Bokrecensioner

Böcker som fördjupar bilden av Hilma af Klint

Hilma af Klint. Odaterat självporträtt
Kultur och nöje
Konst Tidningens konstkritiker Britte Montigny har fördjupat sig i två böcker om den svenska konstnären Hilma af Klint.

2012 inledde dåvarande chefen för Moderna Museet Stockholm, Daniel Birnbaum, ett samarbete med Kurt Almqvist, styrelseordförande i Stiftelsen Hilma af Klints Verk, i syfte att genom en utställning låta världen lära känna en av konstens mest säregna utövare.

Våren 2013 kunde museet så öppna utställningen Hilma af Klint – abstrakt pionjär. Den blev en succé och succén upprepades när den senare visades dels på Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart i Berlin, dels på Picasso-museet i Malaga och slutligen på danska Louisiana. 70 år efter sin död var Hilma af Klint (1862-1944) på väg att bli världsberömd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Biotoppen: På biotoppen intet nytt

Familjeäventyret 'Framåt', som hade premiär redan i början av mars, ligger kvar på biotoppens förstaplats även denna vecka. Pressbild.
Familjeäventyret "Framåt", som hade premiär redan i början av mars, ligger kvar på biotoppens förstaplats även denna vecka. Pressbild.
Foto: Disney/Pixar
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sommarens biopremiärer dröjer och det märks på veckans biotoppen. Inga nya filmer så långt ögat kan nå.
Topp tre är helt oförändrad. "Framåt" ligger kvar på förstaplatsen, tätt följd av "Brahms: The boy 2" och "The gentlemen".

1. (1) Framåt

2. (2) Brahms: The boy 2

3. (3) The gentlemen

4. (7) Kapten Sabeltand och den magiska diamanten

5. (4) Marie Curie: Pionjär. Geni. Rebell.

6. (11) Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet

7. (5) 1917

8. (13) Min pappa Marianne

9. (16) Ella Bella Bingo

10. (9) "Star wars: Rymdimperiet slår tillbaka"

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

Kultur och nöje

Storbritannien miljardsatsar på coronakultur

Folktomma teatrar i London efter nedstängningen i mars. Arkivbild.
Folktomma teatrar i London efter nedstängningen i mars. Arkivbild.
Foto: Victoria Jones
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Storbritanniens regering skjuter till motsvarande 18 miljarder kronor i coronastöd till kultursektorn.

Meningen är att landets kulturevenemang ska kunna arrangeras utomhus eller med tillräcklig social distansering tack vare biståndet när samhället långsamt öppnar upp igen.

Mottagare är allt från stora West End-teatrar, operahus och balettkompanier till små spelplatser på landsorten.

– Jag vill att alla våra kulturinstitutioner ska kunna återvända till det normala, säger Storbritanniens kulturminister Oliver Dowden till Sky News.

Stödet sägs vara den största utbetalningen till kulturen i Storbritanniens historia. Kulturindustrin räknas som en betydande exportnäring i landet och är dessutom viktig för turismen.

Beslutet kommer några dagar efter att 1 500 artister i ett upprop krävt statligt stöd för att rädda livemusikbranschen. Bland artisterna som skrivit på finns Paul McCartney, Liam Gallagher och PJ Harvey.

Kultur och nöje

Kanye West har missat deadline för valet

Kanye West eventuella valkampanj drabbas av bakslag. Arkivbild.
Kanye West eventuella valkampanj drabbas av bakslag. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kanye Wests gamla albumtitel "Late registration" har fått en ny innebörd. Rapstjärnans har nämligen missat sista datumet för att anmäla sig som kandidat i höstens presidentval i sex amerikanska delstater, skriver Business Insider.

Det var i helgen som West meddelade på Twitter att han utmanar Trump och Biden och ger sig in i kampen om Vita huset.

"Vi måste nu infria USA:s löfte genom förtröstan på Gud, förena vår vision och bygga vår framtid. Jag kandiderar till att bli USA:s president", skrev West i ett inlägg som har fått enorm spridning.

Men enligt amerikanska medier har West fortfarande inte registrerat sig hos den amerikanska valkommissionen. Och i stater som New York, Texas och North Carolina är det redan för sent att ställa upp som oberoende kandidat i valet.

Väljare kan teoretiskt sett ändå lägga sin röst på rapparen genom att själva skriva dit hans namn, men alla delstater godkänner inte den typen av röster.

Kultur och nöje

Ennio Morricone är död – "var den störste"

Ennio Morricone blev 91. Arkivbild.
Ennio Morricone blev 91. Arkivbild.
Foto: Daniel Dal Zennaro
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den legendariske italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone är död. Han blev 91 år.
– Alla som arbetar med filmmusik har inspirerats av honom, säger kompositören Peter Bryngelsson.

Morricone avled på ett sjukhus i Rom där han vårdades för ett brutet lårben efter ett fall, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Han "förblev helt klar och hade stor värdighet ända fram till slutet", säger kompositörens advokat och vän Giorgio Assuma i ett uttalande.

Under sin halvsekellånga karriär komponerade och arrangerade Ennio Morricone över 500 filmmusikverk i vitt skilda genrer.

Den svenske dirigenten och musikarrangören Hans Ek kallar honom "den störste".

– Det som är så fascinerande med honom är att han har skrivit musik till jag vet inte hur många filmer, och man kan höra direkt att det är han när man hör musiken. Han har ett fingeravtryck som gör att man hör att "det här är Morricone", säger han.

Genombrott med spagettivästern

Musiken fungerar dessutom utanför filmerna, tycker Ek.

– Det är som tonsättare jag upplever honom. Hans musik har en sådan integritet och ett sådant tonspråk.

Ennio Morricone fick sitt genombrott 1964 med sin gamle skolkamrat Sergio Leones film "För en handfull dollar". Han stod sedan för musiken i alla Leones västernklassiker. Han hade dock ingen budget för stora symfoniorkestrar, utan fick använda sig av oväntade ljud som visslingar, pistolskott och pisksnärtar.

De italienskproducerade filmerna med Clint Eastwood blev oväntade succéer, inte minst tack vare musiken, berättar musikern och kompositören Peter Bryngelsson, som har skrivit flera böcker om filmmusik.

– Spagettivästernfilmerna gjordes från början som b-filmer, det var ingen som trodde att de skulle bli så framgångsrika, och kanske var det därför som han kunde sätta den rätta touchen på dem. Det finns ett slags ironiskt småleende över hela musiken, med sin roliga blandning av symfoniorkestrar, munspel och pisksnärtar. Man känner att han hade kul när han gjorde den, säger Bryngelsson.

"Otroligt uttrycksfulla"

Morricones inflytande på filmmusiken är enormt, anser Bryngelsson.

– Jag tror att alla som arbetar med filmmusik har inspirerats av honom, på något sätt. Det går inte att komma förbi honom. Men att faktiskt få till den där lätta touchen som han har, det är väldigt svårt.

På senare år skrev Morrcone bland annad musiken till Quentin Tarantinos filmer "Django unchained" och "The hateful eight". Den senare vann han en Oscar för 2016, efter fem tidigare nomineringar.

Hans Ek nämner musiken till den italienska maffiaserien "Bläckfisken" som en av sina personliga favoriter.

– Det som har lockat mig är en kombination av det här superitalienska, väldigt romantiska och en modernistisk ådra. Kombinationen av det smart kalkylerande med det otroligt uttrycksfulla, säger han.

Vägrade lämna ut noter

2010 tilldelades Morricone Polarpriset. Hans Ek dirigerade då Kungliga Filharmonikerna i en konsert i samband med att Morricone tog emot utmärkelsen i Stockholm. Då blev han också varse om kompositörens passionerade hållning till den egna musiken.

Ennio Morricone hatade covers och nya arrangemang av sin musik. Allt skulle låta precis som han hade skrivit det. Men han vägrade samtidigt att lämna ut noterna till sina kompositioner inför konserten.

– Han hade inte förtroende för att låta andra göra det. Där stod vi, vi skulle göra en hel tv-sänd konsert och fick inga noter. Så jag transkriberade musiken och försökte göra det så nära jag kunde. Så började vi konserten med att spela upp en filmsnutt med originalmusiken och tonar in musiken med orkestern. Och han såg helt rasande ut. Men sedan efter konserten såg han glad ut och kom fram i applådtacket, berättar Hans Ek.

Morricone har också haft stort inflytande på pop- och rockmusik under de senaste 50 åren. Många musiker har nämnt honom som inspirationskälla och bandet Metallica inleder sina konserter med att spela upp Morricones "L'estasi dell'oro" från filmen "Den gode, den onde, den fule".

Så sent som förra året turnerade Morricone runt hela världen tillsammans med en symfoniorkester. I januari 2019 ledde han avskedskonserten "Last ever tour" i Globen.

– När publiken lyssnar på min musik på en biograf kan den inte på djupet förstå arbetet bakom allt detta. De ser aldrig kompositören, det vet inte vem han är. Jag tycker att det är viktigt att visa mig själv, och att presentera musiken utan rörliga bilder, sade han då till TT.

Björn Berglund/TT

Erika Josefsson/TT

Matilda Källén/TT

Ennio Morricone fick en heders-Oscar 2007. Nio år senare fick han sin första 'riktiga' statyett för musiken till 'The hateful eight'. Arkivbild.
Ennio Morricone fick en heders-Oscar 2007. Nio år senare fick han sin första "riktiga" statyett för musiken till "The hateful eight". Arkivbild.
Foto: Chris Carlson/AP/TT
Morricone är fortfarande starkast förknippad med Sergio Leones västernfilmer. Arkivbild.
Morricone är fortfarande starkast förknippad med Sergio Leones västernfilmer. Arkivbild.
Foto: Giuseppe Lami/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ennio Morricone

Född: 1928 i Rom.

Karriär: Ennio Morricone fick sitt genombrott på 1960-talet i de västernfilmer som regisserades av Sergio Leone. Bland hans tidiga verk finns även musiken till filmer som Gillo Pontecorvos "Slaget om Alger" (1966). Han har arbetat med bland andra Oliver Stone, Pier Paolo Pasolini och Quentin Tarantino. År 2010 fick han Polarpriset och för musiken till Tarantinos film "The hateful eight" tilldelades han slutligen en Oscar 2016.

Några av de mest kända låtarna kommer från filmerna "Den gode, den onde, den fule", "The mission", "Once upon a time in America", "Django unchained" och tv-serien "Bläckfisken".

Kultur och nöje

Konstnärshem öppnar trots ansträngd ekonomi

Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.
Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.
Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter en vår kantad av ekonomisk osäkerhet slår flera av landets författar- och konstnärshem nu återigen upp sina portar för allmänheten.
– Vi gör en brakförlust, men tycker att det är viktigt att hålla öppet, säger Irene Henriksson, intendent på Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka.

Innan Selma Lagerlöf gick bort år 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gård Mårbacka i värmländska Sunne skulle bevaras och visas upp för allmänheten. 80 år senare håller minnesgården fortfarande öppet, även om det just i sommar är glest mellan besökarna och de guidade visningarna.

Enligt Irene Henriksson, intendent på Mårbacka, hade gården, som drivs av en stiftelse och går runt på kafé-, butiks- och biljettintäkter, förmodligen gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hålla stängt året ut. Men trots att det dagligen "rinner pengar ur verksamheten" står portarna nu öppna.

– Det är värt det, för varumärkets, gästernas, personalens och besöksnäringens skull, säger Irene Henriksson. Vi vill hålla Selma Lagerlöfs liv och författarskap levande.

"Trolla med knäna"

Den största skillnaden jämfört med fjolårets sommarsäsong är enligt Irene Henriksson att Mårbackas främsta målgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frånvaro. Hon hoppas att de ska kunna återvända 2021, men räknar med att det kommer att ta mellan fem och tio år för minnesgårdens ekonomi att återhämta sig helt.

– Vi kommer att behöva gå på sparlåga och trolla med knäna för att hitta billiga lösningar som ändå är intressanta för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det här. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, säger hon.

Uppskjutna renoveringar

Mårbacka är inte ensamt om sin upplevelse. TT har varit i kontakt med ett urval av landets konstnärshem och personmuseer, av vilka de flesta vittnar om en ansträngd ekonomisk situation till följd av coronautbrottet.

På exempelvis Ellen Keys Strand i Ödeshög räknar man med en dryg halvering av besökarna jämfört med förra sommaren. En konsekvens blir enligt föreståndaren Maja Rahm att man kommer att behöva skjuta nödvändiga renoveringar på framtiden.

"Det är ett svårt läge eftersom Strand är ett gammalt hus som kräver ständigt underhåll", skriver hon till TT.

Även Strindbergsmuseet i Stockholm står inför en osäker framtid, när för museet viktiga besökskategorier som skolklasser och utländska turister ser ut att utebli även i höst. Enligt museets intendent Camilla Larsson anpassar man nu verksamheten "efter förutsättningarna", bland annat genom en satsning på digital närvaro.

"Tänker inte stänga"

På Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna tvingade coronautbrottet verksamheten att dra i nödbromsen. I en intervju med SVT Dalarna i april larmade museets chef Chia Jonsson om att gården, som drivs utan kommunala eller statliga bidrag och är beroende av betalande besökare, skulle behöva stänga för gott om sommargästerna uteblev.

Nu har museet återigen öppnat för allmänheten, men det ekonomiska läget är fortsatt osäkert, säger Chia Jonsson till TT.

– Det är tufft, särskilt eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan ändras när som helst, fortsätter hon.

Men trots färre visningar och halverade grupper på de guidade turerna tror Chia Jonsson att Carl Larsson-gården kommer att landa på fötterna. Sommargästerna verkar nämligen ha hittat tillbaka till Sundborn.

– Vi blickar framåt med försiktighet, men också optimism, säger Chia Jonsson. I värsta fall får vi ta ett lån, för vi tänker inte stänga ner.

Matilda Källén/TT

Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.
Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.
Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.
Foto: TRONS/TT
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.
Foto: TRONS/TT

FAKTA

Fakta: Några personmuseer som håller öppet i sommar

Aguélimuseet, Sala (Ivan Aguéli).

Albert Engströms museum, Grisslehamn (Albert Engström).

Birgit Nilsson Museum, Båstad (Birgit Nilsson).

Bror Hjorths hus, Uppsala (Bror Hjorth).

Carl Larsson-gården, Sundborn (Carl och Karin Larsson).

Döderhultarmuseet, Oskarshamn (Axel Robert "Döderhultarn" Petersson).

Ellen Keys Strand, Ödeshög (Ellen Key).

Hasse och Tage-museet, Tomelilla (Hans Alfredson och Tage Danielsson).

Jussi Björlingmuseet, Borlänge (Jussi Björling).

Linnémuseet, Uppsala (Carl von Linné).

Munthes Hildasholm, Leksand (Axel Munthe).

Mårbacka, Sunne (Selma Lagerlöf).

Piratenmuseet, Vollsjö (Fritiof Nilsson Piraten).

Strindbergsmuseet, Stockholm (August Strindberg).

Zornmuseet, Mora (Anders Zorn).

Övralid, Motala (Verner von Heidenstam).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Kultur och nöje

TT-FLASH: Ennio Morricone död

Kultur och nöje
Kultur och nöje Den italienske kompositören Ennio Morricone har avlidit, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Jorden runt på 80 dagar"

'Jorden runt på 80 dagar' har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I Jules Vernes romaner kan man följa med till månen, havsdjupen och jordens medelpunkt – och jorden runt.
"Jorden runt på 80 dagar" brukar kallas världens mest lästa reseskildring. Men hur realistiskt var det att 1872 runda klotet på mindre är tre månader?
PREMIUM

Phileas Fogg, tvättäkta brittisk gentleman, modig men inte dumdristig, slår vad om att det är fullt möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. Han packar ett par skjortor och tre par strumpor, och lämnar London med sin betjänt Passepartout.

Året är 1872 och det brittiska imperiet breder ut sig över världen. Fogg reser genom flertalet av imperiets territorier, bland annat Indien och Hongkong, men liksom Jules Verne är han ambivalent till kolonialismen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Debuterar med Sommar om polisvåld

Sommar i P1Betlehem IsaakFoto: Lina Arvidsson
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Sommar i P1 Polisvåld i Sverige, pappa Dawit Isaaks försvinnande och födelselandet Eritrea. Det är något av det Malmöbosatta författaren, krönikören och studenten Betlehem Isaak kommer att prata om i sitt Sommarprogram som sänds i dag.
– Jag tror stark på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor, säger hon.

2020 har varit ett år av debuter för 26-åriga Betlehem Isaak. I mars författardebuterade hon med självbiografiska Mitt liv utan dig där hon berättar om sin uppväxt i Asmara i Eritrea, om flykten till Sverige och Biskopsgården i Göteborg, om pappa journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, om hur hans försvinnande påverkade henne och hela familjen och om rasism och alienation. Nästan samtidigt som boken kom ut fick samma berättelse också premiär på Angeredsteatern Göteborg i pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak. Och nu är det alltså dags för debut även i klassiska Sommar i P1.

– När jag fick frågan tänkte jag, oj vad spännande och vad kul, säger Betlehem Isaak. Och det första som slog mig efter telefonsamtalet var att jag måste berätta om polisvåldet som pågår i det här landet, jag måste prata om det jag varit utsatt för och hur det känns. Jag kommer också att att prata om min pappa, om Eritrea så klart och ta upp vissa delar av boken som jag tycker passar in.

Rätt i tiden

Betlehem Isaak fick Sommarförfrågan redan i mars, långt innan George Floyd mördades av poliser i USA 25 maj och Black Lives Matter-demonstrationerna drog i gång runt om i världen.

– När det hände kände jag att det jag ska prata om i Sommar är rätt i tiden, säger Betlehem Isaak. Men på ett sätt är det också så sorgligt för det finns så många andra vackra, fina saker i det här livet och den här världen. Det finns vackra människor från alla kulturer och ursprung och jag hade gärna velat prata om det, men det får bli en annan gång.

Känns det som ett ansvar att få all den här tiden i radio?

– Ja, jag känner så i alla fall. Jag känner att jag har ett ansvar att berätta om oss som får gå igenom det här. Jag tror också starkt på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor. Vem du än är kan du alltid känna igen dig i olika berättelser, i böcker och i pjäser. Vi människor är enkla på det sättet.

Tycker du att ändå att det känns hoppfullt med engagemanget och demonstrationerna under senvåren?

– Det känns hoppfullt för att man vill att människor ska lyssna oavsett om det är i USA eller här i Sverige men det känns samtidigt sorgligt att fortfarande behöva göra det här. Att alla människor fortfarande inte räknas. Att alla inte får vara med.

Betlehem Isaaks självbiografiska Mitt liv utan dig kom ut i mars i år.

Jobbigt att möta på scen

Att hennes egen historia på kort tid får ta olika form och nå ut till så många människor tycker Betlehem Isaak är både stort och roligt. Men det har också varit jobbigt - inte minst att möta den på scen.

- Allra jobbigaste var nog när min familj och mina vänner såg pjäsen, att se deras reaktioner. Men det var också väldigt fint och känslosamt. Senait Imbaye som spelade mig gjorde en så stark gestaltning och jag kände bara, Gud nu är allting mycket närmre.

Hur var det när din bok mötte läsarna då?

- Jag har fått väldigt bra bemötande och jag tror att människor har börjat se den här historien också ur barnens perspektiv eftersom jag väldigt tydligt skriver ur just det perspektivet. Det är väldigt roligt och fint och visar att vi människor är kapabla att visa kärlek på alla möjliga sätt. Jag är så tacksam över det och över att man fortsätter att prata om Dawit och om Eritrea.

Musik som känns i hjärtat

Betlehem Isaaks Sommar är redan färdiginspelat och hon beskriver uttrycksfullt hur det var.

- Det var väldigt spännande men också jobbigt och vid vissa tillfällen så sa jag bara att, nej det här går inte. Vissa ord och vissa meningar bara fastnade. Jag sa till min producent att nu går jag, men det gjorde jag så klart inte. Och alla var väldigt tröstande och sa bara att jag skulle ta det lugnt och att det kommer att gå bra.

– Jag är inte alls van vid det här. Visst har jag hållit tal men här ska någon lyssna på bara min röst i en och en halv timme.

Hur tänkte du kring valet av musik till ditt Sommar?

- Jag tänkte att den måste få kännas i hjärtat och anspela på det jag har pratat om så jag valde musik utifrån känslorna som väcks av det jag säger, i alla fall hos mig. Och jag tror nog att min producent höll med. Vi gick till och med och nynnade på en av låtarna under dagen. Det var väldigt roligt.

Bor i Malmö

Till vardags studerar Betlehem Isaak statsvetenskap på Lunds universitet och det var också så hon hamnade i Malmö där hon nu bott i två år.

- Jag bodde ett tag i Lund först men kände att jag ville till Malmö. Jag hade fler kompisar som bodde där så det kändes både närmre och bättre. Och jag älskar verkligen Malmö och känner mig hemma här.

Till hösten fortsätter studierna i statsvetenskap samtidigt med mer bokskrivande.

- Jag jobbar på en liten grej så vi får väl se vad det blir av det, säger Betlehem Isaak.

Och när ditt Sommar nu sänds i dag, vad hoppas du att det ska ge dem som lyssnar?

- Jag hoppas att de får med sig att vi kan göra bättre ifrån oss. Att vi trots allt alla bara är människor och att det är viktigt att det här samhället ser alla medborgare som likvärdiga. Jag hoppas också att man känner att man själv kan göra något, att man har makten att påverka sitt liv men också andras. Att det finns hopp.

FAKTA

Fakta

Betlehem Isaak:

Född: 1993 i Asmara i Eritrea, bosatt i Malmö

Bakgrund: Uppväxt i först Asmara i Eritrea och sedan Biskopsgården i Göteborg. Dotter till journalisten Dawit Isaak som fördes bort av säkerhetspolis i Eritrea 2001 och har hållits fängslad sedan dess. Debuterade som författare med självbiografin Mitt liv utan dig på Brombergs förlag i mars i år. I mars hade också pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak, en bearbetning av boken av dramatikern Ninna Tersman, premiär på Angeredsteatern i Göteborg. Studerar statsvetenskap vid Lunds universitet, har bland annat arbetat som personlig assistent och är engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

Aktuell: Debuterar som Sommarpratare i P1 6 juli.

Betlehem Isaak om ...

... sin relation till Sommar i P1: ”Jag har lyssnat till och från så det känns väldigt fint att få vara med.”

... Sommaprogram som hon fastnat speciellt för: ”Jag gillade Erik Lundins sommarprogram väldigt mycket. Det berörde mig. Och så Sabina Ddumbas. Och nu i sommar blev jag väldigt berörd av Sofie Sarenbrants Sommar när jag lyssnade. Och även Greta Thunbergs.”

...

NÄSTA ARTIKEL