Annons

Tegnell: Svenska turister kan vara säkrare

De nordiska grannländerna vädrar oro för den svenska turisten. Då smittspridningen kommit betydligt längre i Sverige lyfter nu många idén om att gränserna inte bör öppnas för svenskar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell anser tvärtemot att svensken kan vara säkrare att ta emot än andra.
Publicerad 21 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges nordiska grannar verkar inte särskilt lockade av tanken på att öppna sina gränser för svensk turism. I Danmark vill flera oppositionspartier att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar.

I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta. När gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Sveriges Radio.

Större smittspridning

Annons

– Just det tittar regeringen på nu, när kan vi öppna gränsen igen och släppa svenskar in i Norge. Ni har ju en större smittspridning i Sverige, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska på Folkehelseinstitutet, till Godmorgon, Världen! i P1.

Samma tongångar hörs från Finland. I förra veckan när de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade den finska inrikesministern Maria Ohisalo tanken på en nordisk "resebubbla" med gemensamma riktlinjer, med hänvisning till den omfattade virusspridningen i Sverige.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige är läget mera oroväckande, sade Ohisalo efter mötet och påpekade att Finland kan behandla gränserna mot Estland och Sverige olika beroende på smittläget.

Även Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, ger uttryck för samma oro. Det vore betydligt mer riskabelt att ta emot svenska turister jämfört med till exempel danska och norska, säger han i en intervju med TT.

– Det är ett politiskt beslut men den faktiska skillnaden i smittspridningen är ett faktum, och jag antar att regeringen förstås tar det i beaktande.

Inte resa till Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker dock inte att det finns fog för sådan oro.

– När vi kommer fram i sommar kan det vara så att vi har så pass många immuna i Sverige så att det kan vara säkrare att svenskar kommer dit än någon annan, säger han till TT.

Dessutom var det inte besökande italienare, fransmän eller britter som förde in smittan varken i Sverige eller i de andra nordiska grannländerna, framhåller han. I stället var det svenskar som varit utomlands som tog med sig coronaviruset tillbaka till Sverige.

– Så ska de göra något utifrån den erfarenheten är det att de ska hindra sina egna invånare från att resa till Sverige, säger Anders Tegnell.

Marc Skogelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons