Annons

Berest alligator död i rysk djurpark

Han överlevde bombningarna i Berlin under andra världskriget och tre år på vift i den tyska huvudstaden. Nu har alligatorn Saturnus dött av hög ålder på Moskva zoo.
Publicerad 23 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En 84 år gammal alligator född i USA har dött på Moskva zoo. På bilden andra alligatorer. Arkivbild.
En 84 år gammal alligator född i USA har dött på Moskva zoo. På bilden andra alligatorer. Arkivbild.Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix/TT

"Han var omkring 84 år", skriver Moskva zoo på Facebook rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. I det vilda blir mississippialligatorer 30 till 50 år, enligt djurparken.

Saturnus uppnådde inte bara en aktningsvärd ålder, för att vara en alligator var han även berest. Han föddes i USA och överlämnades 1936 till Berlin zoo som en gåva en kort tid efter födelsen.

Annons

Under andra världskriget, 1943, rymde han sedan djurparken bombats. Därefter dröjde det tre år innan Saturnus dök upp igen. Då hittades han av brittiska soldater som överlämnade honom till Sovjetunionen.

Var Saturnus befunnit sig under de tre åren är ett mysterium. Men sedan 1946 har Moskva zoo varit hans hem och han bodde där i 74 år.

Enligt djurparken kände alligatorn igen sina skötare och älskade att få massage med en borste.

Det finns även ett envist rykte om att Saturnus skulle ha tillhört Adolf Hitlers personliga samling.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons