Sport

Passerade säsongsmålet på några få veckor

Framför allt de centrala kontrollerna har lockat registreringar under Hittaut Hässleholms debutsäsong. Åtta kontroller har uppemot eller över 500 besök.
Foto: Foto: Stefan Sandström
Sport
Orientering Målet var att nå 700 deltagare under sin första säsong. Men efter första månaden har redan 1 200 personer letat kontroller. – Det är fantastiskt roligt att se hur många som är ute i naturen, säger Ludvig Hallabro från arrangerande Hässleholms OK.

För fyra veckor sedan släppte Hässleholms OK alla kontroller digitalt, och två veckor senare kom kartan i pappersform till alla kommunens hushåll. Mycket längre tid behövdes inte för att det där målet som sattes i höstas skulle vara passerat.

– Vi är en arbetsgrupp på nio personer och började för ganska precis ett år sedan genom att anmäla att vi var intresserade. I höstas planerade vi och såg på andra orter, och sett till hur många invånare vi har kändes 700 deltagare som ett bra mål som vi ändå skulle kunna nå upp till, säger Hallabro.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Årskorten ska rädda klubbarnas ekonomier

Så här lär det knappast se ut på svenska fotbollsläktare i vår. Ändå hoppas klubbarna att supportrarna ska köpa årskort. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Ingen vet om det blir publik på fotbollsläktarna 2021.
Ändå ska årskortsförsäljningen rädda klubbarnas ekonomier.
Hur går det ihop?
– Det är livsviktigt för oss, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Förra året drog de 16 herrallsvenska klubbarna in ungefär 400 miljoner kronor i publikintäkter tillsammans, vilket stod för 21 procent av klubbarnas gemensamma intäkter. Allsvenskan hade nästan exakt 2,2 miljoner åskådare i total publiksiffra 2019.

Men det var då. I år har restriktioner stoppat klubbarna från att släppa in mer än 50 personer i taget och då har klubbarna i stället valt att stänga helt.

Publiksiffran för säsongen 2020? 267.

Detta då 267 betalande själar dök upp i Falkenberg för att se laget besegra Djurgården med 3–2 den 1 november, efter att publiktaket tillfälligt höjts till 300 personer.

Det är allt.

Ändå har klubbarna som vanligtvis lever på publikintäkter ännu inte gått under. Anledningen är – utöver det statliga stödet och intäkter från tv-rättigheterna – årskorten, som såldes innan pandemin bröt ut. Kunderna har kunnat begära pengar tillbaka, men många har valt att avstå kompensation.

"Då är det över"

Om så många supportrar inte hade avstått kompensation?

– Då är det god natt, då är det över, konstaterade Hammarbys vd Henrik Kindlund krasst i "Bajenpodden" tidigare i år.

Rivalen Djurgårdens vd Henrik Berggren är inte lika dramatisk, men håller till viss del med.

– Det är en jätteviktig inkomstkälla som ligger tidigt på året, som normalt är bra för likviditeten. 88 procent valde att avstå kompensation hos oss. Man måste ha en väldig respekt för folks privatekonomier. Vi har otroligt många lojala supportrar, säger han till TT.

Men pandemin följer med oss in i 2021. Klubbkassorna krymper och behovet av årskortsförsäljning är stort – trots att det just nu är orealistiskt med fullsatta läktare när serien startar i april. Frånvaron av publik har dessutom en dominoeffekt och resulterar i lägre sponsor- och reklamintäkter.

Med tanke på att ingen vet hur publikläget ser ut 2021 är det viktigare än någonsin att sälja årskort. Trots att säljaren inte kan garantera en produkt till de som köper.

– Man får utgå från att det inte blir normalläge. Pandemi kanske det inte blir, men inte normalläge heller, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

– Det här (2020) blev ett år där man tyvärr inte kunde erbjuda fotboll, men förhoppningsvis tycker man att Elfsborg gör andra bra saker som är viktiga. Man får testa sin lojalitet och sitt hjärta. För oss blir det någonstans att vädja och argumentera för att vi gör bra saker ändå.

50 miljoner back

Klubbarna påverkas i olika hög grad av publikbortfallet.

Elfsborg drog in 13,5 miljoner kronor på publikintäkter 2019, att väga mot sponsorintäkterna på 28 miljoner kronor – en av de högsta siffrorna i landet. Europaspelande Malmö FF redovisar i sin årsredovisning i jämförelse 86 miljoner kronor i publikintäkter och 71 miljoner kronor i sponsorintäkter.

MFF:s prognos för 2020 är att de går back med 50 miljoner kronor.

– Mycket av den summan är både årskort och lösbiljetter, sedan också våra partners som också påverkas. För oss är det jätteviktigt att vi kan ha en del av de intäkterna även nästa år, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Omkring 70 procent av Malmö FF:s årskortsinnehavare avstod kompensation och klubben är en av de som redan har presenterat hur årskorten ska fungera nästa år. Planen är att erbjuda återbetalning vid tre tillfällen – fem matcher åt gången av de totalt 15 hemmamatcherna som arrangeras i allsvenskan – om man inte får en plats på grund av restriktioner. Östersund har en liknande plan.

Vaccin ökar hoppet

De flesta allsvenska klubbarna skissar fortfarande på sitt erbjudande. Djurgården är en av dem.

– Det är ganska krångligt, erkänner vd:n Henrik Berggren.

– Vi har en stabil ekonomi sedan ett antal år tillbaka och har en ganska lång uthållighet i det här. Men pengarna (från årskort) har varit väldigt centrala.

Klubbarna räknar med en minskning i årskortsförsäljningen, men sätter– som så många andra – hoppet till ett vaccin som kan öppna upp samhället.

– Signalerna kring vaccinet och det mönster som var i år, då smittan avtog närmare sommaren, gör att vi förhoppningsvis kan ha publik då, säger Niclas Carlnén.

Sista omgången i allsvenskan och superettan spelas i helgen.

Patrik Dokk/TT

Sport

Här är fem favoriter till att få Bragdguldet

Svensk-amerikanske friidrottsstjärnan Armand 'Mondo' Duplantis hoppade 6,15 meter i Rom i september. Det högsta stavhoppet någonsin utomhus. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Sport
Sport Klockan 13 i dag tillkännages vem som får Svenska Dagbladets guldmedalj – Bragdguldet.
Här är fem av favoriterna till att få tidningens prestigefyllda pris.

+ Armand Duplantis, friidrott

Med sina dubbla världsrekord i februari har "Mondo" tagit stavhoppet till en helt ny nivå och han är friidrottens nya fixstjärna, efter sprintern Usain Bolt.

Först flög 21-åringen över 6,17 i Polen och sedan – en vecka senare – 6,18 i Skottland. Duplantis slog dessutom till med det högsta hoppet utomhus (i stavhopp är ett världsrekord ett världsrekord oavsett om det sätts ute eller inne) någonsin med sitt 6,15-hopp i Rom i september.

+ Frida Karlsson, längdskidor

Efter en strulig säsongsinledning där Frida Karlsson fick tävlingsförbud på grund av hälsoskäl kom skidstjärnan tillbaka kanske ännu starkare. I Holmenkollens tremil stod 21-åringen för ett bragdartat lopp när hon körde i fatt den tidigare omöjliga Therese Johaug. Taktiskt och urstarkt lurade Karlsson bakom Johaug till sista backen där hon tog sig förbi och höll undan för norskan hela vägen in i mål.

+ Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Han har självklart funnits med i diskussionerna många gånger, men faktum är att Sveriges största fotbollsstjärna aldrig belönats med Bragdguldet. I år har 39-åringen återigen tystat eventuella tvivlare som trott att han har varit för gammal för en återkomst till Europas toppfotboll. Veterananfallaren öser in mål och har förvandlat sitt Milan från en sargad klubb till ett topplag i Serie A.

+ Linn Svahn, längdskidor

Att Sverige har världens bästa sprintlag på damsidan är ingen nyhet. Men att Linn Svahn, från ingenstans, skulle dominera på det sättet hon gjorde förra säsongen var en överraskning. Den frispråkiga 20-åringen tog hem sprintcupen efter tre individuella segrar och två i sprintstafett.

+ Henrik Harlaut, freeskiing

Henrik Harlaut blev historisk när han tog hem sin sjunde guldmedalj i big air-finalen i Aspen. Den 29-årige svensken är därmed den freeskiingåkare med flest medaljer någonsin i X-games.

FAKTA

Fakta: Tio senaste bragdguldmedaljörerna

2019: Tove Alexandersson, orientering

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

2010: Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)

Mer om priset:

Bragdguldet har delats ut sedan 1925 och anses av de flesta vara Sveriges finaste idrottspris.

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december. Klockan 13.00 tillkännages vem som får det.

SvD:s publisher Anna Careborg är ordförande i juryn och krönikören Anders Lindblad sekreterare.

Bland ledamöterna finns idrottsprofiler som Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Mats Sundin, Tomas Brolin och Agneta Andersson.

Sport

De tar padeln till Tyringe

Anders Hjärner, Peter Lundberg och Martin Rapp är personerna bakom Tyringe padelhall som ska byggas bakom Kurhotellet.
Foto: Robert Rolf
Sport
PADEL Trion Anders Hjärner, Peter Lundberg och Martin Rapp spelar padel i varierande omfattning, och nu gör de gemensam sak i att bygga en padelhall i Tyringe. Till sommaren är det meningen att tre inomhusbanor ska stå klara bakom Kurhotellet.

Intresset för padel bara växer och växer i hela landet, något som inte minst märks på byggandet av nya hallar och bokningsfrekvensen i de befintliga hallarna. I Hässleholm utökade padelhallen med två banor lagom till höstsäsongen drog igång, men trots det är det svårt att få tider på vardagskvällar och helger.

Med det i bakhuvudet och drömmen om att utveckla ett litet sportområde i anslutning till Kurhotellet så är trion Anders Hjärner, Peter Lundberg och Martin Rapp i startgroparna för att sätta spaden i marken för att bygga en padelhall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Drar igång – om testerna dyker upp

Michael Holmströms Vinslövs HK har haft nio bekräftade fall av covid-19 i truppen men nu är samtliga spelare friska igen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL Till helgen gör handbollsallsvenskan omstart – om coronasnabbtesterna hinner fram i tid. Nio spelare i Vinslövs HK har testat positivt för covid-19.
– Merparten har dock inte haft några symptom och vi har i princip hela laget tillbaka, säger Michael Holmström.

Lördagen den 14 november tvingades Vinslövs HK ställa in hemmamatchen mot Tyresö sedan en spelare i truppen bekräftats smittad av covid-19. Allsvenskan hade redan tidigare drabbats av flera fall och den 18 november tog Svenska Handbollförbundet beslutet att pausa serien månaden ut.

Under uppehållet har förbundet arbetat fram nya säkerhetsrutiner och dessa innebär bland annat att samtliga spelare och ledare ska testas för covid-19 inför varje match.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fulham skrällde mot Leicester

Ademola Lookman, till vänster, satte Fulhams 1–0-mål.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Tabellfyran och topplaget Leicester åkte på en överraskande 1–2-förlust hemma mot 17:e-placerade bottenlaget Fulham i Premier League-fotbollen.
PREMIUM

Fulhams Ademola Lookman spräckte nollan efter att ha mottagit en helt perfekt passning från André-Frank Zambo Anguissa. Lookman kom helt fri och kunde placera in bollen bakom Kasper Schmeichel i Leicestermålet.

Åtta minuter senare utökade Ivan Cavaleiro när Fulham fick en straff. Cavaleiro satte säkert bollen högt i högra hörnet och gjorde därmed sitt första mål för säsongen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Sport

Israelsson: Ta fram trollspöet och vifta lite

Kalmars Erik Israelsson jublar efter sitt 1–0-mål.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Trepoängare mot AIK ger ett grepp om kvalplatsen.
Nu väntar en ödesmatch mot Häcken – på hemmaplan.
– Det blir att ta fram trollspöet och vifta lite, säger målskytten Erik Israelsson efter 1-0-segern på Friends arena.
PREMIUM

Kalmar FF:s resultatrad på hemmaplan: en seger, fem oavgjorda och åtta förluster.

Dessutom bara elva gjorde mål framåt och hela 25 insläppta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Målkungen Nyman sänkte Hammarby

Norrköpings Christoffer Nyman jublar tillsammans med Sead Haksabanovic efter segermålet mot Hammarby på Tele 2 arena.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Missar lades till missar en misslyckad säsong.
I stället för Hammarby är det IFK Norrköping som jagar medalj och Europaspel in i det sista.
Blivande (?) skyttekungen Christoffer Nymans mål var matchens enda på Tele 2 arena.
– Kanske inte tre helt välförtjänta poäng om vi ska vara uppriktiga, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.
PREMIUM

Det finns förluster och förluster. Den här var riktigt tung. Spelmässigt, inte minst med tanke på motståndet, gjorde Hammarby en av höstens bättre matcher.

– I dag ville bollen inte in. Jävligt surt, men vi gör en bra match, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Helsingborgs ordförande avgår efter degraderingen

Krister Azelius, till höger, här vid presskonferensen i september 2019 när man presenterade Olof Mellberg som ny tränare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Helsingborgs IF åker ur fotbollsallsvenskan efter en tung säsong. Det stod klart efter att Kalmar FF besegrat AIK med 1–0 på bortaplan.
Nu meddelar HIF:s ordförande Krister Azelius att han lämnar sitt uppdrag i klubben.
PREMIUM

I ett uttalande på Helsingborgs hemsida berättar Azelius om sitt beslut.

"Jag har, som jag sagt till media, informerat valberedningen om att jag avgår som styrelseordförande vid degradering. Övriga styrelsen har också informerat valberedningen om att man ställer sina platser till förfogande."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL