Utrikes

Talibaner avbryter strider under id al-fitr

Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Talibanerna i Afghanistan utropar ett tre dagar långt eldupphör under id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan.

President Ashraf Ghani välkomnar beskedet, som kommer oväntat efter månader av intensifierade strider mellan fundamentaliströrelsen och regeringssoldater.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Venezuela anklagas för falska coronatal

Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Fotograf: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Venezuelas officiella siffror över smittade och avlidna i coronapandemin är med största sannolikhet falska. Det säger människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) och Johns Hopkins-universitetet i USA i ett gemensamt uttalande.

HRW och universitetet tror att den verkliga siffran kan vara tusenfalt högre än vad som uppges.

– Vi anser att datan, statistiken vi får från den venezuelanska regeringen, (president Nicolás) Maduros statistik, är helt absurd och inte trovärdig, säger HRW:s Amerikaansvarige Jose Miguel Vivanco.

Venezuela, med 30 miljoner invånare, har rapporterat in 10 avlidna i coronarelaterade sjukdomar och 1 121 fall av smittade.

Att så få fall skulle förekomma i ett land där sjukvårdssystemet enligt Kathleen Page vid Johns Hopkins "håller på att falla samman" är inte troligt.

– En av de läkare i landet jag pratat med sade att de var tvungna att tvätta händerna i vattnet som kom från luftkonditioneringen, säger hon.

Page tror att den verkliga siffran över döda i covid-19 i Venezuela kan vara minst 30 000 och antalet smittade runt 300 000, och lägger till att det är en "konservativ uppskattning".

HRW vlll nu att FN agerar i frågan.

– Vi uppmanar generalsekreterare António Guterres och humanitära chefen Mark Lowcock att ta sig an detta extremt oroande humanitära läge i Venezuela, säger Louis Charbonneau, som ansvarar för FN-frågor hos organisationen.

Utrikes

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att frågas ut av parlamentsledamöter senare under onsdagen. De väntas ställa frågor kring hur regeringen har hanterat coronapandemin – samt om Johnsons rådgivare Dominic Cummings omstridda resa i strid med virusriktlinjerna.

Frågestunden, som sker på videolänk och inleds klockan 17.30, svensk tid, kommer att skötas av ett särskilt utskott i underhuset (Commons Liaison Committee), som är det enda som har rätt att fråga ut premiärministern. Det är första gången som Johnson ställs inför utskottet sedan han blev premiärminister.

Ett 30-tal parlamentsledamöter från Johnsons eget konservativa parti har ställt sig bakom kraven på att Cummings ska avgå – men han har fortsatt premiärministerns stöd. Cummings har motiverat den omkring 40 mil långa resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham.

Utrikes

Tårgas mot demonstranter i oroligt Hongkong

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya protester har brutit ut i Hongkong, där ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång debatteras.
Kravallpolis har slagit en ring runt parlamentsbyggnaden och försöker skingra demonstranter med tårgas.

Gatubilden i centrala Hongkong präglas under onsdagen av tusentals poliser, som övervakar alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Myndigheterna har satt upp en två meter hög, vattenfylld barriär kring det lokala parlamentet, som i dag debatterar ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använder polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

– Det är i praktiken som ett utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.

– De styrande måste förstå att människor är förbannade.

Ska förbjuda separatism

Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt lagförslaget. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Förslaget har tidigare utlöst slagsmål i parlamentet, där bara en del av politikerna utses genom allmänna val vilket hindrat prodemokratiska ledamöter från att nå majoritet.

De har dock kunnat förhala processen. Men efter en tredje debatt i kammaren om lagen, planerad att ske nästa vecka, väntas lagen kunna röstas igenom.

Den prodemokratiska rörelsen ser lagen som ytterligare ett sätt för Peking att begränsa de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Säkerhetslagar oroar

Många är särskilt oroliga över att centralstyret samtidigt planerar att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. En följd kan bli att kinesisk säkerhetstjänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnandet från Storbritannien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam hävdar att lagarna inte kommer att inkräkta på hongkongbornas friheter. Men Peking har ännu inte lagt fram de exakta ordalydelserna i lagarna, som man utarbetar över huvudet på Hongkong.

Planerna på att tvinga igenom lagstiftningen utlöste i söndags de första mer omfattande oroligheterna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter – händelser som väckt minnen från de ofta våldsamma protester som skakade staden under stora delar av 2019.

Trump hotar med "någonting"

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA följer utvecklingen i Hongkong. Han ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, men betonade att "någonting" kommer att ske.

– Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ämne för dagens parlamentsdebatt.

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

Under 2015 försvann en grupp bokförläggare med bas i Hongkong på olika sätt, däribland den svenske medborgaren Gui Minhai. De dök senare upp i Kina, där de anklagades för brott som de erkände i statlig tv. De tros ha blivit kidnappade och tvingade till detta.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Utrikes

Vädret kan hejda USA:s återkomst i rymden

Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Fotograf: David J Phillip/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio långa år tar USA i dag åter steget ut i rymden. Om inte lynnigt väder över Atlanten ställer till det.

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen ska ordningen – med amerikanska ögon – återställas.

Klockan 22.33 svensk tid lämnar en Falcon-raket från företaget Space X startplattan på Kennedy Space Center i Florida, med astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley ombord. De ska ersätta bland andra den nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir på Internationella rymdstationen (ISS).

Sista provresa

Uppskjutningen sker från startplatta 39A – en legendarisk plats, som använts av såväl Apollo-raketer som rymdfärjor.

– Efter att ha stått här och rostat i den saltstänkta luften kommer plattan nu till användning igen, tack vare vårt partnerskap med Space X, säger chefen för Kennedy Space Center, Bob Cabana, rapporterar Nasas blogg.

Det privatägda företaget Space X har skrivit kontrakt med rymdstyrelsen Nasa om att sköta persontransporter till och från ISS, och ska få ungefär 55 miljoner dollar per resa. Tidigare har USA:s astronauter, däribland Jessica Meir, fått åka med Rysslands ålderstigna Sojuz-raketer, till prislappar på upp till 86 miljoner dollar per "biljett".

Formellt är dock onsdagens tur en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång, och kallas därför demo-2. I demo-1 skickades dockan Ripley – döpt efter Sigourney Weavers rollfigur i "Alien"-filmerna – upp till ISS förra året.

Trump på plats

Men som vanligt med raketuppskjutningar är vädret en stor osäkerhetsfaktor. Och i ännu högre grad med astronauter inblandade, eftersom förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp.

Chansen till start är 60 procent, skriver Space X på Twitter , ackompanjerat av bilder på den uppställda raketen. Space X-chefen Elon Musk, även känd som vd på Tesla, tillägger att "genomgången av Atlanten-vädret i morgon bitti (onsdag eftermiddag svensk tid) avgör om det blir av".

Om det inte blir något klartecken får USA:s president Donald Trump och övriga tillresta åskådare – som i och för sig är väldigt få i dessa coronatider – ge sig till tåls till helgen.

Henrik Samuelsson/TT

Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Fotograf: Bill Ingalls/AP/TT

FAKTA

Fakta: Nystart för USA i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Denna veckas resa innebär att de två astronauterna skjuts i väg och accelereras upp till en hastighet av 27 000 kilometer i timmen, för att deras kapsel ska hinna ifatt ISS. Inom ett dygn ansluter kapseln Crew Dragon till rymdstationen.

Därmed kommer ISS-besättningen upp i fem personer; amerikanen Chris Cassidy samt ryssarna Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner, som varit där sedan i april, plus de nya Bob Behnken och Doug Hurley.

Men kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, däribland Chris Cassidy på sin hemresa, väntas även i fortsättningen få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

Utrikes

Vädret kan hejda USA:s återkomst i rymden

Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Fotograf: David J Phillip/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio långa år tar USA i dag åter steget ut i rymden. Om inte lynnigt väder över Atlanten ställer till det.
PREMIUM

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen ska ordningen – med amerikanska ögon – återställas.

Klockan 22.33 svensk tid lämnar en Falcon-raket från företaget Space X startplattan på Kennedy Space Center i Florida, med astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley ombord. De ska ersätta bland andra den nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir på Internationella rymdstationen (ISS).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Man i Tyskland körde in i folksamling

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En man i södra Tyskland körde på tisdagen med sin bil in i en mindre folksamling, skriver tyska medier.

Den 43-årige mannen uppges genom dådet ha velat skada sin 23-åriga flickvän, och handlingen ses inte som en terrorattack.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Poliser sparkas efter uppmärksammat dödsfall

Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Fotograf: Carlos Gonzalez/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky.
Nu har de fyra poliserna fått sparken och fallet utreds av FBI.
"Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom", kommenterar borgmästaren Jacob Frey.
PREMIUM

En video filmad i måndags visar hur en vit polis med knäet sätter sig på en svart mans nacke. Mannen ligger på gatan och hörs klaga på att han inte kan andas, men varken den misshandlande polisen eller hans tre kolleger lyssnar på hans vädjan.

När de sedan beordrar honom att resa sig ligger han kvar, oförmögen att röra sig. Senare samma dag avled mannen, som heter George Floyd, i Minneapolis i den amerikanska delstaten Minnesota.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Blir Bidens mardrömsvår ett mardrömsår?

Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.
Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inställda kampanjmöten, anklagelser om sexuella trakasserier och så ett rejält magplask i en radiointervju. Det har varit en knackig vår för Joe Biden, som av allt att döma blir Demokraternas kandidat i presidentvalet i USA.
Hösten lär bli än tuffare.
PREMIUM

– Om du har problem med att bestämma dig för om du ska rösta på mig eller Trump så är du inte svart.

Joe Bidens uttalande häromdagen i den inflytelserika radioshowen The Breakfast Club lät minst sagt okänsligt i mångas öron.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL