Inrikes

Tegnell: Svenska turister kan vara säkrare

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes De nordiska grannländerna vädrar oro för den svenska turisten. Då smittspridningen kommit betydligt längre i Sverige lyfter nu många idén om att gränserna inte bör öppnas för svenskar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell anser tvärtemot att svensken kan vara säkrare att ta emot än andra.
PREMIUM

Sveriges nordiska grannar verkar inte särskilt lockade av tanken på att öppna sina gränser för svensk turism. I Danmark vill flera oppositionspartier att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar.

I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta. När gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Sveriges Radio.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ny metod läker frakturer med konstgjort ben

Röntgenbilderna från studien visar ett friskt lårben av en råtta jämfört med en fraktur som behandlas utan och med den nya metoden.
Foto: Lunds universitet
Inrikes
Inrikes Forskare i Lund har lyckats ta fram en ny möjlig metod för att läka benbrott. Genom att kombinera ett konstgjort keramiskt benersättningsmedel med en cocktail av andra läkemedel har de lyckats läka svåra frakturer på råttor.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, har forskare från Sverige och Tyskland lyckats läka mycket svåra benbrott hos råttor.

– Vi tog bort nästan 30 procent av lårbenets längd. Det är en defekt som inte skulle läka av sig självt, säger Deepak Raina, ortopediforskare och huvudförfattare till studien.

Efter tolv veckor hade frakturen läkt ihop, varpå forskarna uppmätt benets egenskaper.

– Resultatet visar att omfattande bendefekter kunde fås att läka utan komplikationer, säger Deepak Raina.

Unik kombination

Metoden går ut på att kombinera ett benprotein, en simuleringsmolekyl som leder till benbildning, med läkemedlet bisfosfonat som motverkar nedbrytning av benceller. Allt förpackat i ett konstgjort keramiskt biomaterial, tidigare utvecklat i Lund.

– Benproteinet som vi använder har tidigare visats ha negativa effekter genom att aktivera bennedbrytande celler. Detta kan vi motverka med bisfosfonat och genom att kontrollera frisättningen har vi lyckats att kraftigt minska dosen av benproteinet, säger Deepak Raina.

I stället för amputation

Forskarna anser att metoden kan bli till stor nytta vid behandling av människor med bensjukdomar och implantat, för att exempelvis hålla skruvar på plats i sköra ben. Men framförallt vid allvarliga benbrott som tidigare varit svåra för kroppen att läka ihop på egen hand.

– Det kan handla om öppna frakturer efter riktig svåra olyckor, där benhinnorna och muskler slitits sönder. Det kan också handla om infektioner eller tumörer där man måste operera bort sjukt ben. I dag görs ofta en bentransplantation i sådana fall. I vissa fall tvingas man amputera, säger Magnus Tägil, professor i ortopedi vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

Den injicerbara cocktailen består av tre komponenter som redan är godkända för kliniskt bruk.

– Det gör att vi tror att metoden snart kan bli användbar i klinisk miljö, säger Magnus Tägil.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

LO kritiskt mot lättnad i gymnasielagen

LO tycker inte att det räcker med en anställningstid på ett år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen i form av kortare anställningstid får tummen ner av LO.
Det är också oklart hur många som egentligen blir hjälpta av förslaget, enligt Migrationsverket.

Regeringen vill införa flera lättnader i gymnasielagen. Dels handlar det om att de ensamkommande unga som omfattas av lagen ska få ett år på sig att hitta ett jobb, i stället för som i dag sex månader.

Detta kräver en lagändring som riksdagen måste rösta om, och i går meddelade Centern, som var tungan på vågen när gymnasielagen röstades igenom 2018, att de tänker rösta nej.

Men regeringen vill också ändra hur lång anställningstiden måste vara för permanent uppehållstillstånd. I stället för två år, ska anställningen bara behöva sträcka sig ett år. Här räcker det med en förordningsändring, och den kan regeringen fatta beslut om själv.

"För kort tid"

Redan har förslaget varit ute på remiss och tanken är att förordningsändringen ska träda i kraft redan nu på torsdag.

Remissinstanserna fick därför bara knappt fyra dagar på sig att skicka in sina svar.

Den fackliga centralorganisationen LO säger nej till förslaget.

"LO anser inte att en tidsbegränsad anställning som “är avsedd att vara under minst ett år” på något sätt utgör en garant för att försörjningskravet ska anses uppfyllt", skriver ordföranden Susanna Gideonsson.

LO anser i stället att det ska krävas ett regelrätt, undertecknat anställningsavtal. För att försörjningskravet ska fungera som avsett anser LO dessutom att ett års avtalad försörjning är för kort.

LO framhåller också risken för att personer i denna grupp blir utnyttjade i arbetslivskriminalitet kopplat till möjligheterna att få uppehållstillstånd.

Oklart om fler beviljas

Migrationsverket kan inte bedöma hur många som skulle bli hjälpta av den föreslagna förändringen.

Myndigheten för ingen statistik om varför en ansökan om permanent uppehållstillstånd har avslagits och kan därför inte uppskatta hur ofta det har varit just tvåårskravet som har varit orsak till detta.

"Det är därför svårt att säga om de föreslagna ändringarna kommer att leda till att fler ansökningar om permanent uppehållstillstånd beviljas", skriver Migrationsverket i remissvaret.

I regeringens förslag sägs att anställningen ska vara "avsedd att vara" under minst ett år "från beslutstillfället" för att kravet på att kunna försörja sig ska vara uppfyllt.

Dessa uttryck är otydliga och riskerar att öppna för frågor, anser förvaltningsrätten i Stockholm. Hur ska avsikten ha kommit till uttryck? Och från vilket beslutstillfälle ska varaktigheten prövas?

Utvisning väntar

Förvaltningsrätten Malmö noterar också att det i promemorian inte förs något resonemang kring vilka typer av anställningar som i praktiken kan komma att omfattas med den nya förordningsändringen.

Förslaget om lagändringen – som gör att de ensamkommande ska få längre tid på sig att hitta ett jobb – väntas läggas fram för riksdagen i vår.

Även om det skulle få stöd i riksdagen finns en risk att många personer inte kommer att omfattas. De som tog sin gymnasieexamen i somras måste med nuvarande regelverk ha hittat ett jobb innan december är slut – annars väntar utvisning.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Lättnaderna i gymnasielagen

Den första lättnaden innebär att det ska räcka med en tidsbegränsad anställning på minst ett år som grund för permanent uppehållstillstånd. Det kräver en förordningsändring, som regeringen kan fatta beslut om själv.

Den andra lättnaden innebär att ensamkommande som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen ska få ett år på sig för att hitta en anställning. Det kräver en lagändring som riksdagen måste rösta om.

Den tredje lättnaden handlar om att man ska kunna räkna in CSN-lån som inkomst för att klara försörjningskraven. Även detta kräver en lagändring.

FAKTA

Bakgrund: Den nya gymnasielagen

Den nya gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 500 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Efter studenten har de sedan sex månader på sig att skaffa en varaktig anställning på minst två år. De som lyckas med det kan få permanent uppehållstillstånd.

Gymnasielagen drevs fram av Miljöpartiet i regeringen, med stöd från Vänsterpartiet och Centern, trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. Lagrådet sågade förslaget och skrev att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Inrikes

Rekordmånga söker smittbärarpenning

Försäkringskassan har bråda dagar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Ansökningarna om att få smittbärarpenning har nått nya rekordnivåer, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Den stora ökningen kom i oktober då restriktionerna skärptes och även de som bor ihop med någon som är smittad måste stanna hemma från arbetet.

Siffror från Försäkringskassan som Ekot tagit del av visar att det i våras under vecka 14 fanns totalt 470 ärenden, vilket kan jämföras med förra veckan som hade ett inflöde på 2 438 ärenden.

Inrikes

Gravida och nyförlösta oroliga över pandemin

Gravida oroar sig över pandemin. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes Gravida och nyförlösta oroar sig mer över den pågående pandemin än riskgruppen som är 70-plus. Det visar ny forskning som publiceras i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskningen, som är gjord vid Sahlgrenska Akademin, visar även att man är mer missnöjd med BB-vården nu jämfört med innan pandemin, bland annat för att det saknas personal och den personal som finns är pressad.

– Man är mer oroliga nu än man brukar vara och det här är en grupp där det är bra om de inte är oroliga, för oro under den här perioden är något man måste försöka åtgärda, säger forskningsledaren Elin Naurin till radion.

Över 7 000 personer deltog i studien och av dem har 3 000 svarat på tre enkäter både under graviditeterna och efter det att barnen fötts.

Svaren visade att de gravida och deras partner tänker mer på coronaviruset och dess konsekvenser än riskgrupperna över 70.

– Det här är en grupp som inte kan avstå från vård. De måste ha vård, de kan inte avstå från att föda barn. Det är ingenting man kan skapa vårdköer och avvakta med, och då blir man utsatt när vården är pressad, säger Elin Laurin till Ekot.

En annan oro är att partnern ska få symtom på covid-19 och inte få vara med på förlossningen. I vissa delar av landet får partnern inte vara med på BB alls efter förlossningen.

Inrikes

Man misstänks ha misshandlats grovt i Tensta

En person tros ha blivit misshandlad med ett vasst föremål i nordvästra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern har skadats i Tensta i nordvästra Stockholm, uppger polisen. Larmet kom strax före klockan 01, natten mot tisdag, sedan boende i området hittat mannen utomhus.

– Han har någon form av skada i vaden som vi bedömer har orsakats av ett vasst föremål. Det är lite oklara omständigheter kring det här, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Mannen är förd till sjukhus. Flera vittnen har förhörts och polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel, men ingen är gripen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Misstanken: Porscheliga härjar i Västsverige

Porsche 911 Carrera. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen misstänker att en stöldliga i västra Sverige har gjort sig skyldig till 14 stölder av Porschebilar inom loppet av två månader, skriver GT.

Den första stölden begicks i Alingsås i mitten av september. Sedan dess har ytterligare 13 bilar anmälts som stulna, enligt Larmtjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Grov misshandel i Gävle – flera till sjukhus

Flera personer fördes till sjukhus efter en grov misshandel i Gävle, uppger polisen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Flera personer misshandlades i stadsdelen Nordost i centrala Gävle på måndagskvällen.

– Där anträffades en man som har skadats med ett knivliknande föremål. Han har förts till ambulans med sjukhus. Brottsrubriceringen är grov misshandel, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tonårspojkar döms för våldtäkt i Lund

Två 16-åriga pojkar i Lund döms till ett års sluten ungdomsvård för att ha våldtagit en jämnårig flicka. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två 16-åriga pojkar i Lund döms till ett års sluten ungdomsvård för att ha våldtagit en jämnårig flicka, skriver Sydsvenskan.

Våldtäkten begicks i en lägenhet i juli, sedan de två pojkarna övertalat två flickor att följa med till lägenheten för att umgås.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL