Kultur och nöje

Hilary Duff ryter ifrån mot nättroll

Hilary Duff. Arkivbild.
Hilary Duff. Arkivbild.
Fotograf: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren och artisten Hilary Duff har ingen tid över för personer som på internet anklagar henne för illegal handel med barn.

Dessvärre för hennes del är det precis vad hon har fått erfara då hennes namn blev ett trendande ämne på Twitter när mikrobloggen snabbt fylldes av anklagelser om ovanstående på lördagen, skriver Billboard.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Utmärkt om tyska ockupationen

Anders Refns film 'De förbannade åren' utspelas under den tyska ockupationen av Danmark. Pressbild.
Anders Refns film "De förbannade åren" utspelas under den tyska ockupationen av Danmark. Pressbild.
Fotograf: Henrik Petit
Kultur och nöje
Kultur och nöje Anders Refn är numera mest känd som pappa till Nikolaj Winding Refn och ständig medarbetare till Lars von Trier. Men han är också regissör på egen hand – 21 år efter senaste filmen kommer utmärkta "De förbannade åren".

Det är den första av två episka filmer om Danmark under de år landet var ockuperat av nazisterna. "De förbannade åren" har blivit en stor succé i Danmark, den sågs av nästan 400 000 personer innan coronaviruset stängde biograferna.

Filmen centreras kring familjen Skov. Fadern är fabrikör, familjen är rik och lever ett behagligt överklassliv med kontakter i regeringen. När nazisterna ockuperar landet fortsätter livet nästan som vanligt, åtminstone ett tag. Naziuniformer blir vanliga på gatorna, tyskarnas uppenbara oövervinnerlighet i kriget gör att affärsmän och politiker vill samarbeta med dem, inte minst för att tillförsäkra sig fördelar när Hitler har vunnit kriget.

Pappa Skov tycker inte om ockupationsmakten, men samarbetar för att hans fabrik inte ska gå omkull. Mamma Skov har svårt att dölja sin motvilja, såväl för nazisterna som för de som samarbetar med dem. De har fem barn – sonen Aksel blir mer och mer övertygad antinazist, medan Michael fängslas av de nazistiska idéerna. Allt eftersom tiden går blir konflikterna både i samhället och i familjen allt vassare – hur det gick i kriget vet vi, vad som händer i familjen Skov får vi veta när del två kommer 2022.

Refn har när han arbetat med Lars von Trier ofta varit regiassistent – kanske är det von Triers experimenterande och oförutsägbarhet som gjort att han nu velat koppla av med att göra en mycket traditionellt berättad film. Filmen tar sig metodiskt och linjärt fram genom åren, och skildrar krigets utveckling genom det som händer familjen Skov. Det finns några dramatiska scener med skottlossning och försök att smuggla människor till säkerheten i Danmark, men det mesta av dramatiken sker i och mellan människorna.

Och tack vare lysande skådespelare som Jesper Christensen och Bodil Jørgensen så tror vi på de här personerna. Barnen spelas av unga skådespelare som kan ta för sig och bland birollerna hittar vi Claes Malmberg som en sällsynt sliskig kollaboratör.

Är vi i Sverige intresserade av att se en film om vad som hände i Danmark under andra världskriget? Jag hoppas det, för ”De förbannade åren” är en utmärkt film, värd en stor publik även här. Kanske speciellt nu, när Danmark inte vill veta av oss svenskar, medan Sverige under krigsåren var frihetens hägrande mål för de danskar som flydde undan ockupanterna.

Gunnar Rehlin/TT

Familjen Skov står i centrum för 'De förbannade åren', med Jesper Christensen som fabrikör Skov och Bodil Jørgensen som hans fru. Pressbild.
Familjen Skov står i centrum för "De förbannade åren", med Jesper Christensen som fabrikör Skov och Bodil Jørgensen som hans fru. Pressbild.
Fotograf: Henrik Petit

FAKTA

Fakta: De förbannade åren

(TT)

Genre: Drama.

I rollerna: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen och Mads Reuther med flera.

Regi Anders Refn.

Längd: 2 timmar, 32 minuter

Åldersgräns 11 år.

Betyg: + + + +

Kultur och nöje

Fallon ber om ursäkt för "blackface"-sketch

Programledaren Jimmy Fallon har bett om ursäkt. Arkivbild.
Programledaren Jimmy Fallon har bett om ursäkt. Arkivbild.
Fotograf: Charles Sykes/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Programledaren och komikern Jimmy Fallon ber om ursäkt för en sketch han medverkade i år 2000. Det var i programmet "Saturday night live" som sketchen sändes, i vilken Fallon imiterade sin svarta kollega Chris Rock, iförd så kallad blackface-sminkning.

Sketchen blev viral under måndagen och krav ställdes på sociala medier om att Jimmy Fallon, som i dag är programledare för NBC:s "Tonight show", borde avgå.

"Det finns ingen ursäkt för detta. Jag är hemskt ledsen för att jag tog det här utan tvekan stötande beslutet och jag tackar er alla för att ni håller mig ansvarig", skriver Jimmy Fallon i sin ursäkt, meddelar BBC.

Kultur och nöje

Tv-recension: Carell siktar högt – kommer halvvägs

General Mark Naird (Steve Carell) får i uppdrag att bygga upp en ny militär gren i USA: Space Force. Hans stolta fru (Lisa Kudrow) och dotter (Diana Silvers) hade dock inte räknat med en flytt till Colorado. Pressbild.
General Mark Naird (Steve Carell) får i uppdrag att bygga upp en ny militär gren i USA: Space Force. Hans stolta fru (Lisa Kudrow) och dotter (Diana Silvers) hade dock inte räknat med en flytt till Colorado. Pressbild.
Fotograf: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att Steve Carell är tillbaka i en renodlad komediserie är förstås en god nyhet. Det blir fnissvänligt att följa hans plågade general som bygger ett nytt rymdprogram. Men satiren borde ha skruvats hårdare i en serie som inte riktigt har hittat hem.

Det ska stå amerikanska fötter på månen – "boots on the moon" – och det snabbt. Presidenten vill speeda upp rymdrejset och det blir den fyrstjärniga generalen Mark Nairds uppgift att realisera planerna.

Men det som på pappret möjligen ser ut som ett ärofyllt uppdrag visar sig bli något av ett sisyfosjobb där generalen ständigt baxar runt på problem i form av krångliga vetenskapsmän, fientligt inställda politiker som ifrågasätter dollarrullningen, sociala medier-spel och faktumet att både Ryssland och Kina inte bara klår sin amerikanska motpart med hästlängder uppe i rymden men också verkar ha lusat ned Colorado-basen med spioner. Dessutom har generalens privatliv havererat.

Skaparna av "The office" är i farten igen och utan att vara nyskapande bjuder de på en högaktuell arena där förnuft och känsla stångas med varandra på flera nivåer och stundtals resulterar i fin fars. Oftast handlar det om de dispyter som uppstår mellan vetenskapsmännen – ledda av John Malkovich i rollen som chefsforskare – å ena sidan och militärerna å andra sidan. Vad är det egentligen som ska styra verksamheten? Faktisk kunskap och försiktighet eller mer handfast action baserat på magkänsla?

"Space Force" är förstås en liten nagel i ögat på en president som aldrig nämns vid namn men som i stort beskrivs som en oförutsägbar Twitter-fantast. General Naird blir snabbt fånge i sin egen pliktkänsla. Hans inre konflikter – tror han ens i grunden på sitt projekt? – blir den drivande kraften i serien. Eftersom Steve Carell är en magnifik skådespelare blir det förstås roligt att se honom skildra frustrationen, den där spända käken och det där ansträngda tonfallet som försöker maskera de ogreppbara känslor som tumlar runt och gör kaos någonstans i magtrakten.

Många frågor lämnas obesvarade till nästa säsong, som verkar oundviklig. Till dess får man hoppas att ojämnheterna i manus har rättats till och att satiren skruvats några varv. Även om det är skönt med tröstserier i pandemitider borde det kunna gå att göra något lite vassare av en sådan härlig premiss som militärer som är lika lost i rymden som i livet.

Miranda Sigander/TT

Ingenting blir riktigt som general Mark Naird hade hoppats när han fick i uppdrag att skapa Space Force – för att på nytt ta amerikaner till månen. Pressbild.
Ingenting blir riktigt som general Mark Naird hade hoppats när han fick i uppdrag att skapa Space Force – för att på nytt ta amerikaner till månen. Pressbild.
Fotograf: Netflix

FAKTA

Fakta: Space Force

Genre: Komedi

Premiär: 29 maj

I rollerna: Steve Carell, Lisa Kudrow, John Malkovich med flera

Regi: Daina Reid med flera

Antal avsnitt: 10, på Netflix.

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Nolan sprängde en riktig Boeing 747 i "Tenet"

Christopher Nolan satsar gärna på analoga effekter. Arkivbild.
Christopher Nolan satsar gärna på analoga effekter. Arkivbild.
Fotograf: Arthur Mola/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sommarens första – och hittills icke uppskjutna – storfilm är Christopher Nolans mysteriethriller "Tenet". Förhandssnacket om filmen har handlat om att den verkar vara kittlande knepig och innehåller omkastning av tid. Men nu visar det sig att Nolan köpte in ett Boeing-plan – enbart för att kunna spränga det. Tanken från början var att bygga miniatyrer och kombinera det med visuella effekter.

– Men det blev uppenbart att det skulle bli mer effektivt att köpa ett riktigt plan i stället, säger regissören till Total Film.

