Utrikes

Berest alligator död i rysk djurpark

En 84 år gammal alligator född i USA har dött på Moskva zoo. På bilden andra alligatorer. Arkivbild.
En 84 år gammal alligator född i USA har dött på Moskva zoo. På bilden andra alligatorer. Arkivbild.
Fotograf: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Han överlevde bombningarna i Berlin under andra världskriget och tre år på vift i den tyska huvudstaden. Nu har alligatorn Saturnus dött av hög ålder på Moskva zoo.
PREMIUM

"Han var omkring 84 år", skriver Moskva zoo på Facebook rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. I det vilda blir mississippialligatorer 30 till 50 år, enligt djurparken.

Saturnus uppnådde inte bara en aktningsvärd ålder, för att vara en alligator var han även berest. Han föddes i USA och överlämnades 1936 till Berlin zoo som en gåva en kort tid efter födelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Milisledare gripen för mordet på Catalán

Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades 2017. Arkivbild.
Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades 2017. Arkivbild.
Fotograf: Sören Andersson/TT
Utrikes
Utrikes En milisledare i Kongo-Kinshasa har gripits misstänkt för inblandning i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán 2017, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.
Mannen har gäckat polis och militär i över tre år.

– Vi har försökt att gripa honom många gånger sedan 2017, men han har lyckats hålla sig undan, säger överstelöjtnant Jean-Blaise Kuzola, militäråklagare i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa till AP.

Catalán fördes bort och mördades tillsammans med den amerikanska kollegan Michael Sharp samt den lokala medhjälparen Betu Shintela då de var ute på ett uppdrag i mars 2017.

En lång rad personer har åtalats misstänkta för inblandning i morden.

Utpekad milisgrupp

Den gripne milisledaren, Trésor Mputu Kankonde, har varit anhållen i sin frånvaro. Han hittades och kunde gripas i Katole cirka 1,5 mil norr om staden Kananga på fredagen.

Kongolesiska myndigheterna har länge pekat ut Kankondes milisgrupp Kamuina Nsapu som skyldig till morden.

Kamuina Nsapu har legat i väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda. Människorättsgrupper har anklagat den kongolesiska regeringens säkerhetsstyrkor för inblandning i morden.

"Militärer begår brott"

En av dem som gripits för misstanke om att ha medverkat i brotten är en överste som försökt dölja att han träffat FN:s Zaida Catalán och Michael Sharp före morden.

Lambert Mende var 2018 landets minister med ansvar för inrikesfrågor. Han sade då i en intervju med TT:

– Självklart finns det militärer som begår brott. Både du och jag förstår att arbetet som militär inte innebär att man förvandlas till ett helgon.

Sammanlagt 36 misstänkta fanns med vid de senaste domstolsförhandlingarna i fallet, i augusti 2019.

Filip Norman/TT

FAKTA

Bakgrund: Morden i Kongo-Kinshasa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Utrikes

Svensk journalist träffad av gummikula i USA

Expressens korrespondent Nina Svanberg träffades av någon typ av gummikula natten till lördag.
Expressens korrespondent Nina Svanberg träffades av någon typ av gummikula natten till lördag.
Fotograf: Nina Svanberg
Utrikes
Utrikes En svensk journalist har träffats av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA.
– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, säger Expressens korrespondent Nina Svanberg till TT.
Flera journalister vittnar om polisvåld och gripanden.

Svanberg berättar att det var upploppsstämning där hon befann sig sent på fredagskvällen, lokal tid, efter det utegångsförbud som utfärdats tidigare under kvällen.

– Folk tände eld på byggnader, plundrade och det var en offensiv stämning gentemot poliserna. Demonstranterna försökte ta sig in på polisstationen i det femte distriktet där jag befann mig.

Vid halv tolvtiden spreds ett rykte bland demonstranterna att nationalgardet var på väg för att bryta upp protesterna. På väg från platsen närmade sig Nina Svanberg och en större grupp journalister polisen.

– Det var uppenbart att vi var där som journalister. Vi hade kameror i händerna och presskort runt halsen, hjälmar och skyddsutrustning. Vi betedde oss inte som demonstranter.

Smäller till i benet

Fotografen och kollegan Thomas Nilsson från norska VG upptäckte ett rött lasersikte innan gummikulan träffade henne.

– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, vilket gör att jag tappar orienteringen ett tag.

Svanberg hittar tillbaka till Nilsson och söker skydd i en gränd tillsammans med ett australiensiskt tv-team. Där konstaterar de att hon blivit skjuten av någon typ av gummikula.

– Jag mår bra och kommer att fortsätta rapportera.

Och protesterna, som utlöstes sedan den svarte mannen George Floyd dött efter ett polisingripande, lär inte avta i storlek, säger Svanberg.

– De demonstranter jag talat med kräver att alla fyra poliser som var på plats ska ställas till svars, inte bara en av dem. Demonstranterna skanderade i går: "one down, three to go."

Flera journalister attackerade

Flera journalister som rapporterar från oroligheterna i USA vittnar om hur kravallpolis skjutit tårgas och gummikulor trots att de identifierat sig som journalister.

Den grävande journalisten Madeleine Baran från AMP Reports skriver på Twitter att en polis siktade mot henne och att han inte sänkte vapnet, trots att hon ropade att hon var journalist. Och ett klipp från NBC-kanalen WAVE 3 News publicerad på fredagen, visar hur kravallpoliser i Louisville öppnar eld med gummikulor mot kanalens reporter och kameraman.

På fredagen greps också det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez och hans tv-team i direktsändning. Tv-bilderna visar hur Jimenez tydligt identifierar sig själv som journalist och pratar lugnt med de kravallutrustade poliserna innan han förs i väg. Journalisterna släpptes en timme senare.

Delstaten Minnesotas guvernör Tim Walz ringde senare till CNN:s chef och bad om ursäkt. Vid en presskonferens på fredagen sade han att sådant inte får ske igen, och understryker sedan att händelsen underminerar det öppna samhället och rättsstaten.

Nina Svanberg igen:

– Det sätter strålkastarljuset på hur utsatta vi journalister är i vår rapportering. Och vikten av att vi har möjligheten och respekten, inte minst från myndigheter, att få göra vårt jobb i fred för en rättvis och sann bevakning.

Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT

Utrikes

Di Maio: Italien är ingen leprakoloni

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio. Arkivbild.
Italiens utrikesminister Luigi Di Maio. Arkivbild.
Fotograf: Domenico Stinellis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Italien kommer inte acceptera att behandlas som en leprakoloni, säger utrikesminister Luigi Di Maio.
Han lovar ett varmt välkomnande för utländska turister i sommar, men varnar andra länder inom EU för att stänga ute italienare.
Samtidigt stiger antalet nya dödsfall i landet.

Många av Europas länder är i färd med att öppna upp sina gränser inför sommaren, däribland Italien som ska välkomna turister till landet från och med den 15 juni.

Men vissa länder inom EU, så som Grekland och Cypern, har redan aviserat att de inte öppnar gränsen för alla. Grekland öppnar för 29 länder, men exkluderar bland andra Italien, Sverige och Storbritannien.

Detta har fått Italiens utrikesminister att reagera.

"Vi accepterar inte svartlistor. Om någon tror att de kan behandla oss som en leprakoloni så ska de veta att vi inte kommer att acceptera det", skriver Luigi Di Maio i ett uttalande på Facebook på lördagen.

"Ska ta med frågan"

Di Maio tillägger att Italien ska ta med frågan i kommande bilaterala möten med andra länger.

Italien har världens tredje högsta dödstal vad gäller dödsfall till följd av covid-19 efter USA och Storbritannien.

Och antalet nyregistrerade dödsfall i landet ökade enligt den senast registrerade dygnstatistiken. Sammanlagt 111 personer avled till följd av covid-19 den senaste 24-timmarsperioden – en ökning med drygt 24 fall sedan föregående dygn, meddelar institutet för civilskydd.

Antalet nya fall sjönk

Antalet nyregistrerade fall av smittan sjönk däremot med 100 fall – till 416 – enligt lördagens siffror.

Sedan coronapandemin nådde Italien i februari har virussjukdomen krävt 33 340 liv.

Italien var det första landet i Europa som införde strikta restriktioner och stängde ned landet för att stävja virusets framfart.

Italien planerar nu att lyfta samtliga reserestriktioner inom landet från och med den 3 juni.

"Vi har alltid agerat ansvarsfullt och transparent och kommer fortsätta med det. Det är just därför vi förväntar oss respekt", skriver Di Maio.

Medicinsk personal bär ut kistan för en person som avlidit i covid-19 i regionen Lombardiet i Italien. Arkivbild.
Medicinsk personal bär ut kistan för en person som avlidit i covid-19 i regionen Lombardiet i Italien. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT

Utrikes

Skulle bygga flygplats – hittade mammutben

Skelettdelar av en mammut vid en utgrävningsplats i Tultepec i Mexiko.
Skelettdelar av en mammut vid en utgrävningsplats i Tultepec i Mexiko.
Fotograf: Meliton Tapia/INAH/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kvarlevorna efter omkring 60 mammutar har grävts fram i Zumpango i Mexiko, där en ny flygplats håller på att byggas.

Fyndplatsen, som ligger omkring fem mil nordost om huvudstaden Mexico City var en gång i tiden del av ett sjöområde kallat Xaltocan och forskare tror att djuren dog för att de blev fast i sjön, enligt ett uttalande från Mexikos nationella institut för antropologi och arkeologi (INAH).

Skelettdelar efter såväl honor som hanar och ungdjur har hittats.

Inget tyder på att djuren har jagats av människor, enligt INAH. Fyndplatsen ligger dock bara några mil från Tultapec, där arkeologer tidigare hittat jättefällor som användes för att fånga mammutar för 15 000 år sedan, skriver nyhetskanalen CNN.

Analyser visar att mammutarna tillhör underarten columbiamammut, som levde i Nord- och Centralamerika under pleistocen, en geologisk epok som tog slut för cirka 12 000 år sedan.

Columbiamammuten var större än dagens afrikanska elefant men till skillnad från sin berömda släkting, den ullhåriga mammuten, tros den inte ha varit hårig.

Omkring 30 arkeologer arbetar nu med utgrävningen vid flygplatsbygget. Enligt Pedro Francisco Sánchez Nava, nationell arkeologsamordnare vid INAH, går det ännu inte att säga exakt hur många kompletta mammutskelett som hittats.

Tina Magnergård Bjers/TT

Arkeologistudenter tittar på delar av ett mammutskelett som hittats öster om Belgrad i Serbien. Arkivbild.
Arkeologistudenter tittar på delar av ett mammutskelett som hittats öster om Belgrad i Serbien. Arkivbild.
Fotograf: Marko Drobnjakovic/AP/TT

FAKTA

Fakta: Mammutar

Mammuten var ett elefantdjur som fanns i omkring 20 olika arter som levde på norra halvklotet, under en period från cirka 4 miljoner år sedan till cirka 4 000 år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd, och hade uppemot fem meter långa betar.

Mammutarna var övervägande bladätare men en del betade gräs.

Bland andra ullhårig mammut och nordamerikansk mammut jagades av människan. Huruvida jakten var en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut är omtvistat. Det finns forskning som tyder på att istidsmänniskor jagade och åt mammut, men handfasta bevis för en regelbunden jakt saknas. Vissa forskare menar att mammuten var ett alldeles för svårt djur att jaga, samtidigt som det fanns gott om andra, mindre, bytesdjur.

Källa: NE

Utrikes

Orons Minneapolis mobiliserar nationalgardet

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.
– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger Minnesotas guvernör Tim Walz.

Oroligheterna har utlösts av polisers ingripande som innebar den svarte mannen George Floyds död. Våldsamheter eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

Invånare säger att polisnärvaron knappt var märkbar förrän vid midnatt, lokal tid, i Minneapolis trots att utegångsförbudet gällde från klockan 18 enligt tidningen Star Tribune.

På en presskonferens på lördagen säger Walz, som är demokrat, och borgmästare Jacob Frey från samma parti, att man missbedömt omfattningen och framför allt intensiteten på upploppen. Men de två pekar ut inkommande demonstranter som bråkmakare, och att Minneapolis invånare i stort inte deltar i de våldsamma protesterna.

Försvårar förändring

Guvernören och borgmästaren påpekar flera gånger att oroligheterna försvårar möjligheterna att skipa rättvisa och förändring efter Floyds död. Hittills har en polis gripits och tre som deltog i ingripandet mot Floyd utreds för brott.

– Jag har därför beordrat att hela styrkan inom delstatens nationalgarde ska mobiliseras, säger Walz och lägger till att det aldrig tidigare hänt i delstatens historia. Walz säger också att han tackat nej till federal hjälp i samtal med president Donald Trump.

På frågan om hur stor insatsen är svarar delstatens ansvarige general Jon Jensen att nationalgardet i delstaten har 13 200 aktiva, men att inte samtliga är tränade för denna typ av insatser. För närvarande är omkring 2 000 nationalgardister utkommenderade.

Dödsoffer krävts

I fronten mellan våldsamma demonstranter och myndigheter försöker borgmästaren och guvernören att påminna om betydelsen att värna om den döde George Floyds minne och se till att samhället och polisens roll ändras i grunden, bort från våld och rasism.

Men de främst nattliga protesterna som sprids i USA har hittills krävt ytterligare minst två dödsoffer.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, rapporterar CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester/AP/TT
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Fotograf: Ben Gray/AP/TT
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Fotograf: Glen Stubbe/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Bombdåd mot journalister i buss – två döda

Afghanistans huvudstad Kabul.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En journalist och chauffören av en minibuss har dödats i ett sprängdåd i Afghanistans huvudstad Kabul. Flera medarbetare på kanalen Khurshid TV färdades i bussen då en vägbomb briserade.

Sex personer skadades i dådet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU uppmanar USA att tänka en gång till om WHO

Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Fotograf: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU vill att USA "tänker om" när det gäller landets beslut att bryta banden med WHO.
Tysklands hälsominister ser USA:s beslut som ett bakslag för den globala hälsan.
PREMIUM

"WHO måste fortsättningsvis ha möjligheten att leda responsen som rör pandemier, nuvarande och framtida" skriver EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och utrikeschefen Josep Borrell i ett uttalande.

Uppmaningen kommer sedan USA:s president Donald Trump i fredags meddelade på en pressträff i rosenträdgården i Vita huset att landet avslutar allt samarbete med världshälsoorganisationen, och att man drar tillbaka sitt medlemskap. Han hänvisar bland annat till att organisationen inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdar också att Kina har "total kontroll" över WHO.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Amnesty: Massgripanden och mord i Etiopien

Anhängare av separatistorganisationen OLF firar i september 2018 att gruppen inte längre är terrorklassad. Arkivbild.
Anhängare av separatistorganisationen OLF firar i september 2018 att gruppen inte längre är terrorklassad. Arkivbild.
Fotograf: Mulugeta Ayene/AP/TT
Utrikes
Utrikes Etiopiska säkerhetsstyrkor har dödat 39 människor och fängslat ytterligare minst 10 000 personer som anklagas för att vara medlemmar i en väpnad grupp i Oromiaregionen. Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International.
PREMIUM

De gripna och dödade anklagas för att vara medlemmar av den väpnade grenen av den regimkritiska gerillan Oromos befrielsefront (OLF), som vill ha självständighet för delstaten Oromia och folkgruppen oromo. OLF var tidigare terrorklassad, men premiärminister Abiy Ahmed har tagit bort stämpeln.

– Trots Abiy Ahmeds reformer fortsätter säkerhetsstyrkor att bryta mot mänskliga rättigheter och det beror på utbredd straffrihet och avsaknad av ansvar för dessa övergrepp, säger Fisseha Tekle, Etiopienexpert på Amnesty International.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL