Utrikes

Oklarheter om Spaniens turistbeslut

Än ligger många stränder i Spanien öde. Arkivbild från La Caleta på Teneriffa.
Än ligger många stränder i Spanien öde. Arkivbild från La Caleta på Teneriffa.
Fotograf: Joan Mateu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanien öppnar för internationell turism i juli. Detaljerna om genomförandet är oklara. Men regeringskällor talar om att upprätta "säkra korridorer" för vissa länder.
PREMIUM

Landet är ett av de hårdast drabbade i coronapandemin, och öppnar nu sakta upp samhället som stängdes ned nästan helt den 14 mars.

Turismen, den största näringen som svarar för över tolv procent av bruttonationalprodukten, har lidit oerhört under viruskrisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Maduros rival berövas talmanspost i Venezuela

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Venezuelas högsta domstol har slagit fast att politikern Luis Parra, som kommit på kant med landets huvudsakliga opposition, är den rättmätige talmannen i nationalförsamlingen.

Utslaget kommer efter en lång och spänd strid mellan Parra och oppositionsledaren Juan Guaidó om posten.

Parra, som bröt med Guaidó efter att ha anklagats för korruption, svors in som talman i januari i en process som Guaidó beskrivit som en parlamentarisk kupp. Guaidó hindrades från att ta sig in i parlamentsbyggnaden vid tillfället och organiserade en annan omröstning där han svors in.

Posten är av särskild betydelse eftersom Guaidó utgår från den i sitt anspråk på att vara Venezuelas rättmätige president.

Nationalförsamlingen är det enda beslutande organ i Venezuela som kontrolleras av oppositionen. Parlamentet har dock fråntagits sin makt av en konstituerande församling, som liksom högsta domstolen är lojal med president Nicolás Maduros regering.

Luis Parra, ledamot i Venezuelas nationalförsamling, som brutit med oppositionsledaren Juan Guaidó. Arkivbild.
Luis Parra, ledamot i Venezuelas nationalförsamling, som brutit med oppositionsledaren Juan Guaidó. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT

Utrikes

Källor: Mest bidrag i återhämtningsförslaget

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals miljarder kronor ligger i potten när EU-kommissionen nu lägger fram sina planer på ekonomisk återhämtning efter coronakrisen.
En tuff strid är att vänta innan medlemsländerna kan enas. I ett första läckt förslag blir den största delen i form av bidrag.

Klockan 13.30 på onsdagseftermiddagen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägga fram sina planer i en extrainsatt session i EU-parlamentet.

Det handlar dels om ett "återhämtningsinitiativ" – en fond med lån eller bidrag eller både och för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapandemin.

Och dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021_2027, som medlemsländerna redan stridit om under två års tid.

Enligt läckta uppgifter som nyhetsbyrån Reuters publicerar på förmiddagen kommer förslaget från EU-kommissionen gällande återhämtningspaketet att innehålla 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder euro i lån.

Tysk-fransk plan

Medlemsländernas EU-ministrar fick viss information om planerna när de höll ett webbmöte i tisdags. Men några detaljer gavs inte då.

– De har inte sagt något om beloppen och heller inte om var de kommer att lägga sig när det gäller långtidsbudgeten. Jag har förstått på dem som har följt det här att Ursula von der Leyen har hållit det här mycket tätt intill sig själv och sina allra närmaste medarbetare, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Tyskland räknar emellertid med att återhämtningsförslaget kommer att ligga nära det inspel som landet gjorde tillsammans med Frankrike för en dryg vecka sedan om att lägga motsvarande 5 300 miljarder svenska kronor i en fond med rena bidrag.

– Jag tror starkt att det tysk-franska förslaget har inspirerat kommissionen för det överbryggar väldigt olika intressen i EU, sade EU-minister Michael Roth till tyska journalister i tisdags.

Inga gåvor?

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har varit betydligt mer skeptiska, framför allt till bidragstanken.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, säger Hans Dahlgren.

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemsländerna ska försöka enas. Vilka bitar som Sverige kan tänka sig att rucka på vill EU-ministern ännu inte avslöja.

– För att det ska bli någonting över huvud taget så måste de europeiska länderna komma överens. Då måste vi ha en kompromiss. Men hur vi ska kompromissa om det tänker jag inte säga nu, säger Hans Dahlgren.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Budget och återhämtning

EU-kommissionen ska på onsdagen presentera sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter. Stödet väntas ligga på minst 500 miljarder euro, även om EU-parlamentet krävt ända upp till 2 000 miljarder. Ett stort tvisteämne är hur mycket som ska vara rena bidrag och hur mycket som ska ges i lån och i så fall enligt vilka villkor.

Samtidigt väntar ett reviderat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027. Kommissionens gamla förslag motsvarar 1,13 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI). Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike har hittills sagt nej till förslaget och krävt att det måste räcka med 1,0 procent.

Utrikes

Irans president ber parlamentet samarbeta

Irans president Hassan Rohani under sitt tal i parlamentet i Teheran på onsdagen.
Irans president Hassan Rohani under sitt tal i parlamentet i Teheran på onsdagen.
Fotograf: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Irans president Hassan Rohani uppmanar landets parlament att samarbeta med regeringen. Maningen kom i ett tal vid öppnandet av parlamentets nya arbetsår. Rohani är pressad av ett starkare konservativt motstånd.

– Jag hoppas att vi under det år som återstår för denna regering kommer att kunna samarbeta och arbeta tillsammans, sade Rohani.

Iran väntas hålla presidentval våren 2021.

Parlamentets öppnande sker i ett läge där landets ekonomi, som drabbats hårt av coronakrisen, gradvis öppnas upp igen. Men kampen mot viruset är långt ifrån över, vilket visade sig med tydlighet i kammaren där ledamöterna satt med en tom stols avstånd till varandra. Flera av dem bar munskydd och fick sin kroppstemperatur kontrollerad innan de gick in i parlamentsbyggnaden, rapporterar iranska medier.

Rohani försvarade sin regerings handlande, som kritiserats av de konservativa och ultrakonservativa politiker som vann majoritet i kammaren i valet i februari, där knappt 43 procent av väljarna deltog enligt officiella siffror.

Kärnenergiavtalet som slöts med flera stormakter 2015 väckte förhoppningar om en ljusare ekonomisk situation i Iran. Men de kom på skam då USA:s president Donald Trump 2018 lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.

I sitt tal anklagade Rohani på nytt USA för att bedriva "psykologisk krigföring" och ägna sig åt "ekonomisk och medicinsk terrorism". Men han tillade att Iran lyckats stå upp mot "fienden".

Presidenten hyllade även sin regerings hantering av coronapandemin och hävdade att Iran är ett av de länder som med framgång bekämpat viruset.

Iran har registrerat omkring 140 000 fall av coronasmitta och drygt 7 500 dödsfall enligt officiella siffror.

Ledamöter i Irans parlament håller avstånd till varandra under öppnandet av den nya mandatperioden på onsdagen.
Ledamöter i Irans parlament håller avstånd till varandra under öppnandet av den nya mandatperioden på onsdagen.
Fotograf: Vahid Salemi

Utrikes

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/AP/TT
Utrikes
Utrikes Skandalen kring rådgivaren Dominic Cummings omstridda resa i strid mot virusriktlinjerna fortsätter att göra avtryck i den brittiska politiken. Stödet för premiärminister Boris Johnson minskar och snart väntar en utfrågning i underhuset.

Släpp det och gå vidare. Det är budskapet från bostadsminister Robert Jenrick när han frågas ut om turerna kring Dominic Cummings i BBC.

– Det finns mycket annat som vi måste fokusera på nu, som viruset och ekonomin, säger han.

Men många britter har svårt att glömma den inflytelserika rådgivarens 40 mil långa resa, som skedde bara några dagar efter det att den brittiska regeringen stängt ned stora delar av samhället och människor uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet. Människor som gått miste om ett sista farväl av en kär familjemedlem eller som tagit hand om sina barn trots att de själva varit sjuka har vittnat om en gnagande känsla av att reglerna inte gäller alla.

Ingen ursäkt

Premiärminister Boris Johnson står dock vid sin främste rådgivares sida och hävdar att han agerat förnuftigt och lagenligt. Cummings har motiverat resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham. Han menar att han inte brutit mot riktlinjerna, vägrar be om ursäkt och tycks fast besluten om att stanna på sin post.

Nu står dock Johnson inför växande missnöje även inom det egna partiet. Ett 30-tal parlamentsledamöter från Konservativa partiet kräver öppet att Cummings ska avgå och flera har berättat om hundratals ilskna meddelanden från väljare i sina valkretsar. I tisdags avgick också en biträdande minister i protest.

Och i en ny mätning från Yougov/Times har gapet mellan Konservativa partiet och oppositionspartiet Labour minskat med 9 procentenheter på en vecka – det största fallet för "Tories" på ett decennium. Stödet för Konservativa partiet har backat från 48 till 44 procent medan Labour har gått från 33 till 38 procent.

I en annan Yougovmätning uppger 71 procent av de svarande att de anser att Cummings bröt mot virusreglerna och 59 procent vill att han avgår.

Frågas ut

Senare under onsdagen ställs Boris Johnson inför ett särskilt utskott i underhuset (Commons Liaison Committee), som är det enda utskottet som har rätt att fråga ut landets premiärminister. Det är första gången som Johnson ställs inför utskottet. Han kommer att grillas om regeringens hantering av coronapandemin samt förstås om Cummings.

sker på videolänk och inleds klockan 17 svensk tid. Den väntas pågå i över en timme.

Sofia Eriksson/TT

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Fotograf: Matt Dunham

FAKTA

Fakta: Hjärnan bakom Boris Johnson

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har 48-årige Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.

Han är född och uppvuxen i Durham. Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag.

2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister.

Cummings var l chef över den officiella brexitkampanjen 2016 och när Boris Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister blev Cummings en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna.

Utrikes

Redan 50 grader i Indien

Mahouter (elefantskötare) svalkar sig tillsammans med sitt djur i staden Jammu på tisdagen.
Mahouter (elefantskötare) svalkar sig tillsammans med sitt djur i staden Jammu på tisdagen.
Fotograf: Channi Anand/AP/TT
Utrikes
Utrikes Våren är het i Indien i år, med temperaturer som på något håll redan nått 50-strecket.

Delhi-området genomlevde i tisdags sin varmaste majdag på 18 år, med en högstanotering på 47,6 grader. Och ännu värre är det i den nordvästliga delstaten Rajastan, där 50 grader uppmättes i staden Churu.

Rajastan brukar förekomma i dylika sammanhang. Förra året var temperaturen uppe i 50,6 grader i Churu i början av juni. Det är snubblande nära Indiens värmerekord, som lyder 51 grader, uppmätt i Phalodi i Rajastan i maj 2016.

Värmeböljan drabbar också i första hand delstaterna Punjab, Haryana och Uttar Pradesh. Samtidigt är det vilt väder av en annan art i landets nordöstra hörn, där delstaterna Assam och Meghalaya drabbats av översvämningar och regnet bara fortsätter.

Än så länge har vädret inte fått så allvarliga konsekvenser, men Indien lider av de klimatförändringar som användningen av fossila bränslen eldar på.

Enligt regeringen skylls 3 500 dödsfall sedan 2015 på värmeböljor. Det kanske låter lite i ett land med över 1,3 miljarder människor, men stora delar av befolkningen påverkas när exempelvis vattnet sinar. I niomiljonersstaden Chennai (tidigare Madras) tog färskvattnet i stort sett slut sommaren 2019.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Dansk robot kan föra in provstickan i halsen

Det här momentet i virustestningen bör enligt danska forskare i framtiden kunna utföras av en robotarm. Arkivbild.
Det här momentet i virustestningen bör enligt danska forskare i framtiden kunna utföras av en robotarm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra testning för coronaviruset. Därmed skulle den personalkrävande uppgiften att pilla med provsticka i gapande munnar kunna bortrationaliseras.

Förhoppningen är att den nya robotarmen ska kunna tas i bruk redan i sommar.

– Roboten gör att sjukvårdspersonal kan slippa utsättas för smittorisk medan de provtar. Samtidigt garanterar den också att testningen går till på samma sätt varje gång, säger professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu vid Syddansk universitet till nyhetsbyrån Ritzau.

Forskargruppen säger sig vara först i världen med att ha utvecklat en helautomatisk robot för själva testningen.

Utöver de tekniska utmaningarna har forskarna försökt ta fasta på människors skepsis mot sjukvårdsrobotar. Många föredrar att det är en människa som för in testpinnen, men enligt professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu, som själv blivit testad av roboten, är det ingen obehaglig upplevelse.

– Jag var överraskad över hur mjukt roboten förmådde att pricka in testpinnen i den punkt i halsen som den ska träffa, säger han.

Nu ska metoden finslipas och få myndigheternas godkännande för användning som medicinteknisk utrustning. Nästa steg blir att försöka lansera den på världsmarknaden via det nybildade bolaget Lifeline Robotics.

– Det här är en världssensation. Ingen annan har lyckats bygga en robotarm som kan covidtesta människor så säkert och så snabbt, säger bolagets vd Søren Stig.

Utrikes

Venezuela anklagas för falska coronatal

Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Fotograf: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Venezuelas officiella siffror över smittade och avlidna i coronapandemin är med största sannolikhet falska. Det säger människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) och Johns Hopkins-universitetet i USA i ett gemensamt uttalande.

HRW och universitetet tror att den verkliga siffran kan vara tusenfalt högre än vad som uppges.

– Vi anser att datan, statistiken vi får från den venezuelanska regeringen, (president Nicolás) Maduros statistik, är helt absurd och inte trovärdig, säger HRW:s Amerikaansvarige Jose Miguel Vivanco.

Venezuela, med 30 miljoner invånare, har rapporterat in 10 avlidna i coronarelaterade sjukdomar och 1 121 fall av smittade.

Att så få fall skulle förekomma i ett land där sjukvårdssystemet enligt Kathleen Page vid Johns Hopkins "håller på att falla samman" är inte troligt.

– En av de läkare i landet jag pratat med sade att de var tvungna att tvätta händerna i vattnet som kom från luftkonditioneringen, säger hon.

Page tror att den verkliga siffran över döda i covid-19 i Venezuela kan vara minst 30 000 och antalet smittade runt 300 000, och lägger till att det är en "konservativ uppskattning".

HRW vlll nu att FN agerar i frågan.

– Vi uppmanar generalsekreterare António Guterres och humanitära chefen Mark Lowcock att ta sig an detta extremt oroande humanitära läge i Venezuela, säger Louis Charbonneau, som ansvarar för FN-frågor hos organisationen.

Utrikes

Tårgas mot demonstranter i oroligt Hongkong

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya protester har brutit ut i Hongkong, där ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång debatteras.
Kravallpolis har slagit en ring runt parlamentsbyggnaden och försöker skingra demonstranter med tårgas.

Gatubilden i centrala Hongkong präglas under onsdagen av tusentals poliser, som övervakar alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Myndigheterna har satt upp en två meter hög, vattenfylld barriär kring det lokala parlamentet, som i dag debatterar ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använder polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

– Det är i praktiken som ett utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.

– De styrande måste förstå att människor är förbannade.

Ska förbjuda separatism

Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt lagförslaget. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Förslaget har tidigare utlöst slagsmål i parlamentet, där bara en del av politikerna utses genom allmänna val vilket hindrat prodemokratiska ledamöter från att nå majoritet.

De har dock kunnat förhala processen. Men efter en tredje debatt i kammaren om lagen, planerad att ske nästa vecka, väntas lagen kunna röstas igenom.

Den prodemokratiska rörelsen ser lagen som ytterligare ett sätt för Peking att begränsa de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Säkerhetslagar oroar

Många är särskilt oroliga över att centralstyret samtidigt planerar att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. En följd kan bli att kinesisk säkerhetstjänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnandet från Storbritannien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam hävdar att lagarna inte kommer att inkräkta på hongkongbornas friheter. Men Peking har ännu inte lagt fram de exakta ordalydelserna i lagarna, som man utarbetar över huvudet på Hongkong.

Planerna på att tvinga igenom lagstiftningen utlöste i söndags de första mer omfattande oroligheterna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter – händelser som väckt minnen från de ofta våldsamma protester som skakade staden under stora delar av 2019.

Trump hotar med "någonting"

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA följer utvecklingen i Hongkong. Han ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, men betonade att "någonting" kommer att ske.

– Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ämne för dagens parlamentsdebatt.

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

Under 2015 försvann en grupp bokförläggare med bas i Hongkong på olika sätt, däribland den svenske medborgaren Gui Minhai. De dök senare upp i Kina, där de anklagades för brott som de erkände i statlig tv. De tros ha blivit kidnappade och tvingade till detta.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

NÄSTA ARTIKEL