"Tenet" får premiär den 17 juli. I rollerna syns John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki och Michael Caine.

Kultur och nöje

Bästsäljande superhjältar flyger vidare

Författarparet Elias och Agnes Våhlund har skrivit barnboksserien 'Handbok för superhjältar' och är just nu aktuella med seriens femte del.
Författarparet Elias och Agnes Våhlund har skrivit barnboksserien "Handbok för superhjältar" och är just nu aktuella med seriens femte del.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Handbok för superhjältar" tog barnboksvärlden med storm. Samtidigt som en filmatisering är i startgroparna kommer nu den femte delen i författarparet Elias och Agnes Våhlunds bästsäljande bokserie.

Sedan den första boken gavs ut för tre år sedan har "Handbok för superhjältar" sålts i över 600 000 exemplar och översatts till hela 18 språk. "En fullständigt overklig känsla", konstaterar Elias Våhlund – och ingenting som varken han eller hustrun, illustratören Agnes Våhlund, hade kunnat ana när de för sex år sedan började skissa på berättelsen om den ensamma flickan Lisa som en dag snubblar över en hemlig handbok om superkrafter.

– Vi tyckte att det var jättelyxigt att över huvud taget få bli utgivna, säger Elias Våhlund. Sedan har det sprungit iväg och nu har framgången nått en punkt där den är så svår att greppa att vi försöker tänka bort den och i stället fokusera på att fortsätta göra bra berättelser.

Inga pekpinnar

Att böckerna har fått ett sådant genomslag, i Sverige men också internationellt, tror Elias Våhlund beror på att de öppnar för svåra samtal, men utan pekpinnar. Idén till bokserien föddes efter att Elias Våhlunds egen dotter hade haft det tufft i skolan. Författarparet ville skapa en berättelse om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.

– Det är jätteviktigt att det inte blir moraliserande, eftersom barn ser igenom sådant, säger Elias Våhlund.

Sedan den fjärde boken i serien gavs ut för ett och ett halvt år sedan har paret mejslat fram nästa superhjälteäventyr. Det kommer att fylla sammanlagt fyra böcker, av vilka den första ges ut i slutet av maj. Men all text är redan färdigskriven.

– Vi tar de här berättelserna på minst lika stort allvar som om vi hade skrivit en serie böcker för vuxna, säger Elias Våhlund. Vi vill att de ska vara lättförståeliga för barn, men när vändningarna kommer ska också föräldrarna sitta och säga: Jäklarns!

Tema rädsla

I den femte boken har Lisa, eller Röda masken som hon kallas som superhjälte, blivit ledare för en superhjältegrupp bestående av sina forna plågoandar. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Hur samarbetar man egentligen, och vem kan man lita på? Samtidigt har barn börjat försvinna från staden. En rädsla sprider sig i samhället.

Om seriens första delar handlade om mobbning, menar Elias Våhlund att de kommande handlar mer om utanförskap – och om just rädsla.

– När människor blir rädda gör de saker de kanske inte skulle gjort annars. De kan till och med bli farliga, säger Elias Våhlund.

– Det känns också som ett aktuellt ämne med tanke på corona. Jag tycker inte att vi har pratat tillräckligt om barnens rädsla och sits i den här situationen, fortsätter han.

"Alltid krig hemma"

Författarparets eget samarbete präglas av både utmaning och lekfullhet.

– Det är alltid krig här hemma. Men inför den här boken har arbetet funkat smidigare, vi litar mer på varandra nu, säger Elias Våhlund.

Medan han hittar på berättelserna och fokuserar på bokfigurernas inre känslor och tankar, står Agnes Våhlund för illustrationerna och för idéer kring äventyren. Hon beskriver hur böckernas figurer utvecklats i takt med att hon lärt känna dem.

– De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner. Det låter kanske galet, men jag kan bli rörd när jag tänker på hur mycket de vuxit, säger Agnes Våhlund.

Film på gång

I höstas blev det klart att "Handbok för superhjältar" ska bli film. Den Oscarsbelönade "Green book"-producenten Charles B Wessler kopplades till projektet, vilket än så länge omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri.

– Det är i förproduktion, så mycket kan jag säga. Det känns fantastiskt, säger Elias Våhlund.

Matilda Källén/TT

Idén till barnboksserien 'Handbok för superhjältar' föddes när författarparet Elias och Agnes Våhlund ville skriva en bok om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.
Idén till barnboksserien "Handbok för superhjältar" föddes när författarparet Elias och Agnes Våhlund ville skriva en bok om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Författarparet Elias och Agnes Våhlund är aktuella med den femte delen i sin bästsäljande barnboksserie 'Handbok för superhjältar'.
Författarparet Elias och Agnes Våhlund är aktuella med den femte delen i sin bästsäljande barnboksserie "Handbok för superhjältar".
Fotograf: Anders Wiklund/TT
'De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner', säger Agnes Våhlund om figurerna i barnboksserien 'Handbok för superhjältar', som hon skrivit tillsammans med sin make Elias Våhlund.
"De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner", säger Agnes Våhlund om figurerna i barnboksserien "Handbok för superhjältar", som hon skrivit tillsammans med sin make Elias Våhlund.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Elias Våhlund.
Elias Våhlund.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: "Handbok för superhjältar"

Barnboksserien "Handbok för superhjältar", av det Stockholmsbaserade författarparet Elias och Agnes Våhlund, handlar om Lisa, en ensam flicka som får superkrafter efter att ha hittat en hemlig handbok på ett bibliotek.

De första fyra böckerna i serien, vilka gavs ut mellan 2017 och 2018, har toppat försäljningslistor, sålts i över 600 000 exemplar och översatts till 18 språk. 2018 tilldelades bokserien priset Årets barndeckare på Crimetime Specsavers Award.

Den femte delen i serien, "Handbok för superhjältar. Del 5: Försvunna", ges ut i slutet av maj. Del sex ges ut i höst.

En filmatisering av "Handbok för superhjältar" är under förproduktion i samarbete med den Oscarsbelönade producenten Charles B Wessler ("Green book").

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Östersjöfestivalen ställs in

Östersjöfestivalen ställs in. På bilden syns Jordi Carrasco Hjelm och Mattias Hanskov Palm som deltog med Sveriges nationella ungdomssymfoniorkester på en tidigare festival. Arkivbild.
Östersjöfestivalen ställs in. På bilden syns Jordi Carrasco Hjelm och Mattias Hanskov Palm som deltog med Sveriges nationella ungdomssymfoniorkester på en tidigare festival. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tanken var att genomföra årets upplaga av Östersjöfestivalen digitalt. Men de planeringsmässiga förutsättningarna har slutligen satt stopp för det.

"Det känns mycket sorgligt att vi har behövt ställa in årets festival. Men vår starka förhoppning är att vi 2021 kommer att kunna erbjuda publiken ett ännu mer utmanande och tankeväckande program, som är kännetecknande för Östersjöfestivalen", säger Christian Thompson, planeringschef i Berwaldhallen, i ett pressmeddelande.

Basen för festivalen är Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen med sina ensembler, Sveriges Radio P2 och kulturinstitutioner runt hela Östersjöområdet.

Östersjöfestivalen skulle ha ägt rum i slutet av augusti.

Kultur och nöje

Rekordmånga ansluter sig till Stim

Antalet Stimanslutna musiker är fler än någonsin. Arkivbild.
Antalet Stimanslutna musiker är fler än någonsin. Arkivbild.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Antalet Stimanslutna låtskrivare, kompositörer och musikförlag var 2019 över 92 000, vilket är rekord i organisationens snart 100-åriga historia. Stims utbetalningar till rättighetshavare uppgick under året till omkring 1,8 miljarder kronor – en ökning med drygt 200 miljoner kronor jämfört med året före.

Coronakrisen har dock drabbat Stims anslutna hårt under 2020 och nu ligger fokus på krishantering. Som tidigare meddelats har Stim satsat på förskottsutbetalningar på 50 miljoner kronor till sina medlemmar.

"Under 2020 måste vi säkra att förra årets rekordintäkter utbetalas som planerat och att våra många förhandlingar med musikanvändarna inte stannar upp i onödan. 2020 får inte bli året då musiken tystnar", säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

”Den här historien har vi saknat i dansk film”

Mads Reuther (längst fram) spelar Aksel Skov, som så småningom ansluter sig till den danska motståndsrörelsen.
Fotograf: Henrik Petit
Kultur och nöje
Film Danmark under ockupationsåren och en familj där olika ställningstagande skapar stor splittring. På fredag har den danska långfilmen De förbannade åren svensk biopremiär i bland annat Lund, Ystad och Bromölla. – Filmens tema är kollaborationens dilemma, säger regissören Anders Refn som väntat i 20 år på att få göra sitt livs viktigaste film.

Den 76-årige regissören, manusförfattaren och klipparen Anders Refn är en veteran inom den danska filmbranschen. Han debuterade som filmregissör med polisfilmen Strømer (Snuten som rensade upp på svenska) 1976 och regisserat ytterligare ett antal filmer efter det. Han har också skrivit manus och arbetat mycket som klippare i så väl Danmark som Sverige och Norge. 2004 belönades han med en det danska filmpriset Bodils hedersutnämnande för sin insats inom dansk film.

– När jag inte har regisserat själv har jag klippt mycket åt andra som till exempel Lars von Trier, berättar han på telefon från Köpenhamn på en felfri svenska som har sin förklaring i en svensk mamma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL