Annons

Kritik mot Finnair – tar in utländsk personal

Publicerad 21 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finnair öppnar rutter till Asien igen. Arkivbild.
Finnair öppnar rutter till Asien igen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Finnair har likt alla andra flygbolag drabbats hårt av coronakrisen och tvingats permittera personal. Nu återupptar bolaget en del av sina långdistansflyg, bland annat till Asien, men måste på grund av rådande avtal använda utländsk personal, rapporterar finländska public service-bolaget Yle.

Detta ifrågasätts av den finländska personalen som står utan arbete. På tre av de rutter som öppnas finns det ingen finländsk personal, säger Jari Toivonen, ordförande för kabinpersonalens fack SLSY, till Yle.

Annons

– Om man skulle avstå från outsourcingen så skulle det finnas hundratals jobb i Helsingfors, säger Toivonen.

SLSY hoppas att Finnair avstår från utländsk arbetskraft tills den finländska personalen har fått jobb igen. Finnair kommenterar att om man kan komma överens om en kostnadseffektiv lösning kan kabintjänsterna skötas helt och hållet med egen personal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons