Kultur och nöje

Killinggängets historia i ny biografi

'I manegen med Glen Killing' på Berns 1994. Pressbild.
"I manegen med Glen Killing" på Berns 1994. Pressbild.
Foto: Joakim Strömholm
Kultur och nöje
Kultur och nöje 26-årige Linus Kuhlin hade ännu en gång snöat in på Killinggänget, men ville veta mer om humorgruppen och letade därför efter en biografi. Förvånad över att ingen tycktes finnas tog han saken i egna händer.
– Då kände jag att jag helt enkelt måste skriva en själv, säger han.
PREMIUM

Den 29 maj, datumet i sig en vinkning till en viss "Nilecity 105,6"-sketch, släpps en nästan 300 sidor tjock djupdykning i Killinggängets historia – humorgruppen som under 1990-talet och tidiga 2000-talet dominerade den svenska humorscenen med succéer som "Nilecity 105,6", "Torsk på Tallin", "Percy tårar" och "Fyra nyanser av brunt".

Yngre än Killinggänget

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Jorden runt på 80 dagar"

'Jorden runt på 80 dagar' har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I Jules Vernes romaner kan man följa med till månen, havsdjupen och jordens medelpunkt – och jorden runt.
"Jorden runt på 80 dagar" brukar kallas världens mest lästa reseskildring. Men hur realistiskt var det att 1872 runda klotet på mindre är tre månader?

Phileas Fogg, tvättäkta brittisk gentleman, modig men inte dumdristig, slår vad om att det är fullt möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. Han packar ett par skjortor och tre par strumpor, och lämnar London med sin betjänt Passepartout.

Året är 1872 och det brittiska imperiet breder ut sig över världen. Fogg reser genom flertalet av imperiets territorier, bland annat Indien och Hongkong, men liksom Jules Verne är han ambivalent till kolonialismen.

– Verne var kritisk till ekonomisk exploatering. Samtidigt tyckte han att kolonialismen kunde representera ett framsteg för vetenskapen. Resan i boken möjliggörs, på något sätt, av den brittiska "världen" och dess nätverk av handel, säger Kai Mikkonen, blivande professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, som har forskat om Verne, och tillägger:

– Men man måste också minnas att en av hans mest bemärkta figurer, kapten Nemo, är en anti-kolonialistisk rebell, en indisk prins.

Konkurrerade med riktiga reseskildringar

Jules Verne började sin författarbana med att skriva riktiga reseskildringar. Dess struktur, märkte han när han sedan började skriva romaner, erbjöd en smidig form för äventyr och berättelse.

– Därför handlar hans romaner ofta om resor. Dessutom var genren ett ypperligt medel för honom att koppla ihop fiktion med sina kunskaper i geografi och historia – och med science fiction. Han gjorde grundlig research inför sina böcker. Han läste fackböcker av olika slag, inklusive geografi, historia och antropologi. Hans romaner konkurrerade med riktiga reseskildringar.

TT: Hur realistiskt var det att 1872 resa jorden runt på 80 dagar?

– Ganska realistiskt, även om det än så länge var omöjligt. Verne var intresserad av saker som ännu inte var möjliga – men som skulle vara det i en nära framtiden.

Viktor Andersson/TT

FAKTA

Fakta: "Jorden runt på 80 dagar"

Utkom 1873, flerfaldigt filmatiserad och många gånger översatt till svenska.

Skrevs av den franske författaren Jules Verne (1828–1905), känd för sina många äventyrsböcker som inte sällan handlar om allehanda möjliga och omöjliga resor, bland annat "En världsomsegling under havet" (första delen i en trilogi om kapten Nemo), "Till jordens medelpunkt", "Från jorden till månen" och många, många fler.

1870, några år innan boken kom ut, hade en amerikansk excentriker, George Train, rest runt jorden på 80 dagar – men då räknade man bara resdagar.

I dag går det att flyga jorden runt på ett par, tre dagar. Men då får man garanterat inte vara med om lika många äventyr som Fogg och Passepartout.

Kultur och nöje

Debuterar med Sommar om polisvåld

Sommar i P1Betlehem IsaakFoto: Lina Arvidsson
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Sommar i P1 Polisvåld i Sverige, pappa Dawit Isaaks försvinnande och födelselandet Eritrea. Det är något av det Malmöbosatta författaren, krönikören och studenten Betlehem Isaak kommer att prata om i sitt Sommarprogram som sänds i dag. - Jag tror stark på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor, säger hon.

2020 har varit ett år av debuter för 26-åriga Betlehem Isaak. I mars författardebuterade hon med självbiografiska Mitt liv utan dig där hon berättar om sin uppväxt i Asmara i Eritrea, om flykten till Sverige och Biskopsgården i Göteborg, om pappa journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, om hur hans försvinnande påverkade henne och hela familjen och om rasism och alienation. Nästan samtidigt som boken kom ut fick samma berättelse också premiär på Angeredsteatern Göteborg i pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak. Och nu är det alltså dags för debut även i klassiska Sommar i P1.

– När jag fick frågan tänkte jag, oj vad spännande och vad kul, säger Betlehem Isaak. Och det första som slog mig efter telefonsamtalet var att jag måste berätta om polisvåldet som pågår i det här landet, jag måste prata om det jag varit utsatt för och hur det känns. Jag kommer också att att prata om min pappa, om Eritrea så klart och ta upp vissa delar av boken som jag tycker passar in.

Rätt i tiden

Betlehem Isaak fick Sommarförfrågan redan i mars, långt innan George Floyd mördades av poliser i USA 25 maj och Black Lives Matter-demonstrationerna drog i gång runt om i världen.

– När det hände kände jag att det jag ska prata om i Sommar är rätt i tiden, säger Betlehem Isaak. Men på ett sätt är det också så sorgligt för det finns så många andra vackra, fina saker i det här livet och den här världen. Det finns vackra människor från alla kulturer och ursprung och jag hade gärna velat prata om det, men det får bli en annan gång.

Känns det som ett ansvar att få all den här tiden i radio?

– Ja, jag känner så i alla fall. Jag känner att jag har ett ansvar att berätta om oss som får gå igenom det här. Jag tror också starkt på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor. Vem du än är kan du alltid känna igen dig i olika berättelser, i böcker och i pjäser. Vi människor är enkla på det sättet.

Tycker du att ändå att det känns hoppfullt med engagemanget och demonstrationerna under senvåren?

– Det känns hoppfullt för att man vill att människor ska lyssna oavsett om det är i USA eller här i Sverige men det känns samtidigt sorgligt att fortfarande behöva göra det här. Att alla människor fortfarande inte räknas. Att alla inte får vara med.

Betlehem Isaaks självbiografiska Mitt liv utan dig kom ut i mars i år.

Jobbigt att möta på scen

Att hennes egen historia på kort tid får ta olika form och nå ut till så många människor tycker Betlehem Isaak är både stort och roligt. Men det har också varit jobbigt - inte minst att möta den på scen.

- Allra jobbigaste var nog när min familj och mina vänner såg pjäsen, att se deras reaktioner. Men det var också väldigt fint och känslosamt. Senait Imbaye som spelade mig gjorde en så stark gestaltning och jag kände bara, Gud nu är allting mycket närmre.

Hur var det när din bok mötte läsarna då?

- Jag har fått väldigt bra bemötande och jag tror att människor har börjat se den här historien också ur barnens perspektiv eftersom jag väldigt tydligt skriver ur just det perspektivet. Det är väldigt roligt och fint och visar att vi människor är kapabla att visa kärlek på alla möjliga sätt. Jag är så tacksam över det och över att man fortsätter att prata om Dawit och om Eritrea.

Musik som känns i hjärtat

Betlehem Isaaks Sommar är redan färdiginspelat och hon beskriver uttrycksfullt hur det var.

- Det var väldigt spännande men också jobbigt och vid vissa tillfällen så sa jag bara att, nej det här går inte. Vissa ord och vissa meningar bara fastnade. Jag sa till min producent att nu går jag, men det gjorde jag så klart inte. Och alla var väldigt tröstande och sa bara att jag skulle ta det lugnt och att det kommer att gå bra.

– Jag är inte alls van vid det här. Visst har jag hållit tal men här ska någon lyssna på bara min röst i en och en halv timme.

Hur tänkte du kring valet av musik till ditt Sommar?

- Jag tänkte att den måste få kännas i hjärtat och anspela på det jag har pratat om så jag valde musik utifrån känslorna som väcks av det jag säger, i alla fall hos mig. Och jag tror nog att min producent höll med. Vi gick till och med och nynnade på en av låtarna under dagen. Det var väldigt roligt.

Bor i Malmö

Till vardags studerar Betlehem Isaak statsvetenskap på Lunds universitet och det var också så hon hamnade i Malmö där hon nu bott i två år.

- Jag bodde ett tag i Lund först men kände att jag ville till Malmö. Jag hade fler kompisar som bodde där så det kändes både närmre och bättre. Och jag älskar verkligen Malmö och känner mig hemma här.

Till hösten fortsätter studierna i statsvetenskap samtidigt med mer bokskrivande.

- Jag jobbar på en liten grej så vi får väl se vad det blir av det, säger Betlehem Isaak.

Och när ditt Sommar nu sänds i dag, vad hoppas du att det ska ge dem som lyssnar?

- Jag hoppas att de får med sig att vi kan göra bättre ifrån oss. Att vi trots allt alla bara är människor och att det är viktigt att det här samhället ser alla medborgare som likvärdiga. Jag hoppas också att man känner att man själv kan göra något, att man har makten att påverka sitt liv men också andras. Att det finns hopp.

FAKTA

Fakta

Betlehem Isaak:

Född: 1993 i Asmara i Eritrea, bosatt i Malmö

Bakgrund: Uppväxt i först Asmara i Eritrea och sedan Biskopsgården i Göteborg. Dotter till journalisten Dawit Isaak som fördes bort av säkerhetspolis i Eritrea 2001 och har hållits fängslad sedan dess. Debuterade som författare med självbiografin Mitt liv utan dig på Brombergs förlag i mars i år. I mars hade också pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak, en bearbetning av boken av dramatikern Ninna Tersman, premiär på Angeredsteatern i Göteborg. Studerar statsvetenskap vid Lunds universitet, har bland annat arbetat som personlig assistent och är engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

Aktuell: Debuterar som Sommarpratare i P1 6 juli.

Betlehem Isaak om ...

... sin relation till Sommar i P1: ”Jag har lyssnat till och från så det känns väldigt fint att få vara med.”

... Sommaprogram som hon fastnat speciellt för: ”Jag gillade Erik Lundins sommarprogram väldigt mycket. Det berörde mig. Och så Sabina Ddumbas. Och nu i sommar blev jag väldigt berörd av Sofie Sarenbrants Sommar när jag lyssnade. Och även Greta Thunbergs.”

...

Kultur och nöje

Broadwaystjärna död i sviterna av covid-19

Nick Cordero och hustrun Amanda Kloots. Arkivbild.
Nick Cordero och hustrun Amanda Kloots. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den kanadensiske skådespelaren Nick Cordero har avlidit efter flera månaders kamp mot covid-19, rapporterar amerikanska medier.

"Min älskade make gick bort nu på morgonen. Han var omgiven av kärlek från sin familj, som bad och sjöng när han sakta lämnade jordelivet", skriver hans fru, dansaren Amanda Kloots, på Instagram.

Cordero dog på Cedars-Sinai-sjukhuset i Los Angeles där han vårdats i tre månader sedan han blivit smittad av coronaviruset. Flera veckor av sjukhustiden tillbringade han i koma.

Nick Cordero är känd för sina roller i musikaler på Broadway och han var framför allt omtyckt för sina tolkningar av tuffingar och gangsters på scen. Han fick sitt genombrott 2014 när han spelade Cheech i en uppsättning av "Kulregn över Broadway" och han nominerades till en Tony, skriver The New York Times.

Tillsammans med frun och deras ettårige son Elvis hade han nyligen flyttat till Los Angeles för att vara med i en uppsättning av "Rock of ages".

Nick Cordero blev 41 år.

Kultur och nöje

Dotter uppfyller drömmen utan publik

Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har drömt om 'Allsången' sedan hon var barn. 'Det känns väldigt häftigt', säger hon. Arkivbild.
Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har drömt om "Allsången" sedan hon var barn. "Det känns väldigt häftigt", säger hon. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Trots att det gapar tomt framför scenen känns det som en barndomsdröm som går i uppfyllelse när Dotter deltar i "Allsång på Skansen" för första gången.
– Det blir något unikt, säger hon.

Det är dags för sommarens tredje allsångskväll på Skansen, med artisterna Darin, Amanda Ginsburg, Nisse Hellberg. Och Dotter, som gör sin debut på Sollidenscenen.

– Jag har tittat på "Allsången" sedan jag var liten och har alltid känt att den där scenen vill jag stå på. Så det känns väldigt häftigt, en barndomsdröm går i uppfyllelse, säger hon.

Men att en global pandemi skulle göra att Skansens sjungande publik försvann var knappast något hon drömde om som barn. Dotter tar dock saken med ro.

"Inte samma känsla"

– Man har ju börjat vänja sig lite vid sådana typer av gig, jag har gjort några sådana nu. Det känns speciellt men det är så roligt att vara med i alla fall, säger hon.

Det speciella upplägget är ett bevis på hur bra vi människor är på att anpassa oss, tycker sångerskan.

– Man får tänka att det är lite annorlunda format bara. Det är fortfarande "Allsång på Skansen" även om det inte blir samma känsla när publiken inte kan sjunga med. Men det blir något unikt. Det är ett år man alltid kommer att minnas, så det är ändå kul att få ta del av det.

33-åriga Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, slutade efter en poängrysare som två i årets Melodifestival med låten "Bulletproof".

"Glatt överraskad"

Under våren hade hon hoppats på att få åka ut och turnera och rida på framgången. Nu känns "Allsången" som plåster på såren efter de grusade planerna.

– Jag är så glad över hur bra det har gått för min låt ändå. Det är så klart tråkigt att man inte har fått komma ut och spela men det viktiga är att folk har tagit den till sig och lyssnat på den mycket. Jag är fortfarande så glatt överraskad.

TT: Vilken låt förknippar du särskilt med sommaren?

– Precis innan sommaren kom igång tänkte jag på "Idas sommarvisa". Den har jag alltid sjungit i början av sommaren och sedan kommer det igång! Det är väldigt mysigt och en riktig sommarsång för mig. Alla de här Per Gessle-låtarna från när man var liten också. Jag var barn på 90-talet och vi gick alltid och sjöng på "Jag går och fiskar" och "Juni, juli, augusti".

"Allsång på Skansen" sänds på tisdagar klockan 20 i SVT.

Elin Swedenmark/TT

Hon slutade tvåa i Melodifestivalen med 'Bulletproof'. 'Det viktiga är att folk har tagit den till sig', säger Dotter.
Hon slutade tvåa i Melodifestivalen med "Bulletproof". "Det viktiga är att folk har tagit den till sig", säger Dotter.
Foto: Christine Olsson/TT
Årets 'Allsång på Skansen' sänds utan publik. Arkivbild.
Årets "Allsång på Skansen" sänds utan publik. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sanna Nielsen gör sitt femte år som programledare. Arkivbild.
Sanna Nielsen gör sitt femte år som programledare. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson

FAKTA

Fakta: Årets artister

Program 1, 23/6: Agnes, The Mamas, Jill Johnson & Robin Stjernberg, Newkid

Program 2, 30/6: Miss Li, Anna Bergendahl, Måns Zelmerlöw, Erik Lundin

Program 3, 7/7: Darin, Dotter, Amanda Ginsburg, Nisse Hellberg

Program 4, 14/7: Mando Diao, Anis Don Demina, Myra Granberg, Kokobäng

Program 5, 21/7: Daniel Adams-Ray, The Boppers, Peg Parnevik, Blenda

Program 6, 28/7: Eva Dahlgren, Rickard Söderberg, Estraden, Gee Dixon, Shirley Clamp

Program 7, 4/8: Lena Philipsson, Victor Leksell, Bengan & Allan Jansson, Merit Hemmingson

Allsångsscenen är din, 4/8: Lena Philipsson

Program 8, 11/8: Petter, Helen Sjöholm, Petra Marklund

Programledare är Sanna Nielsen.

Kultur och nöje

Elton John på brittiska mynt

Elton John, finns nu även på brittiska mynt. Arkivbild.
Elton John, finns nu även på brittiska mynt. Arkivbild.
Foto: Andy Kropa/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Drottning Elisabeth får konkurrens på de brittiska mynten. Nu ska nämligen Sir Elton John pryda ett antal samlarmynt.

Det brittiska myntverket meddelar att musikern ska äras med jubileumsmynt där en stråhatt, en fluga, ett par glasögon formade som noter samt namnet Elton John syns.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Nya Zeeland öppnar för filminspelningar

På bilden syns karaktärerna Neytiri (till höger) och Jake i 'Avatar' från 2009. Arkivbild.
På bilden syns karaktärerna Neytiri (till höger) och Jake i "Avatar" från 2009. Arkivbild.
Foto: WETA
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nya Zeelands regering gör undantag i inreseförbudet under coronapandemin och öppnar gränsen för produktionsbolag som vill spela in nya filmer och tv-serier i det bildsköna landskapet, skriver Stuff.

Bland produktionerna som nu kan genomföras på plats i Nya Zeeland är James Camerons uppföljningar till sci-fi-klassikern "Avatar" och andra säsongen av Amazons fantasyserie "Sagan om ringen" som utspelar sig före intrigen i den första delen av JRR Tolkiens trilogi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Därför stormar det kring Carl von Linné

Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. Arkivbild.
Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Statyer av historiska rasister har välts över ända i flera länder. Och i svallvågorna av Black lives matter har en debatt om Carl von Linné blossat upp i Sverige. Men hur mycket rasist var blomsterkungen egentligen?
PREMIUM

Historiska personer i brons lever farligt. I den antirasistiska protestvåg som sveper över USA efter mordet på George Floyd har statyer av sydstatsgeneraler, slavägare och kolonisatörer välts på löpande band.

När protesterna nådde Storbritannien riktades ilskan mot ökända imperialister som Cecil Rhodes, men även mot nationalhjältar som Nelson och Churchill. I Belgien städas statyer av den brutale kung Leopold II undan sedan de bombarderats med rödfärg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svenska författare klarar coronakrisen bättre

Författarförbundet ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild.
Författarförbundet ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska författare och översättare har drabbats hårt av coronakrisen, enligt Författarförbundet.
Men ändå verkar de ha klarat sig bättre än kollegorna i länder som infört hårdare restriktioner.
PREMIUM

Europeiska författarrådet (EWC) har sammanställt situationen i 24 europeiska länder med hjälp av 33 fackliga organisationer som representerar författare och översättare. Värst drabbade, "extremt allvarligt", är författare och översättare i Portugal, Schweiz, Österrike och Cypern, följt av "väldigt allvarligt" drabbade länder som Island, Norge, Tyskland och Frankrike.

EWC skriver i rapporten att författare förlorar stora inkomster när evenemang ställs in, men också på grund av minskad försäljning när butikerna stängt. Dessutom skjuts bokkontrakt upp och förskottsersättningar sänks, som ska läggas till uppskjuten betalning för redan skrivna böcker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL