Annons

Rättvisa även för värsta avskummet

krönika • Publicerad 25 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Jag är glad att vi har ett rättssystem, de enda sättet att hålla mänskligheten borta från kaos, död och anarki.

Ett exempel: Läste om en IS-mördare som ställts inför rätta i Tyskland.

Annons

Han är bland annat anklagad för att ha kedjat fast en femårig yazidisk flicka, som var hans slav, mitt i den lågande solen med sin 50 gradiga värme. Flickan fick sitta tills hon dog av hettan. Varför gjorde han så?

Jo, för att flickan hade kissat på sig under natten.

Om vi alla till mans tittar inom oss och får önska vad denne man borde få för straff är det för min del enkelt. Jag erkänner: Jag känner intensivt att han skulle kedjas fast i hettan och möta samma grymma öde som den lilla oskyldiga flickan gjorde.

Det är mänskligt att ibland prisa gamla testamentets princip om öga för öga, tand för tand. Den som påstår något annat, ljuger förmodligen av rädsla för att framstå i lite mindre fin dager.

Det är mänskligt att känna bottenlöst hat och hämndbegär mot människor som är kapabla att begå så grymma handlingar.

Eller vad förtjänar mamman till Esmeralda (”Lilla Hjärtat”), som med hjälp av den nu döde pappan misstänks ha drogat och plågat ihjäl sin lilla tös, innan de slog in hennes kropp i plast och slängde in den under en säng.

Jag vet, endast fantasin sätter gränser för hur den så kallade mamman borde straffas. Men ändå: Att inte behandla det lägsta av det lägsta avskummet precis som de förtjänar, är ett sätt att bevara samhället och vårt eget människovärde, när hämndens klara låga brinner som värst.

Det är mänskligt att ibland prisa gamla testamentets princip om öga för öga, tand för tand.

För vad händer om vi släpper efter och låter hämndbegäret sköta rättvisan?

Det blir kort sagt och utan överdrifter inte bra. Det vet vi eftersom det prövats flitigt på olika håll genom historien.

Annons

Då hamnar vi i pöbelrätt och lynchningar, återkommande (och även pågående) aktiviteter i mänsklighetens blodigt, brokiga historia.

Jag tänker inte ens här ta några exempel, det blir alldeles för dystert i denna ljuva snart sommartid.

Nu raskt och muntert vidare till ett väderlöfte: Vill ni veta när det ska regna under den kommande veckan, ska ni bara kontakta mig och kolla när jag tänker gå ut med färgburk, stege och målarpensel.

Har även tipsat SMHI för att erbjuda mina tjänster till rimlig betalning (gärna skattefritt).

Sist, ett erkännande. Jag äger ingen gummiklubba. Nähä, tänker ni, än sen då? Jo det är nämligen så, att alla som sysslar med camping brukar vara utrustade med en sådan, så att man kan slå ner tältpinnar och liknande utan att störa och själv få hörselskador. Eftersom vi kasat runt i en husbil sedan 2003 har vi aldrig ägnat oss åt att snickra förtält (i timmar!) och liknande, men måste erkänna. En gummiklubba ska det bli, behövs trots allt en tältpinne eller två till att hålla markisen på plats i den skånska blåsten. Och metall mot metall är som bekant inget skönt ljud.

Avslutar med ett utmärkt skånskt ord som jag inte haft med i mina senaste krönikor där jag kritiserat Jan Guillous skånskhat, nämligen hialös.

På svenska beskriver det träffande någon som är rastlös eller har nervöst bråttom.

Carl-Johan Bauler är chefredaktör på Norra Skåne.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons