Inrikes

Bostadsområde utrymt efter misstänkt bombfynd

En misstänkt sprängladdning har hittats i Alby i Botkyrka kommun söder om Stockholm.
En misstänkt sprängladdning har hittats i Alby i Botkyrka kommun söder om Stockholm.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Över 150 personer evakuerades under natten från ett radhusområde i Alby i Botkyrka kommun, sedan en misstänkt sprängladdning påträffats vid en parkeringsplats.

– Det var en privatperson som hittade den och larmade, säger Ola Österling, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Abborrfisket räddas – 20 000 skarvar ska bort

Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Fisket av abborre har tagit allvarlig skada av skarven i Stockholms skärgård, enligt länsstyrelsen. Nu ska över hälften av fåglarna bort.

Antalet skarvar i Stockholms skärgård ska bli färre, från närmare 7 000 till 3 000 bon, de kommande tio åren. Det motsvarar en minskning med nära 20 000 fåglar, enligt länsstyrelsens nya förvaltningsplan.

Förhoppningen är att rädda fisket av abborre, som skarven äter.

– Vi bedömer att dagens skarvpopulation i Stockholms skärgård utgör en allvarlig skada för fisket av abborre, säger Malin Langenfors, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Antalet abborrar har minskat drastiskt, samtidigt som skarven ökat markant i antal sedan 2000-talet, enligt länsstyrelsen.

– 3 000 skarvbon motsvarar ungefär 2002 års siffror. Sedan dess har populationen ökat markant, med en ovanligt stor ökning förra året.

Hittills i år har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på knappt 2 500 skarvar. De kommande åren ska jakten utökas.

– I år är första gången på länge som vi beviljat äggbehandling. Annars är jakt med vapen vanligast. Det går också att bedriva störningsåtgärder som att plocka bort bon när det inte är häckningstid.

Skarv i skärgården har länge varit en kontroversiell fråga, och därför bjöds flera parter in till samråd under arbetet med den nya förvaltningsplanen. Det syns också i remissvaren, enligt Langenfors.

– Vissa tycker att vi kan reducera till 300 bon, andra anser att vi tar i för mycket. Därför har vi utgått från forskning och den juridik vi ska jobba utifrån. Vi tycker att vi har landat rätt.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Årets hittills varmaste dag

Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Fotograf: Michael Probst
Inrikes
Inrikes Juni startar med en rekorddag. Årets hittills högsta temperaturer har uppmätts på flera håll i landet – men snart blir det svalare.

I Delsbo i Hudiksvalls kommun var det på måndagen 30,4 grader varmt, enligt SMHI:s preliminära siffror. Det är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige i år. I nästan hela landet har man kunnat njuta av höga temperaturer och strålande sol och det ser ut att kunna hålla i sig under tisdagen.

– Det beror på hur mycket solen är framme och värmer men lokalt skulle vi kunna se temperaturer i morgon som liknar de vi haft i dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

För de som tycker om sol och värme är det läge att njuta för snart vänder det.

– Successivt de närmaste dagarna sjunker temperaturerna. Från onsdag och framåt så väntas det lägre temperaturer i hela landet, säger Sofia Söderberg.

Det kommer även vara mindre soligt senare i veckan och redan under tisdagen väntas lokala skurar och åska.

När sommarvädret återvänder går inte att säga säkert.

– Från helgen och framåt skiljer sig prognoserna men som det ser ut nu är inga högtryck liknande det vi haft i dag på väg, säger Sofia Söderberg.

Under måndagens soltimmar uppmättes, över hela landet, måttlig till hög UV-strålning enligt SMHI:s UV-index. Under sommaren är UV-index i Sverige vanligen 4–7, 6–7 räknas som hög. Över stora delar av södra Sverige, men även i norra norrlands fjälltrakter gick UV-index under måndagen upp till 7.

Ellinor Knoxborn/TT

Inrikes

Sommaren är här – och med det mc-olyckorna

Kurvan över antal avlidna i mc-olyckor i Sverige har pendlat upp och ned de senaste åren.
Kurvan över antal avlidna i mc-olyckor i Sverige har pendlat upp och ned de senaste åren.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Med sommarens ankomst ger sig fler mc-förare ut på vägarna igen, och då följer även olyckorna.
Men den stora trenden verkar gå åt rätt håll.
– Trafiksäkerheten har blivit bra mycket bättre, säger Jesper Christensen, generalsekreterare på Sveriges Motorcyklister.

Två personer omkom i två olika motorcykelolyckor i Sverige under söndagen, en tragisk inledning på den svenska motorcykelsäsongen som för många drar i gång på allvar nu.

Antalet dödsolyckor med motorcyklar har pendlat upp och ned de senaste åren, men verkar återigen vara på väg nedåt. Likt övrig trafik i Sverige stack 2018 ut som ett särskilt dödligt år, men annars pekar trenden åt rätt håll. I fjol omkom 29 personer i motorcykelolyckor, jämfört med 44 döda 2015.

Fler motorcyklar i trafiken

– I reella tal har vi sett en jämn minskning över åren, och samtidigt har antalet motorcyklar i trafiken gått upp. Så bara genom det kan man säga att trafiksäkerheten har blivit bra mycket bättre, säger Jesper Christensen, generalsekreterare för intresseorganisationen Sveriges Motorcyklister (SMC).

Trenden syns även om man slår ihop samtliga olyckor. 2015 registrerades totalt 1 411 mc-olyckor, 2019 endast 1 169.

Enligt en undersökning som SMC lät göra för några år sedan är mellan en tredjedel och en fjärdedel av de som dör i mc-olyckor förare utan körkort, som ofta antingen är berusade eller drogpåverkade, säger Jesper Christensen. Bland dödsolyckorna med utbildade, nyktra förare är ungefär hälften singelolyckor, och hälften är kollisioner med andra fordon.

Svårare än bil

Vid singelolyckorna handlar det i många av fallen om att föraren kör över sin förmåga, säger Christensen.

– Där är det stor skillnad mellan mc och bil. I bil är det svårare att köra över sin förmåga, för den är väldigt säker. Motorcykel kräver mer kunskap.

Kollisionsolyckorna beror ofta på att bilen inte sett motorcykeln, enligt Jesper Christensen.

– Som mc-förare har man ett stort ansvar att inte köra för fort så att bilen hinner upptäcka att man kommer.

Och mycket kan bli säkrare bara man håller hastigheterna. Att ungefär hälften av all trafik körs för fort är ett generellt problem i trafiken i stort, säger han.

På det stora hela är dock dödsolyckorna med mc i Sverige relativt få till antalet, menar han.

– Det är inte farligt att köra om du gör allt rätt. Om du har körkort, om du äger din mc och om du följer trafikreglerna och så vidare. Men det blir aldrig riskfritt.

Marc Skogelin/TT

2019 dog 29 personer i motorcykelolyckor i Sverige, en tydlig minskning från 2018 då 47 personer omkom. Arkivbild.
2019 dog 29 personer i motorcykelolyckor i Sverige, en tydlig minskning från 2018 då 47 personer omkom. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson / TT

FAKTA

Fakta: Döda i mc-olyckor i Sverige 2007–2019

Så många personer har dött i motorcykelolyckor i Sverige per år, från 2007 till 2019. Lejonparten av dödsolyckorna sker mellan april och september.

2007: 59

2008: 51

2009: 47

2010: 37

2011: 44

2012: 31

2013: 40

2014: 31

2015: 44

2016: 36

2017: 39

2018: 47

2019: 29

2020 (till och med april): 7

Källa: Transportstyrelsen

Inrikes

"Säkra" coronatester osäkrare än du tror

Intresset för att testa sig för antikroppar mot det nya coronaviruset är stort. Men kan man lita på testerna? Arkivbild.
Intresset för att testa sig för antikroppar mot det nya coronaviruset är stort. Men kan man lita på testerna? Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Många hoppas på ett positivt svar på sitt antikroppstest. Men om du får ett sådant, hur stor är då risken att det är falskt? Betydligt större än vad du tror. Framför allt i Göteborg.

I förra veckan slog Werlabs upp portarna för testning av antikroppar mot coronaviruset i 14 svenska städer, varpå det åtminstone i Stockholm snabbt bildades långa köer av människor som ville veta.

På företagets hemsida beskrivs testet som "tillförlitligt" med en sensitivitet på 100 procent och en specificitet på 99,6 procent. Det innebär att om det finns antikroppar i blodet, så kommer testet att hitta dem. Om du saknar antikroppar, däremot, kommer testet i 0,4 procent av fallen att påstå att du ändå har antikroppar. Det låter ju bra. Men vad säger dessa siffror – egentligen?

För test som dessa bör man hålla ett extra öga på specificiteten, eftersom denna riskerar att få störst konsekvenser, både för dig själv och dina anhöriga. Det vill säga om du tror att du har antikroppar, och därmed också en immunitet, fast så inte är fallet.

Werlabs test är utvecklat av det amerikanska läkemedelsföretaget Abbot och har alltså en specificitet på 99,6 procent, vilket i sammanhanget är en bra siffra. Trots det är risken stor att du inte kan lita på ditt resultat, om du får ett positivt besked. Hur kommer det sig?

Onödiga risker

Den 20 maj presenterade Folkhälsomyndigheten en undersökning av drygt 1 100 svenskar i åldrarna 20 till 64 år från nio regioner, som visade att 6,7 procent av deltagarna hade antikroppar mot coronaviruset.

Exakt hur stor andel av befolkningen som har antikroppar mot coronaviruset vet vi inte. Men om vi antar att Folkhälsomyndighetens siffra gäller för hela landet och att 1 000 personer i åldern 20 till 64 år testar sig, så kommer 67 personer få ett positivt besked, eftersom testet har en sensitivitet på 100 procent och hittar "alla".

Så långt allt väl.

Men därutöver kommer även fyra personer att få besked om att de har antikroppar, trots att så inte är fallet. Det kanske låter som en låg siffra, men det innebär att en relativt stor andel av dem som testats positivt inte har några antikroppar alls, närmare bestämt 5 procent. Var tjugonde person av dem som kommer ut från Werlabs laboratorium med ett positivt besked i handen, har alltså fått fel svar. Den uppenbara faran är att dessa människor utsätter både sig själv och andra för onödiga risker.

Osäkrare i Göteborg

Förmågan hos ett test att avgöra om en person som får ett positivt provsvar verkligen är positiv – i det här fallet om vederbörande har antikroppar mot sars-cov-2 – kallas för positivt prediktivt värde, förkortat PPV, på statistiksvenska. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har nyligen gått igenom PPV-värdena för en rad olika tester för antikroppar mot coronaviruset och drar slutsatsen att dessa värden ligger mellan 80 och 100 procent för elva av de tretton tester som ingick i analysen, om förekomsten av antikroppar i befolkningen är fem procent.

Detta värde hänger alltså samman med hur stor andel av befolkningen som blivit infekterade och utvecklat antikroppar. Ju högre andel, desto större positivt prediktivt värde. Om Folkhälsomyndighetens beräkning stämmer, så blir PPV för det aktuella testet knappt 95 för landet som helhet. Det vill säga: av 100 personer som testats positivt, har bara knappt 95 av dem antikroppar mot viruset.

Men smittspridningen i Sverige har varit mycket ojämn. I Stockholm, som drabbats hårdare än övriga landet, hade 7,3 procent av invånarna antikroppar mot viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Att jämföra med 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland. I Stockholm blir PPV för Werlabs test således 95, medan motsvarande värde i Västra Götaland "bara" blir 90. Ett positivt svar i Stockholm är alltså något mindre osäkert, än ett liknande svar i Göteborg.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: För lite kunskap

De antikroppstester som finns på marknaden i dag påstås vara mycket tillförlitliga, nära 100 procent. Trots det avråder Folkhälsomyndigheten från att använda dem. Framför allt för att det fortfarande finns frågetecken kring hur dessa provsvar ska tolkas, huruvida man kan anses vara immun eller inte.

Om inga antikroppar finns betyder dock inte detta per automatik att man inte är immun, om du trots allt har smittats av viruset och varit sjuk. Det kan vara så att mängden antikroppar är så liten att inte kroppen upptäcker det. Kroppen har också fler sätt att skapa en immunitet på. Utöver antikroppar finns något som kallas för en cellmedierad immunitet, men hur detta ser ut med coronaviruset är det ännu ingen som vet.

Dessutom kan testet visa på antikroppar, trots att sådana egentligen inte finns. Inga tester är hundraprocentiga.

Men framför allt vet vi inte om och i så fall hur mycket skydd förekomst av antikroppar ger. Eller om mängden antikroppar har betydelse, eller hur länge en eventuell immunitet varar, och det är i ljuset av denna okunskap som Folkhälsomyndighetens försiktighet bör ses. Vi vet helt enkelt för lite.

Inrikes

Stor insats vid skogsbrand i Värmland

En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En skogsbrand härjar strax utanför Säffle i Värmland, rapporterar flera lokala medier.

– Det brinner ordentligt och vi har mycket resurser på plats. Vi ska ha två helikoptrar och ett antal stationer på plats, säger Mattias Larsson, räddningschef vid Säffle räddningstjänst, till TT.

Vid 17-tiden uppskattades det brinna på en yta av 400x400 meter.

– Som det är nu har vi en spridning i sydvästlig riktning och man pratar om en ganska kraftig spridning. Släckning från helikoptrarna är välbehövlig, säger Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Branden tros ha startats av en brinnande skogsmaskin, skriver Värmlands Folkblad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Svenska jordgubbar räddade till midsommar

Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.
Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Nattfrosten i maj hotade de svenska jordgubbarna. Men den senaste veckans värme i södra Sverige har fått de senare jordgubbssorterna att växa till sig. Bären väntas mogna lagom till midsommar, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL.

På vissa jordgubbsfält i nordöstra Skåne skadades 75 procent av plantorna av frosten under den ovanligt kalla månaden, medan andra fält klarat sig bättre.

– Det är en månad mellan blomning och skörd och eftersom frosten kom ungefär en månad före midsommar innebär det stora förluster för odlarna. De har helt enkelt färre bär att sälja när priset är som högst, säger Thilda Håkansson, bärrådgivare vid konsultföretaget HIR Skåne, till tidningen.

Inrikes

55-åring häktad – misstänks för mord

En 55-årig man har häktats efter ett misstänkt mord i Göteborg. Arkivbild.
En 55-årig man har häktats efter ett misstänkt mord i Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 55-årig man har häktats efter att en man hittats död i sin bostad i Göteborgsområdet Kyrkbyn. 55-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord, skriver Göteborgs-Posten.

Larmet kom i torsdags.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Flickans provsvar påminde om en missbrukares

Rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel mot sin dotter fortsatte på måndagen.
Rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel mot sin dotter fortsatte på måndagen.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Den mördade treåringen "Lilla hjärtat" hade fyra narkotikaklassade substanser i kroppen när hon dog. Rättsläkare Emma Wernvik vittnade om att de prover som togs i blod, urin och hår påminde om provsvaren från en missbrukare.
PREMIUM

– Två av de här substanserna skulle jag tydligt avråda från att ge barn, eftersom de har en medvetandepåverkan, säger Emma Wernvik när hon vittnar i rättegången mot flickans mamma som pågår I Norrköpings tingsrätt.

Mamman står åtalad för mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL