Annons

Anmälde sexövergrepp – mottog dödshot

Ordföranden i Haitis fotbollsförbund anklagas för att under flera års tid ha tvingat spelare till sex. Han ska också ha gjort minderåriga med barn.
Flera av de misstänkta offren har mottagit dödshot sedan anklagelserna mot Yves Jean-Bart kom upp till ytan, skriver The Guardian.
Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En kvinna utanför en rättsal i Croix-des-Bouquets håller upp en skylt med texten "Vi ber om rättvisa", på haitisk kreol, i samband med utfrågningarna den 14 maj av Yves Jean-Bart, Haitis fotbollsförbunds ordförande, som anklagas för sexuella övergrepp mot flera spelare.
En kvinna utanför en rättsal i Croix-des-Bouquets håller upp en skylt med texten "Vi ber om rättvisa", på haitisk kreol, i samband med utfrågningarna den 14 maj av Yves Jean-Bart, Haitis fotbollsförbunds ordförande, som anklagas för sexuella övergrepp mot flera spelare.Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Jean-Beart har hittills nekat till alla anklagelser och han har det haitiska fotbollsförbundet (FHF) bakom sig. FHF säger att The Guardians granskning saknar grund.

"Det är ett försök att underminera vår ordförande, att smutskasta Haitis fotbollsförbund och på vägen vanärar man och förnedrar vårt land. Det är en skam att The Guardian fortsätter att upprepa anonyma anklagelser för att ifrågasätta och smutsa ner karaktären hos en man som har ägnat sitt liv åt att hjälpa unga haitiska spelare", säger FHF i en kommentar till den brittiska tidningen.

Vissa minderåriga

Annons

För en månad sedan kom de första rapporterna om misstänkta sexuella övergrepp. The Guardian har pratat med flera anonyma källor, inklusive spelare, som uppger att Yves "Dadou" Jean-Beart, förbundsordförande sedan 2000, vid upprepade tillfällen tvingat spelare till sex på det nationella träningscentret Centre Technique National i Croix-des-Bouquets. Några av spelarna, varav vissa minderåriga, ska också ha fött hans barn.

– Dadou är kriminell. Jag är ett av hans offer. Jag är så rädd. Om han vet att jag pratar med dig... jag levde i en mardröm. Det var en mardröm, säger en landslagsspelare och fortsätter:

– Han försökte våldta mig när jag bodde på centret. Han låg med några av mina vänner. Han har också barn tillsammans med några av tjejerna.

Flera av de misstänkta offren säger att de har tagit emot dödshot sedan anklagelserna kom upp till ytan.

– En gangster ringde oss och sade att om vi pratar så vet de vilka våra mor- och farbröder, mostrar och fastrar och kusiner är, säger ett av dem.

Finansieras av Fifa

Träningscentret finansieras genom det internationella fotbollsförbundet Fifas program "Goal", vars målsättning är att stötta mindre bemedlade nationsförbund med arbetet att utveckla sporten i landet. Många spelare flyttar dit redan som tonåringar, ofta direkt från fattiga förhållanden.

– Senast jag var där ville jag kräkas, säger en tränare som tidigare jobbade på centret regelbundet.

– Det är förkastligt. Tio ungdomar sover i varje rum, det finns varken lakan eller rena toaletter. Det är helt otroligt. Vart gick pengarna? Förbundet tog emot miljoner och de köpte inte ens lakan.

Fallet utreds av en specialistgren inom den haitiska polisen, som arbetar särskilt för att skydda minderåriga och som finansieras av FN och Unicef. Människorättsgrupper på Haiti har krävt att Jean-Bart stängs av under tiden, samtidigt som Fifa har startat en egen utredning.

Minky Warden på människorättsorganisationen Human Rights Watch vill att Fifa statuerar exempel.

Annons

– Att snabbt stänga av Haitis förbundsordförande medan de här allvarliga anklagelserna utreds skulle signalera att Fifa avser att skydda unga idrottare, säger Warden till The Guardian.

Flera fall i fjol

Det är långtifrån första gången som misstänkta sexuella övergrepp inom fotbollen lyfts upp. Förra året rapporterade det internationella spelarfacket Fifpro om flera fall och man jobbar aktivt med att belysa frågan.

– Det är hemska vittnesmål att ta del av, samtidigt är det oerhört viktigt att det kommer fram. Och när problematiken lyfts är det fler som vågar berätta, säger Caroline Jönsson, styrelseledamot i Fifpro, till Expressen.

– Det är oerhört viktigt att det finns någonstans dit man enkelt kan vända sig om man har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Det är också viktigt att det finns en handlingsplan som är jättetydlig att följa och som fungerar globalt. Men det måste också fungera nationellt. Är det till exempel ett fall där polis ska blandas in så är det ju väldigt olika hur det fungerar från land till land.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons