Utrikes

282 nya dödsfall i covid-19 i Storbritannien

Storbritanniens transportminister Grant Shapps. Arkivbild.
Storbritanniens transportminister Grant Shapps. Arkivbild.
Fotograf: Pippa Fowles
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet döda till följd av covid-19 i Storbritannien uppgår nu till 36 675. Det är en ökning med 282 dödsfall sedan i fredags.

– Det här är inte bara statistik utan en förödande påminnelse över hur grymt coronaviruset är, säger transportminister Grant Shapps vid en pressträff, rapporterar BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Man i Tyskland körde in i folksamling

Utrikes
Utrikes

En man i södra Tyskland körde på tisdagen med sin bil in i en mindre folksamling, skriver tyska medier.

Den 43-årige mannen uppges genom dådet ha velat skada sin 23-åriga flickvän, och handlingen ses inte som en terrorattack.

Flickvännen skadades lindrigt i händelsen. Hon och ytterligare fyra personer, bland dem hennes tvååriga barn, fördes till sjukhus för kontroll.

Mannen flydde platsen i byn Pöcking, sydväst om München, men körde in i ett träd och fick även han föras till sjukhus. Han misstänks för flera fall av mordförsök.

Utrikes

Poliser sparkas efter uppmärksammat dödsfall

Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Fotograf: Carlos Gonzalez/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky.
Nu har de fyra poliserna fått sparken och fallet utreds av FBI.
"Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom", kommenterar borgmästaren Jacob Frey.

En video filmad i måndags visar hur en vit polis med knäet sätter sig på en svart mans nacke. Mannen ligger på gatan och hörs klaga på att han inte kan andas, men varken den misshandlande polisen eller hans tre kolleger lyssnar på hans vädjan.

När de sedan beordrar honom att resa sig ligger han kvar, oförmögen att röra sig. Senare samma dag avled mannen, som heter George Floyd, i Minneapolis i den amerikanska delstaten Minnesota.

Stora demonstrationer

När videon spreds över internet kom fördömanden från hela USA och Minneapolis fylldes på tisdagen av tusentals demonstranter. Enligt tidningen Star Tribune kastade flera demonstranter vattenflaskor på kravallutrustad polis, som svarade med tårgas.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey hade då redan med omedelbar verkan avskedat de fyra poliserna.

– Det jag såg var på alla möjliga sätt fel, säger Frey på en presskonferens.

I ett inlägg på Facebook skriver han vidare: "Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom".

Delstatens guvernör Tim Walz säger i ett uttalande att "avsaknaden av medmänsklighet i den hemska videon är fruktansvärd. Vi kommer att få svar och kräva att rättvisa skipas".

"Ingen utveckling"

Den federala polisen FBI har inlett en förundersökning om dödsfallet. Men det räcker inte, anser många medborgarrättsgrupper, och bland annat har krav på att de fyra poliserna ska åtalas för mord rests.

Medborgarrättsgruppen The american civil liberties union konstaterar att fallet i Minneapolis visar att polis i landet fortsätter att använda våld mot svarta som ankklagas för mindre brott.

– Den här tragiska videon visar hur lite meningsfull förändring som har skett när det gäller att ta livet av svarta amerikaner, säger organisationens talesperson i polisfrågor, Paige Fernandez, till nyhetsbyrån AFP.

Floyds död har flera likheter med ett fall i New York 2014, då en vit polisman tog stryptag på den svarte sexbarnsfadern Eric Garner, som avled.

Flera aktuella fall

Det dödsfallet väckte stor uppmärksamhet i USA och ökade stödet för Black lives matter-rörelsen, som tog fart 2012 efter att den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin dödades av en senare friad områdesvakt i Sanford, Florida.

Under våren har flera fall där afroamerikaner far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne, och i Georgia utredde inte polis och åklagare det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur. Det fallet har efter demonstrationer börjat utredas.

Ben Crump, advokat och människorättsförkämpe, har tagit sig an båda de sistnämnda fallen, och har nu även anlitats av George Floyds familj. Han säger i ett uttalande om fallet i Minneapolis att polisen stoppade Floyd när de misstänkt honom för någon form av urkundsförfalskning.

"Detta grova, våldsamma och omänskliga användandet av våld har kostat livet på en man som skulle förhöras om misstankar om ett icke-våldsamt brott", säger Crump i ett uttalande.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Blir Bidens mardrömsvår ett mardrömsår?

Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.
Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inställda kampanjmöten, anklagelser om sexuella trakasserier och så ett rejält magplask i en radiointervju. Det har varit en knackig vår för Joe Biden, som av allt att döma blir Demokraternas kandidat i presidentvalet i USA.
Hösten lär bli än tuffare.

– Om du har problem med att bestämma dig för om du ska rösta på mig eller Trump så är du inte svart.

Joe Bidens uttalande häromdagen i den inflytelserika radioshowen The Breakfast Club lät minst sagt okänsligt i mångas öron.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många uttryckte ilska över att Biden, som under åtta år var Barack Obamas vicepresident, på ett arrogant sätt "satte sig till doms" över hur svarta röstar och verkar ta det stödet för givet. President Donald Trumps kampanj pumpade ut klipp från intervjun och rådgivaren Katrina Pierson anklagade Biden under en pressträff för att upprepade gånger ha sagt "avhumaniserande saker om svarta".

Satt på höga hästar

Några timmar efter intervjun bad Biden om ursäkt.

– Jag borde inte suttit på så höga hästar, sade han enligt tidningen The New York Times och lade till att han inte alls tar svartas röster för givna.

För många demokrater blev intervjun en ovälkommen påminnelse om fjolårets debatter, där bland andra Kaliforniensenatorn Kamala Harris skarpt ifrågasatte varför Biden hyllade gamla tiders "hövlighet" i senaten genom att hänvisa till att han då kunde samarbeta med politiker som var för segregation.

Det var inte första gången den frispråkige Biden gjort yttranden som ifrågasatts.

– Biden är känd för att göra oöverlagda uttalanden, hans grodor har plågat honom i många år. Han är inte en slug kampanjmakare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

"Blir inte viral"

Under våren har Bidens namn dessutom blivit indraget i det president Trump kallar för "Obamagate", en teori som enligt Trump går ut på att Obamastyret försökte sabotera för hans inkommande regering.

Och 77-åringen har bemött anklagelser om sexuella trakasserier, som han efter en tids tystnad avfärdade som "inte sanna": Bakom klandren låg en kvinna som arbetat för honom i senaten. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Lägg därtill att Biden är en politiker som tycker om att hålla kampanjmöten och skaka hand. Men på grund av viruspandemin tvingas han nu hålla sig hemma i Delaware. Han har kritiserats för att klara övergången till digitalt kampanjande dåligt och för att ha hållit en alltför låg profil under virusutbrottet.

– Han lider av att inte ha en naturlig plattform. Han sitter i sin källare och han blir inte framgångsrik, inte viral i de digitala kanalerna, säger Blanck.

Smutsig valrörelse

Å andra sidan kan det vara så att Biden i nuläget gör rätt i att sitta still i båten. Coronakrisen är ett allvarligt slag gentemot president Trump, även om han själv hävdar att han hanterat den på allra bästa sätt.

Men USA:s ekonomi går på knäna, arbetslösheten är enorm och dödstalen närmar sig 100 000. Drygt fem månader före valet leder Biden över Trump i opinionsmätningarna – både i USA i stort och i flera viktiga vågmästardelstater.

Både Blanck och Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, spår att valrörelsen blir vass och full av personangrepp. Blanck tror att Biden kommer att sätta ihop ett slags "war room" som svarar på Trumps utspel.

Galdieri understryker att det är för tidigt att säga hur den senaste tidens kontroverser slår mot Biden. Men han noterar att det är svårt för Trump att få attacker att "fästa" på den presumtive motståndaren – till skillnad från 2016 då mycket kretsade kring demokraten Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver.

– Läget är oroande för Trump. Jag tror att han helt enkelt kommer att utmåla Biden som det värsta alternativet , spår Galdieri.

TT: Hur stor betydelse har Bidens val av vicepresidentkandidat?

– Inte särskilt stor. Det viktigaste med en sådan är att han eller hon inte orsakar skada. Det vet Biden, som ju suttit på posten i åtta år.

– Skillnaden nu är att Biden sagt att han ska utse en kvinna. Väljer han en svart kvinna kan det ge honom ett uppsving bland icke-vita väljare.

Tina Magnergård Bjers/TT

Demokraten Joe Biden och den sittande republikanske presidenten Donald Trump kommer av allt att döma att mötas i presidentvalet den 3 november.
Demokraten Joe Biden och den sittande republikanske presidenten Donald Trump kommer av allt att döma att mötas i presidentvalet den 3 november.
Fotograf: AP/TT
Demokraten Joe Biden kampanjar i Detroit i Michigan – innan coronapandemin tvingade många i USA att hålla sig i karantän.
Demokraten Joe Biden kampanjar i Detroit i Michigan – innan coronapandemin tvingade många i USA att hålla sig i karantän.
Fotograf: Paul Sancya/AP/TT
USA:s president Donald Trump och landets första dam Melania Trump vid en Memorial Day-ceremoni i Maryland i måndags.
USA:s president Donald Trump och landets första dam Melania Trump vid en Memorial Day-ceremoni i Maryland i måndags.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT

FAKTA

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 42,9 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 48,4 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater. Så här ser opinionsläget ut i dessa:

Delstat Trumps stöd i procent Bidens stöd i procent

Wisconsin 43,3 46

Pennsylvania 41,8 48,3

North Carolina 46,8 45,8

Florida 45 48,3

Michigan 41 46,5

Arizona 44,2 48,2

Valet hålls tisdagen den 3 november.

Källa: Real Clear Politics

FAKTA

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, nu 77 år, var Barack Obamas vicepresident i åtta år. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Mittenpolitikern Biden brukar ofta framhålla sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania. Inför presidentvalet i höst har han fått stöd från flera viktiga fackförbund.

Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debattframträdanden och han har en del skelett i garderoben: Tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att ha varit för närgången.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan och som han åren därpå i princip varje kväll åkte hem till Wilmington för att natta. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Utrikes

Ny strid om vad återhämtning får kosta EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals miljarder kronor ligger i potten när EU-kommissionen nu lägger fram sina planer på ekonomisk återhämtning efter coronakrisen.
En tuff strid är att vänta innan medlemsländerna kan enas.

Klockan 13.30 på onsdagseftermiddagen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägga fram sina planer i en extrainsatt session i EU-parlamentet.

Det handlar dels om ett "återhämtningsinitiativ" – en fond med lån eller bidrag eller både och för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapandemin.

Och dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021-27, som medlemsländerna redan stridit om under två års tid.

Tysk-fransk plan

Medlemsländernas EU-ministrar fick viss information om planerna när de höll ett webbmöte i tisdags. Men några detaljer gavs inte.

– De har inte sagt något om beloppen och heller inte om var de kommer att lägga sig när det gäller långtidsbudgeten. Jag har förstått på dem som har följt det här att Ursula von der Leyen har hållit det här mycket tätt intill sig själv och sina allra närmaste medarbetare, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Tyskland räknar emellertid med att återhämtningsförslaget kommer att ligga nära det inspel som landet gjorde tillsammans med Frankrike för en dryg vecka sedan om att lägga motsvarande 5 300 miljarder svenska kronor i en fond med rena bidrag.

– Jag tror starkt att det tysk-franska förslaget har inspirerat kommissionen för det överbryggar väldigt olika intressen i EU, sade EU-minister Michael Roth till tyska journalister i tisdags.

Inga gåvor?

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har varit betydligt mer skeptiska, framför allt till bidragstanken.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, säger Hans Dahlgren.

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemsländerna ska försöka enas. Vilka bitar som Sverige kan tänka sig att rucka på vill EU-ministern ännu inte avslöja.

– För att det ska bli någonting över huvud taget så måste de europeiska länderna komma överens. Då måste vi ha en kompromiss. Men hur vi ska kompromissa om det tänker jag inte säga nu, säger Hans Dahlgren.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Budget och återhämtning

EU-kommissionen ska på onsdagen presentera sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter. Stödet väntas ligga på minst 500 miljarder euro, även om EU-parlamentet krävt ända upp till 2 000 miljarder. Ett stort tvisteämne är hur mycket som ska vara rena bidrag och hur mycket som ska ges i lån och i så fall enligt vilka villkor.

Samtidigt väntar ett reviderat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021-27. Kommissionens gamla förslag motsvarar 1,13 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI). Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike har hittills sagt nej till förslaget och krävt att det måste räcka med 1,0 procent.

Utrikes

Tusentals poliser vakar över Hongkongs gator

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kravallutrustad polis har under onsdagen omringat Hongkongs parlamentsbyggnad.
Åtgärderna ses som ett sätt att stävja väntade demonstrationer mot de aviserade hårdare säkerhetslagarna.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagsförmiddagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, inga allvarligare händelser hade då rapporterats i staden.

Ska förbjuda separatism

Åtgärderna ses som ett sätt att stävja väntade demonstrationer under en debatt i parlamentet om de föreslagna nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong, och som befaras strama åt yttrandefriheten.

Lagarna är ett svar på fjolårets prodemokratiska protester, som enligt utrikesdepartementet i Peking till viss del utgjorde terrorhandlingar.

Säkerhetslagarna skulle bland annat förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. De exakta ordalydelserna i lagarna är inte offentliggjorda, men Hongkongs ledare Carrie Lam säger att de inte kommer att inkräkta på Hongkongbornas friheter. Hon uppges dock inte ha sett hela lagförslaget.

Onsdagens debatt är den andra av tre i Hongkongs parlament. En tredje väntas nästa vecka, och då skulle kammaren även kunna godkänna lagförslagen.

Trump hotar med "någonting"

Kammaren ska under dagen även ta upp en lag som skulle förbjuda buande under Kinas nationalsång "De frivilligas marsch", ett brott som skulle kunna ge upp till tre års fängelse, enligt South China Morning Post.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA observerar vad som händer i Hongkong, men ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, bara att "någonting" kommer att ske.

– Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Twitter faktakollar missnöjd Trump

USA:s president Donald Trump har fått se två inlägg på Twitter bli faktakollade. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har fått se två inlägg på Twitter bli faktakollade. Arkivbild.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Twitter har för första gången faktakollat Donald Trumps inlägg på plattformen.
Under två av presidentens inlägg om poströstande har företaget lagt till länkar där Trumps ord beskrivs som "ogrundade påståenden".
Trump anklagar i sin tur Twitter för att hota yttrandefriheten.
PREMIUM

USA:s president har under sin tid på ämbetet ofta anklagats för att sprida felaktiga uppgifter och direkta lögner, såväl under presskonferenser och intervjuer som på Twitter, där han är en flitig skribent.

Twitter har å sin sida fått kritik för att företaget inte agerat och tagit bort inlägg som privatpersoner skulle kunna ha anmälts för.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nytt dödligt dåd i Kongo-Kinshasa

Kongolesiska regeringssoldater patrullerar i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Kongolesiska regeringssoldater patrullerar i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Fotograf: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mint 17 civila har dödats av den väpnade extremistgruppen ADF i nordöstra Kongo-Kinshasa. Attacken kommer bara dagar efter en liknande räd i samma område, då mint nio personer omkom.

Förutom de omkomna skadades flera personer i angreppet, som inträffade tidigt på tisdagsmorgonen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Video med rasistiska förtecken upprör USA

En video med rasistiska förtecken upprör USA. Arkivbild
En video med rasistiska förtecken upprör USA. Arkivbild
Fotograf: Frank Franklin II/AP/TT
Utrikes
Utrikes En video där en vit kvinna i New York hotar en svart fågelskådare med att ringa polisen har blivit viral, rapporterar flera medier.
Kvinnan, som har bett om ursäkt, har blivit avskedad från sitt jobb.
PREMIUM

I måndags rastade kvinnan sin hund utan koppel i Central Park. En svart man som var i parken för att titta på fåglar bad henne att koppla hunden.

Efter en stunds argumenterande tog mannen upp sin telefon och började filma kvinnan. Hon bad honom sluta och sade att hon skulle ringa polisen och säga att en afroamerikansk man hotade henne. Hon ringde därefter polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL