Annons

Säljare av kemsex-drog får kortare straff

Hovrätten kortar straffet för en man i 30-årsåldern som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att ha sålt stora mängder narkotika.
Köpare har använt droger till bland annat så kallat kemsex.
Publicerad 25 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Hovrätten ändrar mannens straff till fem i stället för sex års fängelse. Han döms för ett fall av grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott av normalgraden som alla avser överlåtelse av narkotika.

Historien rullades upp när en av polisens narkotikaspanare förra sommaren fick syn på 33-åringen på Södermalm i Stockholm, och fattade misstankar om att mannen tagit droger. När polisen sedan gjorde husrannsakan i mannens lägenhet hittades stora mängder narkotika, bland annat kokain, amfetamin, tabletter av olika slag och kristalliserat metamfetamin – ofta kallat ice eller crystal meth.

Annons

I tingsrätten dömdes också flera av köparna som hade spårats via säljarens telefon. I förhören med männen framgår att flera av dem tagit drogerna i samband med sex. Just ice kopplas ofta ihop med så kallat kemsex, alltså att man använder droger för att förhöja sexupplevelsen.

Ice är enligt experter exempelvis mycket beroendeframkallande, och åklagaren Carl Mellberg har argumenterat för att farligheten hos det kristalliserade metamfetaminet borde föranleda ett hårdare straff.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons