Utrikes

Taiwan lovar att stötta Hongkong mot Peking

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Bild från förra veckan.
Taiwans president Tsai Ing-Wen. Bild från förra veckan.
Foto: Taiwans presidentkansli/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Polisen i Hongkong avfyrade under söndagsmorgonen tårgas och pepparsprej mot tusentals demonstranter, som protesterade mot Pekings föreslagna säkerhetslag, vilken riskerar att inskränka friheten i regionen.

Demonstranterna får stöd från Taiwan, vars president Tsai Ing-Wen säger att landet kommer ge befolkningen i Hongkong "nödvändig assistans", utan att precisera vad den skulle bestå av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Beväpnad man jagas i tysk skog av 100 poliser

Poliser i Oppenau deltar i jakten på den 31-årige mannen.
Poliser i Oppenau deltar i jakten på den 31-årige mannen.
Foto: Sven Kohls/AP/TT
Utrikes
Utrikes En intensiv polisinsats i skogarna i sydvästra Tyskland för tankarna till filmen "Rambo".
Omkring 100 poliser, helikoptrar och spårhundar jagar en 31-årig man – som övermannade fyra poliser och stal deras tjänstevapen.

En 31-årig hemlös man, klädd i stridsmundering och beväpnad med flera pistoler och pilbåge, jagas av omkring 100 poliser i en skog i Tyskland dit han tagit sin tillflykt.

Jakten är nu inne på sin andra dag i Oppenau de i sydvästra delarna av landet. Polisen använder sig av specialstyrkor, helikoptrar och spårhundar.

Jakten på honom började i söndags. Fyra poliser skickades till en plats i skogen, efter larm om en man som betedde sig misstänkt vid en koja. Till en början samarbetade mannen, men riktade plötsligt sin pistol mot poliserna och tvingade dem att lämna över sina tjänstevapen. Därefter försvann han från platsen, bekräftar polisen för tidningen Bild.

– Plötsligt drog han sin pistol och siktade mot tjänstemännen. Helt överrumplade av situationen, hade de inget annat val än att reagera på den farliga situationen, säger polisens talesperson Wolfgang Kramer till tidningen.

Om pistolerna var fulladdade innebär det att mannen dessutom har tillgång till 64 patroner.

Mannen är känd av rättsväsendet sedan tidigare, bland annat för olaga vapeninnehav och för att ha skjutit sin flickvän med pil och båge.

Bild skriver att han bodde i ett lokalt gästhus i tre år, men att han vräktes för omkring ett år sedan eftersom han inte betalat sin hyra i tid. Flera vapen och bensindunkar hittades i lägenheten efter det att han vräkts.

Poliser i Oppenau deltar i jakten på den 31-årige mannen.
Poliser i Oppenau deltar i jakten på den 31-årige mannen.
Foto: Philipp von Ditfurth/AP/TT

Utrikes

Ökänd darknet-pedofil gripen i Frankrike

Fransk polis har i samarbete med Europol gripit en man som misstänks för att ha drivit pedofilsajter på 'darknet'. Arkivbild.
Fransk polis har i samarbete med Europol gripit en man som misstänks för att ha drivit pedofilsajter på "darknet". Arkivbild.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 40-årig fransman som misstänks ha drivit pedofilsajter på det så kallade darknet – dolda, krypterade delar av internet – har gripits i Frankrike.

Videor och bilder på övergrepp mot barn har via sajterna nått ut till tusentals personer i hela världen, meddelar Bordeaux-åklagaren Frédérique Porterie, rapporterar Le Figaro.

Gripandet gjordes av fransk polis i samarbete med Europol, som leder arbetet mot pedofilnätverk på darknet.

Mannen beskrivs av Frédérique Porterie som "en av de tio mest eftersökta" av myndigheter som bekämpar sexuella brott mot barn i världen.

Mannen sitter häktad och har enligt tidningen erkänt omständigheter kring de anklagelser som riktas mot honom.

Utrikes

Duda omvald – men Trzaskowski kallas segrare

Rafal Trzaskowski gör segertecknet på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.
Rafal Trzaskowski gör segertecknet på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.
Foto: Petr David Josek/AP
Utrikes
Utrikes Andrzej Duda vann presidentvalet i Polen. Men experter är ändå imponerade av att oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski sånär rådde på den sittande presidenten.
– Det är en rörelse som är ganska massiv, säger författaren Peter Johnsson om Trzaskowskis stöd.

– Segermarginalen är väldigt liten, säger Kazimierz Kik, statsvetare vid ett universitet i Kielce.

– President Duda vann valet, men den stora framgången är Rafal Trzaskowskis, tillägger Kik enligt nyhetsbyrån AFP.

Båda experterna framhåller det anmärkningsvärda i att oppositionskandidaten kom så nära seger. Under valrörelsen användes bland annat landets partikontrollerade radio och tv för att, som Peter Johnsson beskriver det, "nästan föra en hetskampanj" mot Trzaskowski.

– Trzaskowski hade inte bara sin motkandidat mot sig, utan även en stor del av statsapparaten. Trots detta lyckas han mobilisera nästan 10 miljoner väljare. Det är en rörelse som är ganska massiv om man kan mobilisera den ifall det kommer förslag om exempelvis skärpning av abortlagstiftningen, säger Peter Johnsson till TT.

Det mycket jämna resultatet befaras leda till ytterligare motsättningar i landet.

– Politiker från oppositionen pratar redan om att det är en skandal, säger Peter Johnsson, som är författare och Polenexpert.

Små saker

Redan innan valet talades det om utlandsrösternas betydelse och nu pekar mycket mot att små saker gjorde stor skillnad i valet där Andrzej Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), enligt de siffror som redovisats officiellt fick 51,2 procent av rösterna. Kritik från oppositionen har redan riktas mot hur utlandsröstningen gått till – där en stor del av de hundratusentals utlandsröstarna inte ska haft möjlighet att rösta.

– Förmodligen har kanske 100 000 av de som skulle rösta utomlands inte fått sina röstkort i tid, så skillnaden skulle kunna vara ännu mindre, säger Peter Johnsson, och menar att det kan leda till protester.

Men han poängterar att det inte kommer att kunna kullkasta valresultatet.

Splittrat land

Valresultatet visar på splittringen i Polen och motsättningarna mellan stad och landsbygd. Oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski, från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), vann klart i städerna medan Andrzej Duda gick som starkast på landsbygden. Rafal Trzaskowski fick bland annat över 70 procent av rösterna i Poznan och ett stöd på över 60 procent i Warszawa.

– Motsättningarna mellan stad och land har nästan skärpts i och med valutgången. Och där finns miljoner människor att mobilisera för protestaktioner om nu Lag och rättvisa går vidare med att attackera medier och det kommunala självstyret, säger Peter Johnsson.

PIS arbetar för en centralisering av makten i landet, vilket minskar det kommunala självstyret. Det kan ge upphov till nya konflikter, speciellt i de liberala storstäderna, menar Johnsson.

Frostiga EU-relationer

Med Andrzej Duda som fortsatt president pekar mycket på att Polens politiska utveckling kommer att fortsätta i en tidigare utstakad riktning med bland annat fortsatt ansträngda relationer med EU.

– Polen i dag är inget fullvärdigt demokratiskt land, rättssystemet är i stora delar satt ur spel och public service finns inte. Och det här kommer naturligtvis fortsätta, säger Johnsson.

Troy Enekvist/TT

Den sittande presidenten Andrzej Duda vann Polens presidentval mycket knappt.
Den sittande presidenten Andrzej Duda vann Polens presidentval mycket knappt.
Foto: Czarek Sokolowski/AP

FAKTA

Fakta: Andrzej Duda

48-årig jurist, som sedan 2015 är Polens president. Står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Duda är född i Kraków och har en doktorsexamen i juridik från Jagellonska universitetet. Då PIS kom till makten första gången 2005 utsågs han till vice justitieminister, och 2008 började han arbeta i den dåvarande presidenten Lech Kaczynskis (PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis numera dödee tvillingbror) stab.

Valdes in i sejmen 2011 och tog plats i Europaparlamentet 2014. För en bredare allmänhet blev Duda bekant först då Jaroslaw Kaczynski utsåg honom till partiets kandidat inför presidentvalet i maj 2015, som han gick segrande ur. Sedan dess har han gjort sig känd för att utan invändningar vinka igenom de flesta av de lagar som klubbats av den PIS-kontrollerade sejmen, parlamentets underhus.

Duda har propagerat för en skärpning av Polens abortlagar, som redan är bland de hårdaste i Europa. Han har också liknat "hbtq-ideologi" vid kommunism. Han har samtidigt vunnit popularitet för de PIS-satsningar på barnbidrag och sänkt pensionsålder som genomförts under hans tid vid makten.

Utrikespolitiskt har presidenten aktivt försökt stärka landets relation till Nato och USA. I juni besökte han president Donald Trump i Vita huset, som första utländska ledare sedan coronapandemin började.

Källa: AFP

FAKTA

Fakta: Rafal Trzaskowski

48-årig doktor i statsvetenskap, som utmanade Andrzej Duda om presidentposten. Borgmästare i Warszawa. Tillhör liberalkonservativa oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Trzaskowski växte upp i den polska huvudstaden, som son till den välkände jazzpionjären Andrzej Trzaskowski. Inledde sin politiska karriär som volontär 1989, året då Berlinmuren revs och Polen höll sitt första fria parlamentsval, som ofta ses som en startpunkt för kommunismens fall.

Doktorerat om EU:s institutioner vid Warszawas universitet. Även studerat i Oxford, Paris och på College of Europe utanför Warszawa. Talar engelska, franska, italienska, ryska och spanska.

Tog 2009 plats som ledamot i Europaparlamentet. 2013 blev han teknikminister och senare vice utrikesminister i dåvarande premiärministern Donald Tusks (senare ordförande för Europeiska rådet) regering.

Valdes 2018 till borgmästare i Warszawa. Kritiker anser att han inte har gjort tillräckligt mycket under sin tid vid makten, medan anhängare hyllar hans liberala syn i hbtq-frågor. Trzaskowski stödjer bland annat partnerskap för samkönade par, något som för närvarande är förbjudet i det katolskt präglade Polen.

Har under valrörelsen uppmärksammats i polsk public service-tv för att ha lyft frågan om kompensation till judar vars familjer fick tillgångar konfiskerade under andra världskriget och Förintelsen. Polen är det enda EU-land som inte lagstiftat om detta, men PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt att Trzaskowskis hållning är ett tecken på att han vare sig har "polsk själ eller polskt hjärta".

Källa: AFP, Reuters

Utrikes

Belgien kräver karantän av svenskar

Fontänbad vid Atomium i Bryssel under sommaren 2019. Arkivbild.
Fontänbad vid Atomium i Bryssel under sommaren 2019. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Funderar ni på en sommarutflykt till Manneken Pis, Atomium eller något annat av Belgiens sevärdheter?

Då kanske det är dags att tänka om.

Från och med måndagen gäller två veckors karantän samt ett obligatoriskt coronatest för inresande från Sverige till Belgien, meddelas från det belgiska utrikesdepartementet. Samma regler gäller även för inkommande från Leicester i Storbritannien, två områden i Spanien samt flera delar av Portugal, däribland huvudstaden Lissabon.

Sedan i helgen avråds dessutom belgiska medborgare från att göra icke nödvändiga resor till Sverige.

Resereglerna uppdateras löpande och gäller tills vidare.

Utrikes

Ingen coronapatient i respirator i Norge

Ingen coronapatient vårdas i respirator i Norge, meddelar Helsedirektoratet. Arkivbild.
Ingen coronapatient vårdas i respirator i Norge, meddelar Helsedirektoratet. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum
Utrikes
Utrikes

Ingen coronapatient i Norge vårdas i respirator för första gången sedan den 10 mars, meddelar myndigheten Helsedirektoratet.

I torsdags gick antalet personer i respirator ned från två till en, och i dag har antalet nått noll.

Sammanlagt vårdas sex coronasmittade personer på norska sjukhus, vilket är två mer än i fredags. Alla sex är inlagda i region Helse sør-øst, som är den största vårdregionen av fyra i landet. En av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

253 dödsfall personer med bekräftad coronasmitta har rapporterats från Norge, enligt Folkelseinstituttet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

30-åring död efter "covid-fest" i Texas

Den 30-årige mannen avled sedan han testats positivt för covid-19 efter en 'virusfest'. Arkivbild.
Den 30-årige mannen avled sedan han testats positivt för covid-19 efter en "virusfest". Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 30-årig man i Texas har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset på en "covid-19-fest", rapporterar amerikanska medier. Fenomenet med fester där unga försöker bli smittade har rapporterats från flera håll i USA på sistone.
PREMIUM

Mannen såg viruset som ett skämt, berättar Jane Appleby, chefläkare på det sjukhus i San Antonio i Texas, där han vårdades.

– Han trodde att sjukdomen var en bluff. Han trodde att han var ung och oövervinnerlig och inte skulle bli påverkad av sjukdomen, säger hon i en video som amerikanska medier har publicerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Domstol: Nej till nedstängning i Katalonien

Katalansk polis säger till en kvinna att det är obligatoriskt att bära munskydd. Arkivbild.
Katalansk polis säger till en kvinna att det är obligatoriskt att bära munskydd. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Katalanska myndigheter får inte införa de strikta åtgärder som meddelats för staden Lleida och sju andra orter med anledning av det stigande antalet coronavirusfall, enligt ett spanskt domstolsbeslut.
Regionens president uppmanar ändå invånarna att följa åtgärderna.
PREMIUM

De fler än 200 000 invånarna i Lleida med omnejd beordrades under helgen att stanna i sina hem. Åtgärden stoppas nu av en spansk domstol som har kommit fram till att den regionala regeringen med de nya reglerna har överskridit sina befogenheter.

"Det som föreslagits i dag går långt bortom en enkel rörelsebegränsning och påverkar allvarligt konstitutionellt erkända rättigheter", skriver domaren Elena García-Muñoz Alarcos i domen där hon avvisar den regionala regeringens beslut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Covid-19 snart ifatt värsta säsongsinfluensan

En person testas för covid-19 i La Paz i Bolivia.
En person testas för covid-19 i La Paz i Bolivia.
Foto: Juan Karita/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet bekräftade fall av covid-19-sjuka stiger allt snabbare i världen. På söndagen rapporterade Världshälsoorganisationen (WHO) att drygt 230 000 nya fall registrerats, en ny rekordsiffra för ett enskilt dygn. Det nya coronaviruset närmar sig nu det antal dödsoffer som säsongsinfluensan kräver de värsta åren.
PREMIUM

I vilken mån de växande covidsiffrorna beror på ökad smittspridning, eller om det på en del håll handlar om utökad testning och spårning, förtäljer inte statistiken.

Flest nya konstaterade fall finns i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL