Annons

Karl Fredrik blommar ut i nytt tv-program

Han vill beskriva sig själv som en glädjefylld trädgårds- och blomsterälskande livsnjutare. Jo, nog är det precis den Karl Fredrik Gustafsson som vi nu kommer att få träffa i det nya trädgårds- och livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen, där han tar med tittarna till sin gård Eklaholm - och precis allt kan hända.
Kultur & Nöje • Publicerad 23 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Karl Fredrik Gustafsson är aktuell med tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.
Karl Fredrik Gustafsson är aktuell med tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.Foto: Jakob Dahlström

När floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson gästade TV4:s Nyhetsmorgon den 1 maj förra året för att visa inspirerade utemiljöer, tog det bara ett dygn innan han blev uppringd av ett produktionsbolag som ville göra ett tv-program med honom.

– Jag sa direkt att de fick vara lite mer konkreta och berätta vad de hade tänkt sig, annars skulle jag lägga på luren. Och det var ju tur att jag inte gjorde det, skrattar Karl Fredrik Gustafsson.

Annons

Sedan gick allt snabbt. Väldigt snabbt. En månad efter det där samtalet hade första mötet avklarats i Stockholm och inspelningsplanerna låg redo. I programmet Karl Fredrik på Österlen skulle tittarna få följa med hem till Karl Fredriks och hans partner Petter Kjelléns gård Eklaholm i Hagestad, där de både bor och driver en stor butik med blommor och inredning. Mitt på vackra Österlen. Och så blev det.

– Vi spelade in ett pilotavsnitt i början av juni på vinst och förlust, men TV4 sa ja direkt.

Kan du beskriva programmet?

– Det blir jättemycket floristik, trädgård och mycket vackert från vår gård och Österlen. Fokuset kommer att ligga på blommor och trädgård. Man kommer få tips på vad man kan odla själv och hur man gör arrangemang och tar hand om blommorna. Och så får man följa med mig och Petter när vi återställer vår privata trädgård till sin forna glans; en sann english cottage garden med fransk elegans.

Vad tror du produktionsbolaget lockades av när de såg dig på tv?

– Att jag har en smittande entusiasm och glädje och är någon som går genom rutan. Pratar man sedan vidare om potentialen med programmet så är det en otrolig vacker plats som vi filmar från. Dessutom är blommor och trädgård hetare än någonsin, även om trädgård alltid har varit på min tapet, haha.

– I dessa tider vill vi vara mer utomhus. Vi vill odla och vara omgivna av det vackra. Så då letade man efter någon som kunde leda ett inspirerande program om detta och där kom jag som gubben i lådan.

Att det skulle bli florist och trädgårdsmästare av Karl Fredrik Gustafsson känns självklart när han berättar om sin bakgrund. Båda hans föräldrar odlade och hade ett stort intresse för blommor, natur och trädgård, precis som hans mor- och farföräldrar. Och går vi ännu längre tillbaka så var Karl Fredriks morfars farmor slottsträdgårdsmästare.

– Jag var inte allt för många år när jag älskade att vara ute i naturen och titta på blommor. Jag minns väldigt tydligt en gång när jag såg en rabarberknopp och blev helt fascinerad. Det är nog inte så många åttaåringar som tänker på det, haha. Och så odlade jag blåklint till mormors grav. Det var otroligt viktigt för mig, berättar Karl Fredrik Gustafsson.

Drar vi sedan den korta versionen av Karl Fredriks väg till Eklaholm så börjar allt i Västerås dit flytten gick för en floristutbildning efter gymnasiet i Örebro, där han växte upp. En kort tid efter floristutbildningen flyttade Karl Fredrik till Oslo där han bland annat jobbade för norska kungahuset.

Annons

– Det var såklart jättespännande och oerhört pirrigt. Väldigt annorlunda jämfört med att dekorera vanliga hem som jag var van vid då, skrattar Karl Fredrik men är noggrann med att poängtera att alla hem har sin charm.

Efter Oslo blev det ytterligare vändor till både Örebro och Västerås, med jobb som butikschef i inredningsbutiker och på Blomsterlandet.

– Jag hade säkert en karriär inom Blomsterlandet, men ville jag alltid gå runt i blå smurfkläder? Göra något som kom uppifrån? Nej, det ville jag ju inte, säger Karl Fredrik.

Efter tankar fram och tillbaka tog han till slut mod till sig för att fullfölja sin dröm – att flytta ner till Skåne och plugga till landskapsarkitekt vid Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp.

– Vi är nu framme på år 2014. Jag bodde i Malmö då och träffade Petter. 2015 bestämde vi oss för att jo, det är vi som ska hålla ihop resten av livet, så då ville vi hitta något sommarställe. Eklaholm blev visst något större än så, säger Karl Fredrik med ett stort skratt.

Hur hittade ni egentligen Eklaholm?

– Petters ena syster är veterinär och åker runt på gårdarna på Österlen och såg då att det här stället var till salu. Det var nedgånget och i stort behov av renovering. Petter visade först inte annonsen för mig, han trodde att trädgården var alldeles för liten. Men den var ju underbar! Och det var samma känsla när vi skulle titta på det på riktigt sedan. Det var pirrigt och jag var som ett barn på julafton, så förväntansfull. Luften var klar, septembersolen var härlig, äpplena hade börjat mogna och längs husfasaden klättrade höga rosor. Det var som att komma till ett ställe som sovit Törnrosasömnen. Att gården hade anor långt tillbaka, till 1600-talet, var fantastiskt. Det är bara boningshuset som är från 1920-talet.

– Men det var en hel del att göra. Mycket var fallfärdigt, vi hittade mögel och vatten och el fungerade inte. Samtidigt så hittade vi originalmålningar i matsalen, gömda under flera lager tapeter. Så mitt i allt fanns det så mycket magi.

Karl Fredrik Gustafsson hade helt enkelt hittat hem, på så många olika sätt i livet. När han nu har fått sitt eget tv-program hoppas han att tittarna får en stor dos inspiration.

Om du skulle kunna ge tittarna en bukett, hur hade den sett ut?

Annons

– Då skulle jag göra en vårig och försomrig bukett. Med syren, hägg, äppelgrenar och tulpaner. Jag blandar in lite vackra grenar av eukalyptus och sticker in någon rosmarinkvist. Kryddigt men klassiskt. Den ska spreta men vara underskön. Det är kontrasterna som gör det intressant - precis som i livet!

Ur programmet Karl Fredrik på Österlen.
Ur programmet Karl Fredrik på Österlen.Foto: TV4
Snabbt om Karl Fredrik Gustafsson

Karl Fredrik Gustafsson är 33 år gammal och bor tillsammans med sin partner Petter Kjellén, hunden Hamlet och katterna Leopold och JC på gården Eklaholm som ligger i byn Hagestad i Löderup, mellan Ystad och Simrishamn.

På Eklaholm driver paret sin stora butik med massor av växter, blommor och inredning. Karl Fredrik har under många år jobbat som florist, trädgårdsmästare och inredare och har haft norska kungahuset och Petter Stordalen bland kunderna och gjort arrangemangen till exempelvis Nobel fredspris.

Han har även synts i tv-programmet Mandelmanns gård och på måndag, den 25 maj, är det premiär för hans egna tv-program: Karl Fredrik på Österlen. Programmet sänds på TV4 klockan 20.00 och finns då också på TV4 Play och C More.

Ur Karl Fredrik på Österlen.
Ur Karl Fredrik på Österlen.Foto: TV4
Ur Karl Fredrik på Österlen. Karl Fredrik och Petter har ständigt projekt på gång.
Ur Karl Fredrik på Österlen. Karl Fredrik och Petter har ständigt projekt på gång.Foto: TV4
Ur Karl Fredrik på Österlen.
Ur Karl Fredrik på Österlen.Foto: TV4
Karl Fredriks favoriter:

Pioner och ranunkler: Vackra snittblommor som är jättefina i bukett, men som också håller i kruka. De är otroligt pompösa och härliga men samtidigt väldigt romantiska. Både pioner och ranunkler finns i många härliga färger.

Pelargoner: Pelargonen är så tålig och fungerar både inomhus och utomhus. Den trivs bra i kruka men även i plantering. Det finns dessutom så många olika arter av den så det går att nörda loss rejält, och det finns riktiga samlarobjekt.

Funkia: Finns med både stora och små blad, i både lila och grönt. Det är en fantastisk växt, tänk i en kruka på en piedestal! Utomhus är den fin när den lägger sig som ett täcke över marken. Ett tips är att använda den i buketter också, den blir otroligt vacker då.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons