Utrikes

Grönt ljus för gym och bad i Italien

Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den nya veckan kommer nya lättnader i de restriktioner som världens länder har infört för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Italienarna får nu gå och träna och bada, medan indier får flyga inrikes igen.
PREMIUM

I större delen av Italien öppnar nu gym och badhus, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. För att undvika smitta införs dock hårda regler för verksamheterna, bland annat måste gymbesökare hålla två meters avstånd till varandra, och simanläggningarna får inte släppa in fler badgäster än att varje person har sju kvadratmeter bassängyta för sig själv.

I den hårt drabbade regionen Lombardiet, där bland annat Milano ligger, får sim- och träningssugna hålla sig till tåls ytterligare en vecka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svåra övergrepp i Libyen – EU kritiseras

Afrikanska migranter väntar på assistans från spanska volontärarbetare, sedan de försökt korsa Medelhavet från Libyen i en ranglig trädbåt. Bilden togs den 8 september 2020.
Foto: Santi Palacios/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals flyktingar och migranter utstår oerhört lidande i Libyen, med små möjligheter att hitta säkra och lagliga vägar ur situationen, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Organisationen uppmanar EU att omvärdera sitt samarbete med libyska myndigheter för att kontrollera invandringen till Europa. EU stödjer den libyska kustbevakningen för att den ska transportera tillbaka migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

"Flyktingar och migranter utstår ett oerhört lidande i Libyen, och riskerar sedan sina liv till havs i sitt sökande efter trygghet i Europa – bara för att bli infångade och tillbakaskickade till Libyen och utsatta för samma övergrepp de försökt fly ifrån", säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Amnestys rapport vittnar om utomrättsliga avrättningar, tortyr, våldtäkter, godtyckliga gripanden och påtvingat arbete. Övergreppen utförs av både statliga och icke-statliga aktörer som undgår straff.

Amnesty kräver därför att EU:s ställer krav på libyska myndigheter.

"De måste se till att villkora eventuellt fortsatt stöd genom att kräva att de fruktansvärda övergreppen mot flyktingar och migranter omedelbart upphör," säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, i pressmeddelandet.

Utrikes

Uppgifter: Försvunnen sydkorean dödad av Nord

Utrikes
Utrikes

Nordkoreanska soldater har skjutit ihjäl en sydkoreansk man som misstänks ha velat hoppa av till Nordkorea, uppger Sydkoreas militär.

Mannen försvann från ett patrullfartyg i närheten av ön Yeonpyeong, vid den västra delen av gränsen mot Nordkorea, enligt uppgifterna.

Han hade på sig en flytväst vid försvinnandet, säger en militärkälla till AFP, och tillägger att omständigheterna pekar mot att han velat ansluta sig till Nordkorea.

När han senare upptäcktes av nordkoreanska styrkor ska han, medan han befann sig i vattnet, ha blivit förhörd från en båt, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

– Han sköts ihjäl i vattnet, säger AFP:s militärkälla.

– Nordkoreanska soldater hällde olja över hans kropp och brände den i vattnet.

Enligt källan brändes kroppen sannolikt som en försiktighetsåtgärd mot coronaviruset, som fått Pyongyang att stänga sina gränser och förklara nödläge.

Utrikes

Läkare i Madrid: "Rädd för att gå till jobbet"

Vårdpersonal håller ett öga på en intensivvårdsavdelning med covidpatienter på ett sjukhus i Madrid. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes En läkare på 80 patienter. Så kan det se ut under ett enda skift i frontlinjen mot coronaviruset, varnar fackförbund i Madrid – där utarbetade primärläkare varslar om strejk.
– Jag är rädd för vad som väntar på jobbet, säger en akutläkare till TT.

Rakel Merlo jobbar som akutläkare vid ambulansorganisationen Summa 112 i Madrid. Hon sammanfattar sitt arbete under de värsta månaderna under pandemivåren som hemskt, ångestfyllt och sorgligt. Den spanska huvudstaden var ett av de värst drabbade områdena i hela Europa – och nu ökar antalet fall av covid-19 igen.

– Jag är väldigt rädd. Jag vill inte gå till jobbet, trots att det är mitt liv, säger hon till TT.

För få läkare

För tillfället slipper hon. Merlo har brutit armen, vilket hon beskriver som tur i oturen. Men hennes kollegor vittnar om att de är överhopade med arbete. Och de är inte ensamma. Vårdpersonal larmade redan i våras om att det saknades personal för att ta hand om alla sjuka. Många smittades också själva. Nu ökar bördan igen.

Läkare i Madrid kan träffa i genomsnitt 80 patienter under ett enda skift, enligt uppgifter från fackförbund som tidningen El País hänvisar till. De måste kompensera för att det saknas 600 husläkare och 150 barnläkare i regionen, enligt samma källor.

Många nyutexaminerade husläkare har lämnat Madrid för bättre villkor i andra spanska regioner eller utomlands.

Lovar pengar

Det regionala styret har sagt att 80 miljoner euro ska investeras i primärvården för att förbättra arbetsförhållandena och öka personalstyrkan. Madrid ska ta ledningen i det nödvändiga arbetet att omstöpa det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, lovar regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso.

Men det räcker inte, anser bland annat fackförbundet Amyts som organiserar primärvårdsläkare i Madrid. De hotar med strejk på obestämd tid från den 28 september om inte politikerna är redo att sätta sig ner och förhandla om bättre villkor.

Vårdpersonalen hoppades att de skulle få en välbehövlig andningspaus när det nationella nödläget lyftes i juni och antalet covidfall hade minskat drastiskt. Men då var det många som gick på semester, andra sade upp sig eller blev sjuka av stress – vilket har inneburit ökad arbetsbelastning för personalen som är kvar. Vissa läkare har tre–fyra patienter inbokade på samma klockslag, enligt Amyts.

"Ingen kvalitetsvård"

"Varje dag står läkarna inför oöverskådliga uppgifter under beklagliga arbetsförhållanden, vilket hindrar dem från att erbjuda patienter någon form av kvalitetsvård", skriver fackförbundet.

Rakel Merlo sitter i en kommitté på sitt jobb som är med och organiserar strejken.

– Bristen på resurser är det största problemet i vården i Madrid, säger hon.

– Inga patienters liv kommer att riskeras av strejken. Många läkare kommer att behöva jobba vidare som vanligt, i synnerhet i akutvården. På så sätt är det ingen riktig strejk. Men vi vill skicka ett budskap till politikerna.

Sofia Eriksson/TT

Vårdpersonal i skyddsdräkt utanför ett sjukhus i Madrid. Arkivbild.
Vårdpersonal i skyddsdräkt utanför ett sjukhus i Madrid. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Rakel Merlo jobbar som akutläkare vid ambulansorganisationen Summa 112 i Madrid. Hon är rädd för vad som väntar på jobbet och ska 'absolut' delta i strejken.
Rakel Merlo jobbar som akutläkare vid ambulansorganisationen Summa 112 i Madrid. Hon är rädd för vad som väntar på jobbet och ska "absolut" delta i strejken.
Foto: Privat/TT

FAKTA

Fakta: Regionerna har ansvaret

Spanien är ett av de länder som har drabbats värst i Europa av coronapandemin. Över 670 000 människor har bekräftats smittade av coronaviruset och över 30 000 människor har avlidit.

Nu kämpar Spanien med den andra virusvågen. Madridområdet har flest nya fall. I måndags trädde nya restriktioner i kraft för 850 000 människor som främst bor i de södra delarna av huvudstaden. Där får de boende nu bara lämna området för att åka till jobb, utbildning eller för att söka vård. De får dock röra sig fritt utomhus i sitt område.

Den regionala regeringen har också sänkt gränsen för hur många människor som får samlas offentligt, från tio till sex i hela Madridregionen.

Sedan Spaniens centralregering den 21 juni upphävde det nationella nödläget och lättade på de nationella restriktionerna har ansvaret för att hantera pandemin överlämnats till landets 17 autonoma regioner.

Källa: AFP

Utrikes

Sjukhuschef i Madrid: "Vi är bättre förberedda"

Julio Mayol, medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos i Madrid.
Foto: Privat/TT
Utrikes
Utrikes Spanien befinner sig mitt i den andra virusvågen. Men situationen är inte densamma som i våras, enligt Julio Mayol som är medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos i Madrid.
– Vi vet mer om viruset nu, säger han.

Ingen var riktigt beredd när coronaviruset svepte in över Spanien som en "oväntad tsunami". Trots varningar från WHO trodde många spanjorer – inklusive centralregeringen – inledningsvis att landet skulle klara sig med några få fall, enligt Julio Mayol.

Några månader senare stod det dock klart att Spanien var ett av de länder i Europa som hade kommit att drabbas allra värst av coronavirusets framfart.

– Plötsligt ökade trycket på vården enormt, säger kirurgiprofessorn till TT över telefon.

"Perfekt storm"

I sitt jobb som medicinsk chef på universitetssjukhuset Clínico San Carlos har han överblick och kontakt med andra delar av vårdkedjan i den spanska huvudstaden. Han berättar om de första svåra månaderna då det inte fanns tillräckligt med skyddsutrustning. När sjukvårdsarbetare sedan själva blev sjuka en efter en blev det ont om utbildad personal som kunde tackla det stora vårdbehovet.

– I början visste vi väldigt lite om hur patienterna skulle behandlas. Dessutom var det brist på respiratorer och vår produktion av den typen av livsviktig utrustning hade outsourcats till Kina, som ju också befann sig mitt i krisen. Det var den perfekta stormen.

I våras förvandlades Clínico San Carlos i princip till ett fullständigt covidsjukhus. När det var som värst var omkring 90 procent av patienterna smittade av coronaviruset. I mitten av juli vårdades dock inte en enda person för covid-19 där.

– Vi var i princip nere på noll covidpatienter på nästan alla sjukhus i hela Madrid, säger Mayol.

– Människor slappnade av, glömde åtgärder och restriktioner. I synnerhet unga gav sig ut för att umgås och märkte kanske inte när viruset började spridas igen. Många unga får milda symtom. Och ingen ville väl heller tro att det skulle komma tillbaka.

Andra vågen

Men nu befinner sig Madrid i centrum för en ny virusexplosion. Den här gången är dock Clínico San Carlos bättre rustat, hävdar Mayol. Personalen har mer erfarenhet kring hur viruset beter sig och ska behandlas samtidigt som det är fler unga som smittas nu och dödligheten är lägre än i våras. I nuläget utgör de covidsjuka omkring en fjärdedel av det sammanlagda antalet patienter på det sjukhus som Mayol jobbar på.

– Vi befinner oss i den andra vågen men situationen är inte densamma som i våras, säger han.

– Men vi vet att det kommer att bli värre, förmodligen i slutet av den här och början av nästa vecka. Efter det går siffrorna nog ner ett tag. Men senare i höst eller under tidig vinter kommer sannolikt den tredje vågen.

Efterlyser reformer

Det stora problemet är hur hälso- och sjukvårdsystemet har utformats, anser Mayol. Det lider enligt honom av sviterna av den tidigare ekonomiska krisen, en minskad budget och dessutom är läkarlönerna bland de lägsta i Västeuropa.

– Det finns många läkare, problemet är hur vi är organiserade, säger Mayol.

– Vi får betalt för hur många vi behandlar, inte för de resultat som vi uppnår. Affärsmodellen är helt fel, vi slösar mycket resurser på meningslösa saker och jobbar inte förebyggande. Vi fortsätter att göra samma misstag om och om igen.

Mayol ser pandemin som ett bevis för att sjukvårdsystemen i Europa behöver göras om.

– Det är inte bara Spanien som måste tänka över det här. Systemen utformades för årtionden sedan och covid-19 har gjort det smärtsamt tydligt att de inte är utformade för att klara av sådana här situationer.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Regionerna har ansvaret

Spanien är ett av de länder som har drabbats värst i Europa av coronapandemin. Över 670 000 människor har bekräftats smittade av coronaviruset och över 30 000 människor har avlidit.

Nu kämpar Spanien med den andra virusvågen. Madridområdet har flest nya fall. I måndags trädde nya restriktioner i kraft för 850 000 människor som främst bor i de södra delarna av huvudstaden. Där får de boende nu bara lämna området för att åka till jobb, utbildning eller för att söka vård. De får dock röra sig fritt utomhus i sitt område.

Den regionala regeringen har också sänkt gränsen för hur många människor som får samlas offentligt, från tio till sex i hela Madridregionen.

Sedan Spaniens centralregering den 21 juni upphävde det nationella nödläget och lättade på de nationella restriktionerna har ansvaret för att hantera pandemin överlämnats till landets 17 autonoma regioner.

Källa: AFP

Utrikes

Poliser skjutna vid protester i Kentucky

Demonstranter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två poliser har skottskadats i samband med demonstrationer i Louisville i amerikanska Kentucky.
Protesterna har blossat upp runt om i USA efter beslut om att ingen polis åtalas för att ha skjutit den svarta kvinnan Breonna Taylor.

Gatorna i Louisville fylldes under kvällen med arga demonstranter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar.

Strax innan ett nattligt utegångsförbud trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossning i de centrala delarna av staden, och i samband med den insatsen träffades två poliser av skott, enligt stadens poliskår. Exakta omständigheter kring skjutningen är än så länge oklara.

En misstänkt person har gripits.

– Poliserna vårdas på sjukhus. En av dem är vaken och tillståndet bedöms som stabilt. Den andra polisen opereras just nu. Där bedöms stillståndet också vara stabilt, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Nationalgardet inkallat

Demonstranterna protesterar mot beskedet att åtal endast väcks mot en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av den svarta kvinnan Breonna Taylor i mars – men åtalet gäller inte dödskjutningen, utan polisen åtalas för att ha utsatt Taylors grannar för fara. De andra två poliserna frias helt från misstankar om brott, uppger delstatsåklagaren Daniel Cameron.

Kentuckys demokratiska guvernör Andy Beshear kallade under kvällen in nationalgardet och gav det en begränsad befogenhet att skydda infrastruktur och byggnader, inklusive sjukhuset, rapporterar den lokala tv-stationen WDRB. Ett beslut som snabbt hyllades av president Donald Trump, som sa att han skulle prata med Beshear i telefon.

– Jag förstår varför han kallade in nationalgardet, vilket var väldigt bra. Jag tycker det är väldigt positivt. Det kommer att ordna sig, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera protester

De lokala myndigheterna har också kraftsamlat en enorm polisinsats och spärrat av delar av Louisville för att förhindra oroligheter och upplopp. I ett försök att stävja protesterna har också ett tre dagar långt nattligt utegångsförbud införts, från klockan 21 lokal tid, klockan 03 svensk tid.

Majoriteten av protesterna har varit fredliga, men några hundra demonstranter drabbade samman med kravallpolis innan utegångsförbudet trädde i kraft, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Minst omkring 30 demonstranter har gripits, rapporterar den lokala tv-stationen Whas 11.

Demonstranter har även i olika omfattning tagit sig ut på gatorna och protesterat i städer som New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, skriver nyhetsbyrån AFP.

Susanna Persson Öste/TT

Gatorna i centrala Louisville fylldes med demonstranter på onsdagskvällen.
Gatorna i centrala Louisville fylldes med demonstranter på onsdagskvällen.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Två poliser skottskadades i samband med protester i Louisville i USA.
Två poliser skottskadades i samband med protester i Louisville i USA.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Polis har gripit flera demonstranter i Louisville, i den amerikanska delstaten Kentucky, efter beskedet att endast en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av Breonna Taylor ställs inför rätta.
Polis har gripit flera demonstranter i Louisville, i den amerikanska delstaten Kentucky, efter beskedet att endast en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av Breonna Taylor ställs inför rätta.
Foto: John Minchillo/AP/TT

FAKTA

Dödsskjutningen av Breonna Taylor

Den 13 mars i år låg 26-åriga Breonna Taylor och sov när tre civilklädda poliser tog sig in i hennes lägenhet i Louisville i delstaten Kentucky med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar med ett vapen som han hade licens för. Breonna Taylor träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av poliserna, som avlossade tio skott i blindo, varav flera skott trängde in i andra bostäder, åtalas nu för att ha utsatt Breonna Taylors grannar för fara.

Kentuckys delstatsåklagare Daniel Cameron säger att de andra två poliserna hade rätt att besvara skottlossningen.

I mitten av september ingick Taylors familj en uppgörelse. Familjen fick tolv miljoner dollar mot att de drog tillbaka sin stämning mot staden Louisville.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Pressad Trudeau lovar en miljon nya jobb

Kanada premiärminister Justin Trudeau lanserar ett ambitiöst politiskt program för att bekämpa coronakrisen. Arkivbild.
Foto: Graham Hughes/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utplåna hemlöshet, införa nationell barnomsorg och skapa en miljon jobb.
Skakad av skandaler och tyngd av en pandemisargad ekonomi lanserar Kanadas premiärminister Justin Trudeau ett enormt paket som ska få landet på fötter igen.
PREMIUM

Den kanadensiska regeringen lovar att bekämpa social ojämlikhet samtidigt som man förlänger stödåtgärderna som har införts under coronapandemin.

– Kanada befinner sig vid ett vägskäl, sade premiärminister Justin Trudeau i ett tv-sänt tal till nationen under onsdagskvällen lokal tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

James Bond var på hemligt uppdrag i Polen

James Bond existerade inte bara på den vita duken, visar dokument från kalla kriget. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hans namn var Bond. James Albert Bond.

1964 fångade han den polska säkerhetstjänstens intresse, då han anlände till kalla krigets Warszawa, som sekreterare för militärattachén vid den brittiska ambassaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nytt FN-klimatmöte i december

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Storbritannien kommer tillsammans med FN att stå värd för ett globalt klimatmöte den 12 december.

Det har då gått exakt fem år sedan de flesta av världens länder skrev under Parisavtalet och därmed åtog sig att begränsa jordens uppvärmning till under två grader. Men färska siffror visar att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären nu är rekordhög.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL