Utrikes

Svårt att hinna för brasilianska gravgrävare

En kyrkogårdsarbetare gräver nya gravar i Rio de Janeiro.
En kyrkogårdsarbetare gräver nya gravar i Rio de Janeiro.
Fotograf: Silvia Izquierdo
Utrikes
Utrikes Antalet avlidna i sviterna av det nya coronaviruset har passerat 20 000 i Brasilien, där gravgrävarna i São Paulo börjar få svårt att hinna med.
PREMIUM

Dödstalet – det sjätte högsta i världen – har fördubblats på elva dagar, enligt officiella siffror.

De senaste 24 timmarna har 1 188 avlidit, vilket är det högsta dygnsantalet hittills i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nya fall av ebola i Kongo-Kinshasa

Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Fotograf: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nya fall av ebola rapporteras från nordvästra delen av Kongo-Kinshasa. Resultatet kommer några veckor innan man skulle ha förklarat att den dödliga och mycket smittsamma sjukdomen inte längre sprids i tidigare drabbade västra delar av landet.

Hälsominister Eteni Longondo säger att fyra personer redan har dött av ebola i regionen Mbandaka. Provresultat från det nationella institutet för biomedicinsk forskning bekräftar att dödsfallen orsakats av ebola.

– Vi skickar medicin och vaccin inom kort till regionen, säger Longondo som själv ska besöka området i slutet av veckan.

Mbandaka är provinshuvudstad i provinsen Equateur, miljonstaden är dessutom en viktig transportknut utefter Kongofloden.

– Provinsen har redan drabbats av ebola i maj och juli 2018, så den vet hur den ska agera, säger Longondo.

Ebolaepidemin har krävt omkring 2 300 liv i östra delen av landet sedan utbrottet augusti 2018.

Utrikes

Omröstning om Putins reformpaket den 1 juli

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Fotograf: Aleksej Nikolskij/Kreml via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Folkomröstningen om president Vladimir Putins konstitutionella reformpaket ska hållas den 1 juli, meddelar den ryske ledaren, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Grundlagsförändringarna, som fått klartecken i parlamentets båda kammare samt av författningsdomstolen, skulle resultera i att Putin har möjlighet att stanna kvar vid makten till 2036. Detta då han skulle få rätt att kandidera för ytterligare två mandatperioder

Lagändringen syftar till att omfördela maktbalansen i den ryska toppen och att presidentämbetets omfattande befogenheter ska spridas mellan flera organ. Enligt kritiker är det egentliga syftet dock att permanenta Putins rådande styre.

Folkomröstningen skulle ha hållits den 22 april, men sköts upp på grund av coronapandemin.

Utrikes

Spanien lockar med sol och öppna stränder

Stränderna har öppnat gradvis i Spanien – men till en början var det bara för att promenera och sporta.
Stränderna har öppnat gradvis i Spanien – men till en början var det bara för att promenera och sporta.
Fotograf: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Stränderna har öppnat i hela Spanien – förutom i Barcelonas stadsområde. Och i Bilbao välkomnar Guggenheimmuseet besökare för första gången på månader. I och med detta hoppas Spanien kunna blåsa liv i den av coronapandemin hårt drabbade turismen.

Under årets första fyra månader halverades Spaniens intäkter från turismen. När landet stängde ner i mitten av mars innebar det också att inga turister alls kunde resa till landet. Men från och med juli hoppas man kunna locka dem tillbaka.

– Det gäller inte att vara först med att öppna igen, utan att öppna och veta att vi kan garantera hälsan hos såväl invånare som besökare, säger industri- och turismminister Reyes Maroto till Telecinco TV.

Spanien är världens mest besökta land efter Frankrike. Här står turismen för var åttonde jobb och över 12 procent av BNP. Från den 1 juli slopas kravet på två veckors karantän för utländska besökare.

Utrikes

Kina om USA-avhopp: "Beroende av att lämna"

Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement. Arkivbild.
Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement. Arkivbild.
Fotograf: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina passar på att ge USA en känga för landets beslut att klippa banden med Världshälsoorganisationen (WHO).

– USA har blivit beroende av att lämna samarbeten och skrota avtal, säger Zhao Lijian, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, under en daglig presskonferens.

USA:s president Donald Trump meddelade i fredags att USA avbryter allt samarbete med WHO, som han hävdar går i Kinas ledband.

Beslutet visar på USA:s maktpolitik och själviska, ensidiga handlande, säger Zhao Lijian.

WHO har nekat till Trumps anklagelser om att organisationen fört vidare kinesisk desinformation om viruset.

Kort före Trumps beslut lovade Kinas president Xi Jinping att skjuta till två miljarder dollar till WHO under en tvåårsperiod för att bekämpa coronapandemin.

EU har uppmanat USA att ompröva beslutet att lämna WHO.

Utrikes

Nattligt våld efter fredliga protester i USA

Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC.
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes För sjätte dagen i rad har stora skaror människor protesterat mot rasism och polisvåld runt om i USA. Nattliga utegångsförbud har utlysts i flera större städer och nationalgardet har satts in i 15 delstater.
I Minneapolis fick demonstranter fly undan en framrusande tankbil.

På många håll hölls till stora delar fredliga demonstrationer under söndagen. Flera tusen människor slöt upp till en protest vid delstatsparlamentet i Minneapolis tvillingstad Saint Paul.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger den 31-åriga demonstranten Muna Abdi.

Utegångsförbud

Hundratals poliser hade tillsammans med nationalgardet satts in inför demonstrationen, som avlöpte fredligt och välorganiserat.

Men när demonstranterna tågade vidare längs en motorvägsbro uppstod vid ett tillfälle utbredd panik. Deltagare fick springa undan en tankbil som plötsligt kom körande i hög fart mot folkmassan. När fordonet saktade ner drog demonstranter ut föraren som fick föras till sjukhus innan han senare greps av polis.

Hittills finns inga uppgifter om att någon protestdeltagare skadats, samtliga tycks ha hunnit undan det framrusande fordonet.

Det är oklart om föraren kände till att det befann sig människor på vägen, som enligt amerikanska medier just stängts av.

Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död för en vecka sedan i Minneapolis, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till både stora fredliga demonstrationer och förstörelse och kraveller. Aktivister och lokala ledare har vädjat till demonstranter att inte låta ilskan mynna ut i upplopp och plundring.

Nya oroligheter

I ett försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och flera andra större städer i USA, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Det är de mest omfattande sådana åtgärderna sedan tiden efter mordet på Martin Luther King 1968, då USA också präglades av antikrigsdemonstrationer och en pågående valrörelse.

Nationalgardet har samtidigt satts in i totalt 15 delstater, inklusive i Washington DC.

Trots det uppstod nya konfrontationer mellan demonstranter och ordningsmakten, och nya plundringar på flera håll, när mörkret föll.

Under söndagseftermiddagen och -kvällen lokal tid sköt polisen tårgas, gummiklädda kulor och rökbomber för att skingra demonstranter i bland annat Los Angeles, Boston och Washington DC.

Trump skyller på medier

I en park i närheten av Vita huset tände en grupp demonstranter flera eldar. Polisen försökte skingra dem med tårgas, enligt AFP:s reporter på plats, men våldsamheterna flammade upp flera gånger under kvällen.

I samband med en tidigare protest, i fredags, flyttades president Donald Trump tillfälligt till ett skyddsrum under jord, rapporterar The New York Times.

Trump skyller mycket av våldsamheterna på vänsterextremister inom rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklassas. Trump skyller även upploppen på medierna, som han menar uppmuntrar till protesterna, samt lokala demokratiska guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckligt för att stoppa kravallerna.

"Var är gripanden och de långa fängelsestraffen", skriver presidenten på Twitter.

Mångfald bland deltagare

Hans förmodade motståndare i höstens presidentval, demokraten Joe Biden, väljer en annan ton mot demonstranterna. Under söndagen synade han skadorna efter lördagens kravaller i Wilmington i sin hemstat Delaware, och passade på att skicka ett budskap till de som protesterar.

"Att protestera mot polisbrutalitet är nödvändigt, men det är inte försvarbart att bränna och förstöra", säger han i ett uttalande.

Borgmästaren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, kritiserar Trumps upprepade rop på hårda tag mot demonstranter.

– Vi har passerat en vändpunkt i det här landet, och hans retorik häller bensin på elden.

Många av demonstrationerna präglades av en mångfald bland deltagarna. Så var bland annat fallet vid en manifestation i Culver City i Kalifornien.

– Det betyder mycket att se att inte bara svarta går med i demonstrationen, säger en ung svart kvinna vid namn Candace Collins.

Under söndagen hölls även manifestationer i solidaritet med USA:s svarta befolkning på flera andra håll i världen, däribland i Montréal, London och Berlin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

"Det är som en osynlig mur mot Sverige"

'Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland', suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Utrikes
Utrikes Hon driver ett kafé tio meter in i Sverige, men bor i Norge. Hon är en av alla som drabbas hårt av Norges stränga karantänsregler under coronapandemin.
– Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland, suckar Belinda Klicline Abbott, vars företag har hotats av konkurs.

Tio meter innanför den svenska gränsen ligger Belindas kafé. Hon bor i Kornsjø i Norge, några hundra meter från gränsövergången, och kan se huset på andra sidan gränsen. Ändå är hon förtvivlad.

– Jag kan inte ens hämta posten utan att få tio dagars karantän, säger hon.

Hon hade sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt bolag den här säsongen. Nu får hon istället jobba extra på ett apotek nära Svinesundsbron. Utan det jobbet hade hon gått i konkurs.

– Det samhälle där jag bor har delats mitt itu, säger hon.

Hon är bara en av alla dem som drabbas hårt av de norska karantänsreglerna. Reglerna har slagit hårt mot kommunerna på bägge sidorna gränsen. Gränshandeln i Sverige försvann över en natt när Norge beslutade om en "lockdown".

Förlorat omsättning

– Vi har förlorat mellan 95 och 97 procent av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad.

Själv bor han i Halden och är en så kallad "gränsgångare", en av dem som drabbats hårdast.

– När jag kommer hem från jobbet ska jag befinna mig i hemmakarantän i tio dagar.

Men han hinner inte vara i karantän tillräckligt länge för att få ett normalt liv innan det är dags att åka till jobbet igen.

– Jag tillhör den grupp som varit längst i "karantän" av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger han när han går genom den näst intill folktomma mataffären.

Och det finns många fler som drabbas. Till Haldens kommun strömmar det in förfrågningar om dispens. En man har sin fästmö på den svenska sidan och de kan inte ses, en annan vill se till sina bikupor i Sverige och många har släktingar som de inte längre kan träffa.

Bevilja dispens

Men kommunen har ingen möjlighet att bevilja dispens.

– Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.

Kommunen har vänt sig till den norska regeringen för att be om någon form av dispens i karantänsbestämmelserna. Men något besked har de inte fått – ännu.

– Det handlar inte om att få åka och handla i Sverige. Men de har familjer som bor på olika sidor på gränsen. Och vi har invånare som har egendomar och djur i Sverige.

– Jag har i min vädjan koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss, säger Roar Vevelstad.

Fick blankt nej

En av dem som drabbats är svenske Johan Öberg. Kärleken tog honom till Halden för 25 år sedan. Nu har han en dement mamma och en styvpappa i livets slutskede på ett äldreboende i Lerum utanför Göteborg. Hans situation är akut.

Han vände sig till kommunen för att söka dispens för att kunna hälsa på sin döende styvpappa. Men han fick blankt nej. Då skrev han till Hälsodepartementet i Oslo.

– De sa också nej med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge, berättar Johan Öberg.

Så han beslutade sig för att åka ändå. Och betalade priset med tio dagar i hemmakarantän. Hans dotter ville också följa med. Men hon går på gymnasiet och tio dagars ogiltig frånvaro kunde hon inte riskera. Och fick stanna hemma.

Som ett fängelse

– Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse, säger Johan Öberg.

Han tänker att det kanske lättar efter den 15 juni som är ett datum man talar om.

– Men då kanske det är för sent för mig och min styvfar. Jag åker nog snart igen och tar tio dagar i karantän, en gång till, säger Johan Öberg.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel ort i början av brödtexten.

Jonas Dagson/TT

'Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse', säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
"Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse", säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
"Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge', berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
"Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge", berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
"Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
'Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet', säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet", säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Haldens kommun

Norsk kommun med Halden som centralort.

I söder gränsar kommunen till Sverige med bland annat gränsövergångarna Svinesund och Kornsjø.

Befolkning: 31 000 invånare, omkring 25 000 bor i centralorten.

gränsgångare: Omkring 700–800 norrmän som arbetar i Sverige. Under övriga året omkring 300.

I staden ligger fästningen Fredriksten där Karl XII stupade 30 november 1718.

Utrikes

Livet återvänder till Filippinernas huvudstad

Passagerare får sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går ombord en buss under den första dagen av lättade restriktioner i Manila på måndagen.
Passagerare får sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går ombord en buss under den första dagen av lättade restriktioner i Manila på måndagen.
Fotograf: Aaron Favila/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Miljontals människor har återvänt till sina arbeten i Filippinernas huvudstad Manila där några av världens mest strikta och långvariga coronarestriktioner lättas från och med måndagen.

Offentliga transportmedel som tåg och pendelbussar har fått återuppta sin trafik, men i begränsad skala. Det ledde till långa köer.

– Jag måste tillbaka till jobbet, säger Steven John Cabusao, som fick gå flera kilometer inför sin första jobbdag efter att ha hållit sig hemma i elva veckor.

Nu slipper han och huvudstadsområdets övriga närmare 12 miljoner invånare ansöka om tillstånd för att gå ut. Arbetsplatser i de flesta branscher har samtidigt fått öppna – medan skolor, barer och restauranger med sittplatser fortsatt hålls stängda.

– Viruset är skrämmande men antingen dör man av viruset eller så dör man av hunger, säger den 59-årige försäljaren Himmler Gaston, innan han får sin kroppstemperatur kontrollerad vid ingången till en järnvägsstation.

Filippinerna, som har en befolkning på uppemot 110 miljoner, har 18 638 bekräftade fall av coronasmitta och 960 dödsfall, de flesta i huvudstadsområdet.

Utrikes

Polisen stoppar vaka för massakerns offer

Tusentals människor samlades vid förra årets ljusvaka för offren vid Himmelska fridens torg 1989.
Tusentals människor samlades vid förra årets ljusvaka för offren vid Himmelska fridens torg 1989.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polisen i Hongkong ger inte tillstånd till årets stora vaka för att högtidlighålla årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989.
Det är första gången på 30 år som arrangemanget stoppas.

År efter år har människor samlats i Hongkong den 4 juni för att hedra de människor som dödades i massakern.

Men i år utfärdar polisen inget tillstånd, eftersom arrangemanget enligt en skriftlig motivering skulle "utgöra ett stort hot mot allmänhetens liv och hälsa".

Arrangörerna anser att polisen använder coronaviruset som förevändning för att slippa bevilja tillståndet.

– Jag förstår inte varför regeringen anser att politiska möten är oacceptabla men samtidigt gav grönt ljus för att öppna skolor och andra verksamheter som catering, karaoke och simbassänger, säger Lee Cheuk-yan vid Hong Kong Alliance, som har organiserat sammankomsterna sedan 1990.

Organisationen uppmanar människor att i stället tända ett ljus klockan 20 på torsdag och hålla en tyst minut där de kan.

– Om vi inte får tända ett ljus på ett massmöte kommer vi att låta ljus tändas i hela staden, säger Lee Cheuk-yan.

Under massakern på Himmelska fridens torg i Peking mejade den kinesiska militären ned obeväpnade demonstranter som ville få ett slut på förtryck och korruption. Hundratals människor dödades.

NÄSTA ARTIKEL