Inrikes

Nära 4 000 personer döda i covid-19 i Sverige

Totalt 3 992 personer har avlidit i Sverige med bekräftad covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Arkivbild.
Totalt 3 992 personer har avlidit i Sverige med bekräftad covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Totalt har nu 3 992 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Det innebär att ytterligare 67 dödsfall i sjukdomen har registrerats det senaste dygnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven om protesterna: Hitta andra sätt

Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Tre ordningsvakter skadades lindrigt och flera poliser får stöd efter den antirasistiska demonstrationen i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) förstår människors frustration, men betonar att det fortfarande pågår en pandemi.
– Hitta andra sätt att samlas, säger Löfven.

Bakgrunden till onsdagens protest i Stockholm är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande, en händelse som väckt reaktioner världen över.

Stefan Löfven säger att han förstår att människor vill ge uttryck och att det finns mycket känslor i det här, men tillägger:

– Vi är samtidigt inne i en pandemi som har krävt över 4 000 människors liv. När vi nu funderar på hur vi ska göra tillvaron lättare för människor så tycker jag att vi alla har en skyldighet att fundera: Är det här det rätta att göra nu?, säger Löfven på en pressträff.

Demonstrera, men gör det på andra sätt, är budskapet från statsministern.

– Hitta en form som inte riskerar ökad smittspridning, säger han.

Pågår utredningar

Tre ordningsvakter fick lindriga skador under demonstrationen. Flera poliser som varit med om utsatta situationer får nu psykosocialt stöd. Ingen har dock skadats allvarligt, uppger biträdande kommenderingschef Carolina Passikivi för TT.

Psykosocialt stöd ges bland annat till de som medverkade vid tillfället där en kvinnlig polis gick ner på knä med demonstranterna.

– Den var väldigt speciell händelse som är väldigt oklar fortfarande. Det böljade från starkt hot och ett utsatt läge till lugnare scener och en helt kontrollerad situation, säger Passikivi.

Polisen har upprättat tre utredningar gällande icke tillståndsgiven demonstration som nu utreds. Flera utredningar gällande våldsamt upplopp pågår också och man tittar bland annat igenom drönarbilder.

Ny demonstration

På torsdagskvällen hålls ytterligare en demonstration, då i Malmö. Under eftermiddagen fick arrangören tillstånd att hålla den på Ribersborgsstranden och närmare 3 000 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook.

Carolina Passikivi betonar att man måste skydda den grundlaggskyddande rättigheten att demonstrera trots rådande pandemi och att ett stort ansvar ligger på personerna som deltar att se till att restriktionerna inte bryts.

– Vi gör allt för att underlätta genomförandet av sådana här manifestationer och har största respekt för frustrationen över den här händelsen (George Floyds död) och behovet av att uttrycka opinion i samband med det. Svensk polis står för allas lika värde och tar avstånd från övervåld, men vi är inte vaccinerade från rasism och måste hela tiden jobba med vår egen kultur, säger Passikivi.

Väckt kritik

Flera politiker har kritiserat demonstranterna, bland andra tidigare socialministern Annika Strandhäll (S). Hon blev själv vittne till konfrontationer mellan polis och demonstranter.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.

Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Inrikes

Tusentals intresserade av Malmödemonstration

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I går var det Stockholm – i kväll hålls en ny antirasistisk demonstration i Malmö.
Över 3 000 personer har anmält sitt intresse för att delta.
– Vi har möjligheten att upplösa demonstrationen, säger polisens presstalesperson.

Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

Oroligt i Stockholm

Även i Sverige vill många stötta Black lives matter-rörelsen, men under onsdagen utbröt oroligheter efter att polisen upplöste demonstrationen i Stockholm – på grund av coronarestriktionerna som inte tillåter folksamlingar över 50 personer.

Trots det har arrangören i Malmö fått tillstånd om att hålla en demonstration på Ribersborgsstranden.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Över 3 000 personer hade under sen eftermiddag anmält sitt intresse för demonstrationen på Facebook. En av arrangörerna, som uppmanar deltagarna att bära munskydd samt att hålla avstånd, skriver i ett inlägg att man kommer ha ordnat med 50 platser markerade för deltagare.

Omöjligt i centrala Malmö

Polisen är nöjd med att demonstrationen kommer att hållas på ett stort och öppet grönområde.

– Det hade varit omöjligt att genomföra den i centrala Malmö. Vi är nöjda med platsen. Man måste ha stor respekt för coronasituationen, men samtidigt måste vi värna yttrandefriheten och den står vi bakom till 100 procent. Det är en balansgång för oss alla att gå, säger Westford.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Inrikes

Man död i arbetsplatsolycka i Nyköping

Mannen fördes med ambulans till sjukhus men avled senare. Arkivbild.
Mannen fördes med ambulans till sjukhus men avled senare. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har omkommit i en arbetsplatsolycka på en industriarbetsplats i Nyköping, enligt polisen. Händelsen inträffade vid 13-tiden på torsdagen.

– Det kom ett larm om en man som hade drabbats av klämskador i en maskin. Ambulans och räddningstjänst larmades dit, och så även vi. Personen fördes med ambulans till sjukhus där han tyvärr avled, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

– Vi har spärrat av för teknisk undersökning och vi kommer att prata med vittnen under utredningen, säger Öberg.

Inrikes

Fritt fram för Sverigeresor i sommar

Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) vid regeringens pressträff om ändringar i reserestriktionerna.
Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) vid regeringens pressträff om ändringar i reserestriktionerna.
Fotograf: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Från och med den 13 juni blir det fritt fram för resor inom Sverige för den som är symtomfri. Det beskedet lämnar statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens. Men budskapet är samtidigt att faran inte är över.

Anledningen till att restriktionerna nu ändras är enligt Löfven att pandemisituationen i Sverige har förbättrats.

– De senaste veckorna har antalet människor som vårdas på sjukhus och som intensivvårdas minskat, säger han och fortsätter:

– Det innebär att Sverige är på väg in i ett bättre läge.

Coronapandemin har begränsat svenskarnas rörlighet inte bara i världen utan också inom landet. I början av pandemin avrådde myndigheterna från icke nödvändiga resor för att minska smittspridningen i landet.

Sedan i maj gäller att resor som motsvarar max två timmar med bil från hemorten får göras under vissa förutsättningar. Rekommendationen har dock varit att tänka igenom om en resa inom Sverige alls är nödvändig.

– Svenska folket kommer minnas den här våren som en prövningens tid, säger Stefan Löfven.

Men i takt med att sommaren närmat sig har önskemål om ökad rörlighet, åtminstone inom Sverige, växt sig allt starkare både från den hårt pressade besöksnäringen och semestersugna svenskar. Och nu kommer alltså det efterlängtade beskedet från regeringen.

Fortsatt besöksförbud

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) inskärper att de hävda reserestriktionerna inte innebär att pandemin är över i Sverige.

– Även om vissa restriktioner nu lyfts innebär det absolut inte att livet återgår till det normala, säger hon.

– Viktiga restriktioner kommer att ligga fast, till exempel besöksförbudet på äldreboenden.

Även om det finns tecken på att pandemin mattas av på vissa ställen betyder det inte att vi kan slappna av, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Folkhälsomyndigheten bedömer att inrikes resor som genomförs av symtomfria personer kan tillåtas om man tar tydligt ansvar och håller avstånd, säger Hallengren.

– Ni som ger er ut och reser behöver ta ansvar. Trängsel är inte acceptabelt, säger hon vidare.

Risktagande

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson trycker på vikten av att fortsätta att hålla avstånd för att minska risken för smittspridning.

– Ett ökat resande får inte innebära att man släpper på den sociala och fysiska distanseringen, säger han.

Johan Carlson ser en risk, om än hanterbar, med att nu släppa på reserestriktionerna.

– Det finns ett visst risktagande här, det är jag helt medveten om. Men man är väldigt tydlig med att resande går att genomföra där distanseringen ska ligga kvar. Då tror jag inte att resande i sig kan innebära påtagliga risker.

Sammantaget behöver inte risknivån bli högre, säger han.

– Men vi måste vara tydliga med att säga att faran inte är över.

Inrikes

Gotland hoppas på turister – skickar hem sjuka

Så här långt har uteserveringarna i Visby varit relativt tomma.
Så här långt har uteserveringarna i Visby varit relativt tomma.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Gotlands näringsliv drar en lättnadens suck efter regeringens besked om inrikes resor. Men sjukvården oroas för vad konsekvenserna kan bli.

Gotland har runt 60 000 året runt-boende, men befolkningen dubblas under sommarmånaderna. En vanlig sommar är det inte tal om i år, men när det nu släppts på reserestriktionerna kan företagen hoppas på intäkter i sommar.

– Det känns otroligt bra att få ett besked, så att vi kan börja jobba efter det. Det känns jättepositivt och lovande, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.

Normalt sätt omsätter bolaget knappt sju miljoner om året, och hittills har omsättningen rasat med 98 procent.

Men i och med dagens besked hoppas Wallenström på att siffrorna kan se betydligt bättre ut.

– Nu ser vi att det finns en säsong, och att vi har en extremt bra produkt i det läge vi är i, säger han.

"Ingen vanlig sommar"

Även Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, är nöjd med nyheten.

– Det är ett välkommet besked för näringslivet på Gotland, men vi är också väl insatta i vilket ansvar det kräver av oss. Lättnaderna kommer med ålägganden om att ta ansvar, bland annat genom stort utrymme mellan bord och i köer för att fortsätta hålla avstånd, säger hon.

TT: Hur många turister räknar ni med i sommar?

– Vi har förstått sedan en tid tillbaka att detta inte blir en vanlig sommar. Men vi hoppas att det kan komma i gång i juli och augusti, och kanske även i september. Vi kanske kommer upp i 50-70 procent mot normalt under de här månaderna.

Ansträngt läge

Vårdförbundets ordförande på ön, Viktoria Vahlgren, säger att hon litar på myndighetens analyser.

– Vi får ha tilltro till det som sägs om att det blir begränsningar ifall fallen ökar. Jag hoppas att det finns en bra och tydlig plan för vad som händer om smittan sprids på Gotland, och att man då snabbt sätter in åtgärder.

TT: Hur påverkar nyheten era medlemmar?

– Det är alltid ett ansträngt läge på sommaren. Det är klart att det blir en annorlunda sommar i år, och kanske även jobbig och svår för våra medlemmar.

Vid 16.30 ska Region Gotland hålla en pressträff där bland annat smittskyddsläkare och sjukvårdsdirektör ska delta. På tisdagen skickade regionen ut ett pressmeddelande där man skriver att besökare som tillhör andra regioner och behöver sjukhusvård "i stor utsträckning kommer att transporteras till sitt hemsjukhus."

Henning Eklund/TT

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Viktoria Vahlgren, ordförande Vårdförbundet Gotland.
Viktoria Vahlgren, ordförande Vårdförbundet Gotland.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.
Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Demonstrationen kan få konsekvenser i sommar

Tusentals människor samlades på onsdagskvällen vid Sergels torg i centrala Stockholm för att visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen.
Tusentals människor samlades på onsdagskvällen vid Sergels torg i centrala Stockholm för att visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Tusentals människor samlades på Sergels Torg i Stockholm för en demonstration, trots att som mest 50 personer får samlas på grund av coronapandemin.
– Konsekvensen av de här sammanslutningarna kanske vi ser lagom till midsommar, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Hur konkreta följder vi kommer att se av att tusentals personer samlades är svårt att veta. Men orsaken till den gällande begränsningen för folksamlingar är att människor behöver hålla avstånd till andra för att bromsa smittspridningen.

– Ur det perspektivet är det inte lämpligt att vi överskrider den här mängden som det är just nu, säger Per Follin.

"Ansträngt"

I Stockholm är belastningen på vården tung och konstant. Runt 600 personer med smittan vårdas inlagda på sjukhus, många inom intensivvården.

– Det här har de senaste veckorna planat ut och det är i nivå hela tiden, vi ser ingen fortsatt nedgång. Med tanke på att det är midsommar strax så är det här väldigt bekymmersamt, det är ansträngt, säger Follin.

I USA har omfattande protester brutit ut efter George Floyds död i samband med ett polisingripande i början av förra veckan, och demonstranterna i Stockholm samlades för att visa sitt stöd för rörelsen Black lives matter.

Per Follin anser att det är viktigt att visa att man bryr sig genom att hålla avstånd och försöka begränsa sitt kontaktmönster.

– Unga människor kanske inte blir sjuka, men det finns andra riskutsatta personer i samhället som kan drabbas och bli sjukhuskrävande och få en allvarlig infektion.

"Eget ansvar"

Han ser det som ett delat ansvar.

– Jag tycker att individer har ett eget ansvar att göra vad man kan i den här situationen, det är det vi informerar om hela tiden. Ska vi få den här pandemin att vända måste det till att alla bidrar.

Han påminner om att samhället inte befinner sig i ett normalläge även om begränsningarna har gällt under lång tid och alla är trötta på det och vill leva som normalt.

– Trots att solen skiner så har vi en pågående pandemi, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell delar bilden av att det finns risker förknippade med att samlas i en demonstration.

– Man måste komma ihåg att vi befinner oss mitt i en pandemi. Sedan kan man sympatisera med de här personerna, vad de vill uttrycka och den oro som man vill manifestera, säger han.

– Men det finns risker med att samlas på det här sättet under en pandemi och framför allt när vi nu har haft en ganska stabil situation under en lång tid är det onödigt att ta de här riskerna och kanske orsaka att vi får fler fall inom sjukvården igen.

Kristin Groth/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Regeringen lovar bredare coronatestning

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen lovar nu en bredare coronatestning och smittspårning.
Bland annat ska alla med symtom erbjudas kostnadsfri provtagning.

Socialminister Lena Hallengren (S) aviserade den ändrade testningsstrategin på torsdagen. Den ska bygga på en överenskommelse mellan staten och regionerna, som dock ännu inte är tecknad.

– Det finns en samsyn om att så många som möjligt med symptom efter medicinsk bedömning ska testas, säger Hallengren.

Nuvarande testning har hittills inte kommit upp i förväntad omfattning. Den har framförallt inriktats på vårdpersonal, patienter och äldreboenden.

Nu ska inte längre prioritetsgrupperna vara styrande för testningen.

– Symtom och behov av smittspårning ska vara vägledande, säger Hallengren.

Pengar garanteras

Regeringen hoppas också få fart på testningen genom att vara tydlig med att staten ska stå för regionernas kostnader. Bedömningen är att ytterligare 5,9 miljarder kronor kommer att behövas utöver en tidigare meddelad miljard.

När den bredare testningen ska vara igång nämndes inte på presskonferensen. Inte eller hur många tester som ska utföras.

Det blir upp till regionerna att bestämma hur den bredare testningen ska arrangeras. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) nämner drive in-testning och möjlighet att beställa hem test kit för egenprovtagning. Tanken är att proverna sedan ska hämtas med budbil för att tas till laboratorium för analys.

En oklarhet är om de ska krävas läkarutlåtande eller något annat för att en person med symptom ska få testas.

Mer smittspårning

En av statens nya miljarder ska gå till en satsning på smittspårning. Folkhälsomyndigheten bedömer att allt fler regioner nu går in i en "senpandemisk" fas där smittspridningen går långsammare.

– I den fasen kan man sträva efter att hitta alla smittade och därför är en omfattande testning och smittspårning helt central, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Visar det sig att man har covid-19, det vill säga får ett positivt testresultat, då påbörjas ett smittspårningsarbete och man kan få individuellt utformade förhållningsregler.

De statliga medlen kan regionerna till exempel använda till personal och utbildning för att utföra smittspårning. Varifrån personalen ska tas i från framgick inte på presskonferensen, men ett nationellt "utbrottsteam" ska sättas upp. Det ska stödja regioner i smittspårning och utredning av covid-19-fall.

Test mot avgift

En tredje del i den ändrade strategin är att bygga upp en storskalig serologisk testning. Det kallas även för antikroppstestning. Den ska ge svar på om en person haft covid-19.

Regeringen vill att regionerna så småningom erbjuder befolkningen en sådan test mot vanlig patientavgift.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Testningen av antikroppar ska ske i hela landet. Carlson betonar dock att det är en svår fråga hur den enskilde ska förhålla sig till testresultatet, men mer besked om det kommer inom kort

I första hand kommer antikroppstestningen att gälla vård- och omsorgspersonal i sjukvården och äldreomsorgen och andra med samhällsviktiga yrken.

– Det finns också anledning att successivt breda detta till de som känner att man har behov för det, säger Carlson.

Han framhåller att det inte ska ersätta uppmaningarna om social distansering och andra åtgärder för att begränsa smittan.

Inrikes

"Polisen vill inte se strukturellt problem"

John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defender. Arkivbild.
John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defender. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Återkommande exempel på rasism och etnisk profilering hos polisen även här i Sverige – händelserna i USA väcker så starka känslor att tusentals svenskar ger sig ut för att demonstrera. Men från polisens sida vill man inte gärna se något strukturellt problem, enligt Civil Rights Defenders.

Onsdagens demonstration för Black Lives Matter i Stockholm drog tusentals till centrala staden, trots smittrisk och restriktioner. Det visar att det finns ett starkt tryck i frågan, enligt John Stauffer, chefsjurist hos människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Det som händer i USA rör upp känslorna även här, menar han.

– Det finns en stark känsla hos många utifrån egna erfarenheter att de utsätts för diskriminering och etnisk profilering, säger han till TT.

Många utsätts för kontroller, som de upplever bara har med hudfärg och etnicitet att göra, förklarar han.

– Det finns flera konkreta exempel på rasism hos polisen, som romregistret i Skåne 2013, där nästan 5 000 romer registrerades och där domstol slagit fast att det var enbart på etnisk grund. Och så har vi projektet Reva under 2013, där det gjordes inre utlänningskontroller och människor stoppades utifrån sitt utseende, säger han.

Särskild utsatthet

Upploppen i Husby lever också kvar i minnet hos många, enligt Stauffer. Där blev ett polisingripande där polisen sköt ihjäl en person den tändande gnistan för en rad upplopp, som också visade ett misstroende mot polisen, berättar han.

– Det finns efter de här händelserna erfarenheter av särskild utsatthet. Det är det som skapar det här stora engagemanget.

Civil Rights Defenders gjorde 2017 en akademisk studie tillsammans med Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet av etnisk profilering inom polisen, berättar han. Den visar på att många personer har erfarenhet av att regelbundet stoppas och kontrolleras bara utifrån hudfärg och etnicitet.

– Poliser deltog i arbetet med studien, men när vi sökt dialog med polisen efteråt för att diskutera frågorna på seminarier så har det varit svårt. Polisen både bekräftar problemen och förnekar dem. De säger att det finns enskilda rötägg, men vill inte se något strukturellt problem.

Tyst polisledning

Polisförbundet har dock varit mer öppet för diskussion än polisledningen, Civil Right Defenders har velat presentera slutsatserna av studien för rikspolischefen och polisledningen, men inte fått något gehör, säger John Stauffer.

– Ett första viktigt steg är att polisledningen accepterar att det finns ett problem och säger att detta är viktigt att jobba med.

Sverige, och svensk polis, har uppmanats av FN-organ vid två tillfällen helt nyligen att ta tag i frågor som rör polisens profilering, berättar han.

– I januari i år fick Sverige krav på sig från FN:s råd för mänskliga rättigheter att arbeta mot etnisk profilering inom polisen, och en rapport från FN:s rasdiskrimineringskommitté från 2018 tog också upp detta. Vi arbetar aktivt för att få polisen att engagera sig i det här, men det är klart att ett bredare engagemang som den här demonstrationen skapar ett tryck, säger John Stauffer.

TT har sökt rikspolischefen Anders Thornberg. Han vill inte uttala sig muntligt, men skriver på polisens hemsida: "Vi förstår att många känner ett stort engagemang i denna fråga. För svensk polis är det självklart att stå upp för alla människors lika värde. Vi har ett aktivt likabehandlingsarbete och arbetar sedan många år tillbaka med särskilda taktiker i våra möten med allmänheten. Det bygger på kommunikation och dialog. Att använda fysiska åtgärder är den yttersta åtgärden".

"Måste minimeras"

Tomas Rosenberg, polismästare och HR-chef på Polismyndigheten, låter sig däremot intervjuas.

– Min uppfattning är att det inte finns något strukturellt problem med rasism inom polisen. Däremot enskilda händelser, som måste minimeras, säger han till TT.

Visst, polisen kan bli bättre på att förklara varför insatser görs, det ökar förståelsen hos allmänheten, enligt Rosenberg.

Men likabehandling, och att värna mänskliga rättigheter, är polisens viktigaste uppgift, förklarar han, och understryker att det görs mycket arbete inom polisen kring detta. Både när det gäller ledarskap och i regelbundna diskussioner hos poliserna.

– Metoo var en bra lyftkran, vi började prata kultur inom polisen. I grunden är vi en organisation som slår vakt om mänskliga rättigheter.

TT: Vad tänker ni göra inom polisen efter den här stora demonstrationen?

– Vi upplever inte att vi har några strukturella problem. Men det är jätteviktigt att vi jobbar med de här frågorna och den interna kulturen. Vi måste vara extra bra på de här frågorna eftersom det är vi som ska värna demokratin, säger Tomas Rosenberg.

Johanna Cederblad/TT

NÄSTA ARTIKEL