GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hästveda åter varmaste orten

Bertils bästa • Publicerad 23 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

God Helg! Kristi Himmelsfärd har just passerat, i går var det riksklämdag och om en vecka är det pingstafton. Hela våren är späckad av helger. Snart dyker nationaldagen upp, den 6 juni, även om den i princip inte kan firas ordentligt någonstans. Det gäller att gå in i framtiden med rentvättade händer, i väntan på bättre tider. Håll ut!

Vilken ”underhållning” som bjöds nära Grönängsplan på lördagskvällen för 14 dagar sedan och under förnatten till söndagen! Timme efter timme hölls folk vakna. Det var motorer som toppvarvades på p-platser vid stormarknaden på City Gross och nära grannen Kvantum, vrålmusik, vrål, skrik, skrän, ”fylletjoa”, nedskräpning, alkoholbrott med mera. När all polisverksamhet i Sverige senast centraliserades och slogs ihop på allvar, sades det, att åtta-tio polisbilar snabbt skulle kunna dyka upp vid händelser som denna i Hässleholm. Hur blev det då? Jo, andra händelser i Sveriges sydligaste polisregion krävde resurser. Två-tre polisbilar dök upp vid City Gross. Lagens långa arm kunde inte göra mycket.

”Vanligt folk” älskar inte direkt de här stökiga och icke tillståndsgivna så kallade motorträffarna.

Precis en vecka senare kom de motorburna tillbaka nu rejält utökade. Vakter hindrade dem vid City Gross och Kvantum. Då låg nästa stormarknad, Maxi, i farozonen. Inte ens varuhusets ditkörda ”suggor” hjälpte. Det rådde ett oherrans liv och enormt oväsen på platsen. Polisen hade nu laddat upp rejält och planerat en större insats. Vid midnatt tömdes parkeringen. Hur går det då i kväll, lördag?

”Vanligt folk” älskar inte direkt de här stökiga och icke tillståndsgivna så kallade motorträffarna. Däremot sörjer många hässleholmare och landsbygdsbor från Göinge – och även längre bort – cruisingen längs vissa av Hässleholms gator. Dessutom hade många velat se ”Power-Meet” på sin vanliga plats vid Hässleholmsgården.

Visst gick det bra med minikommunfullmäktige i Hässleholm, trots att både ordinarie ordföranden Douglas Roth och många andra saknades. Repris efter den inställda majföreställningen?

Vilken succé för ”Hitta ut”, Hässleholms Orienteringsklubbs nya satsning för allmänheten när det gäller att leta upp utplacerade kontroller, eller checkpoints som de numera kallas, när det gäller så kallad trimorientering för allmänheten!

Regnet som kom under den gångna helgen var verkligen livgivande för trädgårdar, betesmarker, åkrar och andra odlingar. Och glöm nu inte det gamla talesättet på landet: ”April våt och maj kall fyller bondens lada all”. Vi har som bekant flera kyliga majveckor bakom oss, med bland annat lurig nattfrost. Kylan nu i maj har bromsat in växtligheten. Kan det rentav bli några syrener kvar till skolavslutningarna i början av juni! Som vanligt under senare år blommar hägg och syren samtidigt, precis som nu.

En ny butik har öppnat i Gallerian i Hässleholm: thepitstop som har kläder och annat för barn.

Nu ska vi, som hunnit bli 70+, bli lite mindre ”fängslade” i våra hem.

Plötsligt slog Hästveda åter till och blev varmast i hela Sverige en dag i mitten av den gångna veckan: + 15 grader visade termometern.

I år hoppas ett verkligt veteranpar i Hässleholm kunna fira rejält. Gösta Persson fyller 95 år under försommaren medans hans hustru Barbro ska bli 90 år i slutet av sommaren. I anslutning till Barbro Perssons högtidsdag firar också paret sin 70-åriga bröllopsdag. Numera bor makarna i en lägenhet i centrala stan, sedan de för några år sedan sålde villan på norr. Han har varit anställd vid SJ, medan hon har arbetat i affär. Gösta kommer från Farstorp. Barbro är från Ballingslöv.

Nu ska vi, som hunnit bli 70+, bli lite mindre ”fängslade” i våra hem. De av oss som har barnbarn ska åter få börja träffa dessa, helst då utomhus och med tvättade händer och snutna näsor. Sveriges just nu kanske mest tv-exponerade expert, statsepidemiologen Anders Tegnell, gav redan i början av den här veckan små, små löften. Däremot berättade hans företrädare i ämbetet, Johan Giesecke, att han personligen, mot reglementet, träffat barnbarn redan för några dagar sedan. Hade en maktkamp utbrutit mellan dessa ledande experter?

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.