband med presentationen.

Ingen total nedstängning

Även vid en befarad andravåg kommer man globalt sett inte att göra en total nedstängning som tidigare setts framförallt i Europa.

– Det går inte att införa en total nedstängning igen men det här riskerar att bli en mera utdragen process där vi får lära oss att leva med viruset som kommer att leda till en del strukturförändringar, säger Winsth.

Även när det gäller arbetslösheten ser man lite ljusare utsikter än tidigare. Den spås nu landa i snitt på drygt nio procent i år för att stiga ytterligare till 9,6 procent 2021.

– Varseltalen har gått ned och det allra mest intressanta, inflödet till Arbetsförmedlingen har gått ned vilket gör att antalet nyregistrerade arbetslösa har fallit successivt. Vi är nu nästan nere på normala nivåer för den här perioden av året, säger Nordeas seniorekonom Susanne Spector.

Bostadsmarknaden faller

– Vårt huvudscenario är att arbetslösheten stannar på omkring tio procent. Nu står vi på 8,4 porcent och det visar att den här uppgången kan till och med bli mindre än vår prognos.

På bostadsmarknaden sker en nedgång och antalet påbörjade nybyggnationer av bostäder faller till drygt 30 000 i år och nästa år, en halvering jämfört med toppåret 2017.

– I vårt huvudscenario faller bostadsmarknaden med fem procent och det är betydligt mindre än vid till exempel finanskrisen 2017, säger Susanne Spector.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Nordeas konjunkturrapport

Nyckeltal för Sverige ur rapporten:

Alla siffror i procent.

Källa: Nordea.

Ekonomi

H&M och banker vinnare på stigande börs

Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Klädkedjan H&M och storbankerna tar täten på en fortsatt stigande börs.

Den positiva börstrenden bygger på hopp om att de mindre nedstängda samhällena ska mildra de ekonomiska konsekvenserna i coronakrisens spår.

Vid elvatiden har börsens breda OMXS-index stigit med 0,7 procent, starkare än i morgonhandeln, men något svagare än de större Europabörserna.

Framför allt bidrar indextunga H&M till att lyfta börsen, aktien stiger 3,5 procent, bland annat på uppgifter att bolaget meddelar att permitteringarna av 2 500 anställda vid huvudkontoret inte förlängs från och med juli.

Annars är det storbankerna som går starkast. Handelsbanken stiger fem procent, också klart bäst bland börsens tungviktare. SEB, Swedbank och Nordea klättrar omkring 3,5 procent vardera.

Flera av verkstadsföretagen fortsätter också att stiga, SKF, Alfa Laval och Sandvik är upp över två procent.

Mot strömmen går framför allt medicinteknik- och läkemedelsbolagen Getinge och Astra Zeneca, minus 1,3 respektive 0,6 procent.

Ekonomi

H&M förlänger inte tusentals permitteringar

H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

H&M kommer inte att förlänga permitteringarna för cirka 2 500 anställda på klädkedjans huvudkontor, rapporterar Dagens industri med hänvisning till koncernens kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel.

Enligt ett meddelande från Stenvinkel till tidningen gäller det perioden juli–oktober, för vilken kedjan inte kommer att förlänga perioden för korttidsarbete för personalen på huvudkontoret.

H&M meddelade i tisdags att kedjan sedan förra veckan återöppnat 500 butiker som tidigare varit stängda på grund av coronapandemin. I nuläget har därmed H&M 1 500 av totalt 5 000 butiker runt om i världen stängda.

Som mest har 4 000 H&M-butiker varit stängda till följd av pandemin.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om hur permitteringarna upphör.

Ekonomi

Krav på nekad ansvarsfrihet på Swedbankstämma

Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks ägare borde neka bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark ansvarsfrihet på torsdagens årsstämma, enligt Aktiespararna.
Men det är oklart om de får med sig några storägare på detta spår.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförandens ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Men yrkandet omfattar inte bara Idermark, utan alla som satt i hans styrelse. Det gäller även arbetstagarrepresentanter och de fem styrelseledamöter som sitter kvar i Swedbanks styrelse sedan den förre statsministern Göran Persson tog över som ordförande sommaren 2019.

Ståndpunkten kan ändras

Det är inför stämman oklart hur större institutionella ägare ställer sig till Aktiespararnas yrkande enligt Oscar Bergman, vd för ägar- och bolagsstyrningsrådgivaren Nordic Investor Services.

"En del kanske kommer att vilja skilja på Lars Idermark som styrelseordförande och övriga styrelsen", skriver han i ett meddelande till TT.

NIS har ingen enhetlig rekommendation i frågan utan fungerar mer som en diskussionspartner för sina kunder, som enligt Bergman kan ha olika utgångspunkter för sina ställningstaganden.

TT: Tror du att det kan bli nej till Idermark?

"Nej, jag tror inte det, givet ägarbilden och revisorernas rekommendation", skriver Bergman.

Alecta är en av de stora institutionella ägarna, med 4,6 procent av Swedbankaktierna.

"Det finns saker som den tidigare styrelsen borde ha gjort annorlunda, men vår bedömning för stunden är att fokus ska riktas framåt, och inte på att gå in i en process där den nya styrelsen lägger stor kraft på att stämma tidigare styrelseledamöter", skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

Skulle det uppstå misstankar om att ledamöter agerat brottsligt skulle ståndpunkten ändras, tillägger han.

Nej till Bonnesen

Norska oljefonden, med 3,6 procent av aktierna, meddelar samtidigt att de inte uppger hur de kommer rösta i frågan förrän efter stämman.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfrihet för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hård kritik mot hur hon hanterade bankens penningtvättskris och misstankar om insiderbrott.

Revisorernas utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyrån Clifford Chance och därefter Finansinspektionen (FI) presenterade sina respektive utredningar av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penningtvättsproblemen korrekt.

Men FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndigheten motiverade rekordböterna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringen av penningtvätt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

"Från och med 2016 har ledningen, verkställande direktören och styrelsen i Swedbank återkommande fått information om brister i de centrala grundpelarna mot penningtvätt i de baltiska dotterbankerna", skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvättsproblemen så ska de enligt FI ha beskrivits i löpande rapportering och utredningar. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant information om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

Skapar möjligheten att agera

Aktiespararnas Joacim Olsson tycker att man ska se utredningarna från FI och Clifford Chance som ny information, som inte fanns tillgänglig när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfrihet.

– Om man beviljar ansvarsfrihet blir det svårt att rikta ersättningskrav i ett senare skede. Då måste ny information ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfriheten, säger han.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process bara för att man inte beviljar ansvarfrihet.

– Men det skapar möjligheten att agera från styrelsens och aktieägarnas sida.

Han ser dessutom en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kritik mot bankens arbete mot penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv. Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Swedbanks revisorer yrkade i ett utlåtande från februari i år att årets stämma skulle ge Lars Idermark och hans styrelse ansvarsfrihet. Däremot vill revisorerna enligt yrkandet att ägarna nekar ansvarsfrihet till Birgitte Bonnesen. Hon tvingades efter en tids hård kritik för hur hon hanterat SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken sparken från posten som Swedbanks vd i samband med årsstämman i mars i fjol.

Ekonomi

Telia bötar för otillåten telefonförsäljning

Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telia tvingas böta för otillåten telefonförsäljning i Danmark.

Danmarks motsvarighet till Konsumentombudsmannen har under loppet av ett år polisanmält Telia och branschkollegan Oister för att ha överträtt reglerna för hur telefonförsäljning får gå till.

Telia och Oister har nu accepterat att betala böter på 575 000 respektive 475 000 danska kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

"Huaweiprinsessan" kan släppas i dag

Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Fotograf: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett domslut i västra Kanada i dag kan avgöra "Huaweiprinsessans" öde – och bli nästa kapitel i den skakiga relationen USA–Kina.

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hållits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlämnad, medan Kina ser målet som politiskt motiverat. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Den springande punkten är om Meng har gjort något som skulle vara brottsligt i Kanada. Har hon inte det ska hon enligt kanadensiska utlämningsregler släppas.

Enligt åklagarsidan har hon lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket är brottsligt även i Kanada. Försvarssidan argumenterar att anklagelserna bygger på USA:s sanktioner mot Iran, som inte gäller i Kanada.

Om försvaret får gehör i British Columbias högsta domstol kan Meng släppas redan i dag, och väntas då flyga hem till Kina innan några eventuella överklaganden hinner göras. Det andra scenariot är att målet ska gå vidare, och då väntas hon hållas kvar i Kanada under fortsatta rättsförhandlingar under juni till september.

I båda fallen väntas dock USA respektive Kina reagera starkt. För USA:s del ingår fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild där bolaget beskrivs som ett hot mot nationens säkerhet.

Ekonomi

Så skiljer bildkvaliteten mellan videoverktyg

Bild- och ljudkvalitén skiljer mellan de olika videoprogrammen, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Bild- och ljudkvalitén skiljer mellan de olika videoprogrammen, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Jobbsamtal, föreningsmöten eller middagar med släkten. Under coronapandemin har de digitala videoverktygen blivit det nya normala. Men det är stora skillnader i bildkvalitet mellan de olika mötesprogrammen, enligt en sammanställning från Råd och Rön.

Av de elva videomötesprogram som undersökts håller bild och ljud ungefär samma höga kvalitet när uppkopplingen är god. Men när uppkopplingen är sämre blir dock skillnaderna mellan programmen större.

Sämst klarar sig ett av marknadens mest populära program, Zoom. Här blir både bild och ljud dålig när uppkopplingen blir sämre. Bäst kvalitet med låg uppkoppling har Jitsi. Där fungerar ljudet bra och bilden är nästan acceptabel.

Sammanställningen visar också att skillnaden är liten mellan gratisprogram och sådana som kostar pengar.

FAKTA

Fakta: Program som undersökts

Microsoft Teams (tillverkare Microsoft)

Skype (tillverkare Microsoft)

Jitsi (tillverkare Jitsi)

Discord (tillverkare Discord)

Slack (tillverkare Slack)

Cisco Webex (tillverkare Cisco)

Blizz (tillverkare TeamViewer)

Google Hangouts (tillverkare Google)

Zoom (tillverkare Zoom)

Bitrix24 (tillverkare Bitrix)

GoToMeeting (tillverkare LogMeln)

Källa: Råd och Rön

Ekonomi

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

I fjol ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med närmare 20 procent, och det är främst kvinnor som blir sjuka på jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

"Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg", skriver myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL