Annons

Danskt bajsvatten kan nå svenska badgäster

Badsugen? Kanske inte länge till.
När 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten dumpas i Öresund nästa vecka kan delar av det flyta upp bland badgäster på den svenska sidan.
Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Det är populärt att bada i Öresund – här i Malmö. Bild från i april.
Det är populärt att bada i Öresund – här i Malmö. Bild från i april.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag tycker att det är direkt motbjudande, säger marinbiologen Peter Göransson.

Den totala mängden avloppsvatten motsvarar uppemot 200 fyllda simbassänger och kommer att släppas ut fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan.

Annons

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. Utsläppet sker därför i Öresund under fem dygn från och med söndag, rapporterar danska TV2 Lorry.

"Strider mot sunt förnuft"

Den tillfälliga lösningen har fått kritik av bland annat Danmarks naturskyddsförening och en chefsbiolog vid Öresundsakvariet – som anser att den utgör ett hot mot havsmiljön eftersom avloppsvattnet är orenat och innehåller flera ton fosfor, kväve och organiskt material.

Marinbiologen Peter Göransson, som är ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden, reagerar starkt.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, säger han.

Utsläppet av det danska kloakvattnet riskerar att orsaka en övergödningseffekt, förklarar han, som i sin tur kommer att bidra till många fler mikroskopiska alger.

– I förlängningen leder sådant till att det blir grumligare i vattnet, att det kan bli övertäckt av alger och att det kan uppstå syrebrist på botten på vissa ställen.

Bryter mot konvention

Öresund har redan sina miljöproblem, framför allt i de djupare delarna. Där finns ett rikt djurliv, men de senaste åren har delar av det försvunnit eller minskat kraftigt på grund av yttre miljöpåverkan.

– Egentligen är det allra värsta att det här skickar helt fel signaler. Öresund överlever nog detta tack vare sina starka strömmar, men det är dålig stil att göra på det här sättet. Det är helt vansinnigt, säger han.

Enligt Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne, bryter tilltaget mot Esbokonventionen som går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp man gör.

– Det har man inte gjort i det här fallet, jag fick informationen via tidningen, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Annons

Johansson menar också att avloppsvattnet kan innehålla partiklar av coronaviruset. Det är dåliga nyheter för badgäster på den svenska sidan av Öresund. Delar av avloppsvattnet kan nämligen nå ända dit.

– Ja, det finns alltid en risk att fasta partiklar kommer med vattnet. När det handlar om orenat avloppsvatten är det inte alls omöjligt, och det är väldigt otrevligt, säger Peter Göransson.

David Carlsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons