Annons

Förtrollades av hennes ögon

ur min skivhylla • Publicerad 23 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Som ung man förtrollades jag av ögonen på dagens alster från skivhyllan. Den otroligt vackra kvinnan är Linda Ronstadt vars ansikte pryder omslaget till hennes genombrottsalbum ”Heart like a wheel”. Skivan kom 1974 och blev en jättehit för Linda hemma i USA och var den första av hennes tre ettor på Billboards LP-lista. Den innehöll ”You’re no good” som gick upp i topp på singellistan.

Linda Ronstadt föddes 1946 i Tucson, Arizona, i en musikalisk familj med en pappa som hade mexikanskt påbrå och en mamma med rötterna i Tyskland. Efter flitigt musicerande på hemmaplan begav sig Linda i mitten av 60-talet till Kalifornien där hon gick med i folkmusikgruppen The Stone Poneys. Förutom att vara uppvärmare till en av den tiden största grupper, The Doors, blev det en mindre hit med singeln ”Different drums”.

Annons

Ronstadt bestämde sig efter några år att stå på egna ben. I början av solokarriären kompades hon av musiker som skulle bli megastora under namnet The Eagles. Men hon fick hon vänta till 1974 innan det riktigt stora genombrottet kom med ”Heart like a wheel”. En skiva som producerades av engelsmannen Peter Asher. Som själv visste hur det var att toppa poplistor då han var en av två i den framgångsrika duon Peter & Gordon. Vem minns inte ”A world without love” som skrevs av Paul McCartney som Peters syster Jane då var ihop med.

I början av solokarriären kompades hon av musiker som skulle bli megastora under namnet The Eagles.

Linda Ronstadt var bara med som upphovsmakare på tre låtar under sin 40-åriga skivkarriär som innehöll ett 30-tal LP-album. Men trots det har hon aldrig haft ont om bra låtmaterial. Hon har inte varit rädd för att ta med låtar av unga okända kompositörer på sina skivor. På ”Heart like a wheel” står kanadensiskan Anna McGarrigle bakom titelspåret medan J D Souther skrivit ”Faithless love”.

”You’re no good” har fint gitarrspel av skivans arrangör Andrew Gold. Låten var 1964 en hit i USA med Betty Everett och med Swinging Blue Jeans i England. Skivans andra hit var gamla Everly Brothers-dängan ”When will I be loved” som fick nöja sig med en andraplats på singellistan. En ung Emmylou Harris gästar på ”I can´t help it if I’m still in love with you”. En gammal låt av Hank Williams som Gunnar Wiklund för övrigt hade en svensktoppsetta med. Linda gör även fina versioner av James Carrs soulklassiker ”Dark end of the street” och Little Feets ”Willin”. James Taylors ”You can close your eyes” avslutar skivan där Eaglesduon Don Henley och Glenn, som nu hunnit bli riktigt kända, är med i kompet.

Sedan fortsatte skivsuccéerna för Linda Ronstadt under resten av 70-talet. Under det följande årtiondena bröt hon ny mark och gjorde bland annat tre LP-skivor innehållande evergreens med Nelson Riddles Orchestra och ett par album med mexikansk musik. Det blev även två skivor med kollegorna Dolly Parton och Emmylou Harris under gruppnamnet The Trio.

En sjukdom som förstörde hennes röst gjorde att Linda Ronstadt för några år sedan pensionerade sig från artistlivet.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons