GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Passerade säsongsmålet på några få veckor

Målet var att nå 700 deltagare under sin första säsong. Men efter första månaden har redan 1 200 personer letat kontroller. – Det är fantastiskt roligt att se hur många som är ute i naturen, säger Ludvig Hallabro från arrangerande Hässleholms OK.
Orientering • Publicerad 23 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Framför allt de centrala kontrollerna har lockat registreringar under Hittaut Hässleholms debutsäsong. Åtta kontroller har uppemot eller över 500 besök.
Framför allt de centrala kontrollerna har lockat registreringar under Hittaut Hässleholms debutsäsong. Åtta kontroller har uppemot eller över 500 besök.Foto: Foto: Stefan Sandström

För fyra veckor sedan släppte Hässleholms OK alla kontroller digitalt, och två veckor senare kom kartan i pappersform till alla kommunens hushåll. Mycket längre tid behövdes inte för att det där målet som sattes i höstas skulle vara passerat.

– Vi är en arbetsgrupp på nio personer och började för ganska precis ett år sedan genom att anmäla att vi var intresserade. I höstas planerade vi och såg på andra orter, och sett till hur många invånare vi har kändes 700 deltagare som ett bra mål som vi ändå skulle kunna nå upp till, säger Hallabro.

I Hässleholm har 1 200 deltagare registrerat mer än 33 300 kontroller. Men det är inte bara i Hässleholm som hittaut-konceptet haft en explosionsartad utveckling. Över hela landet registreras deltagarrekord, och sett till hela Sverige har 1,4 miljoner kontroller registrerats av nästan 54 000 deltagare.

Kartan kom hem till hushållen i kommunen för två helger sedan.
Kartan kom hem till hushållen i kommunen för två helger sedan.Foto: Foto: Stefan Sandström

En del kan säkert tillskrivas coronapandemin, då människor sökt andra sätt än de som de brukar för att motionera. Hur som helst var centralorganisationen inte beredd på tillströmningen, och under vissa helger har det varit problem med appen där funktionerna att se karta och registrera koder legat nere.

– De har haft problem tidigare säsonger också, så systemet uppgraderades och optimerades till i år. Men sedan kom corona och det enorma intresset att hitta ut. Så nu har de fått uppgradera det igen, säger Hallabro.

Föga förvånande så är det de mest centrala kontrollerna som hittats av flest deltagare. Kontrollerna utanför Madrix, Sparbanken Skåne och Norra Skåne har registrerats av flest, men faktum är att de åtta mest besökta kontrollerna alla har uppemot eller över 500 registreringar. På samma sätt är det knappast överraskande att det är en av kontrollerna som är längst bort – placerad på en vägbom på väg ut mot Horröd – som har minst antal besökare. Men den har likväl mer än 110 besökare under första månaden.

– Det kan mycket väl vara så att man registrerar några kontroller som man ser i centrum, tycker att det verkar kul, och sedan tar några till.

Ludvig Hallabro är glad att se att så många har hittat ut i naturen.
Ludvig Hallabro är glad att se att så många har hittat ut i naturen.Foto: Foto: Stefan Sandström

Hittills har 150 personer hittat fler än hälften av kontrollerna i och kring Hässleholm. 30 har tagit samtliga. Men dessa kan inte vara säkra på sin plats i resultatlistan, för ytterligare tre släpp med kontroller kommer att ske. Det första den 13 juni, och följande den 7 augusti respektive 13 september.

Varje släpp kommer att innehålla mellan tio och tjugo kontroller, men i övrigt är Hallabro förtegen för att inte avslöja för mycket.

– Det kommer vara inom Hässleholms kommun, och relativt nära till Hässleholm. Men mer information kommer senare, säger Hallabro.

Dessa extrasläpp finns inte med på den karta som skickats ut till hushållen och som också går att hämta på en rad platser, utan för dessa syns kontrollerna antingen i appen, eller via kartor som går att ladda ner från hemsidan när det är dags.

Det går att orientera med den prassliga kartan, eller med appens karta.
Det går att orientera med den prassliga kartan, eller med appens karta.Foto: Foto: Stefan Sandström

– Det fantastiska med hittaut är att det passar alla. Man kan gå med karta och kompass, använda appen, eller ha på sin gps när man letar, säger Hallabro.

Blir det en nästa säsong här också?

– Det är förhoppningen. Redan när vi startade det här var ett av målen att det skulle bli mer än ett år, säger Hallabro.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.