Ekonomi

Något ljusare utsikter bland tyska företag

Mindre deppigt i tysk ekonomi. Arkivbild.
Mindre deppigt i tysk ekonomi. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Något mindre dystert. Den tyska ekonomin kan ha bottnat, enligt den månatliga mätningen från det tyska institutet IFO.

Indexet som mäter affärsklimatet i Europas största ekonomi steg från 74,2 i april till 79,5 i maj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsrally i Asien – hopp om återhämtning

Börserna i Asien reagerar positivt på att flera länders ekonomier öppnar igen. Bild från i fredags.
Börserna i Asien reagerar positivt på att flera länders ekonomier öppnar igen. Bild från i fredags.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Shanghaibörsen rusade kraftigt under måndagen och kompositindex stängde upp 5,8 procent. Det är den femte handelsdagen i rad som index stiger, i takt med att optimismen kring en återhämtning i Kina ökar. Dagens starka trend leds främst av banksektorn och indexet är nu på den högsta nivån sedan april 2019.

– Marknaden väntar sig att centralbanken kommer att införa fler lättnader. Men i Kina kommer och går tjuren snabbt, säger Hao Hong, förvaltare på Bocom International, till CNBC. Tjuren är i börssammanhang ett uttryck för en positiv trend på marknaden.

Trenden syns i övriga Asien också där Hongkongs Hang Seng-index är upp 3,7 procent. I Tokyo stängde Nikkei 225-index på plus 1,8 procent med det bredare Topix-index steg 1,6 procent.

Ekonomi

Stockholmsbörsen öppnar uppåt

Stockholmsbörsen öppar uppåt. Arkivbild.
Stockholmsbörsen öppar uppåt. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter uppgångar i Asien inlett handelsveckan verkar optimismen även tagit över på Stockholmsbörsen. Efter några minuters handel är OMXS-index upp 1,6 procent.

På storbolagslistan är uppgången bred, med verkstadsbolagen Sandvik, Atlas Copco och SKF i toppen. Det enda bolag på OMXS30-listan som backar är Tele2, ner drygt två procent. Tidigt imorse kom nyheten att vd Anders Nilsson lämnar uppdraget och ersätts av Kjell Morten Johnsen.

De stora börserna ute i Europa stiger likt Stockholmsbörsen. Störst är uppgången i Paris, där CAC40-index är upp två procent efter några minuters handel.

Ekonomi

Stort sug efter stora TV-apparater i coronatider

 Det är stort sug efter TV-apparater i coronatider. Arkivbild.
Det är stort sug efter TV-apparater i coronatider. Arkivbild.
Foto: NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stora TV-apparater på över 65 tum och spelkonsoler. Det lockar främst hemelektronikskonsumenterna under coronatider. Försäljningen av hemelektronik ökade med elva procent under juni månad jämfört med samma period 2019 enligt ny statistik från Elektronikbranschen. Den ackumulerade försäljningen från årsskiftet visar att just stora TV-apparater har sett ett rejält uppsving med en ökning på 38 procent medan spelkonsoler i sin tur ökat med 18 procent.

"Under juni fortsatte trenderna vi sett hela våren, med bra försäljning av IT, gaming och TV", säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen i ett pressmeddelande.

För mobiltelefoner noteras däremot en mera blygsam ökning, två procent. Den ackumulerade försäljningen sedan januari visar till och med på en nedgång på två procent.

Ekonomi

97 procents ras för Norwegian

Norwegian har tappat nästan all trafik under juni. Arkivbild.
Norwegian har tappat nästan all trafik under juni. Arkivbild.
Foto: Ole Berg-Rusten
Ekonomi
Ekonomi

Antalet passagerare hos flygbolaget Norwegian minskade med 97 procent under juni, jämfört med juni 2019. I år flög bolaget 113 000 passagerare, siffran för juni 2019 var 3,48 miljoner.

Norwegian har, precis som sina konkurrenter, drabbats hårt av pandemin. Under våren har en övervägande majoritet av flottan stått still på marken, men i mitten av juni meddelade bolaget att de återupptar kapacitet. 76 flyglinjer har börjat trafikeras första juli.

Ekonomi

Industrihjulen har börjat rulla i Tyskland igen

Nu börjar industriproduktionen ta fart i Tyskland igen. Arkivbild.
Nu börjar industriproduktionen ta fart i Tyskland igen. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Europas största och viktigaste ekonomi börjar nu se ännu ett tecken på ljusning. Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg med 10,4 procent i maj, dock svagare än analytikernas prognoser som låg på 15 procent enligt en sammanställning gjord av Reuters. Uppgången kommer efter att man de senaste månaderna noterade de svagaste siffrorna sedan mätningarna inleddes i maj 1991. Inhemsk orderingång steg nu 12,3 procent medan den utländska lyfte 8,8 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Nytt datum för krisande Argentina

En man sover på gatorna i Buenos Aires. Landet har återigen drabbats av svåra ekonomiska problem. Arkivbild.
En man sover på gatorna i Buenos Aires. Landet har återigen drabbats av svåra ekonomiska problem. Arkivbild.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

I dag är det tänkt att en lösning på Argentinas ekonomiska problem ska presenteras. Detta då en ny variant på tilltänkt skuldrekonstruktion presenteras samtidigt som Argentina har förlängt deadline för långivare att ta ställning till rekonstruktionsplanerna till den 4 augusti enligt landets finansdepartement. Argentinas skulder har i spåren av coronapandemin återigen skjutit i höjden och förhandlingarna med långivarna har handlat om obligationslån till Argentina på 66,2 miljarder dollar vilket är en femtedel av Argentinas totala skuld. Nu uppger en källa till nyhetsbyrån AFP att det finns ett nytt erbjudande till långivarna på cirka 53 dollar per 100 dollar, det vill säga en skuldnedskrivning på knappt hälften av beloppet. Det är dock högre än det bud på 39 dollar som tidigare har nobbats av en majoritet av långivarna.

Ekonomi

Vinsten dyker för Fabege

Fabeges hyresintäkter håller sig ganska stabila, men vinsten rasar. Arkivbild.
Fabeges hyresintäkter håller sig ganska stabila, men vinsten rasar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Fabeges hyresintäkter minskar, men företaget lyckades med liten marginal gå med vinst under årets andra kvartal. Hyresintäkterna blev 696 miljoner kronor och vinsten före skatt sex miljoner kronor, vilket framgår av bolagets kvartalsrapport. Motsvarande kvartal förra året var hyresintäkterna 731 miljoner och vinsten 1 909 miljoner.

En anledning till de minskade intäkterna är hyresrabatter, enligt det statliga hyresstödspaket där staten och fastighetsbolaget delar på kostnaden för rabatter. Totalt har Fabege under kvartalet beviljat hyresrabatter på 36,4 miljoner kronor där Fabege står för hälften, alltså 18,2 miljoner.

"Våra stora projekt har, till vår överraskning, rullat på nästan helt utan störningar. Vårt uthyrningsarbete har varit fortsatt intensivt med visningar genomförda med drönare och med digital avtalsskrivning", skriver vd Stefan Dahlbo i rapporten.

Ekonomi

Uber i miljardaffär

Uber är på väg att köpa upp en konkurrent på matleveransmarknaden. Arkivbild.
Uber är på väg att köpa upp en konkurrent på matleveransmarknaden. Arkivbild.
Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska taxitjänsten Uber köper matleveransföretaget Postmates, skriver Reuters och hänvisar till nyhetsbyrån Bloomberg. Uber som också sysslar med matleveranser ska enligt uppgifterna köpa Postmates för motsvarande 2,65 miljarder dollar. Postmates som grundades

2011 och beräknas ha åtta procent av den amerikanska marknaden uppgavs så sent som i förra veckan vara på väg mot en börsnotering.

NÄSTA ARTIKEL