Annons

Fransk minister i ordkrig med skådespelare

Publicerad 24 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner kallar skådespelaren Camelia Jordanas uttalanden om rasism inom polisväsendet "skamliga och lögnaktiga". Arkivbild.
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner kallar skådespelaren Camelia Jordanas uttalanden om rasism inom polisväsendet "skamliga och lögnaktiga". Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner går till verbal attack mot den franska skådespelaren Camelia Jordana sedan den senare anklagat landets polisstyrka för systematisk rasism.

Det var på söndagen som Jordana, vars föräldrar är från Algeriet, medverkade i en talkshow i fransk tv och sade att boende i Paris förorter "massakreras" av polisen enbart på grund av deras hudfärg.

Annons

– Tusentals människor känner sig otrygga när de ställs inför en polis, och jag är en av dem, sade hon.

På Twitter skriver Castaner att Jordanas ord saknar verklighetsförankring:

"Dessa lögnaktiga och skamliga anklagelser mot polisen föder hat och våld. De bör fördömas å det grövsta."

Även den franska polisstyrkans fackförbund säger att skådespelarens uttalande är oacceptabelt och att hon kommer att stämmas för förtal.

Antirasismorganisationen SOS Racismes ordförande Dominique Sopo säger att de stöder Jordanas bild och att det är olyckligt att ministern väljer att lägga sitt fokus vid bruket av ordet "massaker".

– Det är symptomatiskt för oviljan att på allvar vilja ta itu med rasismen inom polisstyrkan i vårt land, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons