Annons

Regeringen lägger fram vaccinstrategi

Regeringen ska ta fram en nationell strategi för när ett vaccin mot covid-19 finns på plats. Det uppger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens, men varnar för att det kan ta tid före det att ett vaccin finns.
Publicerad 20 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, lägger fram en svensk strategi för vaccin mot covid-19.
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, lägger fram en svensk strategi för vaccin mot covid-19.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det handlar om att se till att Sverige får ta del av vaccinet, vilka som ska få det och i vilken ordning.

– Det dröjer sannolikt, men när vi är där ska Sverige ha tillgång till vaccin, säger Löfven.

Annons

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram en nationell strategi. Regeringen tillsätter också en nationell samordnare för arbetet. Vem det blir är inte klart.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att produktionen inledningsvis inte kommer att räcka till alla i hela världen. En prioritering kommer att behöva göras av vilka som först ska få vaccinet.

Folkhälsomyndigheten ska lämna in en första version av en plan för vaccineringen senast första augusti, enligt Hallengren.

Lång väg kvar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är en lång väg innan vaccin mot covid-19 kan erbjudas.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i en vaccinutveckling. När och om det blir godkänt för att distribueras, så är hela världens befolkning kunder. Hur prioriteringen mellan länderna kommer att se ut är oklart, säger han.

Det går inte att säga hur en prioritering mellan olika grupper ska se ut, uppger Johan Carlson. Det kan till exempel vara olämpligt med vaccin för äldre personer beroende på förmågan att utveckla immunitet. Men barn och ungdomar kommer inte att vara bland de första, eftersom de inte är så drabbade av smittan.

Statsministern får frågan varför regeringen inte försöker sluta avtal med läkemedelsföretag.

– Sverige är fullt delaktiga i den internationella diskussionen för att se till att det blir en rättvis fördelning. Vi är fullt upptagna med att se till vilka möjligheter det finns, säger han.

Johan Carlson säger att man inte kommer att rikta in sig på barn och ungdomar, eftersom de drabbats väldigt lite.

Håll ut

Stefan Löfven upprepar, inför den stundande Kristi himmelsfärds-helgen och varmare tider, att myndigheternas rekommendationer fortsatt gäller.

– Det är inte färgen på kalendern som avgör om man ska följa rekommendationerna eller inte, utan håll i och håll ut, säger Löfven.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons