Inrikes

Patientstopp – hälften av personalen smittad

Provtagningstält utanför Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tre avdelningar på Skånes universitetssjukhus har beslutat om att inte ta emot nya patienter efter flera fall av covid-19 bland personalen, rapporterar P4 Malmöhus. Värst drabbad är mag- och tarmavdelningen i Malmö, där 21 personer, hälften av personalen, konstaterades smittade i slutet på april.

"För att kunna vårda patienter på korrekt sätt och kartlägga smittan har vi tillsammans med vårdhygien beslutat om intagningsstopp", säger Stefan Santén, verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på Sus, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tre anhållna misstänkta för mord i Gislaved

Tre män har anhållits misstänkt för att ha mördat en man i Gislaved. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tre män har anhållits misstänkta för mord, sedan en man i 25-årsåldern dött efter ett bråk i Gislaved.

Dådet inträffade i centrala Gislaved runt midnatt natten till lördagen. Ett bråk utbröt utomhus och den nu avlidne mannen uppges ha blivit slagen med ett tillhygge. Gärningspersonerna flydde sedan från platsen.

De tre anhållna, som alla är i 20-årsåldern, är också misstänkta för mordförsök på en annan man som ådrog sig lindriga skador under bråket.

– Polisen kom till platsen och hittade två män, en (allvarligt skadad) man i 25-årsåldern och en man i 20-årsåldern som var lindrigt skadad, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson hos polisen, till TT.

Den allvarligt skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda.

Två av de misstänkta greps kort efter dådet i anslutning till platsen. Varken de eller den avlidne finns i polisens brottsregister.

– Vi kan konstatera att det här inte på något sätt rör sig om en gängkonflikt, utan av någon orsak har det här bråket uppstått och fått de här katastrofala konsekvenserna, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Gislaved.

– Vi behöver mer tid för att få en bra bild av eventuella motiv och orsaker till att det hände.

Kriminaltekniker har varit på platsen och genomfört en brottsplatsundersökning.

Inrikes

Uppblåsbara flytvästar återkallas

Värt kolla upp din uppblåsbara flytväst. Vissa modeller återkallas. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Uppblåsbara flytvästar från Marine Pool, och som sålts på Jula och Bauhaus, återkallas. Orsaken är att flytvästarna saknar en låsmekanism till gaspatronen. Patronen kan därmed gänga ur, med följd att flytvästen inte blåses upp vid en olycka, skriver Konsumentverket.

Återkallelsen innebär att flytvästarna ska förses med låsmekanism.

De modeller som måste åtgärdas heter hos Jula Classic 150N och Aero plus165N.

Hos Bauhaus berörs räddningsväst automatisk nautic 150N.

Inrikes

Babylycka hos Kolmårdens gorillor: "Superkul"

Gorillaungen är den tredje gorillan som fötts i Sverige.
Foto: Kolmården/TT
Inrikes
Inrikes Kolmårdens gorillafamilj har fått ett efterlängtat nytillskott.
Mamma Kiburi och pappa Enzo har fått en unge som är den tredje gorillan att födas i Sverige.
– Glada nyheter för hela svenska folket, säger parkens djurchef Linda Berggren till TT.

Gorillahonan Kiburi hade varit dräktig i nästan nio månader när hon lördagen den 12 september födde en liten gorillaunge på djurparken.

– Det känns superkul för Kolmården och våra djurvårdare som tar så bra hand om våra gorillor, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Att nu en tredje gorilla kommit till världen gör nytillskottet särskilt stort för Sveriges lilla gorillabefolkning, som består av endast fem individer.

– Dels är det viktigt för bevaringen av arten, men det är också extremt viktigt för flocken. Gorillan är en social art som håller sig nära varandra och den måste växa upp i familjegrupper, säger Linda Berggren.

Den senaste tiden har djurvårdarna jobbat i skift för att följa utvecklingen och ta emot den lilla ungen. Födseln beskrivs ha gått lugnt till och mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom igång med diandet.

Pappa Enzo en kändis

Den första tiden i ungens liv håller den sig mycket nära sin mamma. Då är det viktigt att djurvårdarna inte inkräktar, berättar Linda Berggren. Än så länge vet hon och kollegorna inte om ungen är en hona eller hane, och därför har den inte getts något namn.

Pappan till gorillaflockens nytillskott väckte själv stor uppmärksamhet när han föddes på Kolmården för 14 år sedan. Enzo var då den första gorillan att födas i Sverige – men hade en tuff start i livet.

Enzo växte nämligen upp tillsammans med djurvårdare och fick bli matad med nappflaska. Att inte vara med flocken under uppväxten kan vara hämmande för gorillan, enligt Linda Berggren.

– Alla djurarter behöver vara med sina artfränder för att lära sig rätt beteende och kunna interagera med dem när de växer upp, säger hon och fortsätter:

– Trots sin svåra uppväxt har han i dag blivit en fantastisk silverrygg. Han har anpassats superbra till att vara med gorillor på heltid, det ser man ännu mer bevis på nu när han faktiskt har fått sin första avkomma.

Liten chans för besökaren

Kolmården håller för närvarande öppet endast på helger och Linda Berggren kan inte garantera besökare att de får se gorillabebisen. Hon betonar vikten av att låta mamma Kiburi få bekanta sig med sin bebis i lugn och ro.

– Det här är en tid då ungen behöver vara med sin mamma och familj och upptäcka världen.

Mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom i gång med diandet.
Mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom i gång med diandet.
Foto: Kolmården/TT
Enzo blev rikskändis när han som Sveriges första gorillaunge någonsin föddes på Kolmårdens djurpark 2006.
Enzo blev rikskändis när han som Sveriges första gorillaunge någonsin föddes på Kolmårdens djurpark 2006.
Foto: Josefina Lundin
Nu har Enzo vuxit upp till en ståtlig silverrygg och själv blivit pappa.
Nu har Enzo vuxit upp till en ståtlig silverrygg och själv blivit pappa.
Foto: Josefina Lundin

FAKTA

Fakta: Gorillor

Gorillornas naturliga levnadsmiljöer är i de centrala delarna av Afrika. På grund av tjuvjakt och skogsskövling är gorillan i dag en akut hotad art.

Vuxna gorillahannar väger drygt 200 kilo och honorna väger hälften så mycket.

När honorna blir könsmogna vid tio års ålder lämnar de sin födelseflock och ansluter till en annan flock. När en hona väl lyckas hitta en hane som hon vill para sig med stannar hon i den flocken. Honan är dräktigt i åtta månader och två veckor och föder sen en unge som väger ett par kilo. I början är den hjälplös och måste bäras av sin mamma i två till tre år. Den sover i mammans bo tills den fyllt ungefär fyra år.

I Sverige finns fem gorillor – samtliga på Kolmårdens djurpark.

Källa: Kolmården

Inrikes

"Gangstrar anser att de vunnit mot staten"

På bara några år har kartan över Sveriges gäng ritats om. 'Genomsnittsåldern har sjunkit drastiskt och man meriterar sig in genom att begå extremt våld. Det är gangsteridentiteten framför allt', säger författaren och kriminalreportern Lasse Wierup.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Svenska regeringars oförmåga att förstå gängproblematiken har gjort att Sverige utvecklats till ett gangsterparadis, enligt författaren Lasse Wierup.
Under år av meningslösa försök att påverka har förortens unga brottslingar kunnat bygga upp status och våldskapital.
I dag befinner sig många i en fas där de älskar det kriminella livet – eftersom de ser att de har vunnit mot samhället, säger han.

Den erfarne kriminalreportern Lasse Wierup är tillbaka med en ny bok om den svenska gängkriminaliteten. I "Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd" granskar han några av de mest våldsamma grupperingarna – från de så kallade Shottaz och Dödspatrullen i Järva i Stockholm till ligorna i Biskopsgården i Göteborg och den nya generationens mc-gäng.

Situationen i dag, säger han, är extremt mycket allvarligare än den var när han skrev "Svensk maffia" för 13 år sedan.

– På den tiden växte grupperingarna fram ganska metodiskt och enligt en förutbestämd mall med provmedlemskap och invigningsprocedurer under ett hierarkiskt ledarskap. Det kunde ta fem–tio år för en gruppering att formeras. Agerandet var mer rationellt, vilket gjorde att det våld som skedde ändå på något sätt hade ett tydligt syfte, säger Lasse Wierup.

– Nu är det i stället otroligt spontant, direkt uppflammande och helt konsekvenslöst. Genomsnittsåldern har sjunkit drastiskt och man meriterar sig in genom att begå extremt våld. Det är gangsteridentiteten framför allt.

Kartlagt gängmedlemmar

Den kriminella gängmiljön i Sverige har växt explosionsartat och består i dag av mer än 350 olika grupperingar, enligt boken. Unga mäns dödliga våld och sprängdåd har nått en nivå som gör Sverige närmast unikt, åtminstone i Europa.

Hur kunde vi hamna här?

Lasse Wierup söker svaret genom att gå igenom tiotusentals förhörssidor, ta del av hemliga handlingar, lyssna på rättegångar, följa med poliser på fältet och träffa brottsoffer. I detalj kartlägger han 183 gängmedlemmars brottslighet och hur samhället misslyckats med att stoppa våldet.

Den bittra slutsatsen: Svenska makthavare har inte förstått gängproblematiken.

– Man har hela tiden fokuserat på ungdomskriminalitet i allmänhet och försökt komma åt den med breda lösningar. Både från vänster- och högerhåll har man sagt att bara vi skruvar tillräckligt mycket på välfärdssystemen så kommer det här att lösa sig själv. Bara vi får ner arbetslösheten, får upp utbildningsnivån och får in människor i samhället kommer det här att försvinna, säger Lasse Wierup.

Det har dock inte fungerat, konstaterar han.

– Även i utsatta områden har sysselsättningsnivåerna gått upp och utanförskapet minskat. Men samtidigt har antalet kriminella gäng exploderat. Så den förhoppningen har visat sig vara helt fel. Det har lett till en politisk kris och där befinner vi oss nu.

"Ser att han vunnit"

Mycket talar för att Sverige fått en generation unga kriminella som samhället inte kan hantera, enligt Wierup.

Kartläggningen visar med smärtsam tydlighet hur inte minst socialtjänsten gång på gång fallerat när det gäller att vända utvecklingen.

– Man har försökt med allmänna breda insatser med olika typer av frivilliga vårderbjudanden i fokus. Många av dem vill inte ta emot det. Men man har ändå försökt och försökt. Om det då går så lång tid som tre, fyra, fem år med helt meningslösa påverkansförsök från samhällets sida, då har du en person som tjänar mycket pengar, har hög status, högt våldskapital och fortfarande befinner sig i en fas där han älskar det kriminella livet – för han ser att han har vunnit mot samhället, säger Lasse Wierup.

Att socialtjänsten inte slagit larm kallar han ansvarslöst.

– Den har inte ställt sig upp och högljutt förklarat att det man sysslar med funkar inte. Det har man däremot gjort i yttranden till domstolarna, när man efter kanske fyra, fem påverkansförsök skriver ett utlåtande som säger att vi har försökt med allt – ingenting fungerar. Den informationen borde makthavarna ha fått.

Här har värdefull tid gått förlorad, menar Wierup.

– Hur lång tid individer får på sig att träna sina kriminella färdigheter, utveckla sitt nätverk och bygga upp sitt våldskapital är på många sätt avgörande. När de kunnat fortsätta sin verksamhet under en längre tid, plåga sitt område och föra sitt krig har det också sänt ett budskap till andra unga killar, 12-13-14-åringar, som ser att de kan ha den här livsstilen och att det inte ter sig särskilt farligt att följa de äldres exempel.

Försvårat för polisen

Oviljan att prata med polisen är dessutom utbredd i de områden där kriminella nätverk försökt ta makten. Avgörande vittnesmål uteblir eftersom människor är rädda. Samtidigt, hävdar Lasse Wierup, har politikerna gjort det svårt för rättsväsendet att komma åt gärningsmännen med andra verktyg, som avancerad kameraövervakning, kronvittnen och anonyma vittnen.

– Det allra mest uppseendeväckande är att man inte låtit polisen avlyssna krypterad datatrafik. Nu får svensk polis det sedan i april, men det är nästan 20 år efter det att Danmark införde det, konstaterar han.

I somras fick medlemmar i den så kallade Dödspatrullen smaka på de hårda tag som gäller i danska domstolar. Fem personer dömdes till fängelse i mellan 20 år och livstid för ett dubbelmord.

– Följer vi Danmarks exempel, med bland annat dubbla straff för gängkriminalitet och slopade ungdomsrabatter, tror jag att vi på sikt kommer att se ett vikande antal gängmedlemmar precis som man gjort i Danmark. Klyftan är häpnadsväckande när man i Sverige kan dömas till tre års sluten ungdomsvård för att överlagt mord, jämfört med tjugo års fängelse i grannlandet, säger Lasse Wierup.

Öka priset

Nyckeln för att komma åt gängen är att öka priset för en kriminell livsstil, anser han. Exempelvis genom att utfärda förbud för aktiva gängmedlemmar att umgås med andra personer i grupperingen, vilket skulle skötas med elektronisk övervakning.

TT: Hur ser det ut framåt, är det en svart bild?

– Nu ser det väldigt svart ut skulle jag säga. Men det som ändå gör att folk antagligen kan känna en viss tillförsikt är att många saker man avfärdat de senaste två decennierna nu är uppe på bordet. Det enda vi kan göra är att förskjuta balansen till statens fördel och bestämma oss för att staten ska vinna, inte gangstrarna. Då har vi kanske om 15–20 år inte längre det gangsterparadis vi har i dag.

Anja Haglund/TT

Offer för gängvåldet. I somras sköts en tolvårig flicka ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka söder om Stockholm. Arkivbild.
Offer för gängvåldet. I somras sköts en tolvårig flicka ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka söder om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Lasse Wierup är aktuell med boken Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd.
Lasse Wierup är aktuell med boken Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Lasse Wierup

Lasse Wierup är journalist och har bevakat svensk brottslighet i Sverige sedan tidigt 1990-tal.

2007 gav han tillsammans med Matti Larsson ut boken Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen.

Han är även författare till Infiltratören – den smutsigaste härvan inom svensk polis (2008), Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (2010), Svensk Maffia – fortsättningen (2010) och Helvetet inifrån: femton år i Sveriges största brottsorganisation (2012).

Nu är han aktuell med Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd.

Källa: Bokförlaget Forum

FAKTA

Fakta: Grovt våld bland kriminella ökar

Dödligt våld kopplat till kriminella konflikter har ökat explosionsartat i Sverige.

Sedan 2015 har antalet offer för dödligt våld med skjutvapen i gängkonflikter legat mellan 30 och 40 per år.

Detta kan jämföras med runt 4 dödsskjutningar om året under tidigt 1990-tal och runt 14 per år mellan 2010–2014.

Hittills i år (tom den 15 september) har det totalt inträffat 242 skjutningar, i vilka 28 personer avlidit och 84 skadats.

Även antalet sprängningar ökar. Till och med augusti i år har 78 sprängningar skett, jämfört med 70 i fjol.

Totalt inträffade 133 sprängningar i fjol under hela året.

Källa: Kriminolog Mikael Rying på Noa, samt Polisen

Inrikes

Tolvåring tog familjens bil – körde i diket

Pojken ska ha setts köra fortare än 90 kilometer i timmen, enligt polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En pojke i 12-årsåldern i Ludvika tog familjens bil och gav sig ut på vägarna strax före midnatt, natten till lördagen. Eftersom polisen kände till hans låga ålder valde man att inte ta upp någon jakt på bilen och någon mil från hemmet slutade färden med att han körde av vägen, uppger polisen för dt.se.

Pojken hade inte på sig bilbälte, men skadades bara lindrigt i samband med kraschen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Katolska kyrkan i Sverige öppnar nytt

Katolska domkyrkan i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Katolska kyrkan inviger två nya kyrkor inom loppet av ett par dagar. I Karlskrona har Vår fru av Fatimas kyrka invigts och i Motala ska S:t Maximilian Kolbergs kyrka invigas. Den sistnämnda har haft verksamhet sedan snart ett år, och invigs nu alltså officiellt.

Troligen kommer fler katolska kyrkor att öppnas i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rätt i citat från Malin Björk

Inrikes
Inrikes
PREMIUM

I en TT-text från den 18 september fanns en felaktig preposition i den svenska EU-parlamentarikern Malin Björks (V) citat. Rätt ska vara att Sverige ska bör stå upp för klimatomställningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En enda månad utan dödsskjutning sedan 2017

Antalet skjutningar har hittills i år varit fler än motsvarande period tidigare år.
Inrikes
Inrikes Mars 2018 sticker ut i statistiken över dödsskjutningar i Sverige. Det är den enda månaden sedan 2017 som ingen blivit skjuten till döds i Sverige. I år har antalet skjutningar ökat jämfört med tidigare år men antalet personer som dött av skotten är färre.
PREMIUM

Antalet bekräftade skjutningar i Sverige i år är hittills fler än motsvarande perioder de tre åren dessförinnan. Antalet personer som avlidit till följd av skjutningarna är däremot ungefär lika högt som åren innan. Det visar polisens senaste statistik som sträcker sig till och med den 15 september i år.

Enligt Linda H Staaf som är chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa) så är det för tidigt att dra några slutsatser av årets statistik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL