Kultur och nöje

Michael Björklund vann "Robinson"

Michael Björklund vann 'Robinson' 2020. Pressbild.
Michael Björklund vann "Robinson" 2020. Pressbild.
Foto: Linus Nilsson/TV4 C More
Kultur och nöje
Kultur och nöje Michael Björklund är årets vinnare av realityserien "Robinson". Den åländske kocken navigerade sig genom programmet med snällhet som främsta vapen, offrade framtänderna, och fick nya perspektiv på sitt vardagsyrke.
– Jag har aldrig räknat riskorn förut, säger Björklund.
PREMIUM

Michael Björklund gjorde upp mot finalmotståndarna Clara Henry, Priya Svang och Christoffer Willén. Fyra blev snart tre sedan Willén röstats ut i det sista ö-rådet.

Efter en lång avslutande tävling låg Björklund i ledning mot slutet och kunde stolt vråla ut sin segerglädje efter att ha klättrat upp till plattformen där vinnarstatyetten väntade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De sätter ord på Jockum Nordströms konst

Alva From, Ewa Gerström, Ingrid Knutsdotter Thulin och Lisa Lagerström (bilden) har tillsammans med Matilda Arborelius och Frida Anund skrivit texter inspirerade av Jockum Nordströms konstverk The Anchor Hits the Sand.
Foto: Foto: Privat
Kultur och nöje
Litteratur/konst Under sommaren och en bra bit in i höst visas Jockum Nordströms utställning Utan lykta på Skissernas museum i Lund. Nu har utställningen kompletterats med ett häfte med texter skrivna av Lunds författarskolas magisterklass. – Det är spännande att se blandningen, ganska samstämmigt men ändå sex helt skilda röster, säger Lisa Lagerström, en av de sex studenterna i klassen.

Ewa Gerström, Ingrid Knutsdotter Thulin, Lisa Lagerström och Alva From har stämt möte på Skissernas museum för att för första gången se det tryckta häftet på plats. De tog alla magisterexamen på Lunds författarskola i våras, tillsammans med Frida Anund och Matilda Arborelius, och avslutar därmed fyra års studier på författarskolan.

Som en extra uppgift, utöver examensarbetet inbjöds de av Skissernas museum att skriva personliga texter inspirerade av konstnären Jockum Nordströms skuggspelsinstallation The Anchor Hits the Sand.

– Det känns verkligen roligt att se sina texter i tryck här och se hur fint det blev, säger Lisa Lagerström.

Detalj av Jockum Nordströms skuggspel The Anchor Hits the Sand.
Foto: Emma Krantz, Skissernas museum

Specialvisning

Ann Landgren Danielson som är curator för Jockum Nordströmutställningen berättar att Skissernas museum, som är en del av Lunds universitet, gärna vill knyta sina utställningar till samarbeten med olika institutioner och att det i det här fallet kändes naturligt med författarskolan.

– Vi tog fasta på att det finns ett starkt berättande i allt Jockum Nordström gör och att han jobbar så fritt mellan olika medier och material och själv också har gjort bilderböcker, säger hon.

Som start på projektet inbjöds de sex magistereleverna till en specialvisning av utställningen och The Anchor Hits the Sand.

– Det var så roligt att se dem där, berättar Ann Landgren Danielson. Jag var ändå lite orolig innan. Tänk om de inte skulle tycka att det var något? Men vi såg verkligen i deras blickar att det här gick hem.

– Vi hade fått se en kort video av verket tidigare men det var verkligen skillnad att se det på plats på museet, säger Alva From. Jag satte mig och skrev direkt mest för att jag ville få ner tankarna snabbt. Sedan blev det inte den slutgiltiga texten utan mer som stödord att ha i minnet.

Texthäftet som Lunds universitets författarskolas magisterelever gjort inspirerat av Jockum Nordströms utställning på Skissernas museum.

Samstämmigt men skilda texter

Magisterklassens gemensamma texthäfte har titeln ”Det finns sju världshav, men det finns inga riktiga gränser” och i det finns textfragment, dikter, essäer och noveller. Några har skrivit en text, andra två eller tre.

– Våra texter kommer ur våra egna uttryck och vi skriver verkligen på olika sätt men vi har också blivit förbluffade under vårt arbete på författarskolan över hur teman vi jobbat med vävs in i dem, säger Ingrid Knutsdotter Thulin. Så känns det även med Jockums verk.

– Det de enda riktlinjerna vi satte var att vi skulle utgå från Jockums skuggspel och att det skulle vara relativt korta texter, fortsätter Lisa Lagerström. Det är verkligen spännande att se blandningen det blev, ganska samstämmigt men ändå sex helt skilda texter.

Var det svårt skapa text utifrån ett konstverk?

– För mig var det inte alls svårt, säger Lisa Lagerström, Jag brukar hämta inspiration från musik och andra konstformer när jag skriver. Tidigare i magisterkursen läste vi gemensamt Doris Lessings Den femte sanningen och skrev texter inspirerade av den så på det sättet var det här en förlängning av kursen.

– Vad som också var spännande var att vi hade vår egen forskning på utbildningen och man kan se att vissa av texterna i häftet har teman som kommer från den också. Till exempel tid och det inre och yttre, säger Ewa Gerström.

– Jag tycker också att det kändes naturligt att utgå från ett verk eftersom vi som sagt gjort det innan och ingen konst uppstår heller i ett vakuum, flikar Ingrid Knutsdotter Thulin in.

Berikar upplevelsen

Att textprojektet genomfördes i samarbete med just Skissernas museum tycker författarskolans studenter känns extra bra.

– På författarskolan jobbar vi hela tiden med att titta på varandras texter och hjälpa varandra att arbeta fram något, förklarar Lisa Lagerström. Vi tittar sällan på de slutgiltiga texterna utan är i de här processerna och det är just de processerna som Skissernas museum visar, fast i bildkonsten.

– Det är så fascinerande när man börjar prata om konst och hur konst blir till att processerna ser så lika ut oavsett om det handlar om att skapa musik, bildkonst eller en text, menar Ingrid Knutsdotter Thulin.

Texthäftet finns sedan två veckor i kassan i entrén på Skissernas museum och erbjuds alla besökar gratis.

– Vi hoppas att man kan sätta sig på museet och läsa några rader och man kan också ta hem häftet och läsa det där. Har man då sett skuggspelet och utställningen så hoppas vi att det kan berika upplevelsen, säger Ann Landgren Danielson. Så har det varit för mig. Även om jag känner Jockum Nordströms bildvärld väl så blir det en fördjupning att läsa de här texterna och man börjar associera.

– Jag har också förstått av personalen på museet att häftet är väldigt populärt. lägger hon till.

Fler samarbeten

För magistereleverna är utbildningen på författarskolan avslutad men samarbetet dem emellan tar inte slut för det.

– Vi vill fortsätta att träffas och prata om litteratur, gräva, ha textsamtal och responser, säger Ewa Gerström. Just det där sammanhanget, att våga förlora sig i skrivande tillsammans med andra som är så viktigt. Sedan tror jag också att vi alla sitter och arbetar på våra skrivprojekt eller romaner eller lyrik.

– Det är så fint också det vi gör i dag när vi träffas här på Skissernas, lägger Ingrid Knutsdotter Thulin till. Jag hoppas att vi kan fortsätta att uppleva konst tillsammans och inspireras av den.

Från Skissernas museums sida kan man absolut tänka sig fler samarbeten med författarskolan och Ann Landgren Danielson berättar att man efter sommarsemestrarna ska arbeta mer aktivt med magisterelevernas texterna på social medier och även lägga ut dem på hemsida. Dessutom kommer Jockum Nordström-utställningen att avslutas med ytterligare ett samarbete mellan konst och litteratur.

– Litteralund startar samma helg som vi avslutar utställningen så vi hoppas på en finissagehelg där Litteralund är ett av de tyngre inslagen. Då ska det handla om berättande och det blir högläsning ur Jockums bilderböcker, avslöjar Ann Landgren Danielson.

FAKTA

Skissernas Museum och Jockum Nordström

Jockum Nordström-utställning Utan lykta visas på Skissernas museum i Lund till och med 18 oktober.

Med koppling till coronapandemin och restriktionerna som råder begränsar museet antalet personer som får vistas i lokalerna till 40 och räknar vid in- och utsläpp.

Kultur och nöje

Tommy Körberg till Dalhalla i sommar

Tommy Körberg. Arkivbild.
Tommy Körberg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tommy Körberg gör den 1 och 2 augusti två intima konserter på Dalhallas scen, där han framför sina favoritlåtar och berättar tillhörande anekdoter.

Konsertscenen Dalhalla utanför Rättvik har på grund av pandemin stått tom i sommar, men har nu börjat annonsera "intima" konserter med 50 personer i publiken varje kväll.

Sedan tidigare är det klart att Robert Wells och Magnus Carlson i augusti gör två spelningar vardera på stenbrottsarenan i Dalarna.

Kultur och nöje

Nick Cannon sparkas efter uttalanden

Programledaren, rapparen och komikern Nick Cannon. Arkivbild.
Programledaren, rapparen och komikern Nick Cannon. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske programledaren Nick Cannon får sparken av sin arbetsgivare, tv-jätten Viacom CBS, efter att ha uttryckt sig antisemitiskt i sin podcast "Cannon's class", skriver The New York Times.

Det var i slutet av juni som Cannon i ett podcastavsnitt intervjuade rapparen Richard Griffin, känd som Professor Griff. Rapparen var tidigare medlem i Public Enemy, men sparkades från hiphopgruppen 1989 efter att ha sagt att judar är ansvariga för "majoriteten av den galenskap som pågår runt om i världen".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Förväntansfullt när Vasamuseet öppnade igen

Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare.
Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter att ha hållit stängt i fyra månader har Vasamuseet öppnat igen. Trots både semestertider och coronapandemi köade en rad förväntansfulla besökare utanför museet på öppningsmorgonen.
– Jag är en stor Vasavän. Jag tycker att hon är fantastisk. Så jag är riktigt glad att vara här, säger besökaren Claudia Menz.
PREMIUM

Vasamuseet var ett av de museer som tvingades stänga när coronapandemin svepte in över landet. De vanligtvis så välbesökta lokalerna ekade plötsligt tomma.

Fyra månader och ett par krispaket senare, var det under onsdagen dags att slå upp portarna igen. Och redan innan öppningen ringlade sig kön en bra bit över gårdsplanen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kanye West uppges hoppa av presidentvalet

Kanye Wests två veckor långa presidentkampanj uppges vara inställd. Arkivbild.
Kanye Wests två veckor långa presidentkampanj uppges vara inställd. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bara två veckor efter beskedet om att Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet kommer nu uppgifter om att rapparen ändrat sig.

Till New York Magazine säger kampanjmedarbetaren Steve Kramer att presidentkampanjen är inställd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Kultur och nöje

TV4 fälls för olämpliga reklamavbrott

TV4:s reklamavbrott under Jonas Gardells scenshow 'Queen of fucking everything' fälls av Granskningsnämnden. Arkivbild.
TV4:s reklamavbrott under Jonas Gardells scenshow "Queen of fucking everything" fälls av Granskningsnämnden. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

TV4 agerade "nonchalant" när de bröt för reklam under två storfilmer och en scenshow. Det menar Granskningsnämnden för radio och tv, som nu kräver tv-kanalen på totalt 200 000 kronor för olämpliga reklamavbrott, något som Nöjesbladet var först att rapportera om.

Reklamavbrotten skedde under Quentin Tarantinos "The hateful eight" och filmatiseringen av Jojo Moyes storsäljare "Livet efter dig", samt under Jonas Gardells scenshow "Queen of fucking everything".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gitarrjätte ger hittelön för saknade dokument

Gibson har tillverkat gitarrer sedan 1894, och är sedan dess ett av världens mest framstående gitarrmärken. Arkivbild.
Gibson har tillverkat gitarrer sedan 1894, och är sedan dess ett av världens mest framstående gitarrmärken. Arkivbild.
Foto: Mark Bugnaski/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det klassiska gitarrföretaget Gibson erbjuder en hittelön på drygt en halv miljon kronor till den som hjälper dem att hitta en uppsättning dokument som varit försvunna i 30 år.

Det man letar efter är fraktregistren från åren 1959-1960, som visar alla gitarrer som fraktats under de specifika åren. Dokumenten ska senast ha setts i Michigan i norra USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dystopiklassikern: Battle royale

Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren 'Battle Royale'. Kuriyama blev senare castad som 'Gogo' i Quentin Tarantinos 'Kill Bill vol 1'. Pressbild.
Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren "Battle Royale". Kuriyama blev senare castad som "Gogo" i Quentin Tarantinos "Kill Bill vol 1". Pressbild.
Foto: Toei Company / Anchor Bay Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje 20 år efter premiären har Kinji Fukasakus ökända ultravåldsklassiker bara ökat i relevans. En framtid där japanska högstadiebarn tvingas slåss till döden verkar ännu närmre idag.
PREMIUM

Oscarsvinnaren "Parasit" (2019) och den mindre uppmärksammade men nästan lika mästerliga "Bränd" (2018) uttrycker båda ett hopplöst raseri inför de ökade klassklyftorna i dagens Sydkorea. Filmerna var bevisligen enkla att relatera till även i västvärlden och den sistnämnda fokuserade särskilt på hur de yngre generationerna, millenials och generation Z, blivit av med sin framtid. Efter att ha tvingats ut på en prekär arbetsmarknad finns idag finns bara två möjligheter: vinna eller förlora.

Redan år 2000 var den då 70-årige regissören Kinji Fukasaku före sin tid med att kanalisera samma generationsförtryck i "Battle Royale". Om än stöpt i en dystopisk genreform där alternativen för ungdomarna var "vinna eller dö".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL