Annons

Skånskt avloppsvatten rinner ut i Öresund

De danska planerna att dumpa 290 000 kubikmeter kloakvatten i Öresund har väckt hård kritik. Men även från den svenska sidan släpps årligen orenat vatten ut från avloppsnätet, rapporterar Sydsvenskan.
Publicerad 24 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Orenat vatten från Malmö rinner redan ut i Öresund vid kraftig nederbörd. Arkivbild.
Orenat vatten från Malmö rinner redan ut i Öresund vid kraftig nederbörd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förra året släpptes cirka 65 000 kubikmeter orenat vatten ut av VA Syd, som tar hand om det som spolas ner i sydvästra Skåne. 2017 släpptes drygt 250 000 kubikmeter ut.

Men vattnet, som släpps ut i vattendrag som mynnar ut i Öresund, är långt ifrån lika smutsigt som vid det planerade utsläppet i Danmark.

Annons

– När vi släpper ut vatten innehåller det en väldigt liten andel fekalier. Cirka 90 procent är rent regnvatten. I det här danska fallet handlar det om 100 procent spillvatten under fem dagar om jag har förstått det rätt, säger Andreas Lagerblad, avdelningschef för avloppsvatten på VA Syd.

Cirka en tredjedel av Malmös avloppsnät består av äldre kombinerade avloppsledningar som leder bort både spillvatten från hushåll och regnvatten. För att skydda VA-systemet vid kraftig nederbörd släpps vatten ut ur ledningarna, ofta i Malmös kanaler. Endast cirka två procent består av sånt som folk spolat ner i toaletten, uppger Sydsvenskan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons