Inrikes

Bris: Viktigt att ge barnen hopp

Många utsatta barns situation förvärras under sommaren. Arkivbild.
Många utsatta barns situation förvärras under sommaren. Arkivbild.
Fotograf: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Många barn som lever i utsatthet riskerar att få det extra svårt i sommar, efter en redan ovanligt tung vår.
– Det är viktigt att vuxna som finns runt barnen stöttar och pratar på det sätt man kan, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris som stärker sin bemanning inför sommaren.
PREMIUM

Under sommarlovet finns ofta gott om tid för familjer att vara tillsammans. Något att se fram emot för en del, men för många barn kan mer tid med familjen leda till att en redan utsatt situation förvärras.

Det märks bland annat hos Bris som varje år får fler samtal under sommarmånaderna. I år kunde dock en stor ökning av samtalen om problematik i familjen och familjekonflikter noteras redan i april, jämfört med en genomsnittsmånad 2019. Antalet samtal i den kategorin har fortsatt att vara högt även i maj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hot och trakasserier mot bönder ökar

Hot och trakasserier mot bönder har ökat de två senaste åren, enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund. Arkivbild.
Hot och trakasserier mot bönder har ökat de två senaste åren, enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund. Arkivbild.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes Hot och trakasserier mot bönder har ökat de två senaste åren.
En vanlig metod för djurrättsaktivister är att göra intrång i djurstallar nattetid för att filma.
– Det är som att jag skulle kliva in i deras sovrum och filma, säger en utsatt grisbonde.

Mitt i natten tog sig djurrättsaktivisterna in i två grisstallar i södra Sverige. Under några minuter gick de runt och filmade för att avslöja eventuella missförhållanden. Den utsatta grisbonden var själv inte hemma vid tillfället, men fick via branschorganisationer reda på att aktivisterna olovligen tagit sig in i stallarna.

– Man blir ju livrädd för att något har missats eller något djur som inte ser bra ut, men det är ingenting som är med på filmerna från mina stallar som jag inte kan stå för. Man blir mest irriterad och förbannad för att de gör ett sådant intrång, säger grisbonden till TT.

Rädd för smitta

Bonden vill vara anonym för att inte återigen bli en måltavla. Händelsen är polisanmäld.

– Man blir ju rädd för att de ska sprida någon smitta till djuren, säger grisproducenten.

Troligtvis hade intrånget gått obemärkt förbi även om bonden varit hemma.

– Men om jag hade vaknat hade jag nog själv filmat dem och ringt polisen. Vi har fått uppmaningen att inte konfrontera och gå i polemik med dem. Vi ska bara observera och samla bevis.

Grisbonden är inte ensam om att ha drabbats av olaga intrång. En enkät, som har gjorts på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, visar att femton procent av de svarande uppger att de känner en eller flera lantbrukare i sin närhet som under de två senaste åren har blivit utsatta för djurrättsaktivism. För 2016 var siffran tio procent.

"Inte förvånade"

– Vi är tyvärr inte förvånade. För det är de här signalerna vi får från våra medlemmar ute i landet och de olika produktionsinriktningarna, säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

Fyra procent uppger att de själva har blivit utsatta för djurrättsaktivister vid något eller vid flera tillfällen de senaste två åren. För två år sedan var siffran två procent.

– Om man skalar upp det till ett lantbrukarkollektiv på ungefär 30 000 företag skulle det innebära att runt 1 000 lantbrukare, plus minus något hundratal, har blivit drabbade på ett eller annat sätt, säger Anders Drottja.

Generellt sett är landets lantbrukare i en större omfattning drabbade av brott som stölder och bluffakturor, men hot och trakasserier mot bönder riskerar att leda till större problem för branschen, framhåller Drottja.

"Ett hot"

– Oron som sprider sig i hela näringen tar ju bort glädjen att hålla på med djurhållning. Det är också ett hot mot hela livsmedelsförsörjningen i längden – att folk inte ska våga hålla på med djurhållning eftersom det finns en risk att man blir utsatt för hot och trakasserier, säger han.

Den utsatte grisproducenten är inte orolig för sin egen säkerhet, men har förståelse för att andra kolleger känner annorlunda.

– Däremot skulle jag nog känna en stor olust om mitt ärende når domstolen. För jag har förstått att om man kommer till en tingsrätt kan det vara en hel mobb av aktivister där. Det skulle kännas obehagligt, säger bonden.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: Undersökningen

Femton procent av lantbrukarna som svarade på en enkätundersökning uppger att de i sin närhet känner en eller flera lantbrukare som de två senaste åren har blivit utsatta för djurrättsaktivism. I en undersökning för två år sedan var siffran tio procent.

Fyra procent av de svarande uppger att de själva har blivit utsatt för brott från djurrättsaktivister vid något eller flera tillfällen. För 2016 var siffran två procent.

Om lantbrukare har blivit utsatta för brott var olovligt intrång det vanligaste brottet. Det näst vanligaste var hot via telefon, mejl, brev och/eller sociala medier. Det tredje vanligaste brottet var att djur släpptes ut från stallar eller burar.

Runt var fjärde lantbrukare (26 procent) uppger att man inte berättar för andra att man är bonde för att tanken på att kunna bli utsatt av djurrättsaktivister oroar.

Närmare 45 procent av de tillfrågade uppger att de har blivit utsatta för någon form av misstänkt brott vid ett eller flera tillfällen de två senaste åren. Det vanligaste brottet är bluffakturor eller bedrägliga telefonförsäljare följt av stöld av drivmedel samt stöld av maskiner eller redskap. Olagligt intrång i djurstallar är det femte vanligaste brottet.

Undersökningen har genomförts per post med telefonpåminnelser under mars–april 2020. Urvalet är slumpmässigt draget från SCB:s (Statistiska Centralbyråns) jordbruksregister över företag med mer än tio hektar åker.

Totalt skickades enkäter ut till 1 000 lantbruksföretag och nettourvalet blev 890 företag efter att vissa utvalda företag exempelvis lagts ner, sålts eller att ägaren har avlidit. Av nettourvalet svarade 548 respondenter och svarsfrekvensen blev därmed 62 procent.

Källor: Lantbrukarnas riksförbund, Landja Marknadsanalys

Inrikes

Misstänkt förövare greps efter helikopterjakt

En person har gripits efter en sökinsats med helikopter, misstänkt för mordförsök. Arkivbild.
En person har gripits efter en sökinsats med helikopter, misstänkt för mordförsök. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera polispatruller och en helikopter letade på tisdagskvällen efter en misstänkt gärningsman sedan en person blivit misshandlad med en kniv i en bostad i Råcksta i nordvästra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom strax efter 21 och efter ett par timmar kunde den misstänkta personen gripas i närheten av lägenheten, enligt Aftonbladet.

– En person har fått någon form av stickskador och en annan har lämnat bostaden. Det är den personen vi nu söker, sade Åsa Wallentin vid Stockholmspolisen till tidningen under kvällen.

Den knivskadade personen ska inte vara allvarligt skadad, men har förts till sjukhus. Händelsen utreds som försök till mord.

Inrikes

Läkare: Kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort i planeringen av pandemin, anser flera smittskyddsläkare som Ekot har talat med. Arkivbild.
Kommunerna glömdes bort i planeringen av pandemin, anser flera smittskyddsläkare som Ekot har talat med. Arkivbild.
Fotograf: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig på pandemin i februari och i början av mars, enligt en granskning som Sverige Radio Ekot har gjort.

Flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga i landets regioner anser att det kan ha kostat liv.

– Ja, det har säkert bidragit till smittspridning på boenden och tyvärr dödsfall i förlängningen, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland, till Ekot.

Bland annat dröjde skyddsutrustning och rutiner kring grundläggande hygien på många håll inom äldreomsorgen, som kommunerna bland annat har ansvar för.

Inte heller de nationella myndigheterna kom ihåg kommunerna när en nationell lägesbild sammanställdes för att inventera beredskapen i februari.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, säger flera smittskyddsläkare. Först när Sverige hade en konstaterad samhällsspridning i mitten på mars togs en lägesbild för kommunerna fram.

– Så en del av det här tycker jag är att man inte har kontakt med verkligheten, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg, till radion.

Inrikes

Kvinnor med neandertalsgen föder fler barn

Ungefär en tredjedel av kvinnorna i Europa bär på en gen som förknippas med ökad fertilitet. Arkivbild.
Ungefär en tredjedel av kvinnorna i Europa bär på en gen som förknippas med ökad fertilitet. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ungefär var tredje europeisk kvinna bär på en gen från neandertalare som förknippas med ökad fertilitet och färre missfall. Det framgår av en ny studie som gjorts av forskare vid Karolinska institutet och tyska Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, där bland annat den svenske professorn Svante Pääbo deltagit.

Genen reglerar hur kroppen reagerar på hormonet progesteron, som spelar en viktig roll i menstruationscykeln och vid graviditet. De kvinnor som bär på genen har fler receptorer för progesteron, vilket enligt forskarna kan öka känsligheten för hormonet. Förutom att dessa kvinnor i genomsnitt föder fler barn och får färre missfall, har de färre blödningar under graviditetens första tid.

"Receptorn för gulkroppshormon är ett exempel på hur mötet med neandertalare ibland har fört med sig gynnsamma genetiska varianter som lever kvar i dag", säger en av forskarna i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i tidskriften Molecular Biology and Evolution.

Inrikes

Många ungdomsorganisationer hotas

Nästan hälften av landets barn- och ungdomsorganisationer får ta emot hat och hot, enligt LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer. Arkivbild.
Nästan hälften av landets barn- och ungdomsorganisationer får ta emot hat och hot, enligt LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Inrikes
Inrikes

Nästan hälften, 46 procent, av landets barn- och ungdomsorganisationer har utsatts för hat och hot, enligt en rapport från LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer).

Hat med ideologiskt eller rasistiska syfte är vanligast, följt av sexism, åldersdiskriminering och homofobi.

Det är främst vuxna som hotar unga. Hatet tystar de som vill engagera sig och flera organisationer har slutat med utåtriktad verksamhet, enligt LSU:s ordförande Rosaline Marbinah.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Kompress glömd i patient i sju år

En kompress glömdes kvar i en patient i sju år efter operationen. Arkivbild.
En kompress glömdes kvar i en patient i sju år efter operationen. Arkivbild.
Fotograf: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

En kvarglömd kompress har påträffats i en patient – sju år efter operationen, rapporterar P4 Väst.

En Lex Sarah-anmälning har lämnats in mot NU-sjukvården, som består av Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

Såret efter operationen läkte aldrig som det skulle och patienten har enligt anmälan haft ont sedan dess, och tvingats att sluta jobba. Trots det tog det sju år innan den 20 centimeter långa kompressen hittades.

Inrikes

Högg vän med yxa – får tre års fängelse

En man döms till tre års fängelse för att ha försökt att mörda sin vän med en yxa. Arkivbild.
En man döms till tre års fängelse för att ha försökt att mörda sin vän med en yxa. Arkivbild.
Fotograf: Nils Petter Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern har dömts till tre års fängelse för mordförsök efter att ha huggit en annan man i nacken med en yxa, rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

Flera såg mordförsöket, när de två vännerna började bråka utanför en restaurang i Södertälje i början av april. Den nu dömde drog fram en yxa ur jackfickan och högg den andre två gånger i nacken, enligt åtalet. Den skadade mannen var vid medvetande när polisen kom och fördes till sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Klass 2-varning för Norrbottens inland

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/ TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.

Anledningen till de höga vattenflödena är att den stora mängden snö som finns i området nu börjat smälta när temperaturen stiger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL