Annons

Li varnar för enorma utmaningar

Kina undviker att sätta ett tillväxtmål i år, uppger premiärminister Li Keqiang i sitt öppningstal inför folkkongressen.
– Utmaningarna vi står inför när det gäller att främja utvecklingen är enorma, säger han.
Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Li Keqiang håller tal inför folkkongressen.
Li Keqiang håller tal inför folkkongressen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Öppnandet av folkkongressen har försenats mer än två månader till följd av coronapandemin som har drabbat Kina hårt.

Många av de 3 000 ledamöterna bar också munskydd och öppnandet föregicks av rigorösa åtgärder för att förhindra smitta.

Annons

Även innehållsmässigt var coronapandemin i fokus när premiärminister Li Keqiang höll sitt tal:

– För närvarande är epidemin ännu inte över, sade Li och tillade att regeringen måste fördubbla ansträngningarna för att minska virusets påverkan.

Stor osäkerhet

För första gången sedan 1990, då kinesiska regeringen började presentera sina mål, saknas ett tillväxtmål för i år, och Li hänvisade till den stora osäkerheten till följd av pandemin.

Innan coronautbrottet lamslog Kina fanns förväntningarna bland analytiker på ett tillväxtmål på omkring 6 procent. Men årets första kvartal innebar tvärtom en minskning på 6,8 procent jämfört med samma period förra året.

I stället satsar Peking på att stabilisera jobb och säkerställande av levnadsstandard, i skuggan av coronakrisen.

Kinas budgetunderskott beräknas bli mer än 3,6 procent av BNP, en ökning på en biljon yuan, motsvarande cirka 1 137 miljarder kronor, jämfört med föregående år.

Fortsatt satsning på försvaret

Peking kommer också att utfärda 3,75 biljoner yuan i speciella statsobligationer, för att få fart på infrastruktursatsningar, en ökning med 1,6 biljoner från föregående år.

Kina kommer också att öka sin försvarsbudget med 6,6 procent i år, vilket är en lägre ökning än förra årets 7,5 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